Χρώματα Καλωδίων ισχύος – Βάση ΕΛΟΤ HD 308 S2

Χρώματα Καλωδίων ισχύος – Βάση ΕΛΟΤ HD 308 S2

Έχουν περάσει 16 χρόνια, από την αλλαγή χρωμάτων που ισχύει πλέον βάση προτύπου ΕΛΟΤ HD 308 S2 και πρέπει να τηρούμε στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Από το 2006, το κύριο χρώμα φάσης είναι πλέον το ΚΑΦΕ.

 

Αφορμή για το …”φρεσκάρισμα” του άρθρου που είχαμε γράψει 4 χρόνια πριν, καθημερινές επισκέψεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρολογικού ενδιαφέροντος και σε ”συγκρούσεις” με συναδέλφους για το τι χρώμα πρέπει να χρησιμοποιούμε.

 

Θα παρατηρήσουμε τα νέα παιδιά (και μπράβο τους) να ακολουθούν πιστά τους κανόνες και μάλιστα όσοι από τα νέα παιδιά εργάζονται σε ”παλιό” ηλεκτρολόγο, ότι εκπλήσσονται βλέποντας τον ηλεκτρολόγο να τοποθετεί ως πρώτη φάση το μαύρο και το καφέ ως επιστροφή και μάλιστα το τραγικότερο όλων, σε καλώδια 4Χ ή 5Χ να χρησιμοποιούν το γκρι καλώδιο ως ουδέτερο!! 14 χρόνια μετά και ορισμένοι επιμένουν να μην τηρούν τους κανονισμούς. Μάλιστα αν το θέσεις σε συζήτηση η απάντηση είναι η κλασική του ανεγκέφαλου κολλημένου ”παλιού” εργολάβου: ”εγώ έτσι το κάνω, να έρθουν οι κανόνες να μου το αλλάξουν”.

 

Ας αφήσουμε όμως του ”παλιούς εργολαβάρες” και ας περάσουμε στη νέα γενιά που θα ακολουθήσει…

 

Σε κάθε ηλεκτρολογική εγκατάσταση μονοφασική, το μόνο χρώμα που πρέπει να υπάρχει για φάση είναι το ΚΑΦΕ

 

Υπάρχουν αρκετοί ηλεκτρολόγοι ή ακόμη και κατασκευαστές πινάκων, που μπερδεύονται… ή αμελούν ή δε γνωρίζουν ποια χρώματα πρέπει να χρησιμοποιούμε στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Και μη μου πείτε ότι : αυτοί πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα, διότι σίγουρα από όλους μας, πάντα κάτι ξεφεύγει. Η χρωματολογία όμως των καλωδίων ισχύος είναι πάρα πολύ σημαντική. Φανταστείτε σε ένα παλιό σπίτι ή ακόμη χειρότερα χώρος γραφείων, που ο αγωγός του ουδετέρου είναι γκρί …

 

Η κάποιος κατασκευαστής πινάκων, να κατασκευάσει εν έτη 2022, πίνακα με όλες τις εσωτερικές διασυνδέσεις των εξαρτημάτων, με καλώδιο μόνο μαύρο ή κόκκινο ή καφέ κοκ. Το έχουμε δει κι αυτό πολλές φορές και πολλοί το κάνουν ακόμη….

 

και μετά απο όλα αυτά,  ένας νέος συνάδελφος πάει κάποια στιγμή για βλάβη στο χώρο, δε λέω ότι, απαραίτητα, θα δημιουργήσει ζημιά ή ότι θα σκοτωθεί, αλλά με βάση ότι έχει μάθει πρόσφατα, μπαίνοντας σε μία τέτοια εγκατάσταση  θα ‘’φάει σκάλωμα’’ για αρκετή ώρα, άσε που αν ο πίνακας είναι τριφασικός και μεγάλος με πολλά εξαρτήματα δε θα ξέρει ….τι πάει πού  !!!! Πρίν δουμε τη νέα χρωματολογία, στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούμε να δούμε τη νέα ονομασία καλωδίων πχ: παλαιά ονομασία = ΝΥΜ – νέα ονομασία = H05VV-U. Αναλυτική λίστα λοιπόν με όλα τα καλώδια της αγοράς και τις νέες ονομασίες τους μπορείτε να δείτε εδώ

 

Από το 2006, βάση του πρότυπου ΕΛΟΤ HD 308 S2, άλλαξε ο χρωματισμός καλωδίων ισχύος.

 

Θυμάστε παλαιότερα (πριν το 2006), τα χρώματα σε βασικούς αγωγούς ήταν:

Κύρια Φάση = Μαύρο

Ουδέτερος = μπλέ

γείωση = κίτρινο

Και σε τριφασικό καλώδιο με 4 ή 5 αγωγούς:

Πρώτη φάση = Μαύρο

Δεύτερη φάση = Μαύρο (ακόμη παλαιότερα κόκκινο)

Τρίτη φάση = Καφέ

Ουδέτερος = μπλέ (ακόμη παλαιότερα Γκρί)

Γείωση = κίτρινο πράσινο

 

Από το 2006 λοιπόν, η χρωματολογία άλλαξε. Έχουμε λοιπόν:

Σε μονοφασικά τριπολικά καλώδια

Κύρια Φάση = Καφέ

Ουδέτερος = Μπλέ

Γείωση = Κίτρινο πράσινο

 

Και σε τριφασικά πενταπολικά καλώδια

Πρώτη φάση = Καφέ

Δεύτερη φάση = Μαύρο

Τρίτη φάση = Γκρί

Ουδέτερος = Μπλέ

Γείωση = Κίτρινο πράσινο

 

Βλέπε φωτό με νέα χρωματολογία

Με βάση τη νέα χρωματολογία έχω να επισημάνω μερικά πράγματα πάνω στη δουλειά μας…

 

Σε εγκατάσταση εξωτερική ή εντός ψευδοροφών και γυψοσανίδων γενικότερα, καλό είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιούμε πχ: σε κατεβάσματα προς διακόπτες ΝΥΜ 3Χ1,5 διότι το μπλέ πρέπει να το χρησιμοποιούμε αυστηρά για ουδέτερο, το κίτρινο πράσινο αυστηρά για γείωση. Οπότε σ αυτή την περίπτωση ανεβαίνει λιγάκι το κόστος και αγοράζουμε καλώδιο 4Χ1,5 αν έχουμε απλό ή κομιτατέρ διακόπτη, οπότε θα χρησιμοποιήσουμε Καφέ ΠΑΝΤΑ για φάση και μαύρο ή γκρί, ΠΑΝΤΑ με σειρά, ως επιστροφές.

 

Τώρα όσο αφορά το καλώδιο 4Χ1,5 πλακέ ακούω ότι χρησιμοποιείται κατα κόρον για ταβάνι!!

Για πολύφωτο ας πούμε με 2 ανάμματα και ουδέτερο το γκρί! ΔΕΝ είναι σωστό. Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Το γκρί είναι αγωγός φάσης εδώ και 16 χρόνια. Συνηθίστε το. Υπογράφετε ΥΔΕ και αυτό είναι ΛΑΘΟΣ. Θα , μου πείτε… ”μα δεν παράγονται πλέον 4Χ με μπλέ!! Ε ναι, γιατί να παραχθούν εφόσον δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο; Είναι μόνο για τριφασική χρήση με γείωση, ή για καλώδιο επιστροφών σε γυψοσανίδες με εφεδρικό ή άκυρο το κίτρινο. Περισσότερα για τρόπο χρήσης 5 ή 4 πολικών καλωδίων διαβάστε στο παρακάτω άρθρο: Καλώδια 5Χ …πως τα χρησιμοποιούμε;

 

Αντίστοιχα σε χωνευτές εγκαταστάσεις δουλεύοντας με καλώδια τύπου ΝΥΑ πρέπει να τηρούμε τα ίδια.

 

Γενικότερα, το κίτρινο πράσινο το χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ για γείωση. Το μπλέ ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ για ουδέτερο ! Τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους ….

 

 

Αν βρεθείτε σε άλλη χώρα για δουλειά, πρέπει να διαβάσετε και γενικότερα να ενημερωθείτε τι ισχύει εκεί, ώστε να μην έχετε προβλήματα με τους εργοδότες.

 

Επεξεργασία κειμένου Φεβρουάριος 2023
Shares