Ρευματοκλοπή – Πως καταλαβαίνουμε αν μας κλέβουν ρεύμα
Ένα τεράστιο θέμα που έχει διογκωθεί στις μέρες μας
είναι η ρευματοκλοπή. Δε θα μιλήσουμε για νομικές διαδικασίες και επιπτώσεις, αυτό είναι άλλοι θέμα. Επίσης δεν θα ασχοληθούμε με το ποιοί είναι οι τρόποι ρευματοκλοπής (γενικά η ρευματοκλοπή είναι παρανομία και έχει ποινικές κυρώσεις). Θα ασχοληθούμε μόνο για το αν μένουμε κάπου ή έχουμε κάποιο μαγαζί και έχουμε την υποψία ότι μας κλέβουν ρεύμα. Πχ, ενώ ως τώρα πληρώναμε ένα συγκεκριμένο ποσό σε λογαριασμούς ΔΕΗ, ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι αυτοί οι λογαριασμοί έρχονται αυξημένοι κατά πολύ. Ή νοικιάζουμε κάποιο σπίτι ή χώρο και επειδή είμαστε νέοι στο χώρο και έχουμε συμφωνήσει να λειτουργούμε με μετρητή ενδιάμεσο και βλέπουμε ότι το ρεύμα είναι αρκετά ”βαρύ” !!
Αφορμή για το παρόν άρθρο, πρόσφατη επίσκεψή μου σε κατάστημα (εστιατόριο) στην περιοχή που διαμένω. Μόλις είχε ανοίξει ο άνθρωπος το κατάστημα και παραπονέθηκε ότι η μια φάση μάλλον δε λειτουργεί! Πηγαίνοντας για έλεγχο, διαπίστωσα ότι, ο μετρητής της ΔΕΔΔΗΕ είχε παραβιαστεί, το καπάκι ήταν πεταμένο στο χωράφι και οι τρείς φάσεις (τριφασικό ρολόι) ήταν χαλαρές εντελώς !! Κάποιος, όλο το χειμώνα που έλειπε ο ιδιοκτήτης, μπήκε στο οικόπεδο, πέρασε ένα καλώδιο και το σύνδεσε κατ ευθείαν στην έξοδο των ασφαλειών του μετρητή !! Οπότε έγραφε και ρεύμα (κατανάλωση ) για τον εστιάτορα!! Και προφανώς όλο το χειμώνα που ο άνθρωπος έλειπε !! Μόλις έμαθε ότι ο εστιάτορας έρχεται να ανοίξει και πάλι το κατάστημα, αφαίρεσε το καλώδιο και τα παράτησε όλα όπως ήταν!! Τώρα, ο λογαριασμός θα δείξει.
Οπότε στο παρόν, θα σχοληθούμε με το πως μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής από ρευματοκλοπή
Έχει παρατηρηθεί ότι σε ενοικιαζόμενους χώρους, γενικότερα, οι χρεώσεις από τον ιδιοκτήτη είναι αρκετά υψηλές. Δηλαδή συνήθως γίνεται μια προφορική συμφωνία ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να χρεώνεται γύρω στα 30 λεπτά!! Καθαρή ληστεία φυσικά, αλλά πάλι δε θα ασχοληθούμε με αυτό. Σαν μέτρο σύγκρισης πρέπει να παίρνουμε τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε ανά τετράμηνο. Πχ, αν είμαστε 2 ή 4 άτομα σε ένα σπίτι και έχουμε επί χρόνια συνηθίσει, η κατανάλωσή μας να κυμαίνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα, ας πούμε 1500 κιλοβατώρες και ξαφνικά σε ένα νέο χώρο ίδια άτομα με ίδια χρήση και κυμαινόμαστε πλέον στις 2 ή 2500 ή παραπάνω…..κάτι δε πάει καλά.
Πως λοιπόν θα διαπιστώσουμε αν μας κλέβουν ρεύμα; Η αν πράγματι εμείς είμαστε οι ”υπεύθυνοι” για αυτή την αύξηση;
Ένας τρόπος (όταν είμαστε σε ενοικιαζόμενο χώρο με ενδιάμεσο μετρητή) είναι να καλέσουμε έναν ηλεκτρολόγο ΔΙΚΟ μας και να ελέγξει τον πίνακα και τις συνδέσεις του μετρητή. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και μετρητές με ”περίεργες” συνδέσεις υπάρχουν, όπου εκεί μόνο ένας ”δικός” μας ηλεκτρολόγος μπορεί να βοηθήσει.
βλέπε παρακάτω αναλογικούς και ψηφιακούς μετρητές που μπορεί να έχετε….
Ψηφιακοί μετρητές, εντός πίνακα…
Επίσης, κλείνοντας το γενικό μας διακόπτη, κοιτάμε αν λειτουργεί ο ενδιάμεσος μετρητής. Αν λειτουργεί τότε ο ιδιοκτήτης μας κλέβει ρεύμα, αν δε λειτουργεί τότε το καταναλώνουμε εμείς. Όμως και πάλι, ένας ηλεκτρολόγος δικός μας, θα δει καλύτερα κάνοντας έλεγχο στις συνδέσεις του ενδιάμεσου μετρητή, αν μας κλέβουν ρεύμα ή όχι. Διότι, ο μετρητής μπορεί να μη γυρίζει, αλλά κάποιος άλλος να χαίρεται εις βάρος μας. Οπότε συμβουλή, έλεγχος σε ενοικιαζόμενα ΜΟΝΟ από ηλεκτρολόγο δικό μας. Δεν αρκεί ένας οπτικός έλεγχος.
Όταν είμαστε σε άλλο χώρο, πχ ιδιοκτησία μας και βρισκόμαστε σε κτήριο με αρκετά διαμερίσματα ή τελος πάντων, πάνω από ένα, με δικό μας μετρητή ΔΕΗ (στο όνομά μας το ρολόι) τότε μπορούμε να κάνουμε έναν απλό έλεγχο, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα
1) Κλείνουμε το γενικό διακόπτη του ηλεκτρολογικού μας πίνακα. Λογικά (γιατί υπάρχουν και παράλογα σε αυτό) δεν θα έχουμε ρεύμα πουθενά σε όλη μας την εγκατάσταση. Τότε, παίρνουμε ένα λογαριασμό ρεύματος ώστε να εξακριβώσουμε ποιός είναι ο μετρητής μας. Επάνω στο λογαριασμό γράφει: Αριθμός παροχής (προσοχή: όχι αυτό που λέει Αριθμός μετρητή, αυτό είναι άλλο)
2) Αφού έχουμε στα χέρια μας τον λογαριασμό που βλέπουμε ποιός είναι ο αριθμός παροχής, κατεβαίνουμε στα ρολόγια της ΔΕΗ και εκεί θα δούμε ποιό είναι το ρολόι μας. Βλέπουμε λοιπόν αν γυρίζει ο μετρητής.
Αφού έχουμε κλείσει το γενικό στο χώρο μας, ο μετρητής ΔΕΝ θα γυρίζει. Αυτό σημαίνει ότι δε μας κλέβουν ρεύμα και ότι το καταναλώνουμε όλο εμείς. Αν ο μετρητής γυρίζει, τότε μας κλέβουν ρεύμα. Οπότε καλούμε έναν ηλεκτρολόγο αδειούχο και κάνει έλεγχο, ώστε να διαπιστώσει σε ποιό σημείο γίνεται η ρευματοκλοπή. Καλό θα είναι πριν καλέσουμε οποιονδήποτε και πριν βγάλουμε συμπεράσματα, να ελέγξουμε τρείς τέσσερις φορές το μετρητή μας, σε διαφορετικές ώρες. Πχ πρωί, ξανά το απόγευμα και ξανά το βράδυ !! Διότι μπορεί ο επιτήδειος να έχει βάλει να λειτουργεί κάτι, μόνο το βράδυ ή μόνο το μεσημέρι κοκ. Αφού κάνουμε και τους τρείς φορές έλεγχο, και διαπιστώσουμε ότι τελικά γυρίζει ο μετρητής σε κάποια στιγμή, τότε καλούμε τον ηλεκτρολόγο μας.
Συμβουλές:
Αν είναι εφικτό, να κλειδώνουμε το χώρο που βρίσκεται ο μετρητής, ή ένα λουκέτο στις πόρτες του χώρου του μετρητή, όταν φεύγουμε από το χώρο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη ΔΕΔΔΗΕ μπορούμε να δώσουμε τις κιλοβατώρες ακόμη και τηλεφωνικά.
Να καλούμε μια φορά το χρόνο έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο στο χώρο μας ώστε να κάνει κάποιους τυπικούς ελέγχους στην Ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση. Αυτό, θα μας γλυτώσει από αρκετούς μπελάδες. ΜΙα επίσκεψη Ηλεκτρολόγου που θα διαρκέσει μια ώρα το χρόνο, το κόστος είναι αμεληταίο μπροστά στο τι μπορεί να μας γλυτώσει.
Βασικοί έλεγχοι που μπορεί να πραγματοποιήσει ο Ηλεκτρολόγος μας είναι οι παρακάτω:
Έλεγχος και μέτρηση της γείωσης (βασικό για να μη σκοτωθούμε απ[ό ηλεκτροπληξία)
Έλεγχος και μέτρηση του ρελέ διαρροής (σημαντικό για αποφυγή ηλεκτροπληξίας)
Έλεγχος συσκευών και κυρίως του θερμοσίφωνα (βασικό για πλημμύρες, και κολλήματα θερμοστάτη κλπ)
Έλεγχος του μετρητή μας για τυχόν ρευματοκλοπή (βασικό ώστε να διαπιστώσουμε ότι το ρεύμα το καταναλώνουμε ΜΟΝΟ εμείς)
Όλη αυτή η διαδικασία μια φορά το χρόνο, θα μας γλυτώσει από μπελάδες, πεταμένα χρήματα και κυρίως θα κοιμόμαστε με το κεφάλι μας ήσυχο.