‘Εξυπνο σπίτι, σε ένα Σαββατοκύριακο – μέρος 1

‘Εξυπνο σπίτι, σε ένα Σαββατοκύριακο – μέρος 1

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να δείξουμε, όσο πιο απλά και κατανοητά, πως μπορούμε…

να αναβαθμίσουμε την κατοικία μας, γρήγορα – εύκολα και οικονομικά.

Είναι αναμφίβολο ότι τo Internet, η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των ανθρώπων…και η διαθέσιμη τεχνολογία, έχουν αλλάξει καθολικά την γενική αισθητηριακή αντίληψη του μέσου ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον που ζει. Έχουν δηλαδή μετατοπίσει, σε ένα νέο επίπεδο, τα σημεία αναφοράς, που αφορούν το βαθμό ικανοποίησής του από το περιβάλλον του, τις ανθρώπινες σχέσεις του και φυσικά τα δοχεία ζωής, δηλαδή τα κτίρια, στα οποία ζει και εργάζεται.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί ένα υφιστάμενο κτίριο να προσαρμοστεί στο σημερινό προφίλ της τεχνολογικο-οικονομικής κτιριακής εμπειρίας που αναζήτα, ο όλο και περισσότερο χρήστης/ ιδιοκτήτης/επενδυτής, χωρίς να γίνουν εκτεταμένες πολυδάπανες, χρονοβόρες εργασίες ανακαίνισης;

Η υπάρχουσα κατάσταση

Είναι προφανές ότι η φούσκα των ακινήτων προκάλεσε μία μεγάλη διαθεσιμότητα νέων κτιρίων, τα οποία δεν εκπλήρωσαν την αρχική τους αποστολή για την οποία κατασκευάστηκαν, αλλά σήμερα:

Έχουν πολύ χαμηλή τιμή πώλησης σε σχέση με το παρελθόν

Θα αλλάξουν χρήση και ιδιοκτήτη, και κατά συνέπεια θα έχουν ανάγκη ανακαίνισης έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της νέας χρήσης και του νέου ιδιοκτήτη

Το πρόβλημα ειδικά με τα νεόδμητα κτίρια της τελευταίας δεκαπενταετίας, είναι ότι είναι ακόμα «σαν καινούργια» και κατά συνέπεια οι νέοι αγοραστές-επενδυτές τους δεν επιθυμούν εκτεταμένες ανακαινίσεις (π.χ. σκαψίματα τοίχων για να περαστούν νέα καλώδια), καθότι τα αγόρασαν ως κτίρια νεαρής ηλικίας και με την ψυχολογία «της ευκαιρίας» και κατά συνέπεια, θέλουν -μετά από μικρής έκτασης επεμβάσεις- να είναι έτοιμα προς χρήση.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι ένα κτίριο σήμερα δεν αντιμετωπίζεται πια ως ένα δομικό κουτί, που κάποιος απλά μένει μέσα, ικανοποιώντας μόνο τις βασικές του ανάγκες, αλλά ως ένα νέου τύπου «gadget» που επηρεάζει την ψυχολογική διάθεση, ακόμα και τη στάση ζωής του χρήστη, αφού ζει, εργάζεται και αλληλεπιδρά με αυτό, καθημερινά. Αξιοποιώντας την διαθέσιμη τεχνολογία, ακόμα και μια μικρή γκαρσονιέρα μπορεί να μετατραπεί σε μία όαση ηρεμίας, οικονομίας και ασφάλειας, και το σημαντικότερο, ο χρήστης μπορεί να χτίζει την εκπληκτική του κτιριακή εμπειρία, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες (pay as you go).

Ένα παράδειγμα της καθημερινότητας

Ο Γιώργος αγόρασε σε πολύ καλή τιμή μία κατοικία, 350 τ.μ., η οποία κτίστηκε το 2000. Όταν κατασκευάστηκε η κατοικία, εκπλήρωνε όλα τα οικονομοτεχνικά και περιβαλλοντολογικά δεδομένα και ήταν εξοπλισμένη με τα τελευταία, κτιριακά, ηλεκτρομηχανολογικά επιτεύγματα, της εποχής εκείνης.

Ο Γιώργος θέλει να κάνει μία γρήγορη ανακαίνιση και να απολαύσει την νέα του κατοικία, σύμφωνα όμως, με τα δεδομένα της σημερινής εποχής και τα σημεία αναφοράς που έχει αυτός σήμερα, όταν σκέφτεται μία σύγχρονη κατοικία. Ποιες όμως είναι οι ανάγκες του Γιώργου σήμερα; Εκπληρώνει η κατοικία που αγόρασε τις σημερινές του ανάγκες και αν όχι, τι βαθμό επέμβασης χρειάζεται να κάνει για να αποκτήσει την κτιριακή εμπειρία που επιθυμεί;

Ως άνθρωπος της εποχής του ο Γιώργος (εικόνα 2) κατέγραψε μερικές από τις ανάγκες/απαιτήσεις που θα ήθελε να ικανοποιεί η νέα του κατοικία:

Να είναι «πράσινη».  Δηλαδή να έχει υψηλή ενεργειακή βαθμίδα προκειμένου να έχει χαμηλά λειτουργικά έξοδα αλλά και ενδιαφέρουσα μελλοντική αξία μεταπώλησης. Για παράδειγμα θα ήθελε να καταναλώνει ενέργεια για ψύξη/θέρμανση μόνο στα δωμάτια/χώρους που χρησιμοποιεί και μόνο όταν τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες είναι κλειστές. Επίσης θα ήθελε να γνωρίζει την σχετική υγρασία όπως και την συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του κάθε δωματίου προκειμένου να ελέγχει την ποιότητα του αέρα της κατοικίας του.

Να είναι έτοιμη  να γίνει μέρος της μελλοντικής έξυπνης πόλης, αξιοποιώντας όμως από σήμερα τα υπάρχοντα οικονομικά τιμολόγια (π.χ. νυχτερινό) του ηλεκτρικού ρεύματος αυξομειώνοντας τα ηλεκτρικά της φορτία με τρόπο επικερδές και για αυτόν αλλά και για τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα να δουλεύουν τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων μόνο κατά την διάρκεια της νυχτερινής χρέωσης που η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει λιγότερα χρήματα.

Να μπορεί να τον ενημερώνει  για την κατάσταση της «υγείας» της, όπως για παράδειγμα για το αν λειτουργεί σωστά η ψύξη, η θέρμανση, αν υπάρχει κάποια διαρροή νερού ή αν έχει πέσει κάποια σημαντική ασφάλεια στον ηλεκτρικό πίνακα ή αν λειτουργεί σωστά το σύστημα ποτίσματος ή αν λειτουργούν σωστά τα ψυγεία ή για οποιοδήποτε άλλο τεχνικό πρόβλημα.

Να του προσφέρει αυξημένη ασφάλεια. Για παράδειγμα όταν γυρίζει από την εργασία του το βράδυ, να είναι ενεργοποιημένος ο φωτισμός ασφαλείας έτσι ώστε να μην είναι σκοτάδι και του δημιουργεί ανασφάλεια. Όταν ακούει έναν θόρυβο το βράδυ, με το πάτημα ενός πλήκτρου να μπορεί να προκαλεί εσωτερική και εξωτερική φωταψία, ώστε γρήγορα να αποτρέπει κάποιον επίδοξο εισβολέα. Όταν λείπει διακοπές η κατοικία να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει φύγει διακοπές, να ενεργοποιείται δηλαδή η εξομοίωση παρουσίας. Για παράδειγμα, όταν νυχτώσει μπορεί να «τρέξει» στο σαλόνι το σενάριο «Χαλαρώνω», που σημαίνει ατμοσφαιρικός φωτισμός, ενώ το ηχοσύστημα μπορεί να αρχίσει να παίζει μία ηχογραφημένη κουβεντούλα από έναν δικτυακό σκληρό δίσκο έτσι ώστε να φαίνεται ότι πραγματικά κάποιοι να είναι μέσα στο σαλόνι και κουβεντιάζουν. Παράλληλα μπορούν να κατέβουν τα ρολά όλης της κατοικίας ενώ στην κρεβατοκάμαρα να ξεκινήσει να παίζει μία ταινία στην SmartTV από την εφαρμογή Netflix. Στην κουζίνα μπορεί να ενεργοποιηθεί το σενάριο «Τρώμε» και το ηχοσύστημα SONOS να παίζει τα τραγούδια από την Playlist «BluesRoots» του Spotify.Έτσι ο Γιώργος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής παρόλο που βρίσκεται στο Καστελόριζο, στο αγαπημένο του εξοχικό για διακοπές, αφού όλοι θα νομίζουν ότι είναι μέσα στην κατοικία του.

Να του παρέχει επιπλέον άνεση.  Η νέα κατοικία του Γιώργου έχει 25 ηλεκτρικά ρολά τα οποία θα ήθελε να μπορεί να ελέγχει από διάφορα σημεία της κατοικίας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κρατάει πατημένο με το δάχτυλό του το κάθε μπουτόν, του κάθε ρολού για περίπου 20 δευτερόλεπτα, δηλαδή να χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να κλείσει ή να ανοίξει όλα τα ρολά της κατοικίας του. Θέλει να μπορεί να πατάει ένα πλήκτρο που γράφει «Φεύγω Σπιτάκι μου» και να είναι σίγουρος ότι θα ενεργοποιηθεί η Εξομοίωση Παρουσίας, θα κλείσουν τα ρολά όταν πρέπει, θα οπλίσει το σύστημα ασφαλείας, τα πλυντήρια θα λειτουργήσουν όταν θα είναι οικονομικό το ρεύμα, ενώ αν αργήσει και γυρίσει το βράδυ ο φωτισμός ασφαλείας θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν δεν θα υπάρχει πια φυσικός φωτισμός για λόγους οικονομίας. Επίσης αν προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αν είναι συνδεδεμένος στο Internet, θα ενημερωθεί μέσω της εφαρμογής που έχει στο κινητό του για να οπτικοποιεί της λειτουργίες της κατοικίας του και θα λάβει και ένα email με τις λεπτομέρειες του τεχνικού προβλήματος. Αν δεν είναι συνδεδεμένος στο Internet τότε η κατοικία του θα τον καλέσει στο κινητό του τηλέφωνο για να τον ενημερώσει με το κατάλληλο ηχητικό μήνυμα για το σχετικό τεχνικό πρόβλημα.

Να του παραδίδει μία ενισχυμένη αισθητηριακή ψυχαγωγική εμπειρία. Για παράδειγμα, ως εμπειρία φωτισμού δεν μπορεί πια να ικανοποιηθεί με ένα φωτιστικό που κρέμεται στο κέντρο των δωματίων/χώρων αλλά θα προτιμούσε έναν πιο έγχρωμο δυναμικό φωτισμό που να αλλάζει το χαρακτήρα των χώρων ανάλογα με την διάθεσή του, αλλά και σύμφωνα με το  τι κάνει στο δωμάτιο που βρίσκεται. Όταν είναι για παράδειγμα στο σαλόνι και πατάει το πλήκτρο «Χαλαρώνω» ο κρυφός φωτισμός θα μπορούσε να εναλλάξει τα χρώματα του ουράνιου τόξου στο ρυθμό που θέλει για να χαλαρώσει κάνοντας χρωματοθεραπεία. Αν στη συνέχεια θελήσει να διαβάσει, θα μπορούσε να παγώσει και να δυναμώσει ο φωτισμός ώστε να τον κρατά σε εγρήγορση ενώ διαβάζει και όχι να τον κουράζει. Την ίδια στιγμή αν παρουσιαστεί μία διαρροή νερού στο υπόγειο θα μπορούσε ο φωτισμός να γίνει μπλε και να αναβοσβήνει, ενώ το ηχοσύστημα να σταματήσει να παίζει IPRadio και να παίξει το μήνυμα «Προσοχή! Διαρροή νερού στο υπόγειο. Διέκοψα την παροχή νερού του υπογείου!». Επίσης θα του άρεσε πολύ να έχει αμέτρητα σενάρια φωτισμού και μουσικής στην κατοικία τα οποία να τα τροποποιεί και να τα διαμορφώνει μόνος του.

Να μπορεί να δεχτεί την όποια μελλοντική τεχνολογική εξέλιξη που θα μπορούσε να ανεβάσει πολυπλεύρως την αξία της.

Να είναι επεκτάσιμη, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Δηλαδή να προσθέτει την τεχνολογία π ου θέλει, στην ποσότητα που θέλει, την στιγμή που την θέλει.

Να έχει τη δυνατότητα να ελέγχεται από οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι του Γιώργου του αρέσουν πολύ τα τεχνολογικά gadget. Πρόσφατα αγόρασε ένα SmartWatch και θα ήθελε πολύ να αλληλεπιδρά μέσω αυτού με την κατοικία του, είτε είναι μέσα σε αυτή, είτε είναι μακριά από αυτήν. Όπως επίσης και με το SmartPhone του, με την ταμπλέτα του, με τον υπολογιστή του ή ακόμα και με τη Smart TV του.

Ο Γιώργος ξέροντας καλά τις ανάγκες του αναρωτιέται τρία πράγματα:

Είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του;

Τι είδους επεμβάσεις απαιτούνται και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν;

Ποιος είναι κατάλληλος άνθρωπος για να του κάνει το σχεδιασμό;

Για όλα αυτά μείνετε συντονισμένοι, σε επόμενο άρθρο σύντομα, θα δούμε όλα αυτά αν είναι εφικτά και τι χρειαζόμαστε για να τα πετύχουμε.

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας

Shares