Άδειες Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Ερωτήσεις Απαντήσεις σε όλα

Άδειες Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Ερωτήσεις Απαντήσεις σε όλα

Τα πάντα για τις άδειες των ηλεκτρολόγων. Απορίες – Απαντήσεις.

Όλα τα γραφόμενα προκύπτουν από το φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 141 της 12-06-2013

Ότι γράφω στο παρόν, ισχύει από το 2013, όπου και υπεγράφη ο τελευταίος νόμος,  μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το άρθρο. Όλα όσα σας γράφω είναι ερωτήσεις αναγνωστών – φοιτητών – επαγγελματιών που θέλουν γρήγορη και άμεση απάντηση. Είναι βέβαια περιληπτικά αλλά όσο απλούστερες γίνεται οι απαντήσεις.  Θα μου πείτε: και γιατί μας τα γράφεις αφού μας έχεις επισυνάψει το διάταγμα; Απλά γιατί στο διάταγμα μπορεί κάποιος να ψάχνει για ώρες, ίσως και να μη το καταλάβει καλά.

Ακόμη και γω πολλές φορές που θέλω να γράψω κάτι και ανατρέχω σε κάποιο διάταγμα, με πιάνει λιγάκι απελπισία. Όμως εκεί, αναγράφονται τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια.

Τέλος πάντων έχω μαζέψει τις κυριότερες ερωτήσεις και απαντώ περιληπτικά και απλά, ώστε να καταλάβει εύκολα ο καθένας αυτό που θέλει. Ξαναλέω όμως ότι, καλό είναι να κατεβάσετε το συνημμένο αρχείο το οποίο θα σας λύσει με κάθε λεπτομέρεια κάθε απορία.

Για πόσο χρονικό διάστημα από την έκδοσή τους έχουν ισχύ οι άδειες; (διαβάστε στο άρθρο 13 του συνημμένου διατάγματος)

Για οχτώ χρόνια.

Από τη στιγμή που θα πάρουμε την άδεια εγκαταστάτη στα χέρια μας μετράει η οχταετία;

Όχι. Η οχταετία μετράει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους! Παράδειγμα, αν ο εγαταστάτης πήρε άδεια στην 5 Φεβρουαρίου του 2015, ξεκινά να μετρά η οχταετία από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η άδειά του έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023! Δηλ σχεδόν 9 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει αν πήρε την άδεια στις 31/12/2015. Ισχύει έως τις 31/12/2023. Άρα μπορούμε να πούμε ότι στην πρώτη περίπτωση είναι κατά 10 μήνες περισσότερη η ισχύς της αδείας.

Αν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα τι κάνουμε για να ανανεώσουμε τις άδειές μας;

2 τρόποι υπάρχουν….

Α) Ενημερώνουμε το Ενιαίο Μητρώο Πρόσωπων

Β) Για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αναβάθμιση αδείας (αν το δικαιούμαστε βάση σχολής) πρέπει να αποδεικνύουμε την προϋπηρεσία μας κάθε φορά. Είτε με τιμολόγια παροχής ότι εκτελέσαμε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις  κατά το διάστημα που απαιτείται, δηλαδή: τουλάχιστον 3 ετών αποδεικτικά εντός της οχταετίας, Ή στην υποβολή των ΥΔΚΕ που έχουμε συντάξει κατά το διάστημα αυτό. Άρθρο 13 παρ 2 και φυσικά δίνοντας τις κατάλληλες εξετάσεις στην περιφέρεια που ανήκουμε.

Μπορεί να αλλάξει κάτι κατά τη διάρκεια ισχύς της άδειας;

Ναι, αν αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό στην ύλη την εξεταστική κάποιας συγκεκριμένης περιόδου, τότε εντός το πολύ 2 ετών από την απόφαση (ας πούμε, αυτό μπορεί να συμβαίνει και κατά το 4ο έτος εντός της ισχύς της άδειας) ο αδειούχος είναι υποχρεωμένος είτε να παρακολουθήσει κάποιο εγκεκριμένο σεμινάριο ή να δώσει συμπληρωματικές εξετάσεις και αν επιτύχει θα συνεχίσει η ισχύς της άδειάς του. Αν αποτύχει, τότε η άδεια ανακαλείται!! Και τότε η διαδικασία γίνεται εξ αρχής…. νέες εξετάσεις κλπ.

Ποιά είναι η αντιστοίχιση των αδειών; (διαβάστε το άρθρο 14 του συνημμένου διατάγματος)

  • Άδεια Βοηθού ηλεκτροτεχνίτη

Η άδεια του βοηθού ηλεκτροτεχνίτη Α΄ Ειδικότητας, του βοηθού ηλεκτροτεχνίτη Γ΄ Ειδικότητας, του βοηθού ηλεκτροτεχνίτη ΣΤ΄ Ειδικότητας, του ηλεκτροτεχνίτη Α΄ Ειδικότητας, του ηλεκτροτεχνίτη Γ΄ Ειδικότητας και του

ηλεκτροτεχνίτη ΣΤ΄ Ειδικότητας αντικαθίσταται με βεβαίωση αναγγελίας, που παρέχει το δικαίωμα άσκησης των

δραστηριοτήτων του τεχνίτη ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας, χωρίς καμία επιβάρυνση.

  • Άδεια αρχιτεχνίτη

Ο αρχιτεχνίτης Γ΄ Ειδικότητας, ο αρχιτεχνίτης ΣΤ΄ Ειδικότητας, ο εργοδηγός Γ΄ Ειδικότητας και ο εργοδηγός ΣΤ΄ Ειδικότητας αποκτούν την άδεια του αρχιτεχνίτη ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας.

  • Άδεια Εγκαταστάτη 1ης Ομάδας Α’ ειδικότητας

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 1ης κατηγορίας της Α΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 1ης κατηγορίας της Γ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 1ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 2ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 2ης κατηγορίας Α΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 3ης κατηγορίας Α΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 2ης κατηγορίας Γ΄ Ειδικότητας, ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 3ης κατηγορίας Γ΄ Ειδικότητας, και ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 3ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας αποκτούν την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου 1ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας

  • Άδεια Εγκαταστάτη Γ’ ειδικότητας

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 4ης κατηγορίας Α΄ Ειδικότητας αποκτά την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών της Γ΄ Ειδικότητας.

  • Άδεια 2ης Ομάδας Α’ ειδικότητας

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος 4ης κατηγορίας ΣΤ΄ Ειδικότητας αποκτά την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου 2ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας.

Εργάζομαι σε φορέα Δημόσιο ή ιδιωτικό που έχει συμμετοχή το Δημόσιο με οποιονδήποτε τρόπο, τι ισχύει; Τι κάνω;

  • Καταθέτουμε την άδεια στην οικία περιφέρεια και παίρνουμε αποδεικτικό κατάθεσης
  • Αν η πρόσληψη έγινε ως εγκαταστάτης έχουμε δικαίωμα να υπογράψουμε μόνο για το φορέα στον οποίο εργαζόματε. (δηλαδή: ΔΕΝ γίνεται να υπογράψουμε για εξωτερικές εργασίες)

Εργάζομαι σε ιδιωτικό τομέα με εξαρτημένη σχέση ή σύμβαση. Μπορώ να υπογράψω ΥΔΕ;

Ναι, μπορούμε να υπογράψουμε ΥΔΕ ακόμη και για τον φορέα που μας έχει με ασφάλιση ή σύμβαση έργου για τα συγκεκριμένα έργα που είμαστε ασφαλισμένοι ή έχουμε σύμβαση.

Εχω καταθέσει στην περιφέρεια την άδειά μου λόγω του ότι εργάζομαι στο δημόσιο ή σε ιδιωτικό φορέα που έχει συμμετοχή το δημόσιο. Πως παίρνω την άδεια μου πίσω;

Οι ενδιαφερόμενοι μετά από τη λήξη της σχέσης εργασίας τους, υποβάλλουν αίτηση και τα αντίστοιχα παράβολα, προκειμένου να επανακτήσουν την κατατεθείσα άδεια / βεβαίωση αναγγελίας. Ο κάτοχος της άδειας αυτής υπόκειται στην υποχρέωση ενημέρωσης του Ενιαίου Μητρώου Προσώπων και υποβολής στοιχείων προϋπηρεσίας. Ως αφετηρία για τον υπολογισμό της οκταετίας λαμβάνεται η 1η Ιανουαρίου του έτους μετά τη λήξη της σχέσης εργασίας.

Άδειες εμπειρικές (δεν αναφέρει τίποτα το διάταγμα, άρα δεν υπάρχουν ούτε ισχύουν)

Ας δούμε όμως λίγες συχνές ερωτήσεις….

Παλαιότερα, όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν οι εμπειρικές άδειες. Τι ισχύει πλέον για κάποιον που ήταν κάτοχος εμπειρικής άδειας;

Ισχύει η άδεια του εμπειρικού; Όχι

Αν έχει λήξει ή άδεια του εμπειρικού μπορεί να την ανανεώσει; Όχι

Ο εμπειρικός ήταν σε εργασία όπου είχε παραδώσει την άδειά του. Ισχύει πλέον αν χρειαστεί να βγεί έξω ως ελεύθερος επαγγελματίας; Όχι

Μπορεί ο εμπειρικός με εξετάσεις να ξαναπάρει την άδεια του; Όχι. Ακολουθείται κανονικά η διαδικασία του διατάγματος. Μόνο αν έχει την απαιτούμενη προϋπηρεσία και παρακολουθήσει κάποια από τις σχολές που αναγράφονται στο Διάταγμα, όπως: ΕΠΑΣ – ΕΠΑΛ – ΙΕΚ κλπ και φυσικά λάβει μέρος σε εξετάσεις και επιτύχει.

Πανεπιστημιακός και Τεχνολογικός τομέας (ΑΕΙ-ΤΕΙ) (Για λεπτομέρειες διαβάστε το Άρθρο 10 του συνημμένου διατάγματος)

Α) Οι μηχανικοί που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 6422/1934 με την απόκτηση του πτυχίου τους και τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας του ΤΕΕ, υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που ρυθμίζονται με το παρόν διάταγμα και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης όλων των δραστηριοτήτων αυτών, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 11 του ν. 3982/2011.

(Ι) Οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής κατεύθυνσης ειδικότητας ηλεκτρολογίας ή της ειδικότητας ενεργειακής τεχνολογίας ηλεκτρολογικής κατεύθυνσης ή (ΙΙ) οι κάτοχοι τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, ο οποίος καθίσταται ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους σπουδών της περίπτωσης (Ι), υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου: της 3ης Ομάδας της Α΄ Ειδικότητας, Φωτοβόλων Σωλήνων και Επιγραφών της Γ΄ Ειδικότητας και της 1ης και 2ης Ομάδας

της Δ΄ Ειδικότητας, ή/και του συντηρητή ηλεκτρολόγου της Δ΄ ειδικότητας

Πως αποδεικνύω την προϋπηρεσία; (άρθρο 11 του συνημμένου Διατάγματος)

Τώρα, για κάθε λεπτομέρεια με παράβολα δικαιολογητικά προϋπηρεσίες κλπ, μπορείτε να ανατρέξετε ή σε προηγούμενο άρθρο μας που είναι συγκεντρωμένα απλά ή στο συνημμένο διάταγμα.

Γενικά για όλες τις άδειες…

Ειδικότητες και βαθμίδες αδειών (διαβάστε το άρθρο 2 του συνημμένου διατάγματος)

Προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος  (διαβάστε το άρθρο 3 του συνημμένου διατάγματος)

Για την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του παρόντος από τον τεχνίτη, τον αρχιτεχνίτη, τον συντηρητή ή τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο, ο τεχνίτης οφείλει να έχει βεβαίωση αναγγελίας, ενώ ο αρχιτεχνίτης, ο συντηρητής και ο εγκαταστάτης οφείλουν να έχουν την αντίστοιχη άδεια ή βεβαίωση αναγγελίας του αρχιτεχνίτη ή συντηρητή ή εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο για όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε ανα περίπτωση: https://electricalnews.gr/texnika-arthra/ilektrikes-egkatastaseis/themata-kladou/item/581-adeies-askisis-epaggelmaton-ilektrologias-geniki-perigrafi-dikaiologitika

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ (ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 12 Ιουνίου 2013)

Shares