Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)

Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)

Μέσο ατομικής προστασίας ονομάζεται ο εξοπλισμός που πρέπει να φέρει

κάθε εργαζόμενος ώστε να δουλεύει με ασφάλεια και να προστατεύσει την υγεία του. ΜΑΠ χρησιμοποιούμε μόνο ως τελευταία λύση, όταν δε μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος ή να περιοριστεί με τεχνικά μέσα ή διαδικασίες οργάνωσης μιας εταιρείας.

Κάθε ΜΑΠ πρέπει να είναι κατάλληλο ανάλογα με το είδος εργασίας. Ένα παράδειγμα, παπούτσι με μεταλλική ενίσχυση δε μπορεί να φοράει ο Ηλεκτρολόγος, προστατεύεται μεν από χτυπήματα, αλλά είναι ευάλωτος σε ηλεκτροπληξίες! Ένας οικοδόμος όμως, μπορεί να φορέσει παπούτσι με μεταλλική ενίσχυση.

Τα ΜΑΠ τα παρέχει ο εργοδότης σε κάθε επάγγελμα. Είναι υποχρεωμένος να παρέχει ΜΑΠ σε όλους τους εργαζομένους ανάλογα με την εργασία που εκτελούν, καθώς επίσης υποχρεωμένος είναι και για την επίδειξη χρήσης των ΜΑΠ στο προσωπικό του.

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει ΜΑΠ ανάλογα με το είδος εργασίας είπαμε που εκτελεί. Ο ηλεκτροσυγκολλητής χρειάζεται ειδική ποδιά ώστε να μην αρπάξει φωτιά το ρούχο του ή και ο ίδιος!! Ο πυροσβέστης έχει ειδικές αντιπυρικές στολές, ο εργάτης ειδικά παπούτσια, κράνη, κλπ

Ας περάσουμε όμως και στον ηλεκτρολόγο

Πριν αρκετά χρόνια όταν πρωτοξεκίνησα, η έννοια ΜΑΠ ήταν άγνωστη σε ηλεκτρολόγους. Θα τη συναντούσαμε μόνο σε πολύ ειδικά έργα με προδιαγραφές και επίβλεψη. Στα περισσότερα έργα πχ: οικοδομές, καταστήματα κλπ τα ΜΑΠ ήταν άγνωστα.

Ακόμη και σήμερα βλέπουμε μερικούς αχρείους που έρχονται σε τεχνικό έργο με τη σαγιονάρα, σορτσάκι, φανέλα με τιράντες και τρίχα με χρυσό σταυρό έξω!!

Θα αναφέρω δύο περιστατικά που θυμήθηκα, ένα ηλεκτρολογικό και ένα από γειτονικό εργοτάξιο. Ένα περιστατικό που θυμήθηκα από το 1998, σε έργο που φτιάχναμε στην Πάτρα. Απέναντι μας, υπήρχε ένα μεγάλο οικόπεδο που γίνονταν εκσκαφές με μπουλντόζες κλπ μηχανήματα. Κάποια στιγμή, ένας εργάτης δίπλα σε μια ερπιστριοφόρα μπουλντόζα που της έκανε κουμάντο, πατήθηκε το πόδι του στο πέλμα. Ο άνθρωπος έχασε τρία δάχτυλα από το πόδι του. Οι φωνές του μας ανάγκασαν να τρέξουμε να δούμε τι έγινε!! Αν φορούσε παπούτσι ειδικό, δε θα πάθαινε τίποτα απολύτως.

Ένα ακόμη περιστατικό που συνέβη πριν πολλά χρόνια σε εμένα. Σε ηλεκτρολογικό πίνακα υπό τάση, έκανα κάποιες εργασίες, ήμουν και αρκετά ιδρωμένος και το αριστερό μου χέρι ακούμπησε ρευματοφόρο αγωγό και ταυτόχρονα το μεταλλικό σασί του πίνακα. Ήταν τόσο δυνατό το χτύπημα …..που το θυμάμαι σαν χθες! Θυμάμαι που ενώ το χτύπημα ήταν από τα δάχτυλα με έξοδο το έξω μέρος της παλάμης, είχε κοκκινίσει μέχρι το κεφάλι, όλη η αριστερή πλευρά! Αν φορούσα κάποιο γάντι, δε θα γίνονταν τίποτα.

Αν δε πάθεις όμως λέει, δε μαθαίνεις. Απαραίτητα λοιπόν  φίλοι μου τα ΜΑΠ, σε κάθε είδους εργασία.

Άλλη μια συχνή βλάβη για ηλεκτρολόγους είναι η είσοδος σκόνης ή μικρά πετραδάκια στα μάτια! Αρκετά συχνό φαινόμενο αυτό. Απαραίτητο εργαλείο το γυαλί και μάλιστα αν έχει αέρα, κλειστού τύπου γυαλιά, τα οποία προστατεύουν και από σκόνη – πέτρες – ρινίσματα σιδήρου ή άλλων υλικών, ειδικά όταν κόβουμε αντικείμενα με τροχό. Αν κόβουμε με τροχό και δεν έχουμε γυαλιά, κοιτάμε από την άλλη και ….κόβουμε δάχτυλα!!

Κυριότερα ΜΑΠ που χρειάζεται ένας ηλεκτρολόγος:

Κράνος

Πολλές φορές και ένα μικρό πετραδάκι που θα πέσει από ύψος, πχ από ένα ή δύο ορόφους, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Πτώσεις άλλων αντικειμένων ή δοκάρια, σκαλωσιές που θα ‘’συναντήσουμε’’ εντός έργου, επίσης χρήσιμο πολύ.

Γυαλιά:

Σπινθήρες, κομματάκια, ρινίσματα από κοπές με τροχό ή άλλο μέσο, σκόνη, αέρας δυνατός, πετραδάκια και πολλά άλλα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια του εργαζόμενου. Ακ΄μη και καλώδια που εξέχουν σε ένα πίνακα αμοντάριστο, ή που κρέμονται από τις οροφές, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα μάτια.

Ωτοασπίδες:

Παρατεταμένη χρήση εργαλείων που προκαλούν δυνατό θόρυβο, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ακοή.

Γάντια

Από τα κυριότερα για έναν ηλεκτρολόγο τα γάντια, είτε εργάζεται σε χαμηλή τάση (Έως 1000V) είτε σε υψηλότερες τάσεις. Πολλές φορές η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη, ή το κόστος μπορεί να είναι τεράστιο για τη διακοπή της. Εκεί, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει τον αντίστοιχο εξοπλισμό διότι πολλές φορές θα χρειαστεί να εργαστεί εντός πεδίων (μεγάλων πινάκων) υπό τάση. Οπότε το γάντι τουλάχιστον είναι απαραίτητο, καθώς και ειδικά μονωμένα εργαλεία για αποφυγή ηλεκτρικών τόξων ή βραχυκυκλωμάτων

Παπούτσια

Πλέον τα παπούτσια για ηλεκτρολόγους έχουν τόσο καλή ενίσχυση από μονωτικό υλικό, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από μια μεταλλική ενίσχυση. Ανάλογα με το είδος του εργοταξίου ή της τάσης που θα εργαστούμε θα βρούμε το κατάλληλο παπούτσι. Υπάρχουν παπούτσια έως 1000V και φτάνουν τις αρκετές χιλιάδες V!! Επίσης θα μας γλυτώσουν από πάτημα πρόκας – καρφιών, που είναι πολύ συχνός παράγοντας ατυχήματος σε οικοδομές ή εργοτάξια, καθώς επίσης από πτώσεις αντικειμένων στο πόδι μας.

 

Αυτά ήταν τα κυριότερα, υπάρχουν όμως και άλλα πολλά είδη ΜΑΠ για ηλεκτρολόγο, όπως μάσκες για να μην εισπνέουμε σκόνες ή άλλα υλικά, σχοινιά για πρόσδεση σε εργασία σε επικίνδυνα σημεία, γιλέκα φοσφωριζέ κλπ

Δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά που θα μπαίνουμε σε ένα εργοτάξιο να ντυνόμαστε σα ρομποκοπ, όμως κάθε φορά που θα χρειαστεί κάτι απ όλα αυτά τα ΜΑΠ, να υπάρχουν διαθέσιμα.

Στον παρακάτω σύνδεσμο το PDF με τη νομοθεσία: http://www.eng

Δείτε και ένα Ελληνικό βίντεο ΜΑΠ…

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Βίντεο για smartphone…

Βίντεο για υπολογιστή…

Shares