Καλώδιο UTP – Patch Cord – Πως το φτιάχνω

Καλώδιο UTP – Patch Cord – Πως το φτιάχνω

Μία παρουσίαση για το πώς θα δημιουργήσουμε patchcords…

και άλλα τεχνικά και μη θέματα που σχετίζονται με τη συνδεσιμότητα και το patching (πατσάρισμα) από συσκευή σε συσκευή. Επίσης παρουσιάζονται διαγράμματα για τις κατηγορίες 568Α – 568 Β και ανεστραμμένα (crossover) καλώδια.

568A 568B

Σημειώσεις για τα παραπάνω διαγράμματα:

Α) Για καλώδια patchcables, η καλωδίωση 568 Β είναι με διαφορά η πιο κοινή μέθοδος

Β) Δεν υπάρχει καμία διαφορά στη συνδεσιμότητα ανάμεσα σε καλώδια 568Β και 568Α. Και τα δύο μπορούν να δουλέψουν κανονικά σε οποιοδήποτε σύστημα

Γ) Για ένα κανονικό straightκαλώδιο, καλωδιώστε τα δύο άκρα με τον ίδιο τρόπο.

Δ) Για ένα ανεστραμμένο (crossover) καλώδιο, καλωδιώστε το ένα άκρο ως 568 Α και το άλλο ως 568 Β.

Ε) Μην συγχέετε τον αριθμό ζεύγους με τον αριθμό pin. Ο αριθμός ζεύγους χρησιμοποιείται μόνο για αναφορά (πχ: το 10BaseTEthernetχρησιμοποιεί τα ζεύγη 2&3). Οι αριθμοί των pinυποδεικνύουν τις πραγματικές φυσικές θέσεις στην πρίζα (plug) και στο βύσμα (jack).

 

Οδηγίες Κατασκευής Καλωδίου Patch Cable

Απογυμνώστε το εξωτερικό περίβλημα του καλωδίου κατά 2,5 εκατοστά ή λίγο παραπάνω

utp7gt

Ξεστρίψτε κάθε ζεύγος καλωδίου και ισιώστε τα καλώδια

utp

Διατάξτε τα καλώδια με τη σωστή σειρά σύμφωνα με τα δύο διαγράμματα (568 AΉ 568 Β). Φέρτε τα καλώδια παράλληλα κοντά το ένα στο άλλο, μέχρι να εφάπτονται. Σε αυτό το σημείο ελέγξτε ότι η σειρά των καλωδίων είαι σύμφωνη με το διάγραμμα.

568A 568B

Κρατήστε σταθερά τα ομαδοποιημένα και διεταγμένα καλώδια μαζί ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δείκτη.

Κόψτε όλα τα καλώδια έτσι ώστε το μέτωπό τους να είναι επίπεδο και κάθετο προς το καλώδιο. Το μήκος των καλωδίων θα πρέπει να είναι περίπου 1,3 εκατοστά από την άκρη του απογυμνωμένου περιβλήματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα, γιατί αν τα καλώδια δεν είναι κομμένα σε ευθεία, ενδέσεται να μην κάνουν όλα επαφή. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι ή κοφτάκι για το βήμα.

Εισάγετε τα καλώδια μέσα στο βίσμα (με τη σειρά των pinsνα κοιτάει προς τα επάνω).

rj45

Πιέστε σχετικά δυνατά τα καλώδια μέσα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι όλα τα καλώδια έχουν φτάσει μέχρι το τέρμα του βίσματος. Φροντίστε ώστε το προστατευμένο μέρος του καλωδίου να εισέλθει μέσα στο πίσω μέρος του βύσματος κατά περίπου 5 χιλιοστά

3827WH7

Τοποθετήστε την άκρη του καλωδίου μέσα στο ειδικό εργαλείο – πένσα RG45 και σφίξτε μέχρι η λαβή να φτάσει στο τέλος της διαδρομής της.

maxresdefault

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για το άλλο άκρο. Για ένα κοινό (straight) καλώδιο, χρησιμοποιείστε την ίδια καλωδίωση. Για ένα ανεστραμμένο (crossover) καλώδιο, καλωδιώστε το ένα άκρο ως 568 Α και το άλλο ως 568 Β

Αν είναι δυνατόν δοκιμάστε το καλώδιο με ένα cable tester για να ελέγξετε ότι όλα τα καλώδια επικοινωνούν με το άλλο άκρο κανονικά.

s l225

Κανονικά δε θα πρέπει να ξετυλίγουμε τα ζεύγη καλωδίων, σε ένα καλώδιο δικτύου. Η μόνη εξαίρεση είναι στο άκρο που μπαίνει μέσα στο βίσμα RG45.

 

Σημειώσεις

568 Α εναντίον 568 Β

Στα καλώδια patch, η καλωδίωση 568 Β είναι με διαφορά η πιο κοινή μέθοδος καλωδίωσης. Σχεδόν όλα τα καλώδια της αγοράς συναρμολογούνται σύμφωνα με το πρότυπο 5689 Β. Δεν υπάρχει διαφορά στη συνδεσιμότητα ανάμεσα στα καλώδια 568 Β και 568 Α. Επομένως, ένα καλώδιο 568 Β θα λειτουργήσει κανονικά σε ένα σύστημα καλωδίωσης 568 Β και αντίστροφα. Αυτό είναι επιβεβαιωμένο για δίκτυα έως 100mbpsκαι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί να ισχύει κάτι διαφορετικό και για τα δίκτυα 1000mbps (gigabit).

 

Επαναχρησιμοποίηση παλαιών καλωδίων

Καλώδια που λειτουργούν κανονικά για χρόνια, μπορεί να πάψουν να λειτουργούν όταν αφαιρεθούν από την αρχική τους θέση και τοποθετηθούν σε άλλη υποδοχή του ίδιου ή σε άλλο δίκτυο. Αυτό συμβαίνει γιατί το υλικό του καλωδίου προσαρμόζεται με τον καιρό στις καμπυλώσεις της αρχικής του εγκατάστασης !! Όταν οι καλωδιώσεις αφαιρεθούν για να τοποθετηθούν αλλού, οι τάσεις που δέχονται τα καλώδια μπορεί να είναι αντίθετες από της αρχικής εγκατάστασης, κάτι που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συνδεσιμότητας και συνέχειας στο καλώδιο. Γι αυτό συνίσταται προσοχή σε καλώδια που χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό και είναι έντονα λυγισμένα, ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόβλημα αν τους αλλάξουμε θέση.

 

Σχετικά άρθρα:

Καλώδια UTP – ETHERNET – Τεχνικές λεπτομέριες

Δομημένη Καλωδίωση

Ασθενή ρεύματα

RJ45 – RJ11 τι είναι;

RJ9 έως RJ61 – Λεπτομέρειες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

Shares