ΥΔΕ – Ευθύνες Εγκαταστάτη – Ιδιοκτήτη
Με την εκπόνηση μιας ΥΔΕ, ο ηλεκτρολόγος έχει και την ευθύνη…
για την ορθή και ασφαλή λειτουργία σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
Ότι έχει αναφέρει και υπογράψει πάνω στην έκθεση παράδοσης, στο πρωτόκολλο ελέγχου και στα σχέδια, πρέπει να γνωρίζει ότι θα τον ‘’ακολουθούν’’ για αρκετά χρόνια της ζωής του!
Ανάλογα με τον τύπο εγκατάστασης λοιπόν, έχει και την ευθύνη για τα έτη που αναφέρει ο νόμος. Πχ: 14 χρόνια για κατοικία…..1 χρόνο για τράπεζα …..7 χρόνια ………..κλπ.
Περισσότερα για το κάθε πότε απαιτείται έκδοση ΥΔΕ και πολλά άλλα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: ΥΔΕ
Τι συμβαίνει όμως, ή τι μπορεί να συμβεί σε μία ηλεκτρική εγκατάσταση όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι την επόμενη ΥΔΕ;
Α) Ο ηλεκτρολόγος που έχει φτιάξει μια ΥΔΕ, τι πρέπει να προσέχει κατά την εκπόνηση της;
Β) Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή των εταιρειών ή οποιουδήποτε χώρου, που έχει ηλεκτρολογική εγκατάσταση, τι παρεμβάσεις μπορούν να κάνουν ώστε να αλλοιώσουν μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση;
Ας περάσουμε στο Α):
– Ένα από τα βασικότερα που πρέπει να προσέχει ένας ηλεκτρολόγος είναι η σωστή και ακριβής αποτύπωση του χώρου και των ηλεκτρολογικών που υπάρχουν στο χώρο. Αν είναι δυνατόν (εγώ αυτό προτείνω και αν ήμουν επιθεωρητής αρμόδιος, αυτό θα ζητούσα) να υπάρχει κάτοψη υπό κλίμακα, ακόμη και με ακριβείς διαστάσεις και αποστάσεις των ηλεκτρολογικών παροχών, πριζών, φωτιστικών, συσκευών, μηχανημάτων.
– Αυτό θα τον απαλλάξει από πολλά προβλήματα μετά από ένα ατύχημα σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση, όταν θα κληθεί να καταθέσει για κάποιο περιστατικό, είτε αυτό είναι πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από ρεύμα, είτε αυτό είναι ηλεκτροπληξία η οποία προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος ή άλλο αίτιο.
– Επειδή το θέμα μπορεί να συζητείται ώρες ή και μέρες ατελείωτες και επειδή τίθεται και θέμα ότι, πράγματι μία ΥΔΕ την οποία έχει υπογράψει ένας ηλεκτρολόγος…
1) Την έχει φτιάξει ο ίδιος;
2) Πήγε στο χώρο και προέβη στις ανάλογες μετρήσεις με ειδικό όργανο;
3) Έφτιαξε ο ίδιος την ηλεκτρολογική εγκατάσταση που υπογράφει;
4) Σε περίπτωση που την έφτιαξε ο ίδιος, έχει τηρήσει τους κανόνες;
Για ορισμένους του κλάδου, ίσως οι ερωτήσεις αυτές, δεν θα έπρεπε να γίνονται διότι όταν υπογράφουμε μια ΥΔΕ υποτίθεται ότι όλα τα παραπάνω και πολλά ερωτήματα ακόμη, εννοούνται!
Όμως σαν επαγγελματίας του κλάδου και όχι απλός νομοθέτης και καθηγητής που διδάσκει αυτά που λέει ο νομοθέτης και κάθε αρμόδιος που απλά κοιτάζει χαρτιά, έχω ζήσει και έχω δει άλλες …..πραγματικές καταστάσεις που διαφέρουν πολύ από την πραγματικότητα.
Δε νομίζω ότι λίγοι από τους ηλεκτρολόγους που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο, δεν έχουν βιώσει όλα τα παραπάνω ή αυτά που θα πούμε παρακάτω.
Πχ: Κάποιος ‘’φίλος’’ μη κάτοχος αδείας, κατασκευάζει ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός ‘’φίλου’’ και λέει …..’’θα βρούμε ηλεκτρολόγο να μας υπογράψει με Χ ποσό’’
Ή ηλεκτρολόγος που στήνεται έξω από υποκαταστήματα της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και μοιράζει κάρτες πιστοποιητικού αυθημερόν…. καμιά δεκαριά, μπορεί και είκοσι (ανάλογα την περιοχή και το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι)
Ή επαγγελματίας άλλου κλάδου με λίγες ηλεκτρολογικές γνώσεις κατασκευάζει ηλεκτρολογική εγκατάσταση και έχει ‘’φίλο’’ ηλεκτρολόγο που θα του υπογράψει μία ΥΔΕ και πολλά άλλα παραδείγματα (θα μπορούσα να γεμίσω μερικές σελίδες με παραδείγματα)
Η αλλοδαπός ή Έλληνας ο οποίος κάνει κάτι μόνος του….
Αυτοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν θα έρθει η ώρα (το περιστατικό)
Να περάσω όμως στην αποτύπωση, που την άφησα παραπάνω, για τα παραδείγματα…
Σε οποιαδήποτε λοιπόν περίπτωση ατυχήματος, με αποτέλεσμα ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά ή άλλη καταστροφή που προκληθεί από ηλεκτρολογική εγκατάσταση, υπεύθυνος είναι ο Υπογράφων την ΥΔΕ. Όμως:
Εάν δίπλα από μία πρίζα που έχουμε δηλώσει στην ΥΔΕ και την έχουμε δείξει με ακρίβεια δίπλα, έχει τοποθετηθεί μία άλλη ή κάποια άλλη συσκευή (παροχή) ή κάποιο φωτιστικό σημείο άλλο, ή πολλά φωτιστικά σημεία ή σώματα, τότε τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Ο ηλεκτρολόγος που έχει υπογράψει την ΥΔΕ δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για το περιστατικό (αν έχει προκληθεί σε αυτό το σημείο ή από αυτό το σημείο της εγκατάστασης). Εκεί λοιπόν έρχεται ο αρμόδιος και ρωτάει τον ιδιοκτήτη: Ποιος τοποθέτησε αυτή την πρίζα (που δεν έχει γείωση) ή ποιος αφαίρεσε το ΔΔΡ από τον ηλεκτρικό πίνακα ή γιατί αυτή η νέα πρίζα τοποθετήθηκε με οριζόντια καλωδίωση σε τυφλό σημείο και δίχως προστασία, ή γιατί το ένα και γιατί το άλλο;
Εκεί λοιπόν θα δείτε ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση διότι θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν το έκανε αυτός, αλλά ένας αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης. Πως θα το αποδείξει αυτό; Μόνο με την προσκόμιση τιμολογίου και περιγραφή εργασιών επάνω στο τιμολόγιο πχ: Τοποθέτηση νέου ρευματοδότη στο σαλόνι, με καλώδιο ταδε. Αν οι εργασίες είναι εκτεταμένες, πρέπει να εκπονείται ΥΔΕ εκ νέου και φυσικά να συνοδεύεται με το αντίστοιχο τιμολόγιο.
Μόνο με τον παραπάνω τρόπο ένας ηλεκτρολόγος Υπογράφων ΥΔΕ, μπορεί να ‘’τη βγάλει καθαρή’’ από περιστατικά που μπορεί να προκληθούν σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
Δε θα πλατειάσω αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με υπόλοιπα επαγγέλματα πχ: Υδραυλικοί – Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες κλπ. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές, να καταρρέουν, σπίτια , γέφυρες, ή μικρότερης κλίμακας ζημιές και να ψάχνουμε τον υπαίτιο της ζημιάς.
Στην εποχή που ζούμε και η τεχνολογία είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας, μία καλή καταγραφή, με φωτογραφίες – ακόμη και βίντεο – ηλεκτρονική καταχώρηση έργων – ακριβής περιγραφή σημείων – αποστάσεων και φυσικά αποδεικτικό εργασιών (τιμολόγιο με πλήρη περιγραφή), θα μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχοι!!
Η λεπτομερής αποτύπωση λοιπόν, είναι (κατ εμέ) το σημαντικότερο σε μια ΥΔΕ που υπογράφει ένας εγκαταστάτης και φυσικά τα υπόλοιπα της ΥΔΕ όπως σωστά υλικά και μετρήσεις. Δε μπορείς πχ: να έχεις δηλώσει στην ΥΔΕ καλώδιο σε κήπο ΝΥΥ και μετά από ένα ατύχημα, στον έλεγχο να βρεθεί ΝΥΑ !!! ή να έχεις δηλώσει γείωση 1,2Ω και να βρεθεί 134Ω …. Εκεί τα πράγματα …..θα ζορίσουν ελαφρώς για τον εγκαταστάτη…
Και ας περάσουμε στο…
Β) Στον Ιδιοκτήτη ή ένοικο μίας εγκατάστασης είτε είναι κτίριο είτε κατοικία.
Άπειρες φορές έχουμε έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες ή ενοίκους οι οποίοι λένε: Έλα μωρέ κόψε κάτι και φτιάχτο έτσι, ή να έχει κάποιον εργάτη ο οποίος τα κάνει όλα στην κυριολεξία, ή να ψωνίζει ο ίδιος το χειρότερο υλικό και να σου υποδεικνύει ο ιδιοκτήτης τι να κάνεις και πώς να το κάνεις. Άποψη μου ; Χαίρεται κύριε! Δε είναι εποχές που είμαστε για να ρισκάρουμε την αξιοπρέπεια μας, το κύρος μας, το επάγγελμά μας, για οτιδήποτε και για οποιονδήποτε.
Ας πάρουμε και την περίπτωση που κάποιος ένοικος ή ιδιοκτήτης εγκατάστασης χρειάζεται ηλεκτρολογικές εργασίες στο σπίτι του ή στο κτίριό του. Καλεί έναν άλλο ηλεκτρολόγο (για διάφορους λόγους) ο οποίος θα εκτελέσει ηλεκτρολογικές εργασίες και θα τιμολογήσει κανονικά τον πελάτη του. Μετά από κάποιο διάστημα συμβαίνει κάποιο ατύχημα στην ηλεκτρική εγκατάσταση που επιφέρει υλικές ζημιές ή ηλεκτροπληξία. Ποιος έχει την ευθύνη; Αν δεν έχει υπογράψει ΥΔΕ, οι αρμόδιοι θα καλέσουν τον ηλεκτρολόγο που είχε κάνει την τελευταία ΥΔΕ. Μόλις ελεγχθεί η αποτύπωση και οι νέες εργασίες δε φαίνονται, αυτομάτως αναζητούνται οι ευθύνες στον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα υποδείξει τον τελευταίο ηλεκτρολόγο που τιμολόγησε εργασίες. Αν δεν αναγράφονται οι εργασίες και απλά αναφέρονται: Ηλεκτρολογικές εργασίες στην τάδε διεύθυνση, τότε ο μόνος υπεύθυνος (αν δε μπορέσει να αποδείξει ότι είναι ο ηλεκτρολόγος που τιμολόγησε) είναι ο ιδιοκτήτης της ηλεκτρικής εγκατάστασης ο οποίος θα υποστεί και τις συνέπειες
Όπως είπα και στην αρχή, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα, που χρειάζονται σελίδες πολλές για να αναφερθούν όλα.
Δε θα αναφέρω άλλα, πιστεύω να έγινα κατανοητός ότι: Όσο καλύτερη καταγραφή ενός χώρου, στην υπογεγραμμένη ΥΔΕ, ώστε σε οποιοδήποτε περιστατικό, να μπορεί ο εγκαταστάτης να αποδείξει ποιος είναι ο υπεύθυνος του ατυχήματος, διότι κακά τα ψέματα, σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι πέφτουν πάνω του. Με ένα καλό χαρτί στο χέρι του και φυσικά… όντως να έχει κάνει Έντιμη και Καλή εκτέλεση εργασιών ο Εγκαταστάτης ΔΕΝ έχει ευθύνες