Έξυπνο σπίτι σε ένα Σαββατοκύριακο – μέρος 2ο

Έξυπνο σπίτι σε ένα Σαββατοκύριακο – μέρος 2ο

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού

και τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ανθρώπου και αν όλα αυτά είναι εφικτά  Η συνάντηση με τον Σχεδιαστή-Σύμβουλο

Ο Γιώργος συναντήθηκε με τον Σωκράτη ο οποίος είναι Systems Integrator και πιστοποιημένος KNX Partner. Η δουλειά του είναι να ενοποιεί τα διάφορα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και τις διαφορετικές κτιριακές τεχνολογίες που πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα κτίριο έτσι ώστε να συμπεριφέρονται σαν ένα σύστημα.

Ο Σωκράτης διερευνώντας τις ανάγκες του Γιώργου, τον ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες κτιριακές τεχνολογίες, οι απαιτήσεις του μπορούν να ικανοποιηθούν εύκολα και απλά, με μικρές επεμβάσεις  στην κατοικία ίσως ακόμα και σε ένα Σαββατοκύριακο και μάλιστα με δυνατότητα να επεκτείνει την κτιριακή εμπειρία σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνάμεις.

Ο Σωκράτης παρουσίασε στον Γιώργο τις κτιριακές τεχνολογικές λύσεις με τις οποίες στη συνέχεια δουλέψανε πάνω στις κατόψεις της κατοικίας του, προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανάγκες/απαιτήσεις του.

Οι απαραίτητες «μικροχειρουργικές» επεμβάσεις

Αφού δουλέψανε μαζί ο Γιώργος και ο Σωκράτης, κατανοώντας και οι δύο, καλά, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του έργου, όπως και τις δυνατότητες των διαθέσιμων κτιριακών τεχνολογιών, καταλήξανε ότι πρέπει να γίνουν οι παρακάτω επεμβάσεις στην κατοικία.

Αντικατάσταση του συμβατικού διακοπτικού υλικού με ασύρματες KNX συσκευές, τις γνωστές KNX RF συσκευές. Στην πρώτη εικόνα της επόμενης σελίδας, απεικονίζονται οι διάφορες ασύρματες ΚΝΧ συσκευές που μπορούν να αντικαταστήσουν γρήγορα και με ελάχιστη επέμβαση τους συμβατικούς διακόπτες που υπάρχουν στην κατοικία του Γιώργου προκειμένου να αποκτήσει την δυνατότητα να ελέγχει τα ηλεκτρικά φορτία όπως θέλει και από όποιο σημείο της κατοικίας θέλει.

Στη δεύτερη εικόνα της επόμενης σελίδας, βλέπουμε ότι ενώ με το συμβατικό υλικό ο Γιώργος απλώς ανοιγόκλεινε τα φώτα του σαλονιού του από τους τέσσερις συμβατικούς διπλούς διακόπτες που είχε, τώρα θα έχει μόνο μία ασύρματη συσκευή ΚΝΧ με δύο επαφές με οχτώ πλήκτρα ως  διεπαφή για το σαλόνι, ενώ θα χρειαστεί και ακόμα 3 ασύρματες ΚΝΧ συσκευές δύο επαφών ρελέ για τον υπόλοιπο φωτισμό.

Αν θέλει να έχει και άλλα σενάρια ή να ελέγξει και άλλα φορτία μπορεί να προσθέσει ακόμα ένα οκταπλό πλήκτρο με δύο επαφές. Οι επιλογές είναι θέμα σχεδιασμού. Στα σημεία που δεν υπάρχει εγκατεστημένος κάποιος διακόπτης ο Γιώργος μπορεί να χρησιμοποιήσει τους καινοτόμους διακόπτες που χρησιμοποιούν το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο και δεν χρειάζονται ούτε καλώδια ούτε μπαταρίες.

Απλά θα τους κολλήσει ή θα τους βιδώσει εκεί που τους χρειάζεται, θα τους προγραμματίσει ο Σωκράτης και θα είναι έτοιμοι για λειτουργία. Τέλος ο Γιώργος μπορεί να έχει όσους ασύρματους ΚΝΧ ρευματοδότες θέλει, αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να τους κουμπώσει πάνω σε όποιους συμβατικούς ρευματοδότες θέλει να τους κάνει «έξυπνους».

Έτσι θα μπορεί να μετράει την ισχύ που καταναλώνει το κάθε ηλεκτρικό φορτίο, αλλά και να επιτηρεί αν το τροφοδοτούμενο φορτίο «είναι καλά στην υγεία του» αφού μπορεί να επιτηρεί αν ηλεκτρικά του χαρακτηριστικά είναι εντός των ονομαστικών τιμών του. Σε περίπτωση που δεν είναι, μπορεί να ειδοποιηθεί για το σχετικό τεχνικό πρόβλημα άμεσα. Επίσης μπορεί να ενεργοποιεί κάποια ηλεκτρικά φορτία μόνο όταν το ρεύμα είναι οικονομικό για εξοικονόμηση χρημάτων (π.χ. το πλυντήριο πιάτων και ρούχων).

Εγκατάσταση μίας ενσύρματης συσκευής ΚΝΧ, που είναι θερμοστάτης/υγραστάτης/αισθητήρας ποιότητας αέρα (CO2), σε κάθε δωμάτιο/χώρο που έχει μία ελεγχόμενη (μεKNX PI/ PWMControl) θερμοϋδραυλική ζώνη. Με τον τρόπο αυτό ο Γιώργος θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της θέρμανσης της κατοικίας του, θα μπορεί να έχει διαφορετικές προδιαγραφές λειτουργίας ανά χώρο, να τρέχει σενάρια θέρμανσης και φυσικά να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί την θέρμανση, ακόμα και όταν είναι εκτός της κατοικίας του, μέσω μίας οπτικοποίησης που μπορεί να έχει του κινητό του τηλέφωνο. Επίσης μέσω της επιτήρησης του διοξειδίου του άνθρακα ο Γιώργος θα ξέρει κάθε πότε θα πρέπει να ανανεώνει τον αέρα της κατοικίας του. Αν το επιθυμεί θα μπορούσε το ηχοσύστημα να τον ενημερώνει μέσω ενός ηχητικού μηνύματος κάθε φορά που το διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνάει μία μη επιθυμητή στάθμη.

Εγκατάσταση μίας ενσύρματης συσκευής ΚΝΧ, που εκπέμπει IR κωδικούς, ανά χώρο που έχει  κλιματιστική μονάδα,προκειμένου ο Γιώργος να ελέγξει τον κλιματισμό των δωματίων της κατοικίας του όπως θέλει  και από όπου θέλει, ακόμα και όταν δεν είναι στην κατοικία του.

Ενοποίηση μέσω κατάλληλης διεπαφής (gateway) του συστήματος ασφαλείας της κατοικίας, με την εγκατάσταση ΚΝΧ. Έτσι, όλα τα αισθητήρια του συστήματος ασφαλείας (μαγνητικές επαφές, ραντάρ, ανιχνευτές καπνού, ανιχνευτές διαρροής νερού κτλ) θα γίνουν μέρος του κτιριακού αυτοματισμού με τεράστια οφέλη για τον Γιώργο. Για παράδειγμα, κάθε φορά που τον χειμώνα ή το καλοκαίρι ανοίγει ένα παράθυρο σε ένα δωμάτιο, το σύστημα ασφαλείας μέσω της μαγνητικής επαφής του, θα ενημερώνει τον θερμοστάτη ΚΝΧ του δωματίου και αυτός με την σειρά του θα διακόπτει αντίστοιχα την θέρμανση ή την ψύξη του δωματίου, πράγμα το οποίο σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον κάθε φορά που κάποιο εξωτερικό ραντάρ αισθάνεται κάποια κίνηση και είναι βράδυ, τα αντίστοιχα εξωτερικά φώτα μπορούν να ανάβουν για λόγους ασφαλείας. Όταν χτυπάει ο συναγερμός και είναι βράδυ μπορούν να ανοίξουν όλα τα ρολά και να γίνει πλήρης εσωτερική και εξωτερική φωταψία. Ο Γιώργος κοιτάζοντας την οπτικοποίηση που θα έχει στην ταμπλέτα του, θα μπορεί να ξέρει από οπού και αν βρίσκεται σε τι κατάσταση είναι τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και τα ρολά της κατοικίας του και γενικότερα την κατάσταση όλων των αισθητηρίων του συστήματος ασφαλείας. Ειδικότερα το καλοκαίρι που ο Γιώργος είναι διακοπές και είναι ενεργοποιημένη η εξομοίωση παρουσίας, το σύστημα ΚΝΧ μπορεί να οπλίζει/αφοπλίζει τις διάφορες ζώνες του συστήματος ασφαλείας προκειμένου να ανοίγει και να κλείνει τα ρολά χωρίς να χτυπάει ο συναγερμός.

Ενοποίηση του ασύρματου ηχοσυστήματος SONOS με το σύστημα κτιριακού αυτοματισμού ΚΝΧ. Ο Γιώργος ως γνήσιος ΙΟΤ γκατζετάκιας, έχει εδώ και καιρό αγοράσει μερικά SONOS για να ακούει την αγαπημένη του μουσική και τους αγαπημένους σταθμούς ράδιο μέσω Internet. O Σωκράτης με χαρά τον ενημέρωσε ότι είναι πολύ εύκολη η ενοποίηση του συστήματος SONOS με το ΚΝΧ μέσω της κατάλληλης διεπαφής (gateway). Με την ενοποίηση αυτή ο Γιώργος θα αξιοποιήσει το ηχοσύστημα του και για άλλους λόγους εκτός από το να ακούει μουσική. Μηνύματα όπως «Προσοχή! Διαρροή νερού στο υπόγειο», «Προσοχή! Διαρροή αερίου στην κουζίνα»,  «Προσοχή! Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια, παρακαλώ εξαερίστε το χώρο» είναι μόνο μία ιδέα από την ποικιλία και το σύνολοτων μηνυμάτων που μπορούν να ηχογραφηθούν και να παίζουν κατά συνθήκη και περίπτωση. Επιπλέον, όταν ο Γιώργος είναι διακοπές και η εξομοίωση παρουσίας είναι ενεργοποιημένη μπορεί το ηχοσύστημα, εσωτερικά της κατοικίας να παίζει μουσική ή ηχογραφημένες κουβεντούλες, ενώ από τα εξωτερικά ηχεία να ακούγονται μέχρι και σκυλιά που γαυγίζουν θυμωμένα χωρίς αυτά να υπάρχουν.Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Γιώργος μπορεί όποτε θέλει να προσθέσει νέα ασύρματα ηχεία SONOS του χωρίς επεμβάσεις ανακαίνισης.

Εγκατάσταση του ασύρματου συστήματος φωτισμού HUE της Philips και ενοποίησή του, μέσω κατάλληλης διεπαφής (gateway) με το σύστημα κτιριακού αυτοματισμού ΚΝΧ. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού, είναι ότι είναι ασύρματο και δεν χρειάζεται να περάσει κάποιος νέα καλώδια για να το εγκαταστήσει. Φτάνει η τροφοδοσία των 230 Volts. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σκέτη μαγεία όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

Με την ενοποίησή του με το σύστημα ΚΝΧ, ο Γιώργος θα μπορεί να τρέχει ότι σενάριο φωτισμού θέλει στην κατοικία του, να χρησιμοποιεί τους λαμπτήρες για σήμανση τεχνικών προβλημάτων, για παράδειγμα όταν υπάρχει μία διαρροή νερού οι λαμπτήρες θα μπορούσαν να γίνονται μπλε και μερικοί να αναβοσβήνουν. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Γιώργος μπορεί όποτε θέλει να προσθέσει νέα φωτιστικά σημεία στην κατοικία του χωρίς επεμβάσεις ανακαίνισης.

 

Εγκατάσταση ενός κτιριακού Server με ενσωματωμένα ΚΝΧ webservices. Έτσι ο Γιώργος, θα μπορεί να επιτηρεί και να ελέγχει την κατοικία του από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω της οπτικοποίησης που του προσφέρει ο κτιριακός server, θα μπορεί να λαμβάνει emails για τα διάφορα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην κατοικία του, θα μπορεί να επικοινωνεί με οποιαδήποτε συσκευή IP έχει στην κατοικία του από τον κόσμο του IOTόπως τα SmartTV του, το νέο του IP πλυντήριο ρούχων, και γενικότερα με οποιοδήποτε ΙΟΤ συσκευή θέλει να εγκαταστήσει στην κατοικία του, είτε τώρα είτε στο μέλλον, αφού ο κτιριακός server του θα λειτουργεί και ως ΙΟΤ διεπαφή (gateway).

Συμπεράσματα

Με τις υπάρχουσες κτιριακές τεχνολογίες και κατόπιν σχολαστικής διερεύνησης αναγκών και σχεδιασμού, οποιοδήποτε υφιστάμενο κτίριο μπορεί να μετατραπεί, με ελάχιστες επεμβάσεις ανακαίνισης και σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ένα έξυπνο, πράσινο, οικονομικό, άνετο και λειτουργικό κτίριο, εκπληρώνοντας με τον καλύτερο οικονομοτεχνικό τρόπο τις ανάγκες του ιδιοκτήτη/χρήστη του. Τεχνολογίες καινοτόμες και ανοιχτές όπως το ΚΝΧ, που υποστηρίζεται σήμερα από περισσότερα από 400 brands παγκοσμίως, προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες δημιουργίας υπέροχων κτιριακών εμπειριών, προσφέροντας στα κτίρια τεχνολογική μακροβιότητα, ευελιξία και προσαρμογή σε ότι νέο μας επιφυλάσσει το τεχνολογικό κτιριακό μέλλον και αν σχεδιαστούν σχολαστικά και σωστά, γιατί όχι και σ’ ένα σαββατοκύριακο.

Shares