Θερμοσίφωνας – βλάβες – αποκατάσταση

Θερμοσίφωνας – βλάβες – αποκατάσταση

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τι είναι ο θερμοσίφωνας και τι κάνει. Σε προηγούμενο άρθρο μας είδαμε αναλυτικά κάποια πράγματα. Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο ώστε να θυμηθούμε τι είναι ο Θερμοσίφωνας…

 

Στο παρόν θα ασχοληθούμε με βλάβες στο θερμοσίφωνα μας. Τι είδους βλάβες μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου και πως τις αντιμετωπίζουμε.

 

Πως καταλαβαίνουμε ότι ο θερμοσίφωνας έχει βλάβη; Ή ότι τελοσπάντων κάτι δεν πάει καλά; Θα προσπαθήσω να εξαντλήσω κάθε πιθανή αιτία…

 

Γενικά…

Υλικό θερμοσιφώνου στον ηλεκτρικό πίνακα

 

Προς καταναλωτές: Στον ηλεκτρικό μας πίνακα υπάρχει ένα υλικό το οποίο είναι για το χειρισμό του θερμοσίφωνα…

 

Θα ασχοληθούμε και πάλι με τον ”κλασικό” οικιακό 80 λίτρων θερμοσίφωνα, ο οποίος έχει ισχύ 3500 – 4000Watt. Ένας διπολικός διακόπτης, μια Μονοπολική ασφάλεια και μια ενδεικτική λυχνία. Αυτά πρέπει να είναι 2Χ40Α ο διακόπτης, 1Χ20Α η ασφάλεια, ή Διπολικός ασφαλειοδιακόπτης 2Χ20Α…

 

Ποτέ δεν χειριζόμαστε από την ασφάλεια. Το θερμοσίφωνα τον ανάβουμε πάντα από τον διπολικό διακόπτη. Η ασφάλεια χρησιμεύει μόνο για περίπτωση βραχυκυκλώματος, δηλαδή αν υπάρξει βραχυκύκλωμα στη γραμμή ή το θερμοσίφωνα, αυτή θα πέσει. Για χειρισμό, είναι ΜΟΝΟ οι διακόπτες.

 

Προς καταναλωτές: Ανοίγοντας τον διακόπτη στον ηλεκτρικό μας πίνακα, ο θερμοσίφωνας ξεκινάει και ζεσταίνει το νερό μας. Όλοι έχουμε ένα λαμπάκι δίπλα στο διακόπτη, που μας λέει ότι ….το ανάψαμε. Αυτό είναι σχετικό.

 

Το λαμπάκι αυτό, στην ουσία μας δηλώνει ότι στέλνουμε ρεύμα προς το θερμοσίφωνο. Όμως δε σημαίνει ότι δουλεύει, διότι οι τυχόν βλάβες στο θερμοσίφωνο δε φαίνονται από το λαμπάκι αυτό. Αυτό το λαμπάκι χρησιμεύει ΜΟΝΟ για να δούμε ότι το υλικό του θερμοσίφωνα στον πίνακά μας είναι εντάξει.

 

Δηλαδή ότι ο διακόπτης ή η ασφάλεια του θερμοσίφωνα λειτουργούν, άρα ρεύμα προς το θερμοσίφωνα πάει !! Μόνο και μόνο αυτή είναι η χρησιμότητα αυτής της λυχνίας.

 

Προς Ηλεκτρολόγους: Καλό είναι η ενδεικτική λυχνία να τροφοδοτείται με φάση και ουδέτερο από το ραγοϋλικό και όχι ουδέτερο από τη μπάρα ουδετέρου.

 

Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε αν προκύψει πρόβλημα στον διπολικό διακόπτη του θερμοσίφωνα.

 

Προς Καταναλωτή και Ηλεκτρολόγο: Αν επιθυμούμε να έχουμε ένδειξη πραγματική, τότε τοποθετούμε ένα δεύτερο λαμπάκι στον ηλεκτρικό μας πίνακα, ακόμη και δίπλα στο άλλο λαμπάκι, το οποίο το διαλέγουμε και άλλου χρώματος για να ξεχωρίζει και τραβώντας και ένα καλώδιο από την έξοδο του θερμοστάτη, τότε και μόνο θα έχουμε ένδειξη ότι το θερμοσίφωνο λειτουργεί.

 

Αυτό θα μας δείξει ότι ανοίγοντας το θερμοσίφωνα το νερό ξεκινάει και ζεσταίνεται και όταν φτάσει στη θερμοκρασία που ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος, τότε η δεύτερη λυχνία σβήνει!

 

Παρ όλ αυτά όμως, υπάρχει περίπτωση να λειτουργεί και αυτό το λαμπάκι και το νερό να μη ζεσταίνει!! Τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αντίσταση του θερμοσίφωνα τά χει παίξει !!! Άρα περνάμε στη βλάβη αντίστασης.

Υπάρχουν δύο στάδια βλάβης αντίστασης…

Το πρώτο είναι ότι κόβεται η αντίσταση εσωτερικά του περιβλήματος, οπότε, ενώ όλα δείχνουν να λειτουργούν κανονικά, το νερό δε ζεσταίνεται! Αυτό συμβαίνει σχετικά νωρίς…

 

Ο αδειούχος ηλεκτρολόγος που θα έρθει για την αποκατάσταση της βλάβης, θα μετρήσει ωμικά την αντίσταση ή με κάποιο Buzzer να διαπιστώσει ότι αυτή έχει χαλάσει.

 

Δεύτερο στάδιο βλάβης αντίστασης είναι όταν αυτή έχει κοπεί εντελώς και το ρεύμα περάσει στο νερό ή στη γείωση (μεταλλικά μέρη θερμοσίφωνα). Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο Ηλεκτρολόγος αφαιρέσει την αντίσταση θα την δείτε κάπως έτσι…

 

 

Σε αυτό δώστε μεγάλη προσοχή διότι υπάρχουν δύο τινά: 1ον Αν δεν έχετε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό σας πίνακα, το σίγουρο είναι ότι θα σας βρούνε στη μπανιέρα μετά από μέρες έχοντας πάθει ηλεκτροπληξία,

διότι όταν το ρεύμα περάσει σε μεταλλικά μέρη ή στο νερό και η γείωσή σας τυγχάνει να είναι κακή ή ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις, τότε το ρεύμα θα βρεί έξοδο προς τη γη μέσω του σώματός σας !!

 

Πολλά περιστατικά είναι καταγεγραμμένα από θανάτους στο μπάνιο λόγω διαρροής και κακής γείωσης και μάλιστα πρόσφατα …

 

Τραγικός θάνατος 10χρονης !!! από θερμοσίφωνα!!! http://sehpreveza.gr

 

Το δεύτερο τινό, είναι να πέσει το ρελέ διαρροής και τότε θα διακόψει το ρεύμα σε όλη μας την εγκατάσταση, οπότε και γλυτώνουμε από ηλεκτροπληξία. Αφού τη γλυτώσαμε (λόγω ρελέ διαρροής) καλούμε έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο να διαπιστώσει τη βλάβη και αν είναι η αντίσταση να την αντικαταστήσει.

Ή σε συνδυασμό, τον υδραυλικό μας και τον ηλεκτρολόγο.

 

Υπάρχουν και δύο ακόμη περιπτώσεις να πέσει το ρελέ διαρροής ενώ λειτουργεί ο θερμοσίφωνας. Πρώτη περίπτωση είναι να έχει τρυπήσει το καζάνι (αρκετά παλιοί θερμοσίφωνες) ή η αντίσταση και να τρέχει νερό επάνω στη σύνδεση (ηλεκτρικά μέρη θερμοσίφωνα).

 

Αν δεν έχετε ρελέ (πολύ κακώς) ή θα σας χτυπήσει ρεύμα ή θα βραχυκυκλώσει με αποτέλεσμα να πέσει η ασφάλεια στον ηλεκτρικό πίνακα…

 

Και το δεύτερο, να έχει λιώσει το παροχικό καλώδιο του θερμοσίφωνα από κακό σφίξιμο και να έχει κολλήσει ο ένας αγωγός με τον άλλο. Πάλι σε αυτή την περίπτωση ένας ηλεκτρολόγος θα λύσει το πρόβλημα.

 

2016 Τραγικός θάνατος 23χρονης από ηλεκτροπληξία στο μπάνιο http://www.biznews.gr

 

 

Πως αλλάζει ο Ηλεκτρολόγος την αντίσταση;

 

Η αλλαγή αντίστασης δεν είναι πολύ εύκολο πράγμα. Απαιτεί κάποιες τεχνικές όπως, άδειασμα όλου του νερού που υπάρχει στο θερμοσίφωνα.

 

Αν το θερμοσίφωνο είναι ηλιακό και βρίσκεται στην ταράτσα, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Κλείνουμε διακότη νερού. Κλείνουμε διακόπτη ρεύματος και ξεκινάμε…

 

Ξεβιδώνουμε την αντίσταση (βλέπε φωτό αντίστασης) τη λασκάρει και το νερό θα τρέξει όλο στην ταράτσα (δε μας πειράζει και αυτή είναι η εύκολη λύση διότι θα αδειάσει και γρήγορα).

 

Βασικό ‘’εργαλείο’’ για αντικατάσταση αντίστασης θερμοσιφώνου (εντός κατοικίας) είναι το αλφαδολάστιχο! (υπάρχει και ευκολότερος τρόπος αν είναι εφικτό, θα το δούμε παρακάτω)

 

 

Γιατί όμως χρειάζεται το αλφαδολάστιχο; Διότι αυτό χωράει ακριβώς στην σωλήνα του θερμοσίφωνα, καθώς και το νερό που θα αδειάσει (περίπου 80 λίτρα) δε μπορούμε να το αδειάσουμε ούτε σε λεκανάκια ούτε στο σπίτι ή στο πατάρι.

 

Πρέπει να το οδηγήσουμε έως κάποια αποχέτευση, συνήθως νεροχύτη, νιπτήρα ή μπανιέρα κλπ.

 

Επόμενο βήμα, Αν το θερμοσίφωνο βρίσκεται στο πατάρι ή τοποθετημένος όρθιος σε κάποιο σημείο (κάθετος θερμοσίφωνας), τότε πρέπει, αφού έχουμε κλείσει διακόπτη νερού και ρεύματος να ξεβιδώσουμε και τα δύο σωληνάκια νερού που βρίσκονται στο θερμοσίφωνα,

δηλαδή και το κόκκινο και το μπλέ.

 

Αφαιρούμε τη βαλβίδα ασφαλείας και τοποθετούμε ένα ….αλφαδολάστιχο στην τρύπα του θερμοσίφωνα που ήταν το κρύο νερό, δηλαδή στη μπλέ.

 

Προσοχή εδώ: Ανάλογα πως είναι τοποθετημένος ο θερμοσίφωνας, έχει σημασία για να σπρώξουμε αρκετά ή όχι το αλφαδολάστιχο εντός του θερμοσίφωνα. Παίζει ρόλο, αν είναι οριζόντιος ακουμπηστός στο πατάρι, πρέπει να βάλουμε το αλφαδολάστιχο ως την κάτω μεριά του καζανιού, ώστε τραβώντας νερό, να το αδειάσει όλο…

 

Αν δε το βάλουμε καλά να ακουμπήσει σχεδόν στον πάτο του καζανιού, τότε θα μείνει νερό μέσα, οπότε αν το θερμοσίφωνο θέλει πέταμα, θα δυσκολευτούμε να τον κουβαλήσουμε.

 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε μόνο αντίσταση, πρέπει να αδειάσει μέχρι το κάτω σημείο της αντίστασης.

 

Αν ο θερμοσίφωνας είναι τοποθετημένος οριζόντιος επίτοιχος τότε το αλφαδολάστιχο πρέπει ίσα ίσα να μπεί στο καζάνι, διότι το κρύο είναι στο χαμηλό σημείο πάντα…

 

Αν είναι τοποθετημένος όρθιος επίτοιχος (κάθετος) τότε πάλι ίσα που το βάζουμε στο καζάνι και πάλι γιατί το κρύο είναι χαμηλά οπότε θα έχουμε ροή.

 

Αφού τοποθετήσουμε λοιπόν το αλφαδολάστιχο, πάμε στο νιπτήρα, ρουφάμε μια και θα δούμε ότι το νερό θα εισέλθει στο αλφαδολάστιχο και θα έρχεται προς εμάς! Οδηγούμε την άκρη του αλφαδολάστιχου στην αποχέτευση του νιπτήρα και περιμένουμε λίγα λεπτά ως ότου αδειάσει το νερό.

 

Για να αδειάσει το καζάνι, υπάρχει και ο τρόπος με τα ίδια τα σωληνάκια του θερμοσίφωνα. Δηλαδή: Αφού έχουμε κλείσει διακόπτη νερού, βγάζουμε το σωληνάκι του κρύου, αφαιρούμε και τη βαλβίδα ασφαλείας, και βιδώνουμε το σωλήνα του ζεστού από τις βρύσες, στην οπή του θερμοσίφωνα του κρύου !!

 

Φυσάμε με δύναμη στην οπή του ….”πρώην ζεστού” του θερμοσίφωνα, αφήνουμε ανοιχτή μια βρύση και το θερμοσίφωνο αρχίζει και αδειάζει. Αυτό το βήμα βέβαια, αν είναι εφικτό λόγο χώρου κλπ.

 

Τυχόν εργαλεία που θα χρειαστούμε στις περισσότερες περιπτώσεις είναι: ένα κλειδί 13 και ένα κλειδί 13 ακόμη για κόντρα ! Σε πολλές περιπτώσεις ο χώρος για κόντρα είναι πολύ μικρός.

 

Σε αυτή την περίπτωση το δεύτερο κλειδί απλά το στραβώνουμε κοντά στην άκρη, ώστε να χωρέσει να πιάσει τη βίδα από το κάτω μέρος. Υπάρχουν όμως πολλά είδη αντιστάσεων, με διαφορετικά βιδώματα, εκεί μεριμνήστε ώστε να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία.

 

Τελειώσαμε με την αντικατάσταση της αντίστασης;

ΟΧΙ !! Και όμως, ενώ έχουμε τοποθετήσει τη νέα αντίσταση και έχουμε σφίξει καλά και έχουμε κάνει όλες τις συνδέσεις, νερού και ηλεκτρικού, μη βιαστείτε να ανοίξετε το διακόπτη του θερμοσίφωνα στον ηλεκτρικό πίνακα!!!

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάψετε την αντίσταση διότι θα δουλέψει στον…αέρα !! Ξεχάσατε να γεμίσετε το καζάνι με νερό ! Τι κάνουμε; Ενώ λοιπόν έχουμε ανοίξει και τη βάνα νερού, το νερό δεν έχει πάει στο καζάνι διότι μέσα στο καζάνι υπάρχουν 80 λίτρα αέρα !!

 

Για να γεμίσει το καζάνι με νερό, πρέπει να ανοίξουμε όλες τις βρύσες του σπιτιού ώστε να αρχίσει να γεμίζει το καζάνι με νερό και να αφαιρείται ο αέρας μέσα από το καζάνι αλλά και από τις σωληνώσεις.

 

Για περίπου ένα με δύο λεπτά οι βρύσες θα κάνουν εξαέρωση. Μόλις αρχίσει να τρέχει το νερό κανονικά από τις βρύσες, τότε είμαστε έτοιμοι.

 

Κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο για τυχόν διαρροές νερού στο πατάρι και όταν σιγουρευτούμε ότι όλα είναι καλά, ανοίγουμε το διακόπτη στον ηλεκτρικό μας πίνακα και περιμένουμε 5 λεπτά να δούμε αν ζεσταίνει το νερό μας. Είμαστε ΟΚ !!

 

Θερμοστάτης

Ανοίγουμε το διακόπτη στον πίνακα και παρατηρούμε ότι το νερό δε ζεσταίνεται! Αν έχουμε εκείνο το δεύτερο λαμπάκι που σας είπα στην αρχή και δεν ανάψει, σημαίνει ότι τώρα τα ‘’έπαιξε’’ ο θερμοστάτης!

 

Δύο βλάβες μπορούν να συμβούν στο θερμοστάτη. Ή θα πετάξει την ασφαλειούλα που έχει ενσωματωμένη, ή θα χαλάσει ακαριαία. Αυτό δε δημιουργεί θέματα διαρροών ή βραχυκυκλώματος, απλά το θερμοσίφωνο δε λειτουργεί.

 

Η λύση του ‘’μπακάλη’’ είναι να πατήσουμε το κουμπάκι (ασφαλειούλα) του θερμοστάτη, οπότε θα ξαναλειτουργήσει, αλλά αυτό είναι επικίνδυνο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θερμοστάτης θα το ξανακάνει άμεσα, αν δε το κάνει άμεσα, είναι πολύ επίφοβο να κολλήσει και να παρακαλείτε, να μην κολλήσει στο …ανοιχτό, γιατί τότε ή θα πλημμυρίσετε ή θα συμβούν άλλα.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ορθή λύση είναι να καλέσουμε έναν Ηλεκτρολόγο να αντικαταστήσει το θερμοστάτη.

 

Άλλη πιθανή ηλεκτρολογική βλάβη στο θερμοσίφωνα

 

Πολύ συχνό φαινόμενο, ή από κακό σφίξιμο στην κλέμα σύνδεσης ή από λάθος διατομή καλωδίου, τα καλώδια να λιώσουν με αποτέλεσμα να κολλήσουν μεταξύ τους.

 

Πάλι, ένας αδειούχος ηλεκτρολόγος θα δώσει λύση, ή αντικαθιστώντας την κλέμα σύνδεσης ή αντικαθιστώντας την γραμμή με σωστής διατομής.

 

Βαλβίδα ασφαλείας

Η βαλβίδα ασφαλείας μπορεί και αυτή να χαλάσει με αποτέλεσμα να στάζει ή ακόμη και να τρέχει νερό και στην περίπτωση που ο θερμοσίφωνας βρίσκεται στο πατάρι,

 

θα το καταλάβουμε εφόσον δούμε τα νερά να τρέχουν από τους τοίχους ή όταν αρχίσει και μυρίζει μούχλα, επειδή η διαρροή νερού θα είναι μικρότερη και ότι έχουμε αποθηκευμένο στο πατάρι θα χαλάσει.

 

Καζάνι

Πιο σπάνιο πρόβλημα, αλλά συμβαίνει και αυτό, το καζάνι είτε από τα πολλά χρόνια που έχει να συντηρηθεί ή έχει ξεχαστεί, να τρυπήσει, οπότε εκεί θέλουμε αντικατάσταση θερμοσίφωνα.

 

Άλατα

Πολλές φορές το καζάνι γεμίζει τόσα πολλά άλατα, που είναι αδύνατο να κάνουμε μπάνιο έστω και ένα άτομο!! Ναι, επειδή ο όγκος των αλάτων είναι μεγάλος, μικρότερη ποσότητα νερού θα ζεσταθεί στο καζάνι!

 

Η λύση είναι ένα άνοιγμα του θερμοσίφωνα από τον τεχνικό μας, αφαίρεση όλων των αλάτων από μέσα και προτείνεται μια και γίνεται αυτή η διαδικασία, αντικατάσταση και αντίστασης – θερμοστάτη. Αυτό είναι ένα πλήρες σέρβις για να είμαστε ήσυχοι

για ακόμη 5 χρόνια τουλάχιστον.

 

Σωλήνες νερού.

Συχνό φαινόμενο, μετά από καιρό, είτε λόγω επειδή πάλιωσαν είτε επειδή χαλάρωσαν στο σφίξιμο, να τρέχει σιγά σιγά ή ακόμη και περισσότερο, νερό από ντα σημεία που ενώνονται τα σωληνάκια νερού στο θερμοσίφωνα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα τα σωληνάκια του νερού.

 

Ελπίζω να εξάντλησα τυχόν βλάβες ενός θερμοσίφωνα και να καταλάβατε πως γίνεται σε κάθε περίπτωση.

 

Θα επαναλάβω κάποιες συμβουλές, απαραίτητες για κάθε περίπτωση…

 

– Έχουμε τοποθετήσει ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα

 

Τραγικός θάνατος 76χρονης από θερμοσίφωνα…http://www.makeleio.gr/

 

– Μία φορά το χρόνο, υπολογίζουμε μια επίσκεψη ηλεκτρολόγου ή υδραυλικού, ώστε να ελέγχει την κατάσταση του θερμοσίφωνα.

 

– Δεν αφήνουμε ποτέ το θερμοσίφωνα ανοιχτό, πάνω από 45 λεπτά, είναι υπέρ αρκετά. Ειδικά αν είναι σχετικά καινούριος, μισή ώρα είναι υπέρ αρκετή. Οι ζημιές που μπορεί να προκύψουν είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες!

 

– Δεν ακούμε συμβουλές μερικών εξυπνάκηδων, ότι και καλά, το θερμοσίφωνο να το έχουμε πάντα ανοιχτό. Από τη μέρα που θα μπούμε στο σπίτι, μέχρι αυτό να γκρεμιστεί λόγω παλαιότητας.

 

Το πιθανότερο είναι να γκρεμιστεί κάποια στιγμή από έκρηξη!! Αυτό να το κάνουν στο δικό τους σπίτι, αυτοί που το προτείνουν, αρκεί να μην έχουν παιδιά μέσα.

 

– Υπάρχουν και άλλες λύσεις για την καλύτερη λειτουργία και παρακολούθηση του θερμοσίφωνά μας. Αυτές είναι οι εξής:

 

1) Τοποθέτηση χρονικού, ώστε να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό

 

 

2017 Τραγικός θάνατος 60άχρονης από ηλεκτροπληξία στο μπάνιο http://www.neakriti.gr

 

 

2) Τοποθέτηση θερμοκρασιόμετρου (θερμόμετρου) νερού, του θερμοσίφωνα, ώστε να είμαστε σίγουροι σε κάθε περίπτωση ότι λειτουργεί…

3) Τοποθέτηση χρονοδιακόπτη, ώστε και πάλι να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα γνωρίζουμε ότι οι ώρες που θα κάνουμε το μπάνιο μας θα είναι συγκεκριμένες!

 

Δείτε στο βίντεο, πως τοποθετούμε χρονοδιακόπτη για θερμοσίφωνα… 

 

Δηλαδή, αν πχ τον έχουμε ρυθμίσει να λειτουργεί 19:00 – 20:00 μόνο από κει και μετά θα μπορούμε να έχουμε ζεστό νερό. Βέβαια υπάρχει και η λύση του By pass του χρονοδιακόπτη, αλλά εκεί είναι δώρον άδωρο όλος αυτός ο αυτοματισμός. Οπότε η λύση ενός χρονικού είναι ότι καλύτερο σε κάθε περίπτωση.

 

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για ηλιακούς θερμοσίφωνες για ταχυθερμοσίφωνες και άλλα είδη θέρμανσης νερού, είτε με ήλιο, είτε με άλλης μορφής ενέργεια.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

 

Τι είναι ο Θερμοσίφωνας

 

Επισκευή ηλεκτρικής κουζίνας

 

Ρελέ διαρροής

 

Ασφάλεια από ηλεκτροπληξία

Shares