”Γκρίζες” περιοχές όπου εφαρμόζεται η άμεση γείωση και η ουδετέρωση (ΤΤ – ΤΝ)

”Γκρίζες” περιοχές όπου εφαρμόζεται η άμεση γείωση και η ουδετέρωση (ΤΤ – ΤΝ)

Το ”αγκάθι” των συστημάτων προστασίας ΤΤ ή ΤΝ είναι οι οριακές

και οι ακραίες περιοχές της Αττικής, καθως και η Σαλαμίνα!

Επειδή υπάρχει πολλές φορές μια σύγχιση, για το που  εφαρμόζεται η άμεση γείωση (ΤΤ) ή η ουδετέρωση (ΤΝ), παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς σε ποιές περιοχές ισχύουν.

Είναι γνωστό ότι σε όλη τη χώρα πλην κάποιων περιοχών της Αττικής, εφαρμόζεται η ουδετέρωση (ΤΝ). Όταν λέμε σε όλη τη χώρα εννούμε σε ΟΛΗ! Οι μοναδικές περιοχές όπου εφαρμόζεται η άμεση γείωση είναι το κέντρο της Αθήνας και μερικές περιοχές προαστίων. Επειδή υπάρχει μια σύγχιση κάθε φορά με το που ακριβώς εφαρμόζεται το ένα και που το άλλο, παρακάτω θα δούμε επακριβώς τις περιοχές όπου επικρατεί η άμεση γείωση ή η ουδετέρωση…

Σαλαμίνα

…Μοναδική εξαίρεση (πέραν της Αθήνας) το νησί της Σαλαμίνας όπου και εκεί εφαρμόζονται και οι δύο μέθοδοι! Αλλά εφαρμόζονται γνωρίζοντας μόνο οι τεχνικοί βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ σε ποιά σημεία ακριβώς!!

Μετά από επικοινωνία μας με το ΔΕΔΔΗΕ Σαλαμίνας (τμήμα βλαβών) μου ανέφεραν οι τεχνικοί ότι στο κέντρο της Σαλαμίνας εφαρμόζεται η ΤΤ (Άμεση γείωση) ενώ έξω από το κέντρο κατά 90% εφαρμόζεται η ΤΝ προστασία! Άρα υπάρχει και ένα 10% της Σαλαμίνας όπου πρέπει αναγκαστικά ο κάθε ηλεκτρολόγος που αναλαμβάνει έργο στο Νησί, να ενημερώνεται από το ΔΕΔΔΗΕ βάση της διεύθυνσης για το ποιά μέθοδο να ακολουθήσει!!

Μπορεί από τη μια πλευρά του δρόμου να ισχύει το ΤΤ και από την άλλη πλευρά να έχουμε ΤΝ!

Κατ αρχήν να ενημερώσω ότι βάση ΚΕΗΕ – ΕΛΟΤ δε μπορεί να συνυπάρχουν και οι δύο μέθοδοι προστασίας. Όμως, όταν ένας καταναλωτής ακόμη και εκτός Αττικής όπου εφαρμόζεται η άμεση γείωση, έχει δικό του κτίριο με δικό του υποσταθμό πχ στον Έβρο όπου σίγουρα εφαρμόζεται η ΤΝ, τότε μπορεί να επιλέξει ποια μέθοδο επιθυμεί! Δηλαδή μπορεί αν θέλει να έχει ΤΤ ή ΤΝ στο δικό του κτίριο! Δεν μπορεί όμως να εφαρμόσει και τις δύο μεθόδους προστασίας.

Παρακάτω δείτε σε ποιές περιοχές της Αττικής, όπου επικρατεί η μεγαλύτερη σύγχιση, για το ποια μέθοδος προστασίας ακολουθείται…

Οριακές περιοχές Αττικής όπου εφαρμόζεται η ουδετέρωση (ΤΝ)…

Οι περιοχές αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΗΕΑ: Οι οριακές περιοχές τής Αττικής (στις οποίες εφαρμόζεται η ουδετέρωση είναι οι παρακάτω :  Λουτρόπυργος, Αγ. Σωτήρα Δυτική περιοχή Μάντρας , τμήμα Κοινότητας Μαγούλας, τμήμα της Κοινότητας Φυλής ( Χασιάς ), Αυλώνα, Μαλακάσα , Πολυδένδρι, Γέφυρα Καπανδριτίου Καπανδρίτι , Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνας, Ν. Μάκρη, Ντράφι Πεντέλης, έξοδος Πικερμίου προς Ραφήνα και Σπάτα, Σπάτα, -Κορωπί, τμήμα της Βάρης ανατολικά της σχολής Ευελπίδων, τμήμα από το Πανόραμα Βούλας, Μαρκόπουλο Καλύβια, Σούνιο.

Πέρα απ’ αυτές τις περιοχές εφαρμόζεται πάγια η μέθοδος της ουδετέρωσης.

Οι τελευταίες (ακραίες) περιοχές της Αττικής όπου εφαρμόζεται η άμεση γείωση (ΤΤ)…

Ακραίες Περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται η άμεση γείωση είναι: Ελευσίνα, Μάντρα (πλην τα δυτικού τμήματος).  Μαγούλα (πλην Του δυτικού Τμήματος), Ασπρόπυργος. Άνω Λιόσια. τμήμα της Φυλής, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι, Κιούρκα, Αγ. Στέφανος, Σταμάτα, Διόνυσος, Πικέρμι, Παλλήνη, Σταυρός, Γλυκά Νερά. Παιανία, Τμήμα του Πανοράματος Βούλας, Βούλα, Βουλιαγμένη; Βάρη μέχρι Σ.Σ. Ευελπίδων,  Βάρκιζα παραλιακή περιοχή μέχρι Σούνιο.

Στις παραπάνω οριακές περιοχές πρέπει να ζητούνται πληροφορίες από το αρμόδιο γραφείο της περιοχής της ΔΕΗ, ώστε ν’ αποφεύγονται επικίνδυνα λάθη.

Συμπέρασμα: Βάση αυτού του άρθρου, οποιοσδήποτε αναλαμβάνει έργο στις οριακές περιοχές της Αττικής ή στις ακραίες ή στη Σαλαμίνα, περιοχές όπου αναφέρονται ρητά παραπάνω, τότε καλό είναι να έρχεται σε επικοινωνία με το ΔΕΔΔΗΕ (τμήμα βλαβών μόνο) κάθε περιοχής από αυτές!! Γενικά στο ΔΕΔΔΗΕ μην καλείτε…. κάψανε φλάντζες όσους ρωτήσαμε!!! Μόνο οι τεχνικοί τους γνωρίζουν.

Shares