Ουδέτερος αγωγός βλάβη – μας ”γαργαλάει” ρεύμα στο μπάνιο; Τι κάνουμε;

Ουδέτερος αγωγός βλάβη – μας ”γαργαλάει” ρεύμα στο μπάνιο; Τι κάνουμε;

Το παρόν άρθρο αφορά τον καθένα μας και ειδικά τους καταναλωτές που ζουν, εργάζονται και ηλεκτροδοτούνται από δίκτυο που επικρατεί το σύστημα ΤΝ, δηλαδή ολόκληρη η χώρα πλήν μερικών περιοχών της Αττικής!

 

Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε ένα δίκτυο ηλεκτρισμού είναι να κοπεί ή να ”υπολειτουργεί” ο ουδέτερος αγωγός του ΔΕΔΔΗΕ. Είτε σε κάποιο στύλο ή ενδιάμεσα, είτε εντός του μετρητή μας!! Σε συνδυασμό με κακή γείωση, αυτά τα δύο μαζί μπορεί να αποβούν μοιραία για τον άνθρωπο!!

 

Πριν ξεκινήσουμε δείτε τι είναι το σύστημα ΤΤ ή ΤΝ; Για να μάθετε σε τι σύστημα ανήκετε, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα…

Σύστημα ΤΤ ή ΤΝ στην Αττική: http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/686-diktyo-tn-i-tt-se-poies-perioxes

Σύστημα ΤΝ: ισχύει σε όλη την επαρχία, νησιά.

Στον σύνδεσμο, διαβάστε ποιές είναι οι ”γκρίζες ζώνες” σε TN – TT: https://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/1172-perioxes-opou-efarmozetai-i-amesi-geiosi-kai-i-oudeterosi-tt-tn

 

Αφορμή για το παρόν άρθρο, πολλές ‘’ενοχλήσεις’’ από πελάτες, φίλους και γενικότερα ανθρώπους που ζούν σε περιοχές συστήματος ΤΝ. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, πολλά τα περιστατικά.

 

Κατεστραμμένες ή κακές γειώσεις, τσιμπήματα από ρεύμα στο μπάνιο ή πιάνοντας μεταλλικές συσκευές στο σπίτι μας ή στο χώρο που εργαζόμαστε και το πράγμα δεν έχει τελειωμό!

Κομμένοι, καμένοι ή κακοσφιγμένοι ουδετέροι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν ως αποτέλεσμα καθημερινές ηλεκτροπληξίες ανθρώπων.

 

Ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο στο ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο το προκαλεί… μια κακή γείωση δική μας και φυσικά το …παρατημένο και παραμελημένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ!! Πιο συγκεκριμένα, η διακοπή του ουδετέρου αγωγού στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ, ή αν θέλετε, οπουδήποτε πριν το μετρητή.

 

Έχουμε κάνει αναφορά για το απαρχαιωμένο και ασυντήρητο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ουκ ολίγες φορές.

Θέλεις έλλειψη προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, θες έλλειψη καταγγελιών των παθόντων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες με συνέπεια την αδράνεια του ΔΕΔΔΗΕ; Θες ….δεν πέθανα από ηλεκτροπληξία ….εντάξει μωρέ, με τσιμπάει λίγο το ρεύμα ….θα δούμε!! Θες….θες…..θες…..

 

Ηλεκτροπληξία δε σημαίνει όταν κάποιον τον χτυπάει το ρεύμα και πεθαίνει. Ηλεκτροπληξία σημαίνει όταν κάποιον τον διαπερνά το ρεύμα γενικότερα. Μπορεί αυτό να έχει συνέπεια το θάνατο, την μετάβαση στο νοσοκομείο, το πέταγμα στον απέναντι τοίχο ακουμπώντας μια ηλεκτρική συσκευή, το ”τσίμπημα” ή το γαργάλημα στο μπάνιο, που είναι και η αρχή για τα ….προηγούμενα!!

 

Το πράγμα θέλει ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση. Όπως: Επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής σας, ώστε να κάνει έλεγχο στον μετρητή σας ή στο δίκτυο της, κοντά στο σπίτι σας.

 

Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκα φίλο γνωστού μου, νέο παιδί, εργαζόμενος, ο οποίος με κάλεσε γιατί τον χτυπάει το ρεύμα όταν έμπαινε στο ντουζ.

Σε σημείο που αγκυλώνει το χέρι του από τον πόνο!!! Και συνέχιζε το παιδί να κάνει κάθε μέρα μπανιο γυρίζοντας από τη δουλειά του!! Με ένα γρήγορο έλεγχο δεν υπήρχαν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην εγκατάσταση. Όσο για το περιστατικό….. καθαρή διακοπή ουδέτερου κάπου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και γείωση μηδέν!! Δε συζητάμε για ρελέ διαρροής, εννοείται ότι ΔΕΝ υπήρχε (το οποίο φυσικά σε αυτή την περίπτωση είπαμε ότι δε λειτουργεί).

 

Ακόμη ένα πρόσφατο περιστατικό (προσωπική μου εμπειρία), σε φετινές διακοπές μου στην όμορφη Νάξο, γυρίζοντας στο δωμάτιο και μπαίνοντας στο μπάνιο….ένοιωσα κατ ευθείαν το γνωστό σε όλους…”τσίμπημα” την ώρα που άνοιξα το ντούζ! Εννοείται ότι βγήκα αμέσως και πήρα τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη των δωματίων.

 

Ομολογώ ότι ο άνθρωπος ανταποκρίθηκε άμεσα, γενικότερα, εξήγησα στον ιδιοκτήτη τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν πελάτη και σε τι θέση άσχημη θα βρίσκονταν, αν κάποιος πάθαινε κάτι τις επόμενες ημέρες! Την επόμενη το πρωί επικοινώνησε με το ΔΕΔΔΗΕ και με τον ηλεκτρολόγο του. Ήρθαν, έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους και την επομενη ο ηλεκτρολόγος θα κατασκεύαζε νέα γείωση!

 

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο για τον ουδέτερο και τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση διακοπής του, σε ΤΤ ή ΤΝ σύστημα: http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/ilektrologikes-egkatastaseis/item/668-oudeteros-agogos-diktyo-tn-ti-einai-ti-symvainei-se-diakopi-tou-ren

Αν διαπιστωθεί ότι όλα είναι εντάξει από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ (πράγμα χλωμό) τότε καλούμε έναν ηλεκτρολόγο ώστε να μετρήσει με ειδικό όργανο (γειωσόμετρο) τη γείωση του σπιτιού μας. Συνήθως οι γειώσεις μας, ποτέ δεν είναι εντάξει. Δηλαδή ξεκινούν από 10 ωμ και φτάνουν το …..άπειρο !!! Έχουμε μετρήσει ακόμη και 750ΩΜ και πολλοί του επαγγέλματος, ακόμη και 1500!!!

 

Έχουμε δείξει και εξηγήσει ότι η ιδανική γείωση, που θα μας προστατεύσει είναι κάτω από 2 ΩΜ και ακόμη πιο ιδανικά, κάτω από 1ΩΜ

 

Μεγάλο ρόλο τη στιγμή που θα γίνει ένα ατύχημα με αποτέλεσμα μια ηλεκτροπληξία, παίζει, το τι συσκευές έχουμε ανοικτές εκείνη την ώρα! Βέβαια, όσο περισσότερες συσκευές ή ας πούμε καλύτερα Watt, όσα περισσότερα Watt περνούν εκείνη τη στιγμή που θα ακουμπήσουμε μεταλλική επιφάνεια συσκευής ή κάνουμε μπάνιο, τόσο πιο κοντά στο νοσοκομείο βρισκόμαστε (στην καλύτερη περίπτωση!!)

 

Σε άρθρο πιο επιστημονικό, στην ιστοσελίδα του Καθηγητή Κου Σαρρή, θα δούμε πως μεταβάλλονται οι πιθανότητες ηλεκτροπληξίας, όσο φτάνουμε χαμηλότερα την αντίσταση της γείωσής μας…..θα παρατηρήσουμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα στη φώτο παρακάτω, ότι με 3000 Watt κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο…

ακόμη και θανάτου! Σκεφτείτε λοιπόν ότι αν κάνουμε μπάνιο, έχει κοπεί ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ (καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα) και η γείωσή μας είναι χάλια (το πιο σύνηθες) και εκείνη τη στιγμή έχουμε το φούρνο ανοιχτό ή και κλιματιστικό….

σπάνια θα υπάρξει επιστροφή στην κουζίνα….Δεν θα μπορούμε ξανά!!! Το ρελέ διαρροής φυσικά και δεν θα λειτουργήσει…. οπότε…..καπούτ!

 

http://www.sarrisg.gr/n/index.php?Enimerwtika_ilektrologwn

Οι πιο γνώστες, μπορείτε να κάνετε το πείραμα μεταβάλλοντας τις τιμές στο αρχείο excel.

Θα παρατηρήσουμε ότι όσο πέφτει η τιμή αντίστασης γείωσης τόσο μειώνεται η τάση επαφής στα μεταλλικά σημεία του σπιτιού μας.

Άρα, αν την γείωσή μας την ”παρακολουθούμε” μια φορά το χρόνο και είναι αρκετά καλή, δεν θα καταλάβουμε τίποτα, σε σημείο που δε θα καταλαβαίνουμε ότι έχει κοπεί και κάποιος ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ!!

Μπορεί ολόκληρες γειτονιές να μην έχουν ρεύμα (λόγω διακοπής ουδετέρου και κακής τους γείωσης και εμείς να μην έχουμε καταλάβει τίποτα !!

Αυτοί θα κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία και εμείς θα έχουμε και αναμμένα τα φώτα μας και ρεύμα δε πρόκειται να μας χτυπήσει.

 

Τόσο χαμηλές τιμές γείωσης θα συναντήσουμε μόνο σε νέες εγκαταστάσεις όπου υπάρχει θεμελιακή γείωση, ή σε εγκαταστάσεις πολιτών που το χουν ψάξει το θέμα και έχουν καταφέρει με νέες γειώσεις ή προσθήκη ράβδων, να ρίξουν την τιμή της γείωσης κάτω από 2ΩΜ.

Αυτοί δε διαμαρτύρονται ποτέ για τσιμπήματα και κοιμούνται ήσυχοι αυτοί και τα παιδιά τους (τουλάχιστον από ρεύμα).

 

Σε παλιές εγκαταστάσεις (ακίνητα κατασκευής πριν το 2006) που δεν έχουν θεμελιακή γείωση, ακόμη ένας τρόπος (εκτός την προσθήκη απλών ράβδων) για να έχουμε γείωση ”τούμπανο”, είναι να κατασκευάσουμε γείωση τύπου Έψιλον (Ε)!!

Ρωτήστε τον τεχνικό σας τι είναι η γείωση έψιλον και πόσο πολύ μπορεί να βελτιώσει μια γείωση!

 

Μια μικρή, περσινή ιστορία…

Πριν λίγες ημέρες μου τηλεφώνησε πολύ φίλος από τη Σκύρο και μου είπε: Μας χτυπάει το ρεύμα όταν κάνουμε μπάνιο. Τι να κάνω;

Η αμέσως απάντηση ήταν: Μέτρα τη γείωση (ως συνάδελφος νέος όμως στο επάγγελμα, πάντα με παίρνει για συμβουλές) μέτρα και την τάση στον ηλεκτρολογικό πίνακα και βγές στο μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ και μέτρα πριν τις ασφάλειές τους να δείς τι λέει το όργανο.

 

Την πρώτη μέρα, όντως, μέτρησε τη γείωση και βρέθηκε 25ΩΜ. Που σημαίνει ότι με μια διακοπή ουδετέρου από ΔΕΔΔΗΕ σε δίκτυο ΤΝ λογικό να σε τσιμπάει το ρεύμα για τα καλά!!

Τι έκανε; Απλά, προέκτεινε τη γείωση, κάρφωσε ακόμη μια ράβδο και μέτρησε νέα αντίσταση γείωσης 13ΩΜ!

Αρκετά βελτιωμένη που σημαίνει ….λιγότερο ρεύμα στο μπάνιο! Όμως δεν παύει να υπάρχει ρεύμα και δε ξέρουμε πως αυτό θα μεταβληθεί μέρα με τη μέρα.

Πρέπει να φτάσουμε αρκετά χαμηλότερα με την προσθήκη κι άλλων ράβδων ή ακόμη και βελτιωτικών…

 

Δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο, πως επιτυγχάνεται μια ιδανική γείωση με χρήση βελτιωτικών…

 

Βελτίωση γείωσης

Μετά από τη βελτίωση με την προσθήκη 2ης ράβδου, την επόμενη μέρα, μετράει τάση στον ηλεκτρολογικό πίνακα και πήρε ένδειξη 205Volt !!

Αρκετά κάτω από την προβλεπόμενη τάση δικτύου 230Volt. Οπότε έχουμε τα εξής τινά, ή ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ κομμένος ή κακοσφιγμένος, ή το δίκτυο της περιοχής (μετασχηματιστής του ΔΕΔΔΗΕ) απαρχαιωμένος και φορτωμένος με πολλές καταναλώσεις.

 

Πως θα δούμε τι φταίει όταν έχουμε τόσο χαμηλή τάση από το δίκτυο; Αν και είναι πασιφανές….

Η επόμενη ερώτηση για να φιξάρουμε τη βλάβη ήταν: Άνοιξε το θερμοσίφωνα και το φούρνο της κουζίνας ταυτόχρονα και μέτρα πάλι την τάση πριν τις ασφάλειες του μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ. Και όντως βρέθηκε ότι η τάση είναι 185Volt !!! Άρα έχουμε βλάβη από ΔΕΔΔΗΕ 100%.

Είναι απαγορευτικά χαμηλή τάση το 185. Αποτέλεσμα μιας τόσο χαμηλής τάσης είναι η καταστροφή των συσκευών μας, υπολογιστές, τηλεοράσεις και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, ψυγεία κλπ.

 

Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση των 185volt έχουμε πολύ κακό ουδέτερο στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Του είπα: πάρε τηλέφωνο τις βλάβες και πες τους να έρθουν άμεσα. Έτσι και έγινε. Την επόμενη αντικατέστησαν το καλώδιο από μετρητή έως κολώνα και η μετρούμενη τάση στο δίκτυο πλέον είναι στα 210 volt.

Το καλώδιο λέει το είχε χτυπήσει ένας γερανός είχε κοπεί και απλά του είχαν κάνει μάτιση. Στο σημείο της μάτισης ο ουδέτερος ήταν κατάμαυρος.

 

Όμως, με τα 210volt που πέφτουν στα 200 volt με θερμοσίφωνο – κουζίνα ανοιχτά και πάλι δεν είμαστε ΟΚ εντελώς!!

Του απάντησαν ότι πρέπει να έχουν παραπέρα κι άλλα προβλήματα και ότι τις επόμενες ημέρες θα το φτιάξουν.

Πάει αυτό. Πλέον εδώ και 5 μέρες δεν τους χτυπάει ρεύμα και περιμένουν το ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει το πρόβλημα στην περιοχή.

 

Παρ όλη την επισκευή, έχει και μια πρίζα όπου βάζει την τηλεόραση και μετράει τάση στην πρίζα 188v !!

Ενώ η υπόλοιπη εγκατάσταση είναι στα 210. Κίνηση 1η: Ανοίγουμε την πρίζα να κοιτάξουμε σφίξιμο καλωδίων ή τυχόν κάποιο από τα δύο καμένο.

Όλα οκ. 2ο βήμα: Ανοίγουμε καπάκια ώστε να βρούμε σε πιο σημείο έχουμε καμένο καλώδιο. Και όντως, στο πρώτο καπάκι που ανοίχτηκε, ο ουδέτερος ήταν κάρβουνο !!! Κι άλλος καμμένος εντός της εγκατάστασης.

Φτιάχτηκε η διακλάδωση και η τάση επανήλθε στα 210!!

 

Γιατί σας κούρασα με την πρόσφατη ιστορία;

 

Διότι μόνο με πραγματικά περιστατικά και εμπειρίες μπορεί να μάθει κάποιος για κάποιο πρόβλημα, αλλά και να συλλογιστείς εσύ που διαβάζεις το άρθρο τώρα και δεν είσαι ηλεκτρολόγος: ‘’Μήπως πρέπει να ακολουθήσω άμεσα δύο τρία τέτοια βήματα να γλυτώσω από τα χειρότερα;’’

Κάθε περιστατικό στο χώρο σας, να σας προβληματίζει. Τρεμοπαίζει το φώς; Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Ανάβουμε το θερμοσίφωνα και πέφτει η ισχύς των λαμπτήρων; Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Κάνουμε μπάνιο και μας ….’’γαργαλάει’’ το ρεύμα; Αυτό παραείναι επικίνδυνο. Μην τα αφήνετε έτσι, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!

Καλούμε άμεσα ηλεκτρολόγο για δύο τρείς μετρήσεις και καλούμε και τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (αν μας το υποδείξει ο ηλεκτρολόγος)

 

Κακοτεχνίες τεχνικών ΔΕΔΔΗΕ…

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει αυτό το… ”έλα μωρέ, δε βαριέσαι; εδώ θα τύχει”.

Έτσι, πολλά ατυχήματα, πυρκαγιές, ηλεκτροπληξίες, οφείλονται σε κακοτεχνίες των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ. Μπορεί να έχουμε την τέλεια γείωση.

Όμως, στις περίπτώσεις όπου η γείωση καταλήγει στη μπάρα γείωσης του κιβωτίου του ΔΕΔΔΗΕ, εκεί ρισκάρουμε λίγο και κρεμόμαστε αποκλειστικά από τον καλό τεχνικό του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο πόσο καλά θα σφίξει τις βίδες όπου γίνεται η ουδετερογείωση και πόσο περιποιημένα θα κάνει τη δουλειά του στο σημείο που εφάπτονται ο ουδέτερος με τη γείωση.

 

 

Στο σημείο αυτό, αν γίνει η στραβή και γείωση 1ωμ να είχαμε, ξαφνικά θα βρεθούμε με άπειρα ωμ, εφόσον θα έχει κοπεί η γείωση μέσα στο κιβώτιο του μετρητή.

Γι αυτό, παρακαλούμε τους ΔΕΔΔΗΕδες τεχνικούς να προσέχουν όσο μπορούνε ειδικά στο σημείο που αφορά την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

 

Συμβουλές:

Μετράμε τη γείωσή μας μια φορά το χρόνο. Επιδιώκουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή αντίστασης γείωσης, από 10ΩΜ και κάτω, ιδανικά από 3ΩΜ και κάτω. Δώστε χρήμα για να πετύχετε τιμές τέτοιες. Είναι για τη ζωή σας.

 

Έχουμε τοποθετήσει ρελέ διαρροής στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα, το οποίο το μετράμε μαζί με τη γέιωση.

 

Όποτε βλέπουμε το παραμικρό που μας κινεί την περιέργεια, καλούμε Ηλεκτρολόγο.

 

Καταγγέλλουμε αδράνεια του ΔΕΔΔΗΕ σε παρόμοια προβλήματα.

 

Καταγγέλλουμε τον ιδιοκτήτη του χώρου μας (αν είμαστε νοικάρηδες) όταν αρνείται να φτιάξει τη γείωση.

 

Καταθέτουμε αγωγές προς ΔΕΔΔΗΕ όταν έχουμε καταστροφές συσκευών από τέτοια περιστατικά. Μην τους αφήνετε. Αγωγή με το παραμικρό. Όταν καθυστερείτε λογαριασμό, αυτοί σας κόβουν το ρεύμα.

 

Δεν πληρώνουμε τον ηλεκτρολόγο μας, αν δε μας δώσει χαρτί με σφραγίδα και υπογραφή, ότι η γείωση μετρήθηκε στις τάδε του μήνα και έτους και είναι τόσα ΩΜ.

 

Δεν καλούμε ηλεκτρολόγο ο οποίος έρχεται στο χώρο μας και ΔΕΝ έχει γειωσόμετρο! Μη δεχτείτε άλλους τρόπους μέτρησης ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ, ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ συγκεκριμένες τιμές αντίστασης γείωσης.

 

Δεν πάμε στην Πάολα ή στον Γονίδη 2 φορές. Με αυτά τα  χρήματα φτιάχνουμε μια καλή γείωση. Μετά το φτιάξιμο της γείωσης, σίγουρα θα ξαναδούμε ζωντανά τον Γονίδη.

 

Προσοχή…

Υπάρχουν κάποιοι ”ηλεκτρολόγοι” ή γενικότερα τεχνικοί, ακόμη και μηχανικοί ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, δεν έπρεπε να υπάρχει η γείωση και ότι θα έπρεπε να στηριζόμαστε στον ουδέτερο αγωγό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ!!

Πόσο απαράδεκτη και αντιεπαγγελματική αλλά και ανώριμη σκέψη είναι αυτή! Άκου λέει.

Και μάλιστα λένε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και επειδή η γείωση του γείτονα μπορεί να είναι καλύτερη από τη δική μας, θα ”τραβήξει” αυτή τα σφάλματα !

Αντι να σκεφτούν και να πουν ότι σε κάθε έργο – δουλειά που φτιάχνουν, να κόβουν το σβέρκο τους να επιτυγχάνουν την χαμηλότερη δυνατή τιμή αντίστασης γείωσης, μιλάνε για κατάργησή της! Αν είναι δυνατόν.

 

Ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν και να διαδίδουν ότι, μόνο με μια σοβαρή γείωση υπάρχει ασφάλεια, στηρίζουν το αντίθετο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ποτέ δεν καταφέρνουν να φτιάξουν μια γείωση με επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Λόγω κακών συνθηκών σε διάφορα μέρη της χώρας, όντως δεν είναι δυνατή η επίτευξη του 1ΩΜ και κάτω.

 

Για αυτό το λόγο και μόνο, θα έπρεπε, η γείωση στα έργα να δίδεται ξεχωριστή προσφορά για την κατασκευή της και όχι εντός της προσφοράς του υπόλοιπου έργου.

Αυτοί, δίνουν μια τιμή για τρίγωνο γείωσης, ούτε κάν το μετράνε (στις περισσότερες των περιπτώσεων) και γράφουν στο χαρτί (ΥΔΕ) ότι η γείωση μετρήθηκε και βρέθηκε 1ωμ! Και μπορεί να ξεπερνάει και τα 200 !!

Εγκληματικό θα μου πείτε. Ναι, ποιός ασχολείται όμως; Ποιός πελάτης λέει: ”μάστορα; στη μέτρηση της γείωσης θέλω να είμαι μπροστά;” κανένας.

 

Είπαμε ότι, όλα συμβαίνουν λόγω κακής ή ελλιπούς ενημέρωσης. Ο πελάτης δε γνωρίζει, ο ηλεκτρολόγος μπορεί να είναι ασυνείδητος, ο μηχανικός μπορεί να μη δίνει σημασία σε κάτι τόσο…..απλό. Έλα μωρέ τώρα με τη γείωση…

Η γείωση υπάρχει για να μας σώνει τη ζωή. Σε κάθε σφάλμα, είτε αυτό προέρχεται από την εγκατάστασή μας , είτε από το άθλιο, ασυντήρητο και παραμελημένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως και ο ΑΔΜΗΕ, έχουν την ευθύνη για τα δίκτυά τους, ο καθένας για το δικό του.

Ο ΑΔΜΗΕ για τα υψηλής – υπερυψηλής και ο ΔΕΔΔΗΕ για τη μέση και χαμηλή. Κάθε μέρα, ειδικοί, περπατάνε και κάνουν φύλλο και φτερό (υποτίθεται) τα χιλιάδες χιλιόμετρα του δικτύου.

Οπτικό έλεγχο σε βουνά – πεδιάδες – πόλεις και χωριά. Ανάθεμα και αν δίνουν σημασία, ή αν κάνουν αυτό που πρέπει.

Βλέπετε, σε όλα τα επαγγέλματα, υπάρχουν οι ασυνείδητοι.

Ένα δίκτυο πόλης, θα έπρεπε να ελέγχεται καθημερινά, να μετρούνται οι τάσεις εισόδου και εξόδου σε κάθε μετασχηματιστή περιοχών, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

 

Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή, ειδικά τώρα που το μονοπώλειο (ΔΕΗ), μαστιγώνει όπως θέλει τον πολίτη, τουλάχιστον να του προσφέρει μια σωστή – ποιοτική ενέργεια

 

Υπάρχει κάτι που μπορεί να μου σώσει τη ζωή, αν έχω κακή γείωση και κοπεί ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ;

Βέβαια και υπάρχει. Ένας επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου κυριολεκτικά σώζει ζωές σε τέτοιες περιπτώσεις. Διαβάστε τι είναι ο επιτηρητής φάσεων και απώλειας ουδέτερου… Επιτηρητής φάσεων και ουδέτερου 

Διαβάστε και το παρακάτω άρθρο… Επιτηρητής Φάσεων και Ουδέτερου

 

Το ρελέ διαρροής σε αυτές τις περιπτώσεις που αναφέραμε στο άρθρο ΔΕΝ θα λειτουργήσει!

Γι αυτό αναφέρεται ως: συμπληρωματική προστασία (άσχετα του ότι είναι πλέον υποχρεωτικό). Πρώτο και κύριο είναι η γείωση, αν ήμασταν σίγουροι γι αυτήν τότε ίσως δε χρειαζόμασταν τίποτε άλλο.

Όμως προσθέτουμε ρελέ διαρροής (για πρόσθετη προστασία) και επιτηρητή τάσης και απώλειας ουδέτερου, επειδή μπορεί να μη λειτουργήσει ούτε το ρελέ διαρροής.

 

Σημαντική παρατήρηση που πρέπει όλοι να έχετε υπ όψιν…

Το ότι μας χτυπά το ρεύμα στο μπάνιο, μπορεί να οφείλεται ακόμη και στο ψυγείο…. ή στην ηλεκτρική κουζίνα.

Ειδικά σε συσκευές που απαιτούν πολύ ρεύμα για να λειτουργήσουν, τότε γίνεται πιο πολύ αισθητό να μας χτυπά ρεύμα!!!

Που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα φαγητό στο φούρνο και να πάμε να κάνουμε μπάνιο… αν υπάρχει αυτή η διακοπή ουδέτερου στην περιοχή, τότε θα μας χτυπά το ρεύμα και πάλι.

Θέλω να πω ότι, όταν νοιώθετε το παραμικρό  στο μπάνιο, καλό είναι μέχρι την αποκατάσταση να κλείνετε τον γενικό διακόπτη για να μπείτε στο μπάνιο.

Μάλιστα ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΛΕ διαρροής και ας μην έχετε ρεύμα με κλειστό το γενικό.

Επειδή ο ουδέτερος έχει θέματα, καλό είναι να κατεβάζουμε και το ρελέ, διότι το ρελέ κόβει τον ουδέτερο.

Άρα, δεν θα έρχονται επιστροφές ρευμάτων και υπερτάσεις στο σπίτι μας.

 

Μπορείτε να μας γράφετε inbox για περιστατικά με διακοπές ουδέτερου και μεις θα τα δείξουμε. Μη τα θεωρείτε ελαφρά περιστατικά!. Αν σας συμβαίνει κάτι όπως αυτά που περιγράφουμε στο άρθρο, μπορείτε να στείλετε είτε mail είτε να μας γράψετε π.μ. στη σελίδα μας του Facebook. Μην το αμελείτε, μπορεί να είναι αιτία που θα γλυτώσει ένας άνθρωπος όταν κάτι το διαδίδουμε…

 

Στο τέλος μην παραλείψετε δείτε ένα βίντεο από τον Καθηγητή Αντωνάκη Τάσο, από το 1ο ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, προσομοίωση  διακοπής ουδέτερου σε δίκτυο ΤΝ…

 

Αρκετά σημαντικά άρθρα που δεν πρέπει να παραλείψετε:

 

Αντίσταση γείωσης σε Δίκτυο ΤΝ

Αντίσταση γείωσης σε Δίκτυο ΤΤ

Ισοδυναμικές συνδέσεις

Ουδέτερος κομμένος και χρησιμότητα ισοδυναμικών συνδέσεων

Ρελέ διαρροής

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο από τον Καθηγητή Αντωνάκη Τάσο…

Shares