Κατηγορίες Δικτύων – Είδη Καλωδίων

Κατηγορίες Δικτύων – Είδη Καλωδίων

Παρακάτω μπορούμε να δούμε κατηγορίες

και είδη καλωδίων που συναντάμε σε δίκτυα, από το 1990 έως και σήμερα. Θα ξεκινήσουμε με τις κατηγορίες που υπάρχουν και μετά θα περάσουμε να δούμε και τύπους καλωδίων.

Cat 1: Χρήση μόνο για τηλεφωνικό καλώδιο PSTN ή ISDN.

Cat 2: Χρήση σε δίκτυα 4 Mbit/s token ring.

Cat 3: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 16 MHz των 10 Mbit/s.

Εδώ είμαστε γύρω στο 1995, λίγο πίσω – λίγο μπροστά, για τα δεδομένα όμως της εποχής το τότε hardware και τις απαιτήσεις, η ταχύτητα που προσέφερε ήταν υψηλή!

Cat 4: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 20 MHz των 10 Mbit/s.

Cat 5: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 100 MHz των 100 Mbit/s.

Εδώ λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ταχύτητα μεταφοράς αρχείων έως 10mb/sec. Να δώσω ένα παράδειγμα οικιακής χρήσης: Αν θέλουμε να μεταφέρουμε μία ταινία από τον υπολογιστή μας στο media player μας ή τον δικτυακό μας σκληρό δίσκο, το μέγεθος της οποίας είναι 4GB, θα χρειαστούν 400 δευτερόλεπτα

Router 10/100

router100

Cat 5e: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 100 MHz των 100 Mbit/s αλλά κάνει και για δίκτυα των 1Gigabit.

Η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων εδώ, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή ένα switch Gigabit, μπορεί να φτάσει τα 100mb/sec, οπότε αν πάρουμε το παράδειγμα του cat5 με switch 1000 (GB) τότε η μεταφορά του ίδιου αρχείου θα ολοκληρωθεί σε 40 δευτερόλεπτα!! 10 φορές ταχύτερα

r1000

Cat 6: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 250 MHz και είναι τα πλέων κατάλληλα για δίκτυα του 1Gigabit.

Cat 7: Χρήση σε δίκτυα με συχνότητες μέχρι τα 600 MHz των 10Gigabit.

Εδώ οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων εκτοξεύονται στα 1gb/sec. Λόγω ακριβού ακόμη εξοπλισμού δε συνίσταται για οικιακή χρήση.

Να σημειωθεί ότι: Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων δεν εξαρτάται από τον τύπο του καλωδίου αλλά από τον ενεργό εξοπλισμό μας.

Στην ουσία όλα τα καλώδια, χαλκός είναι, οπότε δε θα έπρεπε να μας απασχολεί αυτό που λέμε για τον όγκο δεδομένων που θα περάσει, αλλά το είδος και  η ποιότητα των δεδομένων σε πιο επαγγελματικές καταστάσεις όπως τράπεζες, και γενικότερα μεγάλοι επαγγελματικοί χώροι που χρειάζονται  δεδομένα χωρίς ‘’παράσιτα’’ και ‘’θόρυβο’’

Από οποιοδήποτε καλώδιο μπορούν να περάσουν ακόμη και giga αρχείων ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα τον ενεργό εξοπλισμό, οπότε τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά για ένα μέσο χρήστη.

Είδη καλωδίων

2701b

Γενικά τι καλώδιο είναι το καλώδιο δικτύου:

Καλώδια Twisted Pair (συστρεφόμενου ζεύγους) Τα καλώδια Twisted Pair είναι καλώδια χαλκού τα οποία περιβάλλονται από πλαστικό. Είναι 8, χωρισμένα σε ζεύγη (pair) και έχουν χρωματικό κώδικα τα οποία είναι στριμμένα (twisted) σαν σε πλεξούδα και είναι: .

Ζεύγος 1: TRANSMIT Πορτοκαλί + Άσπρο πορτοκαλί

(Από το ζευγάρι αυτό γίνεται η αποστολή δεδομένων)

Ζεύγος 2: RECEIVE Πράσινο + Άσπρο πράσινο

(Από το πράσινο – άσπρο γίνεται η λήψη δεδομένων)

Ζεύγος 3: BIDIRECTIONAL DATA Μπλε + Άσπρο μπλε

Ζεύγος 4: BIDIRECTIONAL DATA Καφέ + Άσπρο καφέ

cab utp

Τα καλώδια λοιπόν που χρησιμοποιούνται σε ένα δίκτυο ethernet είναι συνεστραμμένα για να αλληλοεξουδετερώνεται το μαγνητικό πεδίο μεταξύ των δύο αγωγών. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνεται ο θόρυβος μεταξύ των αγωγών αλλά έχουμε και ελαχιστοποίηση της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας η οποία μπορεί να επηρεάσει τους γειτονικούς αγωγούς (τα διπλανά συνεστραμμένα ζεύγη).

Επίσης αν προσέξουμε ένα καλώδιο δικτύου, κανένα ζεύγος δεν έχει την ίδια συστροφή με το δίπλα ζευγάρι, οπότε δεν υπάρχει συγχρονισμός παρασίτων κλπ

Ονομασία – είδη καλωδίων

Unshielded Twisted Pair (UTP)  Καλώδιο συστρεφόμενου ζεύγους άνευ θωράκισης Καλώδια χωρίς θωράκιση. Χρησιμοποιούνται σε αρκετά δίκτυα όπου δεν υπάρχουν εξωτερικές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην τηλεφωνία.

utp1

Shielded Twisted Pair (STP) Καλώδιο συστρεφόμενου ζεύγους με θωράκιση Καλώδια με θωράκιση ενάντια στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Χρησιμοποιείτε εκεί που υπάρχουν αρκετές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές EMI (π.χ. καλώδια υψηλής τάσης και μηχανήματα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος).

stp1

Screened Unshielded Twisted Pair (S/UTP) Καλώδιο προστατευμένου συστρεφόμενου ζεύγους άνευ θωράκισης Γνωστό και σαν FTP (Foiled Twisted Pair – καλώδιο συστρεφόμενου ζεύγους με κάλυμμα φύλλου αλουμινίου) (FTP) το οποίο ομοίως με το STP έχει και αυτό την ίδια χρήση.

Screened Shielded Twisted Pair (S/STP) Καλώδιο προστατευμένου συστρεφόμενου ζεύγους με θωράκιση Είναι το καλώδιο STP το οποίο έχει και extra προστασία ανά ζεύγος βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την θωράκιση του καλωδίου ενάντια στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές

sstp

 

Αυτά ήταν τα κυριότερα καλώδια και κατηγορίες που χρησιμοποιούνται ή έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε δίκτυα. Περισσότερα για δίκτυα μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

RJ9 – RJ61

Δομημένη καλωδίωση τι είναι;

Καλώδια Ethernet – λεπτομέρειες – κόλπα

Patch cord – πως το φτιάχνω μόνος μου

Shares