Έλεγχος συσκευής (πχ Θερμοσίφωνα) από πολλά σημεία. Πως γίνεται;

Έλεγχος συσκευής (πχ Θερμοσίφωνα) από πολλά σημεία. Πως γίνεται;

Πολλές φορές ρωτάει ο πελάτης τον ηλεκτρολόγο:

‘’Μπορώ να έχω έλεγχο του θερμοσίφωνα και από τους τρείς ορόφους του σπιτιού μου;’’

Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε συναντήσει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια τέτοιες απαιτήσεις. Δηλαδή, έχουμε 10 δωμάτια ενοικιαζόμενα και θέλουμε το μοναδικό μας θερμοσίφωνο (είτε κανονικό είτε ηλιακό) να ελέγχεται από πολλά δωμάτια ή και από όλα!!

Γίνεται αυτό;

Όλα γίνονται και πολλά ακόμη! Πάμε να δούμε το πώς…

Έχουμε ένα διαμέρισμα με περισσότερους από ένα ορόφους, ή ένα οροφοδιαμέρισμα μεγάλο, ή μερικά δωμάτια. Το μοναδικό μας θερμοσίφωνο (ή ηλιακό για περιπτώσεις συννεφιάς) θέλουμε να το χειριζόμαστε από παντού. Από 5 ή 10 ή όσα σημεία θέλουμε.

Στην περίπτωση αυτή και υπό την προϋπόθεση ότι στον ηλεκτρικό πίνακα έχουμε τα απαραίτητα για τη λειτουργία του θερμοσίφωνα, θα χρειαστούμε τα παρακάτω:

Τεχνικό: Οπωσδήποτε Ηλεκτρολόγο. Εργασίες ηλεκτρολογικές και ειδικά εντός πίνακα ΔΕΝ κάνουμε μόνοι μας.

Υλικά που θα τοποθετηθούν εντός πίνακα: Ένα ρελέ ισχύος 2Χ25Α,

ένα ρελέ καστάνιας (συνήθως αυτά θα τα βρούμε σε 2Χ16Α αλλά δε μας πειράζει διότι το καστάνιας θα οπλίσει με τη σειρά του το ρελέ ισχύος, άρα δεν θα  έχουμε φορτία στις επαφές του, πέραν των φορτίων που αντέχει, μπορούμε επίσης αν βρούμε καστάνιας 20Α ή και μεγαλύτερο, να αποφύγουμε τη χρήση 2ου ρελέ (του ισχύος)

και κάποια καλωδιάκια για τις συνδέσεις – γέφυρες μεταξύ των νέων υλικών με τα ήδη υπάρχοντα (ραγοδιακόπτης 2Χ40, ασφάλεια αυτόματη 1Χ20Α)

και μια αυτόματη ασφάλεια 10Α ή μικρότερη (κατά προτίμηση 2Α) για το βοηθητικό κύκλωμα που θα φτιάξουμε. ΜΗΝ τροφοδοτείτε το βοηθητικό από την 20Α του θερμοσίφωνα.

Υλικά εκτός πίνακα: Ένα μπουτόν με λαμπάκι. Το λαμπάκι χρειάζεται ώστε να βλέπουμε ότι το έχουμε ανοίξει, να μη το ξεχνάμε. Βέβαια υπάρχει και η λύση με τοποθέτηση παράλληλα ενός χρονικού στον πίνακα, που σημαίνει… πατάμε μπουτόν…. ανάβει το θερμοσίφωνο και κλείνει μόνο του όταν περάσει ο χρόνος που έχουμε ρυθμίσει το χρονικό εντός του πίνακα.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε και δεύτερο λαμπάκι! Το ένα θα μας δείχνει ότι έχουμε πατήσει το μπουτόν και το δεύτερο ότι η θερμοκρασία έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα! Άρα μπορούμε να τον κλείσουμε.

Γενικότερα μπορεί να γίνει αυτό από όλους τους ορόφους ή από όλα τα σημεία που θέλουμε να τον ελέγχουμε. Όλα αυτά όμως, απαιτείται να έχουν καλώδια! Βέβαια, χωρίς καλώδιο, τι συζητάμε;

Πόσα καλώδια θέλουμε για να έχουμε αυτές τις λειτουργίες;

Ένα καλώδιο που θα πάει προς το μπουτόν. Ένα που θα γυρίσει στον πίνακα ώστε να οπλίσει το ρελέ καστάνιας, ένα που θα έχουμε για το λαμπάκι ON, ένα ακόμη που θα έχουμε για την περίπτωση που θέλουμε να βλέπουμε ότι έκλεισε ο θερμοστάτης στο θερμοσίφωνο (άρα να γνωρίζουμε ότι το νερό ζεστάθηκε) και ένα κοινό για τα δύο λαμπάκια (ουδέτερο ή αρνητικό-σε χαμηλή τροφοδοσία). Άρα 5 καλώδια, ένα ΝΥΜ διατομής 5Χ1,5 είναι ιδανικό.

Μην τοποθετείται άλλου είδους καλώδια όπως UTP και γενικά, μικρότερα από διατομής 1,5mm2, που βλέπω σε πολλές άθλιες εγκαταστάσεις, ακόμη και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς!

Άρα, για το χειρισμό από διαφορετικά σημεία ή ορόφους ενός θερμοσιφώνου ή μιας συσκευής γενικότερα στο χώρο μας, αυτό που θα χρειαστούμε έξτρα σε κάθε χώρο είναι: Ένα μπουτόν και αν θέλουμε ενδείξεις τα αντίστοιχα καλώδια. Το μπουτόν χρειάζεται 2 συν ένα για κάθε ένδειξη.

Αν λοιπόν κάνουμε καινούργια εγκατάσταση στο σπίτι μας ή ανακαίνιση, όλα αυτά πρέπει να τα υπολογίσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα βλέπουμε καλώδια να τρέχουν εξωτερικά.

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο τι είναι το χρονικό και τι κάνει: Χρονικό

Υπάρχουν ασύρματες λύσεις ώστε να αποφύγω τα καλώδια στο έτοιμο σπίτι μου;

Ναι υπάρχουν. Ρωτήστε τον προμηθευτή σας. Προσωπικά δε συστήνω ασύρματες λύσεις. Καλά όλα τα ασύρματα, αλλά έχουν ξεφύγει οι εταιρείες τελευταία και το μόνο που επιτυγχάνεται με τόσα ασύρματα, είναι να μπερδεύεται ο καταναλωτής και στο τέλος να σιχτιρίζει!! Ασύρματο το ένα, ασύρματο το άλλο, άδειασε η μπαταρία από το ένα, δώσε φόρτιση στο άλλο, ποιο κουμπι να πατήσω για το θερμοσίφωνα και ποιο για το ρολό!! Για να κονομάνε κάποιοι, τρελαίνουν τον καταναλωτή! Όχι ασύρματα αδέρφια!! Ότι μπορείτε με καλωδιάκι. Σίγουρο, σταθερό, ασυναγώνιστο και δε θα σας προδώσει ποτέ. Ας φαίνονται κάποια καλώδια, δε πειράζει. Απ το να χάσετε τον ύπνο σας, καλύτερα καλώδιο. Διαβάστε: Ασύρματος έλεγχος συσκευών ή Έξυπνες συσκευές

Shares