
Σήμανση Καλωδίων ισχυρών – ασθενών ρευμάτων
Ένα αρκετά σημαντικό, πλέον, αντικείμενο στη δουλειά του Ηλεκτρολόγου…
..δικτυά – πινακά – αυτοματιστή – ασανσερά, είναι η Σήμανση καλωδίων. Οι απαιτήσεις εκ των πραγμάτων δε μας επιτρέπουν να εργασθούμε διαφορετικά. Και τι εννοούμε σήμανση καλωδίων; Όλοι όσοι ασχολούνται με εγκαταστάσεις καλωδίων, σε όποιο από τα επαγγέλματα προανέφερα, σίγουρα χρησιμοποιούνε κάποιο είδος σήμανσης επάνω στα καλώδια ώστε αργότερα, όταν θα έρθει η ώρα να τοποθετήσουν αυτά τα καλώδια στη θέση τους, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να γνωρίζουν: από πού έρχεται το κάθε καλώδιο ώστε να μπει στη σωστή του θέση, διατομές, είδος, τι κάνει το καθένα κλπ. Όσο αφορά δίκτυο δομημένης καλωδίωσης ή αυτοματισμό, ειδικά σ αυτές τις περιπτώσεις η σήμανση είναι απαραίτητη.
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα έργο με δομημένη καλωδίωση. Το οποίο ζητάει 10 ….20 ….100 ή και παραπάνω θέσεις εργασίας. Και αν υποθέσουμε η κάθε θέση 2 καλώδια UTP, υπολογίζουμε το διπλό σε αριθμό καλωδίων. Οπότε έχουμε 200 καλώδια. Φανταστείτε αυτό τον αριθμό καλωδίων, απλά να τα εγκαθιστούσαμε και ξαφνικά να θυμόμασταν ότι …. Κανένα δεν έχει σήμανση ! Το αποτέλεσμα; Καταστροφικό διότι δεν υπάρχει τρόπος να βάλεις με σωστή σειρά όλα αυτά τα καλώδια. Ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα…
Φωτό με 400 καλώδια δομημένης καλωδίωσης σε Rack 42U
Οπότε, αφού έχουμε σημάνει τα καλώδια που ρίξαμε …. τελειώσαμε με τη σήμανση; Όχι! Αυτά τα καλώδια με κάποιο τρόπο θα πρέπει να πάρουν δεδομένα από κάποιο ενεργό εξοπλισμό (switch-hub κλπ). Με ποιό τρόπο; Με άλλα καλώδια τα οποία λέγονται Patch Cord και αυτά επίσης πρέπει να έχουν σήμανση διότι αν χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιο απο τα 400 ή 1000 ή όσα είναι, θα φάμε μία εβδομάδα να ψάχνουμε καλώδιο και το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι όπως στη φωτό παρακάτω
Ή στη φωτό παρακάτω …
Οπότε καταλαβαίνετε ότι η σήμανση είναι απαραίτητη μέχρι τον ενεργό εξοπλισμό μας. Και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι κάπως έτσι, όπως στη φωτό παρακάτω…
Επάνω σε σχάρες επίσης, σε σύγχρονα έργα οι προδιαγραφές πλέον ζητάνε σήμανση ανα τακτά διαστήματα. Φανταστείτε λοιπόν ένα τσούρμο καλωδίων ίδιας κατηγορίας και χρωματισμού, είτε ισχυρών είτε ασθενών ρευμάτων να ”ταξίδευαν” εντός σωλήνας ή εσχάρας και να έπρεπε να ξεχωρήσουμε τι είναι το καθένα και πού πάει.
Πολλοί μέχρι τώρα και ακόμη, σημαδεύουν τα καλώδια με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Όντως πολύ καλή μέθοδος, αλλά σε έργα με προδιαγραφές είναι υποχρεωτική η σήμανση με ειδικά εξαρτήματα: σήμανση καλωδίων αριθμοί, βλέπε παράδειγμα παρακάτω…
Αλλά ως τώρα μιλάμε για δομημένη καλωδίωση. Ας δούμε παρακάτω μερικά παραδείγματα πινάκων αυτοματισμού ή ασανσέρ, στους οποίους πίνακες είναι απαραίτητη η σήμανση καλωδίων. Ο λόγος; Ιδιος με τα παραπάνω. Θα χάναμε το μπούσουλα (που λέμε) αν δεν υπήρχε σήμανση στα εκατοντάδες καλωδίων που κυκλοφορούν μέσα σε ένα πίνακα ή πεδίο που αποτελείται απο κανάλια και για να βρούμε ένα καλώδιο σε μία βλάβη πρέπει να ξηλώσουμε όλη την καλωδίωση σε έναν τέτοιο πίνακα. Και καλό θα είναι άμα βρούμε τη βλάβη και δε δημιουργήσουμε κάποια άλλη, διότι με το τράβηγμα των καλωδίων μέσα σε χάος καλωδίων, σίγουρα κάποια βλάβη άλλη θα προκύψει.Ας δούμε ένα παράδειγμα ενός πίνακα, ο οποίος ενώ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ο κατασκευαστής του, χάνεται λόγω της έλλειψης σήμανσης στα καλώδια και ειδικά, που χρησιμοποιεί το ίδιο χρώμα παντού!!!
Ενώ παρακάτω μπορούμε να δούμε Πίνακα με Σήμανση Καλωδίων, διακρίνοτναι καθαρά τα ταμπελάκια σήμανσης…
Και παρακάτω δείτε πίνακα με ίδιο χρωματισμό καλωδίων, αλλά με Σήμανση Καλωδίων…
Αυτά τα ”ταμπελάκια” λοιπόν, δεν πρέπει να λείπουν απο καμία εγκατάσταση. Και κατοικία να κατασκευάζουμε που τα πράγματα είναι λιγάκι ”καλύτερα” απο πλευράς ποσότητας καλωδίων, είναι τεράστια ευκολία για τον εγκαταστάτη η Σήμανση Καλωδίων με αυτά τα ειδικά ταμπελάκια
Και η σήμανση δε σταματάει εδώ, υπάρχουν εδώ και χρόνια εκτυπωτές χειρός που εκτυπώνουμε ότι σήμανση επιθυμούμε για όλα τα είδη καλωδίων
Στην Ελληνική αγορά, όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρολογικού ή ηλεκτρονικού εξοπλισμού διαθέτουν τέτοιου είδους εργαλεία. Με μία αναζήτηση στο Διαδίκτυο ή στον προμηθευτή σας, μπορείτε να βρείτε ακριβώς τη σήμανση που ψάχνετε.
Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο