Καλώδιο 5Χ… ορθός τρόπος χρήσης;

Καλώδιο 5Χ… ορθός τρόπος χρήσης;

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύσαμε για τα πολυπολικά καλώδια…

αν αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε και σε ποιες περιπτώσεις. Σήμερα λοιπόν, θα εξηγήσουμε για τα καλώδια 5Χ… σε χρήσεις κυκλωμάτων φωτισμού, είτε αυτά βρίσκονται εγκατεστημένα σε εσωτερικό χώρο, είτε σε εγκαταστάσεις εξωτερικών χώρων.

 

Διαβάστε προηγούμενο άρθρο: http://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/nomothesia/item/767-kalodio-5x-4x-gia-ti-xrisi-ti-lene-oi-kanones

 

Το πιο ωραίο πράγμα για έναν τεχνικό, θα ήταν αν είχε ένα καλώδιο 50Χ1,5 και το πέρναγε σε μια εγκατάσταση και από αυτό τροφοδοτούσε όλα του τα κυκλώματα.

 

 

Όμως τα πολυπολικά καλώδια έχουμε εξηγήσει ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις από πολλές πλευρές. Μια από τις κυριότερες είναι η ασφάλειά μας. έχουμε εξηγήσει για ποιούς λόγους δεν μπορούμε να περνάμε διαφορετικά κυκλώματα μέσα από το ίδιο καλώδιο και τι κινδύνους κρύβει μια τέτοια εγκατάσταση. Να σας θυμίσω ”πατέντα” που κάνουν πολλοί, και χρησιμοποιούν καλώδιο 5Χ2,5 για 3 γραμμές πριζών και μάλιστα από τρείς διαφορετικές φάσεις !! Ακόμη χειρότερα καλώδιο 5χ2,5 ή 1,5 το οποίο το χρησιμοποιούν πολλοί για δύο γραμμές, κάνοντας χρήση του αγωγού φάσης (γκρί) για ουδέτερο της δεύτερης γραμμής!!

 

Πόσο επιπόλαιο μπορεί να είναι αυτό, μετά από 11 χρόνια που έχουν αλλάξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι χρωματισμοί των αγωγών…. Εδώ η Αγγλία και δέχτηκε το μπλέ και το κίτρινο που ήταν αγωγοί φάσεων ως το 2006, να το προσαρμόσει στα Ευρωπαικά πρότυπα των Καφέ – Μαύρο – Γκρί, ενώ τον ουδέτερό της (Μαύρο) πλέον είναι το γνωστό Πανευρωπαικά ΜΠΛΕ!! Και μερικοί τεχνίτες στη χώρα μας, χρησιμοποιούν για ουδέτερο τον αγωγό Χρώματος γκρί, στο 2017!!

 

Ας περάσουμε όμως στο περιβόητο 5Χ1,5 με τα γνωστά σε όλους χρώματα Καφέ-Μαύρο-Γκρί-Μπλέ-Κίτρινο. Ένας ορθός τρόπος χρήσης είναι να τροφοδοτήσουμε από μια ασφάλεια και μάλιστα διπολική (LN) στον ηλεκτρικό μας πίνακα, σε τρείς διακόπτες ράγας και να μοιράσουμε ένα φωτισμό ας πούμε σε τρία ανάματα ή κυκλώματα (επιστημονικώς). Οπότε και δεν παραβαίνουμε τους κανόνες και έχουμε τρείς ελέγχους ξεχωριστούς από ένα καλώδιο. Εξ άλλου, μην γελιόμαστε, οι ραγοδιακόπτες δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά ότι κάνει ένας απλός διακόπτης σε ένα δωμάτιο ή ένα μπαλκόνι ή μια αποθήκη. πχ σε ένα διαμέρισμα που θα βρούμε σε ένα σαλόνι ε 20 φωτιστικά, δε θα βρούμε ποτέ 20 ασφάλειες στον ηλεκτρικό μας πίνακα, αλλά μία αυτόματη ασφάλεια των 10Α και πολλούς διακόπτες στο σαλόνι ……άρα; Τι έχουμε; Έχουμε μια φάση που ξεκινά από τον πίνακα και μετά τους διακόπτες γίνεται 10 !!! με έναν πάντα ουδέτερο αγωγό να επιστρέφει στον ηλεκτρικό μας πίνακα.

 

Οπότε φανταστείτε μετά από τους διακόπτες, στην ουσία ξεκινά ένα καλώδιο 22Χ1,5 το οποίο έχει 20 φάσεις (επιστροφές) έναν ουδέτερο και μία γείωση. Σας φαίνεται παράλογο; Όχι φυσικά γιατί από τη γέννηση του ηλεκτρισμού, όλοι με αυτό τον τρόπο δουλεύουν. Άρα, η χρήση καλωδίου 5Χ1,5 για έλεγχο πολλών φωτιστικών σημείων, θεωρώ ότι επιτρέπεται δίχως αντιρρήσεις !!!

 

Βλέπε παρακάτω σχέδιο με ορθό τρόο χρήσης καλωδίου 5χ… για έλεγχο πολλών κυκλωμάτων…

 

 

Φυσικά να υπολογίζουμε πάντα τα φορτία αυτών των φωτιστικών, αν και με τους led λαμπτήρες πλέον, οι οποίοι είναι στα 3 ή 5 ή 10w, θεωρώ ότι ΔΕΝ υπάρχει θέμα και 50 φώτα σε μια γρμμή να έχεις τοποθετημένα. Εννοείται ότι σε φωτισμούς εξωτερικών χώρων πρέπει να τηρούμε και κάποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπως ρελέ διαρροής, ή μετασχηματιστές 1/1 ή χαμηλότερης τάσης εξόδου, ανάλογα πάντα με το είδος φωτιστικού που έχουμε επιλέξει.

 

Στο παρακάτω απόκομμα του ΕΛΟΤ θα δείτε ακριβώς αυτό που περιγράφω…

 

 

Οπότε εννοείται ότι επιτρέπεται η χρήση του καλωδίου σε ψευδοροφή πχ, με φωτιστικά σημεία τα οποία ονομάζονται Α, Β, Γ δηλαδή μια ομάδα φωτιστικών τα οποία θα ανάψουν από τρείς διακόπτες. Έχω ακούσει πολλούς που λένε ότι: Ρίχνω 3Χ1,5 σε κάθε ομάδα φωτιστικών! Μα αυτό είναι ταλαιπωρία άδικη για τον εγκαταστάτη αλλά και για το κόστος μιας εγκατάστασης.

Ενώ με ένα καλώδιο 5Χ1,5 γίνεται η ίδια εργασία γρηγορότερα και με τα λιγότερα δυνατά υλικά, βλέπεις να τροφοδοτούνε με άπειρα μέτρα ψευδοροφές σε κτίρια. Αυτό  βέβαια εξαρτάται και από την μελέτη – επίβλεψη. Πχ, αν ένα έργο έχει γίνει μελέτη με πληρωμή βάση μέτρων μήκους, τότε έτσι πρέπει να γίνει. Όταν ένα έργο σου λέει: 50 φωτιστικά σημεία, επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και το υλικό που θα τα εγκαταστήσουμε, αρκεί ότι κάνουμε να μην παραβαίνει τους κανόνες.

 

Στην περίπτωση χρήσης καλωδίων 5χ… το μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση βλάβης και πολλών φωτιστικών σωμάτων στο κύκλωμα, δυσκολεύει ο εντοπισμός της. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι σε περίπτωση διακοπής ουδετέρου στο κύκλωμα. Όταν όμως μια εγκατάσταση γίνεται με τήρηση προδιαγραφών, το να εμφανιστεί βλάβη σε γραμμή, είναι αρκετά δύσκολο και αν αυτό συμβεί, θα είναι μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Συνήθως οι βλάβες και οι διαρροές τέτοιων εγκαταστάσεων, παρατηρούνται στα φωτιστικά, είτε κακής ποιότητας πλαστικά, είτε κακής ποιότητας κατασκευής γενικότερα, στεγανοποίησή τους κλπ.

 

Επίσης, σε ένα μεγάλο εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, που θα κάνουμε χρήση πολλών τέτοιων καλωδίων, καλό είναι η εφαρμογή του σχεδίου επί πολλές φορές δηλαδή, ένα καλώδιο 5χ… μια διπολική ασφάλεια. 10 καλώδια 5χ…. τότε 10 ασφάλειες και φυσικά αντίστοιχους διακόπτες ράγας.

Shares