Θερμοσίφωνας – από τι αποτελείται – συμβουλές – ασφάλεια ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Θερμοσίφωνας – από τι αποτελείται – συμβουλές – ασφάλεια ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο Θερμοσίφωνας, η συσκευή που ζεσταίνουμε το νερό στο σπίτι μας ή σε οποιονδήποτε χώρο. Υπάρχουν θερμοσίφωνες πολλών ειδών όπως: απλοί, ηλιακοί και τριπλής ενεργείας.

 

Ο απλός θερμοσίφωνας είναι αυτός που έχουμε σχεδόν όλοι στα σπίτια μας ή σε μικρό επαγγελματικό χώρο, ο οποίος για να ζεστάνει το νερό μας, χρειάζεται οπωσδήποτε ρεύμα. Αυτός ο ”απλός” θερμοσίφωνας παράγεται σε διάφορους τύπους και σε διάφορες χωρητικότητες.

 

Θα μιλήσουμε για τους 3 δημοφιλέστερους, που κατασκευάζονται για κατοικίες και η συνηθέστερη χωρητικότητα είναι τα 80 λίτρα.

 

 

Μη βιαστείτε να κλείσετε τη σελίδα και να σκεφτείτε: ”εγώ; ξέρω τι είναι το θερμοσίφωνο και τι κάνει”. Αρκετά παρακάτω θα διαβάσετε αρκετές λεπτομέρειες για τους θερμοσίφωνες και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε πολλές περιπτώσεις καθώς και σωστό τρόπο χειρισμού και πολλά άλλα…

 

Πάμε λοιπόν να δούμε τα βασικότερα είδη θερμοσιφώνων τα οποία είναι:

 

Ο οριζόντιος (δαπέδου)…

  Ο οριζόντιος κρεμαστός…

και ο κάθετος…

Οπότε, τον Δαπέδου θα τον τοποθετήσουμε σε πατάρι (ακουμπηστό) …

τον οριζόντιο κρεμαστό κάπου ψηλά στον τοίχο σε οριζόντια θέση και μόνο…

και τον κάθετο μόνο σε όρθια θέση, πάλι κάπου ψηλά στον τοίχο μας…

Λόγω της κατασκευής, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κάθετο θερμοσίφωνα στο πατάρι, ξαπλωτό δηλαδή. Και αντίθετα τον οριζόντιας κατασκευής,

 

δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με όρθια στήριξη. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί οι σωλήνες του νερού που εισέρχονται στο θερμοσίφωνα έχουν συγκεκριμένη φορά!

 

Λίγη φυσική για τους θερμοσίφωνες…  θα παρατηρήσουμε στα σχήματα που ακολουθούν (προσέχτε το αυτό είναι το σημαντικότερο) ότι η σωλήνα του ζεστού νερού (με κόκκινο πάντα) είναι  πάντα στο ψηλότερο σημείο του boiler.

 

Αυτό λόγω φυσικής, όπως γνωρίζουμε (οι περισσότεροι τουλάχιστον) οι θερμές μάζες πάντα ανεβαίνουν και οι ψυχρές ”πέφτουν” προς τα κάτω !! Άρα σε ένα θερμοσίφωνα, που ανοίγουμε το διακόπτη στον ηλεκτρικό μας πίνακα για να ζεστάνουμε το νερό,

 

μόλις το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται, η ποσότητα του νερού που θερμαίνεται ανεβαίνει στο επάνω μέρος του θερμοσίφωνα και το ψυχρό που ήταν επάνω κατεβαίνει και ”παραχωρεί” τη θέση του στο ζεστό!!

 

Έτσι λοιπόν, όταν ανοίγουμε τη βρυσούλα μας, θα τραβήξει αμέσως το θερμό νερό από το καζάνι ενώ το ψυχρό θα αρχίσει και πάλι να εισέρχεται από τη μπλε σωλήνα.

 

Γι αυτό το λόγο μετά από λίγο, όσο τρέχει το νερό, παρατηρούμε  ότι το νερό κρυώνει. Δεν κρυώνει, απλά εισέρχεται κρύο νερό στο καζάνι, αναμιγνύεται με το ζεστό και η θερμοκρασία πέφτει σιγά σιγά. Όσο ζεστό καταναλώνουμε, τόσα λίτρα κρύου εισέρχονται στο καζάνι.

 

Για αυτούς τους λόγους θα παρατηρήσουμε στα σχήματα ότι σε όλους τους τύπους θερμοσίφωνα, η σωλήνα του ζεστού είναι πάντα επάνω.

 

Θα παρατηρήσουμε στα παρακάτω σχήματα πως είναι το εσωτερικό ενός θερμοσίφωνα και θα καταλάβετε γιατί γίνεται αυτό…

 

Θερμοσίφωνας οριζόντιος (κλασικός)

 

Φανταστείτε ότι αυτός ο θερμοσίφωνας είναι ”ξαπλωτός” στο πατάρι μας. Σε αυτόν το θερμοσίφωνα θα παρατηρήσουμε ότι οι σωλήνες έχουν είσοδο και έξοδο από το θερμοσίφωνο από την πάνω πλευρά.

 

Βλέπετε ότι η έξοδος του νερού (κόκκινο) ίσα που μπαίνει στο καζάνι. Οπότε μόλις το νερό ζεσταθεί, θα τραβάμε μόνο το ζεστό ως ότου τελειώσει, δηλαδή μέχρι το κρύο γεμίσει και πάλι το καζάνι.

 

Οριζόντιος κρεμαστός…

Αυτός τοποθετείται ΜΟΝΟ οριζόντια και επίτοιχα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος τοποθέτησης εκτός…… αν αρχίσουμε τις πατεντάρες μας και τον γυρίσουμε τούμπα 180 μοίρες!!

 

Αν τον γυρίσουμε 180 μοίρες λοιπόν και βρούμε και δύο στοπ για να μην κυλάει, τότε είμαστε κοντά στην επιτυχία της πατεντάρας !!! Εκεί όμως έρχονται οι σωλήνες που θα παρατηρήσουμε ότι στην περίπτωση της πατεντάρας θα είναι …..το μπλέ επάνω και το κόκκινο στο βάθος!!

 

Εκεί έρχεται ο πατεντάρας πάλι και κάνει το εξής απλό. Τοποθετεί (εξωτερικά του θερμοσίφωνα) τα σωληνάκια εισόδου και εξόδου ανάποδα !!! Τέλοσπάντων μη δίνετε βάση στην ”πατέντα”, απλά το ανέφερα ότι υπάρχει η λύση του μαστοράντζα.

Κάθετος…

Και περνάμε και στον κάθετο. Αυτό το είδος θερμοσίφωνα τοποθετείται πάντα και ΜΟΝΟ κρεμαστός επίτοιχα σε όρθια θέση. Θα παρατηρήσουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, η σωλήνα του ζεστού, ανεβαίνει ως την κορυφή του εσωτερικού του καζανιού.

 

Αυτό γιατί είπαμε ; Για να τραβήξει το ζεστό νερό που θέλουμε από ψηλά. Μπορούμε να τον τοποθετήσουμε ξάπλα; ΟΧΙ !! Αν βρεθεί ”τεχνικός” που θα τον τοποθετήσει ακουμπηστό, δε θα έχουμε ΠΟΤΈ ζεστό νερό,

 

ακόμη και τρείς μήνες αν αφήσουμε ανοιχτό το διακόπτη του θερμοσίφωνα στον πίνακά μας. Διότι το ζεστό νερό θα παραμένει εγκλωβισμένο στο επάνω μέρος του καζανιού!

 

Λίγα λόγια γενικά για τους θερμοσίφωνες – Συμβουλές

Οι θερμοσίφωνες έχουν και ηλεκτρικά μέρη φυσικά. Πως αλλιώς άλλωστε θα ζέσταιναν το νερό; Οπότε έχουμε ένα θερμοσίφωνα που αποτελείται από το καζάνι που είδαμε σε άπειρες φωτό παραπίσω καθώς επίσης έχει τα παρακάτω ”παρελκόμενα”…

 

Ηλεκτρική αντίσταση

Υπάρχουν πολλά είδη αντιστάσεων, αλλά μόνο ένα κάνει για το δικό σας θερμοσίφωνα. Αυτό θα το δει ο τεχνικός που θα έρθει κάποτε για αντικατάσταση.

Ηλεκτρική αντίσταση είναι το εξάρτημα που….ανεβάζει τους λογαριασμούς του ρεύματος στα ύψη. Είναι ένα εξάρτημα που ”ευθύνεται” για τη θέρμανση του νερού μας καθώς και για πολλές εκρήξεις όταν ξεχνάμε το διακόπτη του θερμοσίφωνα ανοιχτό.

 

Χωρίς αυτό, νερό ζεστό …γιόκ!! Οι αντιστάσεις βγαίνουν σε διάφορους τύπους, μεγέθη, ισχύ κλπ. Είναι ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάθε καζανιού και τον κάθε κατασκευαστή.

 

Μπορεί να ξεκινούν από 1500Watt σε μικρά θερμοσίφωνα των 10 – 15 λίτρων, φτάνουν τα 4000Watt που είναι στα περισσότερα οικιακά θερμοσίφωνα και σε κάποιες περιπτώσεις, ανεβαίνουν κι άλλο σε ισχύ, που μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 12000watt σε αρκετές περιπτώσεις !

 

Συμβουλή: Δεν αφήνουμε το θερμοσίφωνο ανοιχτό για πάντα (όπως ισχυρίζονται κάτι εξυπνάκηδες) ότι και καλά καίει λιγότερο ρεύμα. Δε σας είπαν όμως ότι αν συμβούν κάποιες συγκυρίες τότε…..κλαύτα Χαράλαμπε,

 

θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί!! Μισή ώρα με τρία τέταρτα, αρκούν ώστε το νερό να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, ώστε ένα ζευγάρι ανθρώπων να κάνει το μπάνιο του και μάλιστα με σπατάλη νερού.

 

Θερμοστάτης

Ο θερμοστάτης είναι το ηλεκτρικό εξάρτημα που ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού στο καζάνι, οπότε και δίνει την εντολή στην αντίσταση να σταματήσει να ζεσταίνει άλλο το νερό. Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο θερμοστάτης σε ένα θερμοσίφωνο; ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ !!!

 

Αν θεωρήσουμε ότι δεν βάζουμε θερμοστάτη σε κάποιο θερμοσίφωνο (εγκληματική πράξη), πάμε και ανάβουμε το θερμοσίφωνο και το ξεχνάμε ανοιχτό !!! Τότε στην καλύτερη περίπτωση, θα γεμίσει το σπίτι μας νερά διότι με την αύξηση της πίεσης θα ανοίξει η βαλβίδα ασφαλείας!!!

 

Και να πάρουμε και το εντελώς ακραίο; Μπλοκάρει και η βαλβίδα ασφαλείας ! Τι θα γίνει τότε; Τότε έχουμε το φαινόμενο της βόμβας υδρογόνου. Μπορεί το καζάνι να βρεθεί τρία τετράγωνα οικοδομικά πιο πέρα ανοίγοντας τρύπα στον τοίχο για την ηρωική του έξοδο από το διαμέρισμά σας.

Ο θερμοστάτης λοιπόν έχει επάνω του δύο κουμπάκια. Το ένα είναι ο ρυθμιστής θερμοκρασίας και το άλλο το θερμικό.

 

Το ρυθμιστή κοιτάμε να μη τον βάζουμε στο τέρμα που συνήθως δείχνει 80 βαθμούς. Μια ρύθμιση στους 60 βαθμούς αρκεί για μπάνιο ζευγαριού με σπατάλη νερού, εξ άλλου το σώμα μας δεν αντέχει τους 80, θα πάθουμε εγκαύματα.

 

Το κουμπάκι του θερμικού δεν κάνουμε κάτι, απλά υπάρχει στο θερμοστάτη για λόγους ασφαλείας. Αν ο θερμοστάτης αρχίζει και τα παίζει, τότε το θερμικό πέφτει (πετάγεται έξω)!

 

Τότε λοιπόν άλλοι εξυπνάκηδες το πατάνε και το θερμοσίφωνο ξαναδουλεύει και το ξεχνάνε έτσι…. αυτό μας δηλώνει ότι ο θερμοστάτης θέλει αντικατάσταση. Πρέπει να τον αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

 

Καλό είναι, οι θερμοστάτες να είναι διπολικοί (τεσσάρων επαφών). Αυτό ώστε να κόβουν και φάση και ουδέτερο, όπως και ο διπολικός διακόπτης θερμοσιφώνου στον ηλεκτρικό μας πίνακα.

 

Βαλβίδα ασφαλείας

Η βαλβίδα ασφαλείας είναι ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα (υδραυλικό) το οποίο ελέγχει την πίεση του νερού. Τοποθετείται στο σωλήνα του κρύου πάντα και συνήθως υπάρχει επάνω στο θερμοσίφωνα κατά την αγορά του.

Είναι κατασκευασμένη με τρόπο που όταν το καζάνι ανεβάσει πίεση παραπάνω, αυτή θα ανοίξει με αποτέλεσμα να γεμίσουμε νερά στο σπίτι ή στο πατάρι. Αυτό όμως είναι καλό, διότι αν δεν υπήρχε θα αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα όπως αυτά που προαναφέραμε.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι η  βαλβίδα ασφαλείας θα ανοίξει με δύο τρόπους: Αν το δίκτυο ύδρευσης έχει υψηλή πίεση στο σημείο που βρισκόμαστε ή αν ο θερμοστάτης έχει κολλήσει στο…..ανοιχτό ! Με αποτέλεσμα να ανέβει πολύ η πίεση του νερού στο καζάνι.

 

Όλες οι βαλβίδες είναι κατασκευασμένες αντεπίστροφες. Δηλαδή, αν κοπεί για οποιονδήποτε λόγο το δίκτυο ύδρευσης, να μην αδειάσει το νερό από το θερμοσίφωνα.

 

Ανόδιο

Το ανόδιο είναι ένα ”αμφιλεγόμενο” εξάρτημα! Δεν είναι ούτε ηλεκτρικό (δε τροφοδοτείται με ρεύμα) και ούτε υδραυλικό (δεν παίρνει νερό). Είναι ένα εξάρτημα που τοποθετείται επάνω στην αντίσταση (έξτρα ας πούμε) το οποίο προστατεύει το καζάνι μας από διάβρωση στα εσωτερικά του τοιχώματα!!

Χωρίς αυτό, θεωρητικά θα αλλάξουμε θερμοσίφωνα σχετικά πιο γρήγορα, διότι θα καταστραφεί από οξειδώσεις και άλατα. Επίσης, αν το καζάνι και η αντίσταση γεμίσουν άλατα,

 

τότε και το νερό ζεσταίνεται πιο αργά (γιατί η αντίσταση είναι σκεπασμένη με άλατα) και η ποσότητα ζεστού νερού θα είναι λιγότερη! Οπότε θεωρούμε ότι τα ανόδια χρειάζονται σε ένα θερμοσίφωνο.

 

Πολλές φορές όμως, ακόμη και με ανόδια και με ότι θέλεις, βγάζοντας την αντίσταση για αντικατάσταση, θα παρατηρήσουμε το εξής…

Συμβουλές

Δεν κάνουμε ποτέ μπάνιο με ανοιχτό θερμοσίφωνα. Η κλασική απάντηση είναι: ”Ναι σιγά, τόσα χρόνια δεν έχω πάθει κάτι”. Μια φορά θα το πάθουμε, μετά δε θα το ξέρουμε !!!!

 

Καλό είναι να ελέγχουμε που και που τα εξαρτήματα αυτά, καλώντας έναν ηλεκτρολόγο Αδειούχο ή ακόμη και έναν υδραυλικό για έναν τυπικό έλεγχο. Δεν κοστίζει πολλά μια επίσκεψη.

 

Δεν αφήνουμε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα πάνω από μισή ώρα με τρία τέταρτα. Δεν κάνει απολύτως τίποτα μετά !!

 

Τοποθετούμε οπωσδήποτε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Πρώτον μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία και δεύτερο, θα εντοπιστεί μια τυχόν διαρροή ρεύματος της αντίστασης πολύ γρηγορότερα από το αν δεν έχουμε ρελέ.

 

Σε περίπτωση που δεν έχουμε ρελέ. αρχίζουν αυτά τα …..ελαφρά τσιμπηματάκια από το ρεύμα την ώρα που κάνουμε μπάνιο.

 

Για να μην τον ξεχνάμε ανοιχτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα χρονικό, το οποίο πατώντας το κουμπί να ανάψει ο θερμοσίφωνας, αυτό θα τον κλείσει στο χρόνο που του έχουμε ρυθμίσει! Προσοχή: ΌΧΙ χρονοδιακόπτη, αλλά Χρονικό!

 

Σε επόμενο άρθρο θα σας πούμε πως εντοπίζουμε βλάβη σε θερμοσίφωνες, είτε είναι ηλιακοί, είτε οτιδήποτε, καθώς και πως αλλάζουμε αντιστάσεις και θερμοστάτες.

 

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.

 

 

 

Shares