Βλάβες ηλεκτρικής κουζίνας – αντιμετώπιση

Βλάβες ηλεκτρικής κουζίνας – αντιμετώπιση

Πολλές φορές η ηλεκτρική μας κουζίνα φτάνει

σε σημείο που θα παρουσιάσει πρόβλημα. Συνήθως, οι παλαιότερες κουζίνες είναι και ευκολότερες σε εντοπισμό και αποκατάσταση βλάβης. Και συνήθως κρατούσαν και περισσότερα χρόνια δίχως προβλήματα. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένα κόλπο των εταιρειών κατασκευής οικιακών συσκευών, το οποίο αναγκαστικά το ακολουθούν γιατί με κάποιο τρόπο και αυτές πρέπει να…. επιβιώσουν !! Οπότε, σίγουρα σε μερικά χρόνια (μπορεί και με τη λήξη της εγγύησης) από την αγορά μιας ηλεκτρικής συσκευής, παρατηρούμε ότι κάτι χαλάει σε αυτή !!

Οι οδηγίες που δίνονται στο παρόν αφορούν αδειούχο ηλεκτρολόγο και απλά ενημερωτικά προς τους καταναλωτές. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να φτιάξει την κουζίνα, διότι με κάποιο λάθος μπορεί να πάθει ηλεκτροπληξία, ή να προκαλέσει πυρκαγιά.

Σημαντική προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκατάσταση βλάβης ηλεκτρικής κουζίνας, να έχουμε διακόψει την τροφοδοσία της από ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν το κάνουμε αυτό, ΜΟΝΟ τότε προχωράμε στους ελέγχους και τυχόν εργασίες.

Κατ αρχήν, βασικός και σημαντικός παράγοντας σε όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι να υπάρχει ένα ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα…

R9

Εξ άλλου δε νομίζω ότι πλέον υπάρχει σπίτι χωρίς ρελέ διαρροής. Θα ήταν μεγάλη ανωριμότητα εν έτη 2017 να μην έχουμε ρελέ διαρροής. Το ρελέ διαρροής είναι το σημαντικότερο εξάρτημα που μας σώζει από ηλεκτροπληξία και δείχνει συνήθως σύντομα ότι η κουζίνα μας ή άλλες συσκευές ……τα παιξαν !! Εκτός από το ρελέ διαρροής, έχουμε και την αυτόματη ασφάλεια, που και αυτή θα μας δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά συνήθως, αργότερα από ότι θα μας το δείξει ένα ρελέ διαρροής.

Στην περίπτωση με ρελέ, θα καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει, όταν ξάφνου, εκεί που μαγειρεύουμε ή φτιάχνουμε τον καφέ μας …..μένουμε από ρεύμα !! Στην περίπτωση χωρίς ρελέ, εκεί που φτιάχνουμε τον καφέ ή το φαγητό μας θα ακούσουμε το χαρακτηριστικό ΜΠΟΥΜ και πάλι θα μείνουμε δίχως ρεύμα !

Πως εντοπίζουμε βλάβη στην ηλεκτρική μας κουζίνα;

Συνήθως λοιπόν οι ηλεκτρικές κουζίνες αποτελούνται από αντιστάσεις. Τα 4 μάτια, το γκρίλ, το πάνω μέρος του φούρνου, το κάτω μέρος του φούρνου. Όλα αυτά είναι αντιστάσεις που ελέγχονται από τους διακόπτες στην πρόσοψη της ηλεκτρικής μας κουζίνας.

Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις βλάβης είναι όταν: Α) πέφτει το ρελέ διαρροής με το που ανάβουμε κάτι από την ηλεκτρική κουζίνα Β) Ακούμε το χαρακτηριστικό: ”Μουμ” και πέφτει η ασφάλεια (βραχυκύκλωμα)

Το πιο συχνό είναι η πτώση του ρελέ διαρροής. Διότι η βλάβη φαίνεται από γεννησιμιού της!! Ενώ αν δεν υπάρχει ρελέ (εγκληματικό), θα υπάρχει η διαρροή (οπότε θα παρατηρούμε να μας χτυπάει (τσιμπάει) ρεύμα ακουμπώντας στην ηλεκτρική κουζίνα και αυτή η διαρροή θα πρέπει να φτάσει στο έσχατο σημείο ώστε να ρίχνει την ασφάλεια!! Προσοχή μεγάλη λοιπόν στην παραμικρή ένδειξη ρεύματος σε μεταλλικές συσκευές.

Η βλάβη και ο εντοπισμός της είναι εύκολη υπόθεση για έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο διότι όπως γνωρίζουμε, οι διακόπτες των αντιστάσεων διακόπτουν και τον ουδέτερο. Άρα αύκολο να βρεθεί, ποιά αντίσταση ή ποιός διακόπτης  έχει το πρόβλημα (συνήθως είναι οι αντιστάσεις).

Κατ αρχήν παρατηρούμε, ποιό μάτι, ή ποιό σημείο της ηλεκτρικής κουζίνας μας έριξε το ρελέ ή την ασφάλεια. Το μικρό μάτι, το μεγαλύτερο, ο φούρνος όταν τον έχουμε στο πάνω μέρος μόνο; ή στο κάτω; Αυτό θα μας ορίσει και το σημείο που έχει πρόβλημα.

Όταν πέφτει το ρελέ, σημαίνει ότι η διαρροή κάποιας από τις αντιστάσεις είναι στο αρχικό στάδιο. Οπότε με ρελέ διαρροής δε θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο βραχυκυκλώματος (όπως προαναφέραμε).

Βραχυκυκλώματα συναντάμε πολλές φορές με προβλήματα στους  διακόπτες της ηλεκτρικής κουζίνας, ακόμη και περιπτώσεις τρωκτικών, τα οποία βρήκαν θέση να ”την αράξουν” επάνω στους διακόπτες !!!

r14a

Τα ανταλακτικά που θα παραγγείλουμε για την κουζίνα μας, πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια, αλλιώς δε θα ταιριάζουν. Οπότε θα κάνουμε διπλό κόπο να ξαναπάμε στον προμηθευτή να πάρουμε το σωστό υλικό. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να ξέρουμε: μάρκα κουζίνας, μοντέλο, και το εξάρτημα που θα βρούμε προβληματικό. Το οποίο καλό θα είναι για ακόμη περισσότερη ακρίβεια, να το φωτογραφίσουμε. Μη με ρωτήσετε που θα βρείτε ανταλακτικά, άν γράψετε στο google: ”Μάτια κουζίνας” ή ”αντιστάσεις κουζίνας” θα βρείτε δεκάδες προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα.

Πως αλλάζουμε μάτια κουζίνας;

Σε κάποιο σημείο, στο επάνω μέρος της κουζίνας, συνήθως μπροστά και στο πλάι, υπάρχουν βίδες. Ξεβιδόνωντας τες, σηκώνουμε το καπάκι με τα μάτια, το στηρίζουμε με κάποιο τρόπο και ξεβιδώνουμε το μάτι που έχει πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε το καινούργιο. Προσοχή στα καλώδια, επειδή δεν έχουν χρώματα, να μη μπερδέψουμε κάποιο καλώδιο, γιατί ενώ θα ανοίγουμε το μάτι στο 1 (θεωρώντας ότι είναι το σιγανό) αυτό θα δουλεύει στο φούλ !! Οπότε να προσέχουμε τη σειρά των καλωδίων. Έχει βέβαια και νούμερα επάνω στις συνδέσεις, αλλά τα καλώδια είναι δίχως χρώμα οπότε προσοχή!Δείτε ένα σχετικό βίντεο παρακάτω για το πως θα αλλάξουμε ένα μάτι κουζίνας…

 Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του νέου ματιού, το καίμε !! Δηλαδή, αφού το έχουμε αντικαταστήσει, ρίχνουμε λίγο λάδι επάνω, το απλώνουμε και το ανάβουμε στο φούλ !! Μόλις αρχίσει να καπνίζει το λάδι, σκουπίζουμε με προσοχή μην καούμε, με χαρτί κουζίνας, με κνήσεις κυκλικές ώστε να μαζέψουμε όλη τη μαυρίλα του εργοαστασίου. Επαναλαμβάνουμε έως ότου σταματήσει να μαζεύει μαυρίλα το χαρτί.

Τα ίδια βήματα κάνουμε και για τις κεραμικές εστίες, απλά εκεί ….δεν τα ”καίμε”, μετά την τοποθέτηση είναι έτοιμα για μαγείρεμα !! Δείτε παρακάτω πως είναι οι αντιστάσεις κεραμικών εστιών…

keramikes

keramikes1

Πως αλλάζουμε αντιστάσεις;

Στο πίσω μέρος της κουζίνας έχει ένα μικρό καπάκι, όπου σε αυτό θα βρούμε το σημείο της σύνδεσης με το καλώδιο ρεύματος και ένα μεγάλο καπάκι, που συνήθως καλύπτει όλη την πίσω πλευρά. Αυτό το καπάκι πρέπει να βγεί ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την αντικατάσταση. Για να σιγουρευτούμε ποιά αντίσταση είναι χαλασμένη, καλό θα είναι (πάλι προσεκτικά να μη μπερδέψουμε καλώδια) να τις αποσυνδέσουμε και να τις μετρήσουμε Ωμικά.

ant1

Ακόμη και με βομβητάκι μπορούμε να δούμε το πρόβλημα σε ποιά αντίσταση βρίσκεται. Αν ακουμπήσουμε τον ένα ακροδέκτη του οργάνου μας ή του βομβητή σε μια από τις επαφές ρεύματος της αντίστασης και την άλλη άκρη στο σασί της κουζίνας και αυτό χτυπήσει, σημαίνει ότι αυτή η αντίσταση έχει πρόβλημα.

Την ξεβιδώνουμε και πάμε και από το μπροστινό μέρος, ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και αν είναι η πάνω αντίσταση, στις περισσότερες συσκευές στηρίζεται και εκεί με βίδες. Οπότε ξεβιδώνουμε και από εκεί και την τραβάμε. Με τον ίδιο τρόπο θα τοποθετήσουμε την καινούργια.

Αν είναι η κάτω αντίσταση, βγαίνει από την πίσω πλευρά όπου και ξαβιδώνουμε. Δείτε παρακάτω μερικούς τύπους αντιστάσεων…

301GR01316107

Στο παρακάτω βίντεο δείτε πως αλλάζουμε αντίσταση φούρνου…

 Πως αλλάζουμε διακόπτη κουζίνας;

Με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουμε για τα μάτια, θα ανοίξουμε και για να αλλάξουμε τον προβληματικό διακόπτη. Εννοείται ότι πρέπει να είναι ακριβώς ίδιος. Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχουν τα πάντα, μοντέλο, φωτογραφία, κωδικός και είστε ΟΚ…

wm

Μεγάλη προσοχή στο πως θα βγάλουμε τα καλώδια από τον παλιό, πρέπει να πάνε ακριβώς στις ίδιες θέσεις στον Νέο διακόπτη, αλλιώς θα λειτουργούν άλλα ντ άλλων και μπορεί να έχουμε και βραχυκύκλωμα.

Πως αλλάζουμε λάμπα κουζίνας; Τι λάμπα πρέπει να βάλουμε;

Η αλλαγή λαμπτήρα κουζίνας, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Ανοίγουμε την πόρτα της κουζίνας και στις περισσότερες συσκευές, αρκεί να ξεβιδώσουμε τον γυάλινο κάλυκα (κάλυμα) της λάμπας. Η λάμπα συνήθως είναι βιδωτή Ε14 (μινιόν ντουι) και 15w (σε κάποιες συσκευές μπορεί και παραπάνω ή διαφορετικού τύπου κούμπωμα). Όμως !! Εδώ πρέπει να κοιτάξουμε να αγοράσουμε λάμπα ειδική για κουζίνα. Δηλαδή, να αναγράφει επάνω 300 Βαθμούς κελσίου….

lampa1

Αν δεν έχει το 300 δεν την αγοράζουμε, διότι οποιασδήποτε άλλη λάμπα θα σπάσει σχεδόν άμεσα.

Πλέον στις σύγχρονες κουζίνες, (εννοείται όχι για το καλό μας και όχι για ευκολία του τεχνικού) οι λαμπτήρες είναι δυσκολότερο να αλλαχτούν. Και είναι ολόκληρο εξάρτημα μαζί με το κάλυμα. Σε κάποιες μάλιστα, πρέπει να ανοιχτεί η κουζίνα από την πίσω πλευρά, να αποσυνδεθεί ο λαμπτήρας και να αντικατασταθεί με τον νέο. Δείτε παρακάτω μερικούς τύπους λαμπτήρων κουζίνας…

80 031imagesε 14 40w

 

Αερισμός

Ακόμη ένα εξάρτημα που μπορεί να πάθει βλάβη στην κουζίνα, είναι το μοτέρ ή η φτερωτή του αερισμού. Αυτό το καταλαβαίνουμε είτε διότι το μοτέρ πλέον δε λειτουργεί γιατί έχει κολήσει, ή έχει καεί, ή η φτερωτή έχει παραδώσει πνεύμα το ρουλεμάν της, θα το καταλάβουμε από το θόρυβο. Και σ αυτή την περίπτωση ανοίγουμε την κουζίνα από την πίσω πλευρά όπου και είναι οι επαφές σύνδεσης. Αποσυνδέουμε τα καλώδια, ξεβιδώνουμε τις βίδες στήριξης και αντικαθιστούμε το εξάρτημα.

ftervth

 

Παρακάτω δείτε ένα σχετικό βίντεο, πως αλλάζει μια αντίσταση σε ηλεκτρική κουζίνα από το κανάλι: Episkeves ΜΠΕΣ -ΔΕΣ

Σε επόμενο άρθρο μας, θα σας εξηγήσουμε πως καταλαβαίνουμε ότι έχει βλάβη ο θερμοσίφωνας και τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Τι ηλεκτρικά μέρη έχει ένας θερμοσίφωνας, πότε χαλάνε και πως τα αντιμετωπίζουμε…

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας…

Shares