Γιατί καίγεται συχνότερα ο Ουδέτερος αγωγός;

Γιατί καίγεται συχνότερα ο Ουδέτερος αγωγός;

Πολύ συχνό φαινόμενο στις  ηλεκτρικές εγκαταστάσεις να βρίσκουμε καμένο τον ουδέτερο  αγωγό και όχι τους αγωγούς της φάσης. Θα έχουμε παρατηρήσει ειδικά εκεί που τερματίζεται ένας αγωγός πχ πάνω στη μπάρα ουδετέρου ή πολλές φορές και στο ρελέ διαρροής, να καίγονται οι αγωγοί με αποτέλεσμα βλάβη (διακοπή) στο συγκεκριμένο κύκλωμα ή ακόμη και σε όλη την εγκατάσταση.

 

Επίσης ταλαιπωρημένο ή καμένο θα τον βρούμε σε κουτιά διακλάδωσης και άλλα σημεία. Και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι καμένος ακόμη και εντός του σωλήνα!! Επίσης πολλές φορές (άπειρες) θα βρούμε καμμένο τον ουδέτερο σε στύλους του ΔΕΔΔΗΕ.

Που οφείλεται αυτό όμως; Γιατί οι αγωγοί φάσης τη σκαπουλάρουν συνέχεια; Γιατί μόνο το ουδετεράκι την πατάει το ταλαίπωρο; Μήπως είναι από κακό σφίξιμο; Αλλά μόνο τον ουδέτερο τυχαίνει σε όλους και τον βλέπουμε να καίγεται, γιατ΄ιστις φάσεις το συναντάμε πιο σπάνια;

 

 

Έχουμε μιλήσει και εδώ και σε ομάδες του διαδικτύου αλλά και σε συναντήσεις μεταξύ ηλεκτρολόγων – μηχανικών κλπ όσο αφορά τον ουδέτερο αγωγό, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, πως χρησιμοποιούμε τον ουδέτερο και σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε χρήση ενός ουδετέρου με τρείς φάσεις ή τρείς επιστροφές. Και όχι μόνο τι επιτρέπεται, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι ΔΕΝ είναι καθόλου σωστό όλο αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω…

 

Στο παρακάτω άρθρο είχαμε πει για περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε χρήση κοινού ουδετέρου, μέσω ενός πενταπολικού καλωδίου πχ 5Χ1,5 ή 5Χ2,5… Καλώδιο 5Χ… ορθός τρόπος χρήσης και το παρακάτω … Καλώδιο 5Χ & 4Χ …για τι χρήση; Τι λένε οι κανόνες;

 

Ειδικά αν η εγκατάσταση είναι τριφασική ή μονοφασική, έχει μεγάλη σημασία πως θα γίνει χρήση του ουδετέρου αγωγού. Ρίξτε μια ματιά σε προηγούμενο άρθρο μας και θυμηθείτε ότι απορία έχετε για τον ουδέτερο… Ουδέτερος Αγωγός – Οι πιο δημοφιλείς Απορίες

 

Επειδή η χρήση του δε γίνεται όμως σωστά και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνονται υπολογισμοί σε κάθε έργο από τον κάθε εργολάβο για το πώς θα χρησιμοποιεί τον ουδέτερο σε κάθε περίπτωση, έρχονται οι Κανονισμοί ΕΗΕ και  ΕΛΟΤ HD 384 και είναι απολύτως ξεκάθαροι λέγοντας ότι ΔΕΝ μπορεί να γίνεται κοινή χρήση ουδετέρου από δύο κυκλώματα. Δηλαδή δύο ή τρείς γραμμές να έχουν κοινό ουδέτερο.

 

 

 

 

Αυτό βασικά μας βγάζει από πολλούς μπελάδες διότι, εάν για παράδειγμα θέλουμε χρήση διπολικών ασφαλειών, τότε με χρήση ενός ουδετέρου σε δύο ή τρία κυκλώματα, η χρήση αυτή είναι αδύνατη!

Επίσης, έχουμε πει ότι όσο ρεύμα περνά από τη φάση, επιστρέφει από τον ουδέτερο (σε μονοφασικές εγκαταστάσεις).

 

Τι σημαίνει αυτό; Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα το οποίο το συναντώ αρκετά συχνά!

Έχουμε ένα δωμάτιο στο οποίο έχουμε εγκαταστήσει μια γραμμή 3Χ1,5 για φωτισμό και πρίζες, σε πιο λίγες περιπτώσεις θα δούμε τις πρίζες με καλώδιο 3Χ2,5 ξεχωριστή γραμμή. Έστω ότι από αυτή τη γραμμή 3Χ1,5 τροφοδοτούμε τα φώτα και τις πρίζες ενός δωματίου. Έχουμε όριο φορτίου τα 10Α (περίπου 2300W). Όλα καλά μέχρι εδώ. Έρχεται τώρα ο ‘’μάγκας’’ που την έχει δει εργολαβάρα και λέει: ‘’δεν περνάω και ένα εναμισάρι ακόμη για το κλιματιστικό το 12άρι; Ή και το 9ρι;

Οπότε περνά και ένα καλώδιο για το κλιματιστικό και άλλο ένα για το κλιματιστικό του διπλανού δωματίου, επειδή είναι πίσω από το άλλο, σου λέει: ‘’σιγά τώρα μη τραβήξουμε ξεχωριστό ουδέτερο, βάλε μωρέ άλλη μια επιστροφή’’!!

 

Ή σου λέει το κακόμοιρο το πελατάκι που δεν έχει γνώση όλων αυτών που γράφουμε: ‘’Κύριε Ηλεκτρολόγε, βάζω ένα κλιματιστικό εδώ και ένα ακριβώς από πίσω στο άλλο δωμάτιο’’

‘’Μην ανησυχείτε κυρία Μάρω, θα περάσω 15 λεπτά το απόγευμα και θα είστε κούκλα μετά…. Κομπλέ’’ και πάει ο άθλιος, ανοίγει το κουτί διακλάδωσης κάνει και μια τρύπα από το ένα δωμάτιο στο άλλο (μέσα από το κουτί). Επειδή συνήθως δε χωράνε από τις παλιές σωληνώσεις να περάσεις 4 καινούργια καλώδια ,λέει…. Περνάμε μόνο 2 φάσεις και το ουδετεράκι θα το διακλαδώσουμε!!

Οπότε, μόλις τελειώσει, τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρική σκούπα και τα φώτα δουλεύουν φούλ!! Δε μασάνε τίποτα!!

‘’Βρε το μαστρογιώργη τι μας έκανε’’ λέει η κυρά Μάρω. Καλλιτέχνης, σε μισή ώρα, με λίγο σκόνη, δουλεύει ακόμη και ο δημοτικός φωτισμός!!

 

Έχοντας ασφάλειες κλασικές μονοπολικές όπως το 95% των εγκαταστάσεων, θα τροφοδοτηθούν όλα τα φορτία σε περίπτωση ζήτησης και μάλιστα θα λειτουργούν κανονικότατα. (τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην …. Κυρα Μάρω!!).

 

Τι συμβαίνει όμως στα εντόσθια των σωλήνων; Εκεί που περνούν τα καλώδια; Έχουμε τρείς αγωγούς φάσης, έναν γείωσης (γιατί δεύτερο για γείωση ….μην είμαστε υπερβολικοί τώρα) και ΕΝΑΝ αγωγό ουδετέρου. Ας υποθέσουμε ότι ξεκινά το ένα κλιματιστικό να λειτουργεί ….μετά από λίγο ξεκινά και το δεύτερο και ας τα υπολογίσουμε με 7 – 8A το καθένα, έχουμε σύνολο 15Α!! Και ξάφνου, να και η νοικοκυρά με ηλεκτρική σκούπα στην πρίζα (η οποία πρίζα δεν έχει σχέση με την ασφάλεια κλιματιστικών) και βάζει τη σκούπα 2000W στην πρίζα ή το ηλεκτρικό σίδερο! Πάλι όλα θα δουλεύουν!! Αφού έχουμε 3 ασφάλειες των 10Α και καμία κατανάλωση δε ξεπερνά το όριο! Τι γίνεται όμως με τον ουδέτερο; !!! 7 + 8 + 10 = 25Α θα διαπεράσουν τον ουδέτερο αγωγό!!! Με αντοχές σε πολύ σούπερ καταστάσεις τα 20Α!! Ενώ οι ‘’βλαμμένοι’’ κανονισμοί επιτρέπουν 10!! Άκου λέει 10…. Όσα θες αντέχει ο ουδέτερος…

 

 

Ανοίγω καπάκια σήμερα από το πρωί σε ανακαίνιση ξενοδοχείου – καλοί μου αναγνώστες – και βρίσκω 2-3 φάσεις έναν ουδέτερο και φυσικά μια γείωση!! Κάθε δωμάτιο μονοφασική παροχή 3Χ6 (πάλι καλά) και σε συγκεκριμένο σημείο και στα 10 δωμάτια, το ίδιο βιολί ο ‘’μάγκας’’. Κλιματιστικό 12αρι > 1,5 …. Πρίζα σεσουάαρ >άλλο 1,5 ….φωτισμός πρίζες >τρίτο εναμισάρι > ουδέτερος …..ΕΝΑΣ

 

Ενώ αν παρατηρήσετε το παρακάτω απλό σχέδιο σε τριφασική περίπτωση και αθροίσουμε τα ίδια ρεύματα θα δούμε ότι το ρεύμα που θα περάσει τον ουδέτερο θα είναι περίπου στα 2Α!!!

Ξέρετε τι είναι αυτό που με εξοργίζει περισσότερο;

Είναι ότι αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν κυρίως από ‘’παλιούς’’ εργολαβάρες που έχουν τεράστια ‘’εμπειρία’’ από ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Και τα νέα παιδιά που βγαίνουν από ΤΕΙ-ΑΕΙ-Διάφορες άλλες σχολές, κάθονται και διαβάζουν τους κανονισμούς (και μπράβο τους) και τρομάζουν στην παραμικρή παρατυπία.

 

Πολλά μηνύματα που λαμβάνω από αναγνώστες της σελίδας, είναι από νέα παιδιά, νέους επαγγελματίες που με ρωτάν πράγματα που ακόμη και γω τα θεωρώ ‘’τραβηγμένα’’! Όμως πολύ καλά κάνουν και μπράβο τους και πάλι ,έτσι πρέπει να γίνονται οι Εγκαταστάσεις, με ‘’τραβηγμένους’’ κανόνες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ενημέρωση από το διαδίκτυο, από τους δασκάλους τους (μπράβο και σ αυτούς) και στην παιδεία που έχουν λάβει πολλά από αυτά τα παιδιά.

 

Μακριά από ‘’εργολαβάρες’’ που παρουσιάζονται με σορτσάκι και σαγιονάρα. Μακριά από ‘’εργολαβάρες’’ που πουλάνε μούρη ότι… ‘’άστο σε μένα….εργοτάξιοοοο θα στο κάνω’’

 

Τι πρέπει να μας μείνει από το σημερινό άρθρο;

Ότι όσοι οι αγωγοί της φάσης σε μια Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση, άλλοι τόσοι και του ουδετέρου που θα καταλήγουν στον γενικό ουδέτερο στον ηλεκτρικό μας πίνακα! Όπως και να χει και με όποια δυσκολία…

Ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μας. Κάντε κάτι επιτέλους ….

Shares