ΥΔΕ – Απορίες (Ποια ισχύ πρέπει να υπολογίζουμε για τις πρίζες και τα φωτιστικά;)

ΥΔΕ – Απορίες (Ποια ισχύ πρέπει να υπολογίζουμε για τις πρίζες και τα φωτιστικά;)

Συντάσοντας μία ΥΔΕ, πολλές φορές σε όλους μας, δημιουργούνται απορίες…

για κάποια θέματα. Τις κυριότερες  από αυτές θα προσπαθήσω να σας τις μαζέψω σε μια ενότητα, που θα την ονομάσω: ΥΔΕ – Απορίες, ώστε να ανατρέχουμε σε μία καλή βάση δεδομένων και με μία απλή αναζήτηση, να δίνουμε λύση σε κάθε μας απορία,

Οι ευθύνες του εγκαταστάτη (υπογράφων την ΥΔΕ) αλλά και του πελάτη, είτε είναι ιδιώτης είτε επαγγελματίας, είναι τεράστιες. Όποιο λάθος ή παράλειψη στην ΥΔΕ, το οποίο σύντομα μετά τη σύνταξη της ΥΔΕ ή μετά από αρκετό καιρό, λόγω κάποιου περιστατικού, που θα χρειαστεί να ανατρέξουν οι αρμόδιες αρχές ή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θα αποφέρει σημαντικές συνέπειες στον Ηλεκτρολόγο ή στον πελάτη. Ανάλογα με το ποιός είχε την ευθύνη για το περιστατικό.

Ας προχωρήσουμε σε μια απλή και συχνή απορία αρκετών συναδέλφων:

Ποια ισχύ πρέπει να υπολογίζουμε για τις πρίζες και τα φωτιστικά;

Έχει θεωρηθεί ένας μέσος όρος για φωτιστικό σημείο περίπου στα 100W και για ρευματοδότες 200W. Είναι αυτές όμως οι απαιτήσεις σε ένα σύγχρονο σπίτι – γραφείο; Φυσικά και όχι. Ας πούμε έχουμε μία πρίζα στην οποία θα χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρικό σίδερο ή ένα βραστήρα, οι οποίες συσκευές είναι των 2KW ! Άρα έχουμε αμέσως 10 φορές πάνω από την θεωρητικά προβλεπόμενη ισχύ ! Όμως, δε θα έχουμε και στις 20 πρίζες του σπιτιού μας 20 τέτοιες καταναλώσεις. Αν μετρούσαμε έτσι, τότε όλη η παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας, δε θα άντεχε ούτε το λεκανοπέδιο!

electric energy

Υπάρχουν κάποιες πρίζες οι οποίες δε θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, κάποιες άλλες που η χρήση τους θα είναι για φορτιστές κινητών και κάποιες άλλες που θα είναι στα 200…..300…..500W. Οπότε έχει υπολογίσει ο νομοθέτης ένα μέσο όρο για ρευματοδότες που είναι εκεί περίπου, γύρω στα 200W ανά ρευματοδότη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα φωτιστικά σώματα. Θα χρησιμοποιήσουμε φωτιστικά των 3W το καθένα , τεχνολογίας Led και μπορεί να φτάσουμε και 300 και παραπάνω W/φωτιστικό σώμα σε διάφορα σημεία του σπιτιού – γραφείου μας. Οπότε έχει υπολογισθεί ένας μέσος όρος 100W.

Τώρα, εμείς, αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων, τι φωτιστικά ή συσκευές θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης, μπορούμε να συντάξουμε μια ΥΔΕ με αρκετά μεγάλη ακρίβεια.

Όλα τα προγράμματα της αγοράς See electrical – PanelCAD, έχουν επιλογή ώστε να συμπληρώσουμε εμείς το φορτίο που επιθυμούμε. Και σε χειρόγραφη σύνταξη ΥΔΕ, δεν υπάρχει θέμα, βάζουμε τις τιμές που θέλουμε.

Απορίες και απαντήσεις σε πολλά θέματα που απασχολούν τον εγκαταστάτη, μπορούμε να δούμε στην ιστοσελίδα του Γιώργου Σαρρή:http://www.sarrisg.gr

Shares