Έξυπνο σπίτι – (τι είναι;)
Μια από τις σημαντικότερες συνθήκες…
που θα πρέπει να μας απασχολεί στον χώρο που κατοικούμε ή εργαζόμαστε είναι η ασφάλεια.
Το έξυπνο σπίτι είναι: ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το σύστημα αυτόματα ειδοποιεί με ένα sms όταν υπάρχει κατάσταση ανάγκης (ενεργοποίηση συναγερμού, ύπαρξη καπνού, πλημμύρας, υπερβολικού ανέμου, διακοπή ρεύματος κ.α) ή απλώς ειδοποιεί όταν τα αποθέματα πετρελαίου είναι σε οριακό σημείο. Ακόμα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες όπως σε πλημμύρα να διακόψει το νερό, σε φωτιά το ρεύμα σε παραβίαση να αναβοσβήνει όλα τα φώτα της κατοικίας – κτηρίου (εσωτερικά – εξωτερικά) και να κατεβάζει όλα τα ρολά , σε έντονο άνεμο να ανεβάζει τις τέντες. Σε υπερβολική υγρασία (αποφεύγει το σημείο κορεσμού των υδρατμών σε σχέση με την κρίσιμη θερμοκρασία είτε για το πάτωμα είτε για τους τοίχους, θέτοντας σε λειτουργία τον εξαερισμό ή την θέρμανση ανάλογα με τις ανάγκες). Όταν κατά την διάρκεια της νύχτας αντιληφθώ ύποπτους θορύβους να μπορώ να κάνω φωταψία σε ολόκληρη την ιδιοκτησία με ένα μπουτόν π.χ πάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού μου, ή ακόμα και να ενεργοποιήσω διάφορα σενάρια πανικού (π.χ. άμεση εγγραφή καμερών, ενεργοποίηση κρυφής κλήσης κινητής σε συγγενή κ.α).
Το έξυπνο σπίτι είναι : ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ενεργειακή ταυτότητα ενός κτηρίου είναι πλέον συνδεδεμένη με το κόστος της αντικειμενικής αξίας του . Οι αυτοματισμοί ενισχύουν την ενεργειακή κλάση ενός ακινήτου και άρα του προσθέτουν αξία από 5% μέχρι 15% όταν διαθέτει βιοκλιματικό σχεδιασμό. Πολύ σύντομα τίποτα δεν θα μπορεί να πωλείται χωρίς τη ένδειξη της ενεργειακής του κλάσης. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ευφυή συστήματα αυτοματισμού , από τη στιγμή που μόνο αυτά μπορούν να αντιληφθούν σε πραγματικό χρόνο τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα και να εξισορροπήσουν αναλόγως τις συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος εξασφαλίζοντας αδιαλείπτως θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσες φορές ενώ είναι ενεργοποιημένο το αυτόματο πότισμα , ξεκίνησε να βρέχει ; Σε ένα έξυπνο σπίτι αμέσως θα σταμάταγε το πότισμα ώστε να αποφύγει της άσκοπη κατανάλωση νερού. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους βασικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας με κτηριακό αυτοματισμό.
Φωτισμός
Σίγουρα οι λαμπτήρες φέρουν πλέον ενεργειακή ταυτότητα και σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί και άρα να το απαιτούμε την ώρα που ζητάμε τους λαμπτήρες στο Super-Market ή στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Ωστόσο ένα σύστημα που σκέφτεται μας
αποτρέπει να τους χρησιμοποιούμε, όταν δεν το χρειαζόμαστε, να κάνει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας όταν είναι ρυθμιζόμενης έντασης (dimming), και η ένταση φωτεινότητας να είναι ανάλογη της ενέργειας που καταναλώνουν και όχι ανεξάρτητη από αυτή. Επίσης ένα έξυπνο
σύστημα μπορεί να αυτορυθμίζεται με βάση τον φυσικό φωτισμό, ώστε να κρατάει σταθερά τα lux στην επιφάνεια εργασίας που επιθυμούμε, χωρίς τη δική μας παρέμβαση (Day-light control). Εδώ αυτό που πρέπει να θυμόμαστε για ορισμένες κατηγορίες λαμπτήρων όπως οι
φθορισμού, χρειάζεται να διαθέτουν ηλεκτρονικό ballast, άλλο για απλό on/off και άλλο για dimming.
Αερισμός, ψύξη, θέρμανση
Σίγουρα ένα σύστημα που σκέφτεται, φροντίζει έξυπνα να προκλιματίζει τον εσωτερικό χώρο, γνωρίζοντας τις εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας, ανέμου ή βροχής, οπότε εξοικονομεί ενέργεια αφού θέτει για λιγότερο χρόνο τον κλιματισμό σε λειτουργία και φροντίζει να ανανεώνει τον αέρα με φρέσκο όταν αυτό επιβάλλεται. Το ίδιο φροντίζει τις ζεστές μέρες του χειμώνα, οπότε η θέρμανση λειτουργεί όσο πρέπει.
Οι αισθητήρες εξωτερικής θερμοκρασίας και έντασης ανέμου και ηλιακής ακτινοβολίας αντιλαμβάνονται π.χ. το χειμώνα ότι οι συνθήκες θα είναι για το επόμενο διάστημα ήπιες. Αμέσως τότε κλείνουν τη θέρμανση, πριν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τη τιμή του θερμοστάτη. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει πάρα πολλές φορές στη Ελλάδα, και το κτίριο λόγω της σχετικής του θερμοκρασιακής αδράνειας δεν αντιλαμβάνεται εγκαίρως στο εσωτερικό ότι υπάρχει διαφορά των εξωτερικών συνθηκών. Αν ο ένοικος φύγει από ένα δωμάτιο και ξεχάσει το κλιματιστικό αναμμένο, η ενέργεια σπαταλιέται χωρίς λόγο. Κάποιες φορές, μάλιστα, αφήνει και το παράθυρο ανοιχτό, οπότε η σπατάλη μεγαλώνει.
Θα θέλαμε τότε, εάν το παράθυρο παραμείνει ανοιχτό, μετά από εύλογο χρόνο για τον αερισμό του δωματίου, να μπορούσε το ρολό να κατεβαίνει και το κλιματιστικό να σβήσει αυτόματα. Αν το παράθυρο είναι κλειστό, αλλά δεν υπάρχει κανείς στο δωμάτιο για αρκετή ώρα, θα θέλαμε η θερμοκρασία του δωματίου να χαμηλώνει αυτόματα το χειμώνα μέχρι τους 18οC ή ν’ ανεβαίνει το καλοκαίρι μέχρι τους 28οC, ώστε όταν ξαναμπεί κάποιος στο δωμάτιο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο χώρος ν’ αποκτήσει πάλι την επιθυμητή θερμοκρασία άνεσης. Το σύστημα μπορεί να παρέχει θέρμανση την νύχτα μόνο στα υπνοδωμάτια (ηλεκτρονικά ελεγχόμενη με θερμοστάτες ανά δωμάτιο) ενώ η υπόλοιπη κατοικία να παραμένει στην ζώνη διατήρησης θερμοκρασίας (stay mode). Το ανάποδο μπορεί να προγραμματιστεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
Το έξυπνο σπίτι είναι : ΑΝΕΣΗ
Όταν π.χ θέλουμε να αποχωρήσουμε βιαστικά από το σπίτι με ένα κλικ να κλείνουμε όλα τα φώτα, ρολά, κουζίνα, θερμοσίφωνα, νερά, θέρμανση, να ενεργοποιείται η προσομοίωση κατοικίας (ώστε να δείχνει στους επίδοξους διαρρήκτες ότι υπάρχει κάποιος μέσα στο σπίτι) να ενεργοποιείτε ο συναγερμός.
Κατά την επιστροφή μας με ένα κλικ να ανάβουν τα φώτα της εισόδου (ή όποια άλλα φώτα έχουμε προκαθορίσει) να ενεργοποιείτε η ψύξη – θέρμανση σε προκαθορισμένα επίπεδα και σε προκαθορισμένους χώρους , να ανεβαίνουν όποια ρολά έχουμε επιλέξει .
Με το πρωινό ξύπνημα πατώντας ένα button να ξυπνά και το σπίτι μαζί μας. Να ανεβάζει τα ρολά όλου του σπιτιού πλην των παιδικών δωματίων , να χαμηλώνει την θέρμανση στα υπνοδωμάτια και να την αυξάνει στους υπόλοιπους χώρους , να ενεργοποιεί την πρίζα της καφετιέρας ώστε σε 10 λεπτά να έχουμε έτοιμο τον καφέ μας.
Κατά την διάρκεια της ημέρας εκτός όλων των συμβατικών buttons με τα οποία χειριζόμαστε όλα τα φορτία της εγκατάστασης (φώτα, ρολά, ψύξη, θέρμανση κ.α) μπορούμε να τα χειριστούμε και από απομακρυσμένες συσκευές όπως τηλεχειριστήρια, το κινητό μας , τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή , το ipad , μέσω internet.
Όλα τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά παραδείγματα ως το τι μπορεί να σας προσφέρει η τεχνολογία του “έξυπνου σπιτιού”.