Υπολογισμός και ”απόρριψη” φορτίων για εγκατάσταση ΗΖ ή ΦΒ

Υπολογισμός και ”απόρριψη” φορτίων για εγκατάσταση ΗΖ ή ΦΒ

Πολλές φορές συμβαίνει να θέλουμε να τροφοδοτήσουμε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση από πηγές τρίτες.

Δηλαδή,  ένα ΗΖ, ή ένα φωτοβολταϊκό ή κάποια άλλη πηγή τροφοδοσίας. Μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση που είτε κατασκευάζεται εξ αρχής, είτε έχει κατασκευαστεί και την εφεδρική πηγή την τοποθετούμε μετά.

Τρόποι εναλλακτικών μορφών ηλεκτρικής ενέργειας σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους ή και συνδυαστικά όλα μαζί !!  Δηλαδή, μπορούμε να έχουμε συνδυασμό ΗΖ- Φωτοβολταϊκού – ανεμογεννήτριας κλπ! όλα αυτά βέβαια κοστίζουν αλλά για φουσκωμένα πορτοφόλια είναι εφικτά.

Δείτε στην παρακάτω φωτο ένα συνδυασικό πλήρη σύστημα από τρείς πηγές (και μια ο πάροχος… τέσσερις), Aν μετρήσουμε χώρια και τις μπαταρίες τότε είναι 5!!!

Όμως αν υπολογίσουμε τα φορτία όλης της εγκατάστασης, θα διαπιστώσουμε ότι για να την καλύψουμε ολόκληρη από αυτές τις πηγές θα χρειαστούμε ένα τεράστιο μηχάνημα, είτε αυτό είναι ΗΖ είτε ΦΒ.

Οπότε κάνουμε έναν υπολογισμό αρχικά, πριν την αγορά της εφεδρικής πηγής, και λέμε τι φορτία είναι κρίσιμα ή απαραίτητα για να λειτουργήσουν σε μια διακοπή ρεύματος από τον πάροχο και έτσι επιλέγουμε ένα μικρότερο από τη συνολική ισχύ της εγκατάστασης, μηχάνημα. Εκτός αν έχουμε αρκετά φουσκωμένες τσέπες και δε μας ενδιαφέρει, οπότε πετάμε στην ταράτσα ένα ΗΖ 50kva και δίνουμε ρεύμα και στους γείτονες αν πέσει από το ΔΕΔΔΗΕ.

Πχ: Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα κατάστημα με ρουχα, αυτό που θα χρειαστούμε να λειτουργήσει σε περίπτωση διακοπής είναι κυρίως ο φωτισμός., μια ταμειακή μηχανή και ένας υπολογιστής, το router και οι κάρτες πλέον! Αυτά είναι τα βασικά. Αν θέλουμε και το κλιματιστικό μας, εκεί αρχίζει και ξεφεύγει το πράγμα, γιατί μόνο αυτό έχει ισχύ όσο όλος ο φωτισμός ενός καταστήματος (μικρού) και τα λοιπά που σας ανέφερα. Άρα σε τέτοιο κατάστημα τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα και οικονομικά. Ένα μικρό ΗΖ ή μια μικρή ΦΒ μονάδα είναι μια χαρά.

Αν το κατάστημα διαθέτει ψυγεία, κλιματισμό, και διάφορες άλλες ενεργοβόρες συσκευές, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Υπολογίζουμε ότι τα ψυγεία μας τουλάχιστον, δεν πρέπει να κλείσουν και από κει και πέρα, ανάλογα με τις δυνατότητές μας τι μηχάνημα θα αγοράσουμε.

Μια εφεδρική πηγή την υπολογίζουμε όμως πάντα με εφεδρεία στα φορτία. Δηλαδή: Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τα φορτία και να πούμε τόσο ακριβώς θα είναι και το μηχάνημα! Αν πχ έχουμε 2000W ανάγκες, η εφεδρική μας πηγή πρέπει να έχει ένα τουλάχιστον 30% περιθώριο για λόγους ασφαλείας, όπως να μη ‘’γονατίσει’’ το μηχάνημα όταν πάρουν μπρός όλα μαζί κλπ. Στην ουσία, προστατεύουμε και το μηχάνημα που θα αγοράσουμε, καθώς επίσης θα λειτουργεί και πιο ξεκούραστα

Είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Δε μπορεί, με το που μπαίνουμε μέσα να βάζουμε ένα τούβλο στο γκάζι και να λειτουργεί στις 6500 στροφές μόνιμα, διότι η μηχανή θα μας δώσει στο χέρι τα κυλινδροπίστονα και τις βαλβίδες και πολλά άλλα, εντός ολίγων ημερών…

Ενώ αν το δουλεύουμε επάνω στη ροπή του θα έχουμε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του κινητήρα.

Άλλη περίπτωση υπολογισμού φορτίου είναι στα σπίτια. Εκεί, δε θέλουμε σε εφεδρεία το θερμοσίφωνο ή την αντλία θερμότητας ή την ηλεκτρική κουζίνα! Γιατί όλα αυτά αν θελήσουμε να τα υποστηρίξουμε με ΦΒ ή ΗΖ θα χρειαστούμε το μισό ακάλυπτο ή την μισή ταράτσα τουλάχιστον. Ειδικά στην περίπτωση των ΦΒ, εκεί θέλουμε τρείς ταράτσες! Άρα ένας σωστός υπολογισμός φορτίων, θα μας βγάλει από μπελάδες και έξτρα κόστη.

Τι χρειαζόμαστε κυρίως σε ένα σπίτι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;

Κανα δυό γραμμές φωτισμού, το ψυγείο, μια – δύο πρίζες, την τηλεόραση – ηλεκτρονικά (play station κλπ LOL). Τώρα αν είναι καλοκαίρι και θέλουμε λίγο ψύξη, υπολογίζουμε και ένα κλιματιστικάκι περίπου στα 2KVA και είμαστε κομπλέ! Άρα μια κάλυψη 6-8 KVA είναι αρκετή. Προσοχή: Όταν λέμε αφήνουμε κανα δυό πρίζες, δε σημαίνει ότι πετάμε δυό σόμπες επάνω!! Όλα με ρέγουλο! Γιατί σε περίπτωση που υπερβούμε την κατανάλωση που αντέχει η ΕΠ (Εφεδρική πηγή) τότε μόνο πρόβλημα θα της δημιουργήσουμε.

Ωραία ως εδώ. Όμως δεν έχω κάνει πρόβλεψη από την αρχή για ΗΖ ή ΦΒ. Που συνδέω την ΕΠ ώστε να μη τραβάω καλώδια μέσα στο σπίτι μου ή στο χώρο μου γενικά;

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τροφοδοτήσουμε στην παροχή, φυσικά με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλαγές στον ηλεκτρολογικό πίνακα (προσθήκη εξαρτημάτων και αναδιάταξη) καθώς και πίνακα νέο (στην παροχή) ο οποίος θα έχει τις κατάλληλες μεταγωγές και μέτρα ασφαλείας που χρειάζεται για να λειτουργήσει μια ΕΠ.

Από πλευράς καλωδίων εντός του χώρου, θα χρειαστούμε μόνο μια εντολή από την ΕΠ, η οποία θα μας απορρίψει τα φορτία τα οποία ΔΕΝ χρειαζόμαστε με τη λειτουργία της ΕΠ. Ένα καλώδιο 2Χ1,5 είναι αρκετό για τις βασικές μας λειτουργίες. Τώρα αν είμαστε τόσο οργανωμένοι και θέλουμε να ελέγχουμε διάφορες ενδείξεις, τότε με τον εκάστοτε κατασκευαστή ή προμηθευτή της ΕΠ, θα βρούμε τι χρειαζόμαστε ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχουμε.

Μην προτιμάτε ασύρματες ή γενικά wi-fi λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι προς το παρόν τουλάχιστον το καλώδιο είναι ανατικατάστατο! Εξ άλλου δε μπορούμε να τα έχουμε όλα τέλεια όταν γίνονται εκ των υστέρων.

Εννοείται ότι για όλα αυτά που αναφέρουμε χρειαζόμαστε Ηλεκτρολόγο. Και για συμβουλές υπολογισμού φορτίων αλλά και για την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων. Και φυσικά για λόγους ασφαλείας, αυτή η ΕΠ να δηλωθεί στον πάροχο.

Πως δηλώνουμε την ΕΠ; Διαβάστε το άρθρο μας στον παρακάτω σύνδεσμο, αναφέρει τρόπο δήλωσης ΕΠ…

Εγκατάσταση ΗΖ

Χρειάζονται μεγάλες μετατροπές στην εγκατάστασή μας, ή είναι εύκολη η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων;

Το παν είναι ο χώρος. Αν έξω από την κύρια κατοικία, τα πράγματα είναι εύκολα. Δε χρειάζονται αλλαγές στην εγκατάσταση εντός του χώρου μας. Εννοείται ότι πίνακας αυτοματισμού και καλωδιώσεις θα γίνουν, στο χώρο όμως που θα τοποθετηθούν όλα. Εντός του σπιτιού ή καταστήματος κάποια λεπτά καλώδια εντολών μόνο και η προσθήκη κάποιου ρελέ φορτίου στον πίνακα. Είναι απλά.

Πως απορρίπτω τα φορτία που δε χρειάζομαι;

Τοποθετώντας ένα ρελέ ισχύος, τετραπολικό συνήθως, 4ΝΟ επαφών (Normaly Open) Από αυτό το ρελέ, έχουμε τροφοδοτήσει τις καταναλώσεις που θέλουμε να λειτουργούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος από ΔΕΔΔΗΕ. Οπότε, ενώ αυτά λειτουργούν και όταν έχουμε από ΔΕΔΔΗΕ ρεύμα, θα λειτουργήσουν και όταν πάρει μπρος η ΕΠ.  Τα υπόλοιπα φορτία του πίνακα δε θα λειτουργούν αφού ΔΕΝ θα περνούν μέσα από το ρελέ αυτό.

Σημαντικό, το κάθε εξάρτημα που τοποθετούμε, μη ξεχνάμε να το τοποθετήσουμε ΠΑΝΤΑ μετά το ρελέ διαρροής, οπότε να μην παύει και η προστασία από ηλεκτροπληξίες!

Βασικοί παράγοντες για την επιλογή μηχανήματος (εφεδρικής πηγής) είναι:

Χώρος, θόρυβος, καυσαέρια, κατανάλωση που θέλουμε να υποστηρίξουμε, οικονομία στην τσέπη και άλλα, ανάλογα με το χώρο.

Αν είναι γεννήτρια πρέπει να υπολογιστεί το σημείο που θα μπει. Αν είναι σε πολυκατοικία, λιγάκι χλωμό αν θα μας επιτρέψουν ένα τέτοιο μηχάνημα. Αν τέλοσπάντων επιτραπεί πρέπει να σκεφτούμε που θα βγαίνει η εξάτμιση! Μη ξεχνάτε ότι τα ΗΖ είναι κινητήρες είτε diesel είτε βενζίνης, οπότε έχουν και εξάτμιση!! Πάντως υπάρχουν ανοιχτού και κλειστού τύπου γεννήτριες. Οι κλειστού τύπου είναι ηχομονωμένες (όσο γίνεται) οπότε ενδείκνυται για ….μπαλκονάτη τοποθέτηση! Ενώ οι ανοιχτού είναι μόνο για ….τα πανηγύρια!!

Άν τώρα είμαστε σε μονοκατοικία, πέραν των μέτρων ασφαλείας που πρέπει ούτως ή άλλως να τηρηθούν, κάνουμε ότι θέλουμε. Τη βάζουμε ακόμη και στο υπνοδωμάτιο και την εξάτμιση μέσα (αστειεύομαι)

Ένας υπολογισμός διαφορετικός πρέπει να γίνει σε επαρχιακές πόλεις ή χωριά, εκεί όπου το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και παρουσιάζει συχνές διακοπές και πολύωρες!! Ειδικά τώρα με την πρόφαση της κρίσης και της έλλειψης χρημάτων στον ΔΕΔΔΗΕ (άσχετα ότι πληρώνουμε τα διπλά ληστρικά) δε συντηρείται καθόλου. Με αποτέλεσμα να σκάν οι μετασχηματιστές, να κόβονται καλώδια μεταφοράς, άπλυτοι μονωτήρες, οπότε διαρροές και ARC και πολλά ακόμη.

Εκεί λοιπόν πρέπει να αγοραστεί ένα πιο ισχυρό – αξιόπιστο μηχάνημα, ώστε να αντέξει το αναψε – σβήσε κάθε λίγο και να μας κρατήσει τουλάχιστον ένα κλιματιστικό και καμιά σομπίτσα για το χειμώνα.

Τελικά; τι να κάνω; ΗΖ …. Ήλιο ….. ανεμογεννήτρια; τι απ όλα; 

Για μεμονωμένες λύσεις, πρέπει να λάβουμε στα υπ όψιν για πιο λόγο θέλουμε την έξτρα πηγή. Θέλουμε επάρκεια καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας; Θέλουμε να ”βοηθάει” το σύστημα όλη την ημέρα και τη νύχτα; ή θέλουμε μόνο σε διακοπή από τον πάροχο να έχουμε υποστήριξη; Για το τελευταίο ερώτημα η οικονομικότερη λύση είναι το ΗΖ. Διότι κοστίζει φτηνά και θα λειτουργεί ΜΟΝΟ όταν το έχουμε ανάγκη. Κάποτε στις τράπεζες που κάναμε εγκαταστάσεις τέτοιες, τους πίνακες που τροφοδοτούνταν από ΗΖ τους ονόμαζαν: Πίνακας Ανάγκης!

Άρα γενικά πρέπει να αποφασίσουμε πρώτα απ όλα τι χρήμα διαθέτουμε (που είναι και το βασικότερο στις μέρες μας) και μετά βάση αυτού, ρωτάμε τους διάφορους και κάνουμε έρευνα αγοράς.

Δυστυχώς σταμάτησαν κι αυτοί οι ”τίμιοι” τραπεζίτες, να χορηγούν δάνεια πλέον, αν είμασταν 10 χρόνια πριν, θα βάζαμε και κυμματογεννήτριες. Με ένα μικρού ύψους δανειάκι ημέρας, θα παράγαμε ρεύμα για 50 στρέμματα

Γενικότερα μπορεί η λύση ενός φωτοβολταϊκού να έχει περισσότερο κέρδος και οικονομία, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε παρατεταμένη και καθημερινή χρήση

Οπότε: Υπολογίζετε με τον ηλεκτρολόγο σας τις καταναλώσεις που θέλετε και αποφασίστε τι μηχάνημα θα αγοράσετε. Όλα όμως κάντε τα όπως πρέπει. Είπαμε: Όχι το φις απλά στη πρίζα! Είναι πολύ σοβαρό θέμα η εγκατάσταση εφεδρικής πηγής.

Συντήρηση

Όλα τα ζωντανά ή άψυχα πράγματα στο σύμπαν χρειάζονται και μια συντήρηση. Τίποτε δε φτιάχτηκε να λειτουργεί για πάντα δυστυχώς. Όμως, εμείς για να είμαστε με τα μηχανήματά μας καλά για όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να ακολουθούμε κάποια βασικά πράγματα όσο αφορά τη συντήρηση. Συντήρηση λοιπόν. Άλλος ένας βασικός παράγοντας επιλογής τύπου ΕΠ! Πχ: Ένα ΦΒ σύστημα χωρίς μπαταρίες το μόνο που χρειάζεται είναι το πλύσιμο – καθαρισμός των πάνελ. Ώστε να μην πηγαίνει χαμένη η ενέργεια. Όταν έχουμε μπαταρίες στο σύστημα, πρέπει να προσέχουμε κάποια βασικά πράγματα με στον τρόπο φόρτισης – εκφόρτισης των μπαταριών και αν είναι με υγρά, να προσέχουμε την στάθμη τους κλπ. Δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω βασικά πράγματα για τις μπαταρίες ΦΒ συστημάτων: Τι προσέχουμε στις μπαταρίες; 

Βασικά πράγματα για τη συντήρηση ενός Η/Ζ μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Οδηγίες συντήρησης Ηλεκτρογεννήτριας

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.

Shares