Μακαρόνι προστασίας καλωδίων
Ακόμη ένα πολύ χρήσιμο και απλό υλικό που πρέπει
να χρησιμοποιείται στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι το γνωστό …μακαρόνι!!
Μακαρόνι στα ηλεκτρολογικά έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε ένα μονωτικό υλικό εύκαμπτο, σα σωληνάκι και συνήθως πολύ πιο λεπτό από τη σωλήνα που έχουμε τοποθετήσει μια λήψη ηλεκτρολογική, το οποίο χρησιμοποιείται στις απολήξεις των καλωδίων, πριν τοποθετηθούν σε ένα φωτιστικό ή συσκευή.
Που όμως μπορεί να χρησιμοποιήσουμε μακαρόνι και γιατί να χρησιμοποιούμε μακαρόνι; Πάμε παρακάτω να δούμε τη χρήση και τα οφέλη σε μια εγκατάσταση. Είναι χρήσιμο ως προς τι; Ποιόν εξυπηρετεί ένα ….μακαρόνι;
Ένα υλικό που πρέπει να το έχουμε ‘’παραμάσχαλα’’ ειδικά όταν οι απολήξεις είναι με καλώδια τύπου ΝΥΑ τα οποία είναι εύκολο να πληγωθούν στην έξοδό τους από τη σωλήνα!
Βέβαια υπάρχουν πολλών ειδών μακαρόνια, τα οποία πολλά είναι θερμοσυστελλόμενα και η χρήση τους είναι άλλη, από αυτή που θα επικεντρωθούμε σήμερα.
Θα έχουμε πολλές φορές δεί καλώδια (ΝΥΑ συνήθως), τα οποία βγαίνουν από τον τοίχο από κάποια σωλήνα είτε αυτή είναι απλή χωνευτή σωλήνα είτε άλλου τύπου, τα οποία περιμένουν να συνδεθούν σε κάποια συσκευή ή φωτιστικό σώμα ή ακόμη ως αναμονές μελλοντικές.
Ειδικά κάτω από νεροχύτες ή πάγκους κουζίνας θα έχετε οι περισσότεροι δει καλώδια να κρέμονται από τον τοίχο και να είναι χύμα εντός του ντουλαπιού και πολλές φορές ακόμη να υπάρχουν τέτοιες αναμονές σε κάποια σημεία των τοίχων. Βέβαια αυτές οι αναμονές μπορεί να χρειάζονται για πολλούς λόγους.
Ένα κακό ελάττωμα των συνεργείων που εργάζονται μετά από τις σωληνώσεις των ηλεκτρολόγων είναι να μην έχουν καμία αίσθηση της αισθητικής, επίσης καμία αίσθηση του τι κάνουν και γιατί το κάνουν! Τι εννοώ; Θα παρατηρήσετε όπου υπάρχουν αναμονές σωλήνων ηλεκτρολογικών ή ακόμη και υδραυλικών, ο σοβατζής να περνά με την πήχη και αντί να ‘’κόβει’’ από τις αναμονές αυτές προς τα έξω, αυτός κόβει προς τις αναμονές των ηλεκτρολόγων – υδραυλικών. Θα μου πείτε έρχεται μετά ο ηλεκτρολόγος και περνά τα καλώδια και κόβει τα σωληνάκια! Όχι, τα σωληνάκια ΔΕΝ πρέπει να κόβονται εως ότου ολοκληρωθεί ένα κτίριο! Τα σωληνάκια προστατεύουν τα καλώδια από κάθε εξωτερική ‘’απειλή’’!
Εκτός από τον σοβατζή, έρχεται μετά ο μπογιατζής και ‘’αποτελειώνει’’ το έργο που άφησε ….μισό ο σοβατζής! Δηλαδή: Εκεί όπου υπάρχουν οι αναμονές, βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα βουναλάκι από το σοβά και εκεί ο μπογιατζής θα συνεχίσει το έργο σπατουλάροντας και βάφοντας το σημείο. Αποτέλεσμα; Να μην τοποθετείται μετά κανένα φωτιστικό σώμα ευθεία ή όπως τελικά πρέπει! Διότι το εξόγκωμα που έχει δημιουργηθεί στα σημεία λήψης δε μπορεί να διορθωθεί! Ή για να διορθωθεί πρέπει να γίνει το γνωστό σε όλους …μερεμέτι. Και σε ποιόν αρέσουν τα μερεμέτια, ειδικά όταν ο μπογιατζής έχει ‘’παραδώσει’’ ένα έργο και την έχει …κάνει; Σε κανέναν, άσχετα ποιος τα δημιούργησε ή ποιος ευθύνεται για τη δημιουργία τους.
Μπορεί ο ηλεκτρολόγος όμως να διορθώνει την κακοτεχνία των άλλων δύο. Τελειώνοντας τη δουλειά τους οι άλλοι δυό ή καλύτερα όταν ο σοβατζής έχει δημιουργήσει το πρώτο βουνό, περνώντας τα καλώδια να σκάβουμε περιμετρικά από το φωτιστικό ή υδραυλικό σημείο ώστε να φύγει το …..βουνό και να έρθει ο τοίχος στην ευθεία του! Πολλές φορές πάλι, θα δούμε ότι για να έρθει στην ευθεία αυτό το πράγμα πρέπει να σκάψουμε σε μια ακτίνα ακόμη και 20 εκατοστά ή και παραπάνω γύρω από τις αναμονές! Θα μου πείτε τώρα…. Το ένα συνεργείο τα ρίχνει στο άλλο. Έτσι είναι όμως. ΔΕΝ γίνεται να τοποθετήσεις φωτιστικό αν τα πράγματα δεν είναι όπως πρέπει.
Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα …μακαρόνια τελικά; Αφού λοιπόν έχουμε περάσει τα καλώδια σε ένα χώρο και πριν μπει ο μπογιατζής να συνεχίσει το έργο του, πρέπει ο ηλεκτρολόγος ή ο υδραυλικός να καθαρίσουν το τοπίο γύρω γύρω από τις αναμονές τους. Στο σημείο δε των ηλεκτρολογικών, αφού έχουμε κόψει τις σωλήνες σύριζα στον τοίχο (γιατί κανονικά πρέπει να κοπούν) υποχρεούμαστε να περνάμε (να ντύνουμε) τα καλώδια με αυτό το μακαρονάκι! Αυτό πρώτον θα προστατεύσει το καλώδιο από τις σπάτουλες του μπογιατζή ώστε να μην πληγώνεται στην έξοδο από τον τοίχο και δεύτερο, είναι πανέτοιμη η αναμονή ώστε να τοποθετηθεί σε κάθε φωτιστικό ή συσκευή σε κείνο το σημείο.
Θα μου πείτε, όλα αυτά είναι δουλειά της επίβλεψης ενός έργου. Δηλαδή, αυτά τα απαράδεκτα βουναλάκια πρέπει να τα αποφεύγει και ο σοβατζής και ο μπογιατζής. Και φυσικά ο εργοδηγός σε ένα έργο πρέπει να το λέει καθημερινά σε αυτά τα συνεργεία. Λεπτομέρειες θα μου πείτε…. Στις λεπτομέρειες όμως κρίνεται ένα έργο. Και επειδή σπάνια θα συναντήσουμε έναν επιβλέποντα, ο οποίος θα κυνηγά όλες τις λεπτομέρειες, εμείς, θα πρέπει να μεριμνούμε για τη δική μας προστασία των εγκαταστάσεων, των υλικών, της ευκολίας μας και του τελικού αποτελέσματος.
Γιατί λέω ευκολίας; Γιατί, όταν έχουμε ‘’χάσει’’ 10 λεπτά για κάθε διαμέρισμα ή χώρο, ώστε να φτιάξουμε αυτές τις λεπτομέρειες στις αναμονές μας, θα παρατηρήσουμε μετά, ότι κάθε φωτιστικό θα τοποθετείται σχεδόν …μόνο του! Θα είναι τοποθετημένο ευθεία, δε θα αφήνει τα γνωστά κενά γύρω γύρω ή πάνω κάτω και στην τελική θα δίνει κει το σωστό φωτισμό σε κάθε σημείο όπου τοποθετείται. Γιατί ναι μεν τοποθετούμε ένα φωτιστικό, αλλά όταν αυτό ανάψει, τότε θα φανεί αν τοποθετήθηκε σωστά. Και θα έρθει μετά ο άσχετος ιδιοκτήτης ή ο άθλιος αρχιτέκτονας, ο οποίος δεν επέβλεψε σωστά το έργο του και θα πει: Ηλεκτρολόγε, αλλού φέγγει το ένα και αλλού το άλλο. Άντε να τον πείσεις ότι ο γάιδαρος δεν πετάει.
Το μακαρονάκι λοιπόν,
Α) προστατεύει τα καλώδιά μας
Β) αφήνει ένα όμορφο αποτέλεσμα έως την τοποθέτηση των συσκευών
Γ) Είναι μονωτικό
ειδικά εκεί σε κάτι κήπους που βλέπω και μου στριμώχνουν σκέτα τα ΝΥΑ να μπούνε στις χελώνες και πολλές φορές αυτό το υπέροχο…. Μπες βγές από φως σε φώς!!! Εκεί να δείς τι ωραία δουλειά κάνει το μακαρονάκι.
Επίσης σε όποια έξοδο καλωδίου προς φωτιστικό που δεν καλύπτεται από το ίδιο το φωτιστικό, η μόνη λύση για να είναι όμορφη η όδευση του καλωδίου προς το φωτιστικό είναι το μακαρονάκι!
Οι μεγαλύτερες ζημιές που έχουν σχέση με ARC ή κόψιμο καλωδίου οφείλονται στη σπάτουλα του μπογιατζή!! Όταν πέφτει το σπατουλάρισμα εκεί στις ηλεκτρολογικές απολήξεις, θα δούμε πολλές φορές τον άσχετο βοηθό μπογιατζή να σημαδεύει τα καλώδια ακριβώς στην έξοδό τους από τον τοίχο. Εκεί το σωτήριο μακαρονάκι θα προστατεύσει το καλώδιό μας από πολλές βλάβες και θα μας βγάλει από πολλούς μπελάδες
Προσοχή χρειάζεται στο κόψιμο του μακαρονιού (αν χρειαστεί). Επειδή είναι ελαστικό και πιο ανθεκτικό από την πλαστική σωλήνα, πρέπει να κοπεί πολύ προσεκτικά όταν δε χρειάζεται στο φωτιστικό ή τη συσκευή. Μπορεί την ώρα που θα χρειαστεί να το κόψουμε, να κάνουμε εμείς οι ίδιοι ζημιά στο καλώδιο, Ή τελικά όταν έρθει η ώρα για τοποθέτηση κάποιας συσκευής ή φωτιστικού, τότε το μακαρόνι αφαιρείται! Τελείωσε η αποστολή του ….