Μετασχηματιστής στα 1,1 εκατομμύρια Volt DC τάσης!!!

Μετασχηματιστής στα 1,1 εκατομμύρια Volt DC τάσης!!!

Έχουμε φανταστεί ποτέ έναν μετασχηματιστή στα 1,1 εκατομμύρια Volt και ισχύ 12GigaWatts;!!!!

Έναν τέτοιον μετασχηματιστή θα δείτε στο παρακάτω βίντεο. Ένα…. μετασχηματιστάκι σαν αυτά που φορτίζουμε τα κινητά μας…. λάθος!! Περίπου σε μέγεθος μιας πολυκατοικίας  εξαόροφης, σε ύψος, πλάτος, μήκος!!! Ένας μετασχηματιστής που αποδίδει ισχύ 12Gwatts, όση η Πανελλήνια ζήτηση σε ώρες αιχμής μια καλοκαιριν ή ζεστή ημέρα. Ζήτηση όληςε της χώρας σε όλα τα μήκη και πλάτη!!! Φανταστείτε ότι όλη η παραγωγή της χώρας μας είναι σε αυτό το μέγεθος. Από τον Έβρο ως το Καστελόριζο και ως την Ζάκυνθο!!!

Και όμως, ο άνθρωπος έχει κατασκευάσει τεράστια μηχανήματα, και φυσικά από εταιρείες κολοσσούς. Ένα και μόνο μηχάνημα τέτοιο, ένας τέτοιος μετασχηματιστής θα μπορούσε να κρατήσει όλο το δίκτυο της χώρας. Αυτό φυσικά αν όλες οι καταναλώσεις ήταν σε ένα σημείο. Έτσι, σε μερικές αχανείς χώρες του εξωτερικού, όπως Κινα, Ινδίες κλπ, που οι αποστάσεις είναι τεράστιες, και το πρόβλημα είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, λύνεται με ένα τέτοιο…. μετασχηματιστάκι….  Δηλαδή αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων ως τον πρώτο υποσταθμό υποβιβασμού της τεράστιας αυτής τάσης!!

Έτσι οι άνθρωποι κατασκέυασαν μηχανές (μετασχηματιστές) που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες αποστάσεις και φυσικά πάντα σε εναλλασσόμενο ρεύμα. Η δυσκολία των μεγάλων αποστάσεων ΗΤΑΝ μέχρι χθές στο συνεχές DC ρεύμα! Όπως γνωρίζουμε, το πρόβλημα που επικράτησε τελικά το εναλλασσόμενο ήταν κυρίως η μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις. Να όμως που έρχεται η ΑΒΒ με την κατασκευή και επιτυχείς δοκιμές σε ένα μετασχηματιστάκι των 1,1Gvolts και ισχύ στα 12Gwatts και μάλιστα σε DC μεταφερόμενη τάση, να σημειώνει ρεκόρ παγκόσμιο και πρωτιά σ αυτό το μέγεθος μεταφερόμενης τάσης και ισχύος!

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ: https://new.abb.com

Μπορεί να μεταφέρει αυτή την ισχύ παραπάνω από 3000 χλμ!!! Που σημαίνει, παράγεις ρεύμα στην Αθήνα (λέμε τώρα) και το πουλάς στην Λισσαβώνα της Πορτογαλίας ή το Άμπου Ντάμπι από την άλλη πλευρά!!!!

Στον χάρτη παρακάτω εμφανίζεται το έργο που ανέλαβε η Siemens με τον δικό της μετασχηματιστή. Δείτε το χάρτη, βάλτε το earthgoogle και δείτε αποστάσεις….

msxmt

Δείτε τον πρώτο μετασχηματιστή στα 1100kV DC (συνεχούς) τάσης!!! Και φυσικά, ένα χρόνο μετά ακολούθησε η Siemens με ένα μεγαθήριο ίδιων προδιαγραφών!! 2017 λοιπόν η ΑΒΒ και 2018 η Siemens…

Δείτε τα εντυπωσιακά αυτά βίντεο των δύο εταιρειών…

 

 

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

   
Shares