Rack – Η καρδιά ενός δικτύου – Λεπτομέριες

Rack – Η καρδιά ενός δικτύου – Λεπτομέριες

Rack είναι η καρδιά μιας εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης.

ή γενικότερα, η καρδιά μιας εγκατάστασης ασθενών ρευμάτων του χώρου μας, είτε αυτός είναι κατοικία είτε είναι επαγγελματικός χώρος.

Εκεί καταλήγει το οριζόντιο – κατακόρυφο δίκτυο καλωδιώσεων, οι διασυνδέσεις με τυχόν άλλα Rack στον ίδιο χώρο ή σε διαφορετικό όροφο. Εκεί θα ξεκινήσουν ή θα τερματιστούν οι οπτικές ίνες, μιας εγκατάστασης οπτικών ινών. Εκεί θα τοποθετηθεί γενικότερα ο Παθητικός ή ο ενεργός εξοπλισμός που χρειάζεται το τοπικό μας δίκτυο, όχι απλά για να λειτουργήσει, αλλά και για να είναι τακτοποιημένο τεχνικά και άψογο αισθητικά…

Server Rack

Θα κάνουμε μια περίληψη ορισμών όπως:

Οριζόντιο δίκτυο ονομάζεται η καλωδίωση Ethernet (UTP) που ξεκινά από το Rack και καταλήγει στον ίδιο όροφο του κτιρίου μας, σε όλες τις θέσεις εργασίας.

diktio

Κάθε θέση εργασίας χρειάζεται από ένα τουλάχιστον καλώδιο UTP και ανάλογα τις απαιτήσεις αυτό αυξάνεται. Κάθε θέση εργασίας, μπορεί να έχει από έναν υπολογιστή και μια τηλεφωνική συσκευή, αλλά μπορεί να έχει και έναν δικτυακό εκτυπωτή ή μια άλλη συσκευή δικτύου δικτυακό φωτοτυπικό, σκάνερ δεύτερο υπολογιστή και πολλά άλλα. Κάθε συσκευή χρειάζεται και από ένα καλώδιο έως το Rack.

Κατακόρυφο δίκτυο ονομάζουμε την καλωδίωση που διασυνδέει τα Rack των ορόφων του κτιρίου μας, μεταξύ τους. Είτε αυτά είναι σε διαφορετικό όροφο, είτε στον ίδιο (αν οι αποστάσεις της καλωδίωσης είναι μεγάλες). Διασύνδεση γίνεται για να μπορεί σε ένα τοπικό μεγάλο δίκτυο, ο κάθε όροφος ή κάθε Rack (καλύτερα) να βλέπει το άλλο. Καλύπτει είτε τηλεφωνία, είτε οπτικές διασυνδέσεις, είτε δεδομένων

Οπτικές διασυνδέσεις χρησιμοποιούμε όταν έχουμε μεγάλο όγκο δεδομένων, που δεν δύναται να μεταφερθούν με καλώδια UTP, η μάλλον γίνεται, αλλά θα χρειαζόταν τεράστιος αριθμός καλωδίων UTP και θέλουμε να τον μεταφέρουμε από το ένα Rack σε ένα άλλο.

Optiskie tikli

Μια οπτική ίνα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα όσα θα μπορούσαν να μεταφέρουν ακόμη και εκατοντάδες καλώδια UTP !! Εκτός του όγκου των δεδομένων, είναι και αρκετά μεγαλύτερες οι ταχύτητες με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δεδομένα μας!

Παθητικός εξοπλισμός σε ένα Rack είναι ο εξοπλισμός που δεν τροφοδοτείται με ρεύμα! Αυτός μπορεί να είναι: τα Patch Panel μας, όπου σε αυτά θα τερματιστούν όλα τα καλώδια UTP, οι οδηγοί καλωδίων, τα ράφια,

Patch Panel, είναι το εξάρτημα όπου τερματίζονται σε αυτό όλα τα καλώδια UTP. Τα Patch Panel συνήθως έχουν φάρδος 19’’ και αυτό για να στηριχθούν επάνω στο Rack.

PP CAT6

Τα Patch Panel βγαίνουν με μήκος 19’’ και μπορούν να δεχτούν (ανάλογα με τις απαιτήσεις μας θα αγοράσουμε το κατάλληλο) από 8 καλώδια UTP Έως 24. Ο συνηθέστερος τύπος σε μεγάλες εγκαταστάσεις δομημένης καλωδίωσης είναι των 24 θέσεων. Υπάρχουν και Patch panel τα οποία κατασκευάζονται με 48 θέσεις (όπως της φωτό πιο πάνω) και Patch Panel που είναι ακόμη και 96 !!!! θέσεων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα patch panel σαν το παρακάτω της εικόνας, κατασκευάστηκε αποκλειστικά και μόνο για να δείξουν οι εταιρείες ότι: ”εμείς έχουμε 96 θέσεων”, αλλά μια τέτοια κατασκευή απευθύνεται μόνο για τσαπατσούληδες τεχνικούς ή άσχετους ιδιώτες που θέλουν να το παίξουν ότι αγγίζουν το …διάστημα !!!

4

Μην τα προτιμάτε, διότι δύσκολα τακτοποιούνται οι καλωδιώσεις Patch Cord ειδικά το δίκτυό μας αν είναι πάνω από κατηγορίας 5e. Αυτό γιατί τα καλώδια cat6 και cat7 είναι αρκετά πιο χονδρά από τα cat5 με αποτέλεσμα να στριμωχτούν απίστευτα μέσα στους οδηγούς καλωδίων. Αν είναι 48 τεμάχια, δεν υπάρχει και περίπτωση να χωρέσουν σε έναν οδηγό.

Φανταστείτε επίσης να έχετε το Patch Panel της φωτό, το οποίο να είναι 96 θέσεων και να είναι γεμάτο από Patch Cord !!!

Οδηγοί καλωδίων, είναι τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την ομαλή και συμμαζεμένη όδευση των Patch Cord από τα Patch Panel μας έως τον ενεργό μας εξοπλισμό εντός του Rack.

Rack Cable Manager

Ράφια, χρειάζονται για να ακουμπήσουμε επάνω, όλο μας τον ενεργό εξοπλισμό που είναι μικρότερος από το κλασικό φάρδος των 19’’ (που προσφέρεται με βίδες στήριξης) και τοποθετείται επάνω σε αυτά.

rafi4

Αυτά μπορεί να είναι διάφορα εξαρτήματα όπως modem, router, οθόνες και γενικότερα διάφορα μηχανήματα δικτύου. Υπάρχουν ράφια σταθερά και τηλεσκοπικά. Σε ένα τηλεσκοπικό ράφι μπορεί πχ, να τοποθετηθεί μια οθόνη, η οποία τραβώντας το ράφι έξω να ανοίγει και η οθόνη μας.

othoni rack

Ενεργός εξοπλισμός ονομάζεται το υλικό που χρειάζεται ένα δίκτυο για να λειτουργήσει. Αυτός μπορεί να είναι, από Switch, Hub, UPS, servers, τηλεφωνικά κέντρα, πολύμπριζα Rack και πολλά άλλα μηχανήματα που χρειάζεται ένα δίκτυο για να λειτουργήσει.

 

upsrack1

 

Πολύμπριζο Rack είναι ένα πολύμπριζο το οποίο έχει μήκος 19’’ και αυτό για να στηριχτεί με τις βίδες του στο Rack. Επίσης είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι τακτοποιημένα τα καλώδια του ρεύματος των συσκευών μας. Συνήθως οι ρευματοδότες του είναι σε αραιή και λοξή διάταξη και αυτό για να μην ακουμπάνε μεταξύ τους τα φις ή τα τροφοδοτικά κάποιων συσκευών που τοποθετούνται κατευθείαν σε πρίζα.

prizesrack1

 

Θέση εργασίας ονομάζεται κάθε σημείο που χρειάζεται καλώδιο ρεύματος και δικτύου. Αυτό μπορεί να είναι ένα γραφείο που κάθεται ένας χρήστης, ή μπορεί να είναι μια θέση ενός δικτυακού εκτυπωτή ή κάποιου άλλου μηχανήματος που χρειάζεται ρεύμα και δίκτυο για να λειτουργήσει.

attikis5

Εξαερισμός Rack

Ένα Rack μπορεί να βγαίνει με πόρτα διάτρητη, με πόρτα κλειστή ή με τζάμι, απλά όταν διαλέγουμε κλειστού τύπου, πρέπει να τοποθετούμε εξαερισμό. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις εξαερισμού για όλα τα Rack…

ejaer

Επειδή ο ενεργός μας εξοπλισμός ανεβάζει συνήθως θερμοκρασίες υψηλές, ειδικά όταν έχουμε αρκετές συσκευές μέσα, πρέπει να τοποθετούμε εξαερισμό. Αυτό είναι, ανεμιστήρες τοποθετημένοι σε μια βάση που βιδώνεται στο επάνω μέρος του Rack ώστε να τραβά τον ζεστό αέρα από μέσα και να τον διοχετεύει στο χώρο εκτός του Rack.

Rack 42U που είναι και το μεγαλύτερο, έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε σε αυτό περίπου 20 Patch Panel των 24 θέσεων και 20 οδηγούς καλωδίων, δηλαδή 480 καλώδια UTP !! Μπορούμε δηλαδή να καλύψουμε παθητικά 240 θέσεις εργασίας δηλαδή ένα χώρο που μπορεί να έχει έως 240 χρήστες !! Αυτό σημαίνει φυσικά ότι δίπλα του θα κολλήσουμε ένα δεύτερο Rack το οποίο θα είναι για τον ενεργό εξοπλισμό και ίσως και τρίτο!! Ανάλογα με τον εξοπλισμό που απαιτούν οι 240 θέσεις….

24092011211

Patch Cord είναι τα καλώδια δικτύου που θα συνδέσουν τον παθητικό μας εξοπλισμό με τον ενεργό. Θα οδεύουν εντός των οδηγών καλωδίων. Με αυτό τον τρόπο θα είναι και απόλυτα συμμαζεμένα.

net2

Σήμανση καλωδίων Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι σε όλη την εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης είναι η σήμανση καλωδίων. Θα ήταν καταστροφικό εάν σε μια εγκατάσταση με 50 ή 100 ή 300 καλώδια, δεν είχε σήμανση κανένα !! Επίσης καταστροφικό είναι να βάλουμε σε ένα τέτοιο Rack 300 Patch Cord χωρίς σήμανση και στις δύο πλευρές.

106

04102011626

Όμως σε ένα Rack 42U μπορούμε να έχουμε μαζεμένη όλη μας την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων μιας μεγάλης, τακτοποιημένης και εξελιγμένης κατοικίας!! Μπορούμε σε αυτό να τοποθετήσουμε εκτός από το δικτυακό εξοπλισμό, όλες τις συσκευές της δορυφορικής μας τηλεόρασης, αποκωδικοποιητές, διακλαδωτήρες, Patch Panel TV, ναι, μπορούμε να έχουμε όλα τα καλώδια της TV – SAT επίσης τακτοποιημένα σε ένα Patrch panel TV, όμορφα φτιαγμένα και αριθμημένα….

7a

…ενισχυτές Θυροτηλεόρασης, τηλεφωνικό κέντρο, συναγερμόCCTVπυρανίχνευση, δικτυακούς σκληρούς δίσκους με ταινίες ή μουσική ή διάφορα δεδομένα, blue ray και ότι συσκευή φανταστούμε και μπορούμε με εύκολους τρόπους να τις διαχειριζόμαστε πλέον από παντού. Στην παρακάτω φωτό έχουμε ένα Rack σε κατοικία. ΔίκτυοCCTVΣυναγερμοί, τηλεφωνικό κέντρο – TV – SAT κλπ, είναι όλα μαζεμένα εκεί…

20141106 101457

Εξ άλλου, μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων, να είναι κατ αυτό τον τρόπο κατασκευασμένη, νομίζω ότι θα καλύψει αισθητικά και όχι μόνο, ακόμη και τον πιο ‘’περίεργο’’ πελάτη! Έχουμε κατά καιρούς όλοι συναντήσει έργα τα οποία, αλλού είναι ο πίνακας συναγερμού, αλλού το CCTV αλλού το δίκτυο, αλλού το ένα αλλού το άλλο, με αποτέλεσμα κανένας να μην είναι ευχαριστημένος. Ούτε ο πελάτης αλλά ούτε και οι ίδιοι οι τεχνικοί που το έφτιαξαν.

Ένα Rack, καλό είναι να το αγοράζουμε από επώνυμους κατασκευαστές και όχι καρακινεζιά, να πληκτρολογούμε Rack στο σκρούτζ ότι μας βγάλει πρώτο στην οθόνη να παραγγέλνουμε. Έχει τεράστιες διαφορές στην ποιότητα, ακόμη και στις λαμαρίνες, σκουριές, ευλυγισία, δομή, εύκολο η όχι λύσιμο – δέσιμο αν χρειαστεί και πολλά άλλα.

Βάσεις Patch Panel. Σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις οικιακές ή μικρού γραφείου, υπάρχουν οι έτοιμες λύσεις επίτοιχων Βάσεων Patch Panel επάνω στα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε το μικρό μας δίκτυο, ένα πολύμπριζο δικτύου κλπ. Έτσι, θα είναι συμμαζεμένη και η εγκατάσταση ακόμη και σε ένα μικρό χώρο.

vasi toichou

Σε άλλες περιπτώσεις που δε γίνεται να τοποθετήσουμε Rack ή έτοιμες λύσεις, μπορούμε να φτιάξουμε και οι ίδιοι με καλά υλικά όμως και να τοποθετήσουμε εκεί όλο μας τον εξοπλισμό. Πχ, μπορεί κάποια μέρα να μπει ένας τεχνικός στο κέντρο λειτουργίας του σπιτιού μας και να το βρέι όπως τη φωτό παρακάτω….

8

…και εφόσον συμφωνήσετε, να καθίσει να σας το φτιάξει κάπως …. όπως στην παρακάτω φωτό και εφόσον δεν υπάρχει κοντά προμηθευτής με ετοιμοπαράδοτα Rack, επίτοιχα κλπ…

9

10

Γενικότερα το Rack

Σε μεγαλύτερους επαγγελματικούς χώρους, μπορεί να τοποθετηθεί ένα Rack μόνο για ενεργό εξοπλισμό και ένα για τον παθητικό! Αυτό συμβαίνει, ανάλογα με τις απαιτήσεις ενός χώρου και από τον αριθμό των θέσεις εργασίας.

Τα Rack, κατασκευάζονται σε διάφορους τύπους, ποιότητες και μεγέθη. Υπάρχουν Rack μικρά επίτοιχα, των 6U ή 9U κλπ και υπάρχουν και Rack 42U τα οποία έχουν ύψος τα 2.10 μέτρα, φάρδος από 0,60 μέτρα και βάθος από 0,60 μέτρα. Ιδανικό βέβαια σήμερα, είναι κάθε Rack, το οποίο είναι με φάρδος και βάθος τουλάχιστον 80 εκατοστών. Διότι έχει μεγαλύτερο χώρο και πλαϊνούς οδηγούς, ώστε να μπορούν τα εκατοντάδες καλώδια δικτύου να ‘’κρυφτούν’’ και στο κατακόρυφο κομμάτι του Rack

rack

Ένα Rack, μπορούμε να το δούμε και σαν ένα κόσμημα ασθενών ρευμάτων, οπότε τέτοιου είδους κοσμήματα πρέπει να τους δίνουμε την κατάλληλη εμφάνιση. Δε μπορεί πχ ένα Rack να επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε τεχνικό να το έχει στην παρακάτω κατάσταση…

ax2

θα πρέπει ο κάθε τεχνικός που περνάει κατά καιρούς, να αφαιρεί τα άχρηστα αντικείμενα από μέσα και να τακτοποιεί τα μηχανήματά σας όπως πρέπει, ή τουλάχιστον όσο επιτρέπουν οι συνθήκες…

ax4

Μερικές συμβουλές.

– Δεν αγοράζουμε Rack από Κίνα. Το κινέζικο Rack θα σκουριάσει γρήγορα, θα ακουμπήσεις επάνω και θα λυγίσει. Συνήθως είναι κατασκευασμένα με πριτσίνια, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να λύσουμε τίποτα αν χρειαστεί και να είμαστε από πατέντα σε πατέντα.

– Τοποθετούμε εξαερισμό στο Rack μας και τον έχουμε σε λειτουργία με θερμοστάτη. Αυτό βοηθάει ώστε να μη λειτουργούν συνέχεια οι ανεμιστήρες όταν δε χρειάζεται, καθώς το σημαντικότερο, τα μηχανήματα λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια.

– Τοποθετούμε και ροδάκια στο Rack…

roda

Συνήθως, τα επώνυμα Rack έχουν ροδάκια με την αγορά τους. Έτσι, είναι εύκολη η μερική μετακίνησή τους αν χρειαστεί κάτι. Μη ξεχνάμε ότι θα ξεπεράσει σε βάρος τα 150 κιλά με όλο τον εξοπλισμό.

rodes1

– Αγοράζουμε πάντα Rack με χώρο εφεδρικό. Σίγουρα θα χρειαστεί μελλοντικά. Μην μετράτε ακόμη και το πριζάκι να χωρέσει και τέλος !

– Αφήνετε με ωραίο τρόπο, περιθώριο στα καλώδια, πάνω ή πίσω από το Rack, ώστε αν χρειαστεί να μπορείτε να το μετακινήσετε.

– Μεριμνήστε, ο χώρος που θα το τοποθετήσετε να έχει κλιματιστικό (αν τα μηχανήματά σας είναι αρκετά), διότι ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία και θα τους πετάξετε τα μάτια. Οι επαγγελματικοί χώροι, σίγουρα διαθέτουν κλιματισμό, γιατί συνήθως υπάρχει και μια μελέτη της προκοπής. Όταν όμως ιδιοκτήτης είναι ο ….Προκόπης, τότε χρειάζεται η συμβολή του τεχνικού να ενημερώσει τον …Προκόπη να δει Προκοπή!!

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο έχουμε γράψει αρκετά άρθρα, όσο αφορά γενικότερα δίκτυα και δομημένη καλωδίωση: http://electricalnews.gr

Ελπίζουμε να σας άρεσε το άρθρο μας για τα Rack και να μπορείτε να αποφασίσετε αν αξίζει τον κόπο να βάλετε ακόμη και στο σπίτι σας ή όχι.

Shares