KROMO KP151ES – προβλήματα – αποκατάσταση – βίντεο

KROMO KP151ES – προβλήματα – αποκατάσταση – βίντεο

Σήμερα θα δούμε ένα επαγγελματικό πλυντήριο

πιάτων, μάρκας KROMO μοντέλο KP151ES, τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει με την πάροδο του χρόνου και πως τα αντιμετωπίζουμε.

Όπως γνωρίζουμε κάθε μηχάνημα, είτε αργά είτε γρήγορα θα παρουσιάσει πρόβλημα στη λειτουργία του. Θα δούμε λοιπόν σήμερα ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων ΚROMO

20170413 112757

Τα πλυντήρια Kromo είναι κυρίως για βαριές χρήσεις, δηλαδή για λειτουργία σχεδόν όλο το 24άωρο. Οπότε καταλαβαίνουμε με βάση τη χρήση τους, ότι κι αυτά παρουσιάζουν προβλήματα. Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα τέτοια πλυντήριο θα σας τα αναφέρουμε παρακάτω.

Το συγκεκριμένο πλυντήριο χρησιμοποιείται καθημερινά εδώ και δύο περίπου χρόνια. Στο κατάστημα που το χρησιμοποιούν, λειτουργεί όλο το 24άωρο σχεδόν. Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια είπε κι αυτό, να βγάλει πρόβλημα. Το πρώτο λοιπόν που παρουσίασε, ήταν να τρυπήσει η αντίσταση του μπόιλερ, με αποτέλεσμα να τρέχει νερό από την τρύπα και φυσικά να πέσει και το ρελέ διαρροής, εφόσον υπάρχει, (στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει) οπότε και η βλάδη διαπιστώθηκε γρήγορα και χωρίς θέματα ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος.

KR2

Τα προβλήματα που θα σας αναφέρουμε παρουσιάστηκαν όλα μαζί μέσα σε ένα μήνα!!

Πως ανοίγουμε το πλυντήριο…

Κατ αρχήν, πάντα κλείνουμε το ρεύμα σε οποιαδήποτε επισκευή. Και καλό είναι για να είμαστε σίγουροι, αφαιρούμε τη φύσα που μπαίνει στην πρίζα. Ακόμη για μεγαλύτερη σιγουριά, δοκιμάζουμε και με όργανο, δεν είναι ντροπή, είναι για την ασφάλειά μας, μη ξεχνάμε ότι τα μεγαλύτερα ατυχήματα γίνονται από υπερβολική αυτοπεποίθηση!!

Βλέποντας στην όψη το πλυντήριο, για να εισέλθουμε στα ”σωθικά” του, θα ξεβιδώσουμε στην μπροστινή πλευρά, στο κάτω μέρος τις 4 βίδες που βλέπουμε στην πρώτη φωτό. Βγάζοντας το πρώτο καπάκι, προσοχή μη το τραβήξουμε απότομα, επάνω είναι κουμπωμένη η φύσα της οθόνης και μια γείωση. Τα ξεκουμπώνουμε με προσοχή, ακομυπάμε το καπάκι και θα δούμε το επόμενο καπάκι!! Επάνω στο καπάκι αυτό, είναι στηριγμένο εσωτερικά όλος ο ηλεκτρολογικός αυτοματισμός, ρελέ, θερμοστάτες κλπ. Για να αφαιρέσουμε αυτό το καπάκι, θα ξεβιδώσουμε ακόμη 4 βίδες και με προσοχή το τραβάμε σιγά σιγά από την πάνω πλευρά, επειδή έχει καλώδια από τους αυτοματισμούς που πηγαίνουν στης εσωτερικές συσκευές του πλυντηρίου και απλά το ακουμπάμε κάτω. Η κάτω πλευρά πρέπει να παραμείνει όσο κοντά στο πλυντήριο, λόγω πολλών καλωδίων…

KR3

Αφού ακουμπήσουμε το καπάκι κάτω θα δούμε όλο το εσωτρερικό το οποίο έχει την παρακάτω εικόνα…

KR4

 

Καταστροφή αντίστασης του μπόιλερ…

Λίγα λόγια για την αντίσταση: Οι αντιαστάσεις αυτές, εργοστασιακά, είναι συνδεδεμένες τριφασικά. Οπότε, δεν θα βρούμε ουδέτερο αγωγό επάνω στις συνδέσεις τους. Θα βρούμε λοιπόν 6 ακροδέκτες σύνδεσης, στους 3 ακροδέκτες πηγαίνουμε τρείς φάσεις και τους άλλους τρείς τους γεφυρώμουνς απλά, μεταξύ τους.Στην ουσία (θα δείτε και στις εικόνες παρακάτω) είναι ένα εξάρτημα που έχουν προσαρμοστεί επάνω του τρείς αντιστάσεις, οπότε αν θέλουμε, μπορούμε να τις συνδέσουμε και μονοφασικά. Δηλαδή, σε κάθε ακροδέκτη να βάλουμε από μια φάση και στους άλλους τρείς, όπως τους γεφυρώνουμε μεταξύ τους, τραβάμε και έναν ουδέτερο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μονοφασική λειτουργία αντιστάσεων, με μειωμένη όμως απόδοση.

KR10

Τέλος πάντων, όταν χαλάσει αυτή η αντίσταση (παρόμοιες ζημιές μπορεί να πάθει όπως και η αντίσταση θερμοσιφώνου) παραγγέλνουμε μια και υπολογίζουμε ότι θέλει καμιά εβδομάδα τουλάχιστον να μας έρθει από την εταιρεία του.

Θερμοστάτης…

Ο θερμοστάτης, είναι το εξάρτημα που ρυμθμίζει τη θερμοκρασία που θέλουμε να φτάνει το νερό. Οπότε είναι το εξάρτημα που ελέγχει την αντίσταση. Αν μας προκύψει θέμα αντίστασης και εφόσον θα επισκεφτούμε τον πελάτη, καλό είναι όταν διαπιστωθεί η προβληματική αντίσταση, να παραγγελθεί και ο Θερμοστάτης. Διότι καταπονείται και ο αισθητήρας του, ο οποίος μπαίνει στην αντίσταση με αποτέλεσμα να τα παίξει κι αυτός. Αν αντικαταστήσουμε την αντίσταση και δούμε ότι πάλι έχουμε πρόβλημα το οποίο είναι ο θερμοστάτης Προσοχή!! ΔΕΝ γεφυρώνουμε τα καλώδια του θερμοστάτη, διότι αυτό είναι επικίνδυνο. Πρέπει να μείνει εκτός λειτουργίας ως ότου έρθει και ο θερμοστάτης. Γι αυτό καλό είναι, με τη διαπίστωση βλάβης της αντίστασης, να γίνεται και έλεγχος του θερμοστάτη, οπότε το κατάστημα να μην είναι χωρίς πλυντήριο για μια ακόμη εβδομάδα.

Στην Παρακάτω φωτό δείτε στοιχεία θερμοστάτη…

KR6

Μαγνητική επαφή πόρτας…

Η πόρτα του πλυντηρίου, προφανώς από το πολύ άνοιξε κλείσε όλη μέρα, κάθε μέρα, χαλάει η μαγνητική επαφή που έχει! Αυτή η μαγνητική χρησιμεύει, ώστε αν κάποιος πάει να ανοίξει την πόρτα ενώ το πλυντήριο λειτουργεί, αμέσως να διακοπεί η λειτουργία του. Η επαφή αυτή είναι ένας μαγνήτης που βρίσκεται εσωτερικά της πόρτας, όπως την ανοίγουμε στο αριστερό της μέρος, στηριγμένος (πολύ κακώς) με μια πλαστική βάση!

KR7

Όμως, αυτές οι εταιρείες κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να χρησιμοποιούν πιο αξιόπιστα υλικά σε τέτοιου είδους ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να μην είναι τόσο ευαίσθητες σε καταπονήσεις, όσο το πλαστικάκι. Ανοιξε κλείσε λοιπόν, έρχεται η μέρα που το πλαστικό σπάει με αποτέλεσμα ο μαγνήτης να πέφτει στο θάλαμο πλύσης. Ενώ το ηλεκτρικό μέρος της επαφής να παραμένει άθικτο, γιατί βρίσκεται εκτός θαλάμου πλύσης και συγκεκριμένα από την κάτω μεριά, ο μαγνήτης, θα είμαστε τυχεροί, αν δε φύγει από την αποχέτευση! Αλλιώς θα περιμένουμε μια εβδομάδα μέχρι την παραλαβή του νέου από την εταιρεία.

KR8

Γι αυτό, εφόσον είναι εφικτό, σκεφτόμαστε μια λύση, ώστε να στηρίξουμε το μαγνήτη πάλι στο ίδιο σημείο, για να μην περιμένουμε να μας στείλει η εταιρέια. Αν θέλουμε, αφού φτιάξουμε τη μαγνητική επαφή και κλείσουμε το πλυντήριο, να πούμε στον πελάτη κωδικό και να παραγγείλει μαγνητική ώστε να υπάρχει στην καβάτζα !!

Πως επισκευάζουμε τα… διάφορα…

Πως προχωράμε στην επισκευή; Αποσυνδέουμε την αντίσταση, τρείς φάσεις, γείωση και αφαιρούμε τον αισθητήρα του θερμοστάτη από την θέση του, ξεβιδώνουμε τις 4 βίδες που κρατάνε την αντίσταση και την τραβάμε έξω. Προσοχή, γιατί αν το Boiler είναι γεμάτο θα τρέξουν νερά. Στην περίπτωση μας, επειδή είχε τρύπα η αντίσταση, το νερό είχε ήδη κατέβει ώς εκεί που ήταν η τρύπα. Οπότε να προσέξουμε μην πεταχτούν νερά στους αυτοματισμούς.

KR5

Παρακολουθήστε ένα μικρό κομμάτι βίντεο αντικατάστασης αντίστασης…

Αυτές ήταν οι βλάβες που συναντήσαμε εμείς σε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων KROMO.

Περιμένουμε σχόλιά σας και αν έχετε παρόμοια περιστατικά ή άλλου είδους βλάβες, να μας στείλετε inbox ώστε να το συμπεριλάβουμε στο άρθρο, ακόμη και επώνυμα.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να βοηθήσει στον εντοπισμό και αποκατάσταση βλάβης σε παρόμοιες συσκευές.

Shares