Ουδέτερος αγωγός κομμένος και χρησιμότητα Ισοδυναμικών συνδέσεων
Αν καταλαβαίναμε όλοι μας, το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συνδέσει ισοδυναμικά όλα τα μεταλλικά μέρη του χώρου μας, θα είμαστε πραγματικά πιο ασφαλής.
Έχουμε διαβάσει σε προηγούμενα άρθρα μας, το πόσο σημαντικό είναι η γείωση και μάλιστα, αυτή να είναι κάτω από 1ΩΜ !!
Είδαμε σε άλλο άρθρο μας, απορία αναγνώστη: για πιο λόγο ζητείται να γειώνονται ισοδυναμικά οι μεταλλικές σωλήνες ή συσκευές σε ένα χώρο εφόσον η ΕΥΔΑΠ απαγορεύει τη γείωση στις σωλήνες της!! Και εξηγήσαμε ότι δε γειώνουμε το σπίτι μας επάνω στις σωλήνες, αλλά τυχόν διαρροές ΠΡΟΣ τις σωλήνες, να οδηγηθούν προς τη γη.
Σε άλλο άρθρο μας, είδαμε πόσο επικίνδυνο είναι να βρεθεί κομμένος ο Ουδέτερος αγωγός του παρόχου (ΔΕΔΔΗΕ) είτε στην κολώνα είτε στο μετρητή μας είτε σε άλλο σημείο και ειδικά αν βρισκόμαστε σε δίκτυο ΤΝ
Αφορμή για το παρόν άρθρο, απορία – βλάβη που συνάντησε πρόσφατα ηλεκτρολόγος και τελικά ήταν σφάλμα του ΔΕΔΔΗΕ. Το οποίο πρόβλημα ανέφερε ό Ηλεκτρολόγος ότι, σε πολλά μεταλλικά μέρη του σπιτιού, συγκεκριμένα στις βρύσες ενός χώρου,
υπήρχε διαρροή ρεύματος από κάποια αιτία και τελικώς κατέληγε το ρεύμα να ‘’στέκεται’’ αγέρωχο περιμένοντας κάποιον, ώστε να βρεί το δρόμο του προς τη γή. Και φυσικά, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, δεν οδηγείται μόνο το ρεύμα προς τη γή αλλά ….και αυτός που του ανοίγει το δρόμο προς τη γη !!! Νομίζω μέχρι τώρα, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω…
Στο συγκεκριμένο λοιπόν πόστ Ηλεκτρολόγου, είδαμε το αποτέλεσμα, ότι λόγω κομμένου ουδετέρου αγωγού σε δίκτυο ΤΝ και λόγω ΚΑΚΗΣ γείωσης κατοίκου, το ρεύμα που επέστρεφε στη γη από τον ουδέτερο, έβρισκε δρόμο προς μεταλλικά μέρη στο συγκεκριμένο σπίτι αλλά και τριγύρω κατοίκων.
Όμως, οι κάτοικοι οι κοντινοί, δεν πήραν τίποτα χαμπάρι. Χαμπάρι πήρε μόνο ο κάτοικος που η γείωσή του ήταν κάκιστη !! Μάλιστα, όταν η γείωση είναι κακή και δεν επιστρέφονται οι διαρροές στη γη, αυτές παραμένουν και παραμονεύουν τον πρώτο που θα ακουμπήσει μια σωλήνα ύδρευσης (στο μπάνιο ας πούμε).
Οπότε ΔΕΝ επαναπαυόμαστε στο σύστημα ΤΝ και λέμε: α, τι ωραία και 500ΩΜ γείωση να έχω, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μεριμνήσει για πάρτι μου !!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΔΔΗΕ δε μεριμνεί για πάρτι μας, την πάρτι μας πρέπει να την κοιτάμε εμείς και μόνο.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν κάναμε όλοι μας αυτό που αναφέρει ο ΕΛΟΤ, οι καθηγητές του κλάδου και κάποιοι που ακουγόμαστε έστω αμυδρά στο διαδίκτυο, θα είμασταν πιο ήσυχοι από πολλές πλευρές. Αν λοιπόν οι σωλήνες του σπιτιού αυτού είχαν γειωθεί ισοδυναμικά και η γείωση ήταν καλή, τότε, δεν θα έπαιρνε κανείς χαμπάρι για τον κομμένο ουδέτερο του ΔΕΔΔΗΕ.
Τι γίνεται; Κόβεται ή καίγεται ο ουδέτερος αγωγός με αποτέλεσμα τη διακοπή του. Διακοπή ουδετέρου σημαίνει, διακοπή ρεύματος σε όλα τα τριγύρω σπίτια που τροφοδοτούνται από το σημείο αυτό και πριν !
Όμως το ρεύμα δεν έχει πέσει. Δηλαδή δεν έχει σταματήσει η τροφοδοσία τάσης από το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά έρχεται κανονικά στα σπίτια μας, περνάει μέσα από όλες μας τις συσκευές και γυρίζει προς ……το κομμένο σημείο ! Μέχρι εκεί υπάρχει πλέον τάση και μάλιστα 230V.
Αν πιάσουμε στο σημείο εκείνο και πατάμε στη γη, έχουμε ηλεκτροπληξία. Γιατί γίνεται όμως αυτό; Έχουμε πει πολλές φορές ότι, σε δίκτυο ΤΝ όταν κοπεί ο ουδέτερος και η γείωσή μας είναι κακή, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι μοιραία για τους κατοίκους του συγκεκριμένου σπιτιού.
Τυχόν διαρροές λοιπόν σε μεταλλικές συσκευές και σωληνώσεις θέρμανσης ή ύδρευσης κλπ, είναι άκρως επικίνδυνες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε για τις ισοδυναμικές συνδέσεις αναλυτικότερα: Ισοδυναμικές συνδέσεις – απορίες
Τι γειώνουμε ισοδυναμικά στο χώρο μας;
Θα επαναλάβουμε πράγματα γνωστά, αλλά έχουμε πει ότι τα σημαντικά για την ασφάλεια μας, πρέπει να ακούγονται ξανά και ξανά!
Αν είναι κατοικία ξεκινούμε και σκεφτόμαστε τι μεταλλικές επιφάνειες θα έχουμε πχ: Νεροχύτης, καλοριφέρ, Fan Coil, εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών, σωληνώσεις ύδρευσης – θέρμανσης κλπ. Σας αναρτώ απόσπασμα του ΕΛΟΤ ο οποίος αναφέρει ακριβώς τι γειώνουμε ισοδυναμικά…
Η καλύτερη λύση για να έχουμε ένδειξη κομμένου ουδετέρου και να μην έχουμε προβλήματα στην εγκατάστασή μας είναι η τοποθέτηση ενός επιτηρητή τάσης στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Το παραμικρό που θα ανιχνευθεί, θα διακοπή η ηλεκτροδότησή μας.
Οπότε θα καλέσουμε ηλεκτρολόγο (γιατί ο επιτηρητής για προστασία δεν θα επαναφέρει το ρεύμα) και θα εντοπίσει τη βλάβη, αν είναι από εμάς ή από το ΔΕΔΔΗΕ
Γενικότερα, ο ουδέτερος αγωγός δεν πρέπει να διακόπτεται ούτε στον πίνακά μας, πχ με τη χρήση γενικού διακόπτη διπολικού ή αν έχουμε τριφασικό, τετραπολικού !! Οι λόγοι είναι ευνόητοι.
Είναι σίγουρο ότι αν δεν απομονώσουν ταυτόχρονα και οι δύο ή οι 4 επαφές του γενικού, τότε θα έχουμε καταστροφή των περισσότερων ευαίσθητων συσκευών μας….. τηλεοράσεις – ψυγεία – υπολογιστές κλπ. Δαιβάστε παλαιότερο άρθρο που αφορά τη διακοπή ουδετέρου…
Συνδέουμε λοιπόν, ισοδυναμικά, όλες τις μεταλλικές επιφάνειες της κατοικίας μας και κοιμόμαστε ήσυχοι…