Σύγκριση Κτιριακών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου

Σύγκριση Κτιριακών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου

Ένα πολύ ωραίο θέμα το οποίο σηκώνει αρκετή συζήτηση

άνοιξε ο Κος Σαρρής Γιώργος σε δύο άρθρα του, μετά από ταξίδι στην Κύπρο και την επίσκεψη του σε κτίρια όπου μαζί με το ΣΕΗΚ (Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Κύπρου) αντάλλαξαν απόψεις για τις κτιριακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Μετά την επίσκεψη αυτή, θα μπορούσε να γίνει και μία σύγκριση θα λέγαμε, των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων της Κύπρου, σε σχέση με τις Ελληνικές.

Με κάθε λεπτομέρεια θα διαβάσουμε στα άρθρα τι επικρατεί ακριβώς στις Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της Κύπρου, πως γίνονται οι ηλεκτροδοτήσεις, πως γίνονται οι μετρήσεις και πολλά άλλα όπως ακόμη και το είδος των υλικών που συνηθίζεται στη χώρα της Κύπρου.

Στο παρόν, σας παραθέτω μια περίληψη για το τι θα διαβάσουμε στα άρθρα του Κου Σαρρή.

cy1

Ας περάσουμε όμως στο πρώτο μέρος να δούμε τι περιλαμβάνει.…

Σύγκριση μέρος 1ο

Θα δούμε ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις μεταξύ των δύο Χωρών. Αναλυτικά ο Κος Σαρρής, μια προς μία μας εξηγεί τις διαφορές.

Θα δούμε πολλά πράγματα όπως στα πόσα volt γίνεται η διανομή στην Κύπρο, τι μετρητές χρησιμοποιούνται από τον πάροχο, τι σύστημα γείωσης ακολουθείται εκεί, τι είδους ασφάλειες έχουν οι μετρητές και με ποιο τρόπο χρησιμοποιούνται.

Θα παρατηρήσουμε ρελέ διαρροής στα 300mA  μανδαλωμένο μάλιστα με τη γενική ασφάλεια που τροφοδοτεί την εγκατάσταση.

Μια ‘’όμορφη’’ διαφορά θα παρατηρήσουμε στις γειώσεις, θα δούμε ότι επιτρεπτή μέγιστη τιμή ηλεκτροδίου είναι έως τα 167Ω με τη χρήση ρελέ 300mA, ενώ με ρελέ στα 500mA θα παρατηρήσουμε ότι πρέπει η μέγιστη τιμή αντίστασης του ηλεκτροδίου να είναι στα 100Ω. Και θα καταλάβετε το γιατί.

grounding c

Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται ρελέ στα 30mA !

Ένα αρκετά καλό θα έλεγα, είναι η επιθεώρηση κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης από ειδική επιτροπή που ονομάζεται Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία(ΗΜΥ) η οποία επιθεώρηση γίνεται πάντα με την παρουσία ηλεκτρολόγου.

Δε γνωρίζω αν εκεί το σύστημα λειτουργεί σα το δικό μας (μιζενς δηλαδή) αλλά είναι πολύ καλό να υπάρχει ένας καθαρός φορέας που επιθεωρεί πράγματα. Σε εμάς πάντως αν υπήρχε το μόνο σίγουρο είναι ότι ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης θα ήταν και το μέγεθος της μίζενς. Μη μου πείτε ότι υπερβάλω…

Το Κυπριακό πρότυπο εγκαταστάσεων είναι το BS 7671 / 16η έκδοση.

Θα δούμε ότι για να δώσεις προσφορά για ένα έργο πρέπει να πάρεις το πακέτο από το μελετητή και μόνο!

Είναι ωραίο που εμπλέκονται μελετητές, επιθεωρητές, και πάροχος καθ όλη τη διάρκεια ενός έργου! Επίσης μετά την παράδοση του έργου ΔΕΝ μπορεί άλλος ηλεκτρολόγος να βγάλει ΥΔΕ για το έργο, παρά μόνο αυτός; Που το κατασκεύασε!! Τουλάχιστον εκεί λειτουργεί ένα σωματείο σοβαρά απ ότι φαίνεται, προς όφελος μάλιστα και του ηλεκτρολόγου, αλλά και του καταναλωτή μ αυτό τον τρόπο.

Ο πάροχος (ΑΗΚ = Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), πριν δώσει ρεύμα στην εγκατάσταση μετρά τη γείωση που τοποθέτησε ο ηλεκτρολόγος ώστε αν η τιμή αντίστασης είναι εντός ορίων!!!

Δεν υπάρχει επανέλεγχος! Αυτό βέβαια κατά την άποψή μου, είναι κακό, αλλά γίνονται (όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του Κου Σαρρή) ενέργειες ώστε να μπορεί να ζητείται επανέλεγχος. Δε μπορεί εφ όρου ζωής να είναι υπεύθυνος ο εγκαταστάτης που έφτιαξε το ακίνητο. Ένα κάρο χέρια μπαίνουν σε ένα κτίριο μετά την κατασκευή, πόσο μάλλον με την πάροδο των ετών

Σύγκριση μέρος 2ο

Περνώντας στο δεύτερο μέρος της σύγκρισης στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις Ελλάδας – Κύπρου, θα δούμε ότι το άρθρο ξεκινά με τον τρόπο σωληνώσεων – καλωδιώσεων μιας ΕΗΕ. Και θα παρατηρήσουμε ότι οι Έλληνες ηλεκτρολόγοι που ρίχνουν ΝΥΑ εντός δαπέδου, μάλλον εκπαιδεύτηκαν στην Κύπρο! Αλλά σε αυτό δε φταίει η Κύπρος αλλά το εγγλέζικο πρότυπο που ακολουθούν!

Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι ΔΕΝ υπάρχουν κουτιά διακλάδωσης! Ναι όπως το ακούτε, οι διακλαδώσεις γίνονται εντός των κουτιών διακόπτου!!

Ακόμη ένα (μην πανηγυρίσετε εδώ…σας βλέπω lol) πολύ κουφό …Τα σκαψίματα ΔΕΝ γίνονται από τον ηλεκτρολόγο, αλλά από τον οικοδόμο κατόπιν υπόδειξης από τον Ηλεκτρολόγο !!!

Ακολουθεί η ‘’χαρά του τρελού Έλληνα ηλεκτρολόγου’’….. οι πρίζες ασφαλίζονται με ασφάλεια 32Α και καλώδιο 2,5mm2 ή 4mm2!!!

Ενώ όλες οι σταθερές συσκευές δεν έχουν ραγοδιακόπτες στον πίνακα αλλά απομόνωση κοντά στην κάθε συσκευή!

Από πλευράς καλωδίων θα δούμε κάμποσες διαφορές, όπως καλώδιο τριπολικό με φάση – ουδέτερο και γυμνή γείωση μικρότερης μάλιστα διατομής.

‘’Άχρωμα και άοσμα’’ τα εξαρτήματα διακοπτικού υλικού. Επικρατεί αυτό το εγγλέζικο ψυχρό άσπρο πράγμα, που θα συναντήσουμε στις συννεφιασμένες περιοχές του Ενδιβούργου και όλης φυσικά της αγγλίας. Δεν πρόκειται να βρείτε αυτά τα πολύχρωμα Legrand ή άλλων εταιρειών εξαρτήματα, ανθρακί, αλουμινί και πολλά άλλα χρώματα που έχουμε εδώ.

Διαφορές θα συναντήσουμε και σε ηλεκτρικούς πίνακες όπου υπάρχει κάθετη διάταξη σε πολλές περιπτώσεις. Δεν υπάρχει τζάμι στους πίνακες και δεν θα συναντήσουμε λαμπάκια! Για μερικούς γκατζετάκηδες που θέλουν αυτό το στενό λαμπάκι led και βάζουν καμια δεκαριά για να φαίνονται μέσα από το πλέξι γκλας ….δεν παίζει!

Ηλεκτρολογικός πίνακας Κύπρος

pinakas cy

Κάποια στιγμή γίνεται και Αρχικός έλεγχος ηλεκτρικής εγκατάστασης από την ΑΗΚ όπου παραβρέθηκε και ο Κος Σαρρής.

Θα παρατηρήσουμε ότι στον έλεγχο παραβρίσκονται 2 ελεγκτές της ΑΗΚ και ο εγκαταστάτης που έφτιαξε την εγκατάσταση

Άξιο σημείωσης είναι ότι ελέγχεται η πολικότητα στους ρευματοδότες! Δηλαδή η φάση πρέπει να είναι πάντα δεξιά!!

Ακολουθούν έλεγχοι με τις ασφάλειες του μετρητή σφραγισμένες σε θέση Off και εφόσον τελειώσουν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι χωρίς ρεύμα και είναι όλα όπως πρέπει, τότε η ΑΗΚ ηλεκτροδοτεί την εγκατάσταση και ξεκινούν και οι μετρήσεις υπό τάση.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στα πρωτότυπα άρθρα του Κου Σαρρή, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ο ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ.

Επίσης μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή PDF και από τους παρακάτω συνδέσμους…

Σύγκριση Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Ελλάδας Κύπρου μέρος 1ο

Σύγκριση Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Ελλάδας Κύπρου μέρος 2ο

Shares