Σύνταξη οικονομικής προσφοράς! Ξέρουμε τι είναι και πως γίνεται;

Σύνταξη οικονομικής προσφοράς! Ξέρουμε τι είναι και πως γίνεται;

Ένα μεγάλο θέμα στα τεχνικά έργα, οπότε και στα Ηλεκτρολογικά, είναι η σύνταξη οικονομικής προσφοράς!

Ότι γράφουμε είναι η δική μας άποψη και ο δικός μας τρόπος λειτουργίας! Δεν επιβάλουμε σε κανέναν το πώς θα χειριστεί τις δικές του καταστάσεις είτε είναι επαγγελματίας, είτε ο …πελάτης. Μέσα από αυτά τα άρθρα προσπαθούμε να να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων …

Προσφορά… τι είναι πάλι τούτο; Θα συναντήσουμε πολλές φορές επαγγελματίες ή καταναλωτές που σε χτυπούν στην πλάτη απαλά …φιλικά…. Ρε Μήτσο; Φτιάχνω εκείνο το μαγαζί της κόρης μου ρε… και θέλω να μου περάσεις κανα δυό λαμπες και τρείς πρίζες. Πότε μπορείς;

Σύνηθες κουβέντα μεταξύ συγχωριανών ή συμπολιτών, ή ακόμη και φίλων. Απαντάει ο ηλεκτρολόγος θα περάσω αύριο να βάλουμε τις πρίζες Γιώργο μου……

Η ο καφετεριάρχης που νοίκιασε το μαγαζί στη γωνία και σε αρχίζει στα κολλητέ μου, αδερφέ μου, ότι θές, όσα θές κλπ. (αν πληρωθείτε στο τέλος …….)

Έχουμε αναλύσει πολύ νομίζω, τι χρειάζεται μια υπεύθυνη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Δεν είναι τα πράγματα ….ένα ελαφρύ φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι μια πολύ υπεύθυνη εργασία σε ένα χώρο, μπορεί και η πιο υπεύθυνη (μετά τη στατικότητα ενός κτιρίου). Όλα τα άλλα φτιάχνουν μετά, ακόμη και τα υδραυλικά επισκευάζονται χωρίς να προκαλούν θύματα σε περίπτωση άθλιας εγκατάστασης.

Φτάνει όμως με τον πρόλογο. Ας περάσουμε στο θέμα.

Προτιμάτε μια εργασία από ”επαγγελματία” με επίδειξη το χαρτί του μπακάλη για το πόσο θα κοστίσει μια εγκατάσταση;

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε σοβαρά και υπεύθυνα έναν επαγγελματία;

Θέλετε προσφορά σοβαρή ή στο ‘’πόδι’’ γραμμένο το κάθε τι;

Εντάξει, θα μου πείτε τώρα, όταν θέλω να τραβήξω μια μόνο γραμμή, θα ζητώ γραπτές προσφορές; Κανονικά ΝΑΙ θα σας απαντούσα, απλά ζούμε στην Ελλάδα, όου ο Έλληνας είναι συνηθισμένος στο… πόδι!

Αν πάμε σε έργο σοβαρό, θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν ένα κάρο χαρτιά, αρχεία PDF ή Autocad και περιγραφές υλικών και κανονισμοί για το πώς πρέπει να γίνει μια εγκατάσταση. Ακόμη και για μια πρίζα θα χρειαστεί να στείλουμε e mail, να πάρουμε απάντηση, να ενημερώσουμε με νέο e mail ότε θα παραβρεθεί ο τεχνικός μας, να πάει να το φτιάξει, να γυρίζει, να στείλουμε νέο mail με τη χρέωση, να πάρουμε το ΟΚ, να εκδώσουμε παραστατικό, να στείλουμε το παραστατικό, να περιμένουμε να πληρωθούμε. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία!!

Γιατί όλα τα έργα να μην αντιμετωπίζονται σοβαρά σ αυτή τη χώρα; Δηλαδή, ποια η διαφορά ενός πολυόροφου κτιρίου με μια μονοκατοικία ή ένα μικρό κομμωτήριο ή κατάστημα ρούχων (πέραν του μεγέθους);

Όλα πρέπει να υπάρχουν γραπτώς, οπότε έτσι αποφεύγονται και οι παρεξηγήσεις μετέπειτα. Υπάρχει το γραπτό, στο οποίο ανα πάσα στιγμή και διαφωνία ανατρέχουμε και λέμε: Να το… αυτό μου είπες!

Άρα, για να ξεκινήσουμε μια οποιαδήποτε εργασία, καλό θα είναι να υπάρχει ένα μελάνι σε χαρτί, αν δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και τα e-mail.

Ένα άλλο, πριν ξεκινήσουμε να βλέπουμε πως συντάσσεται μια προσφορά, είναι να σας θυμίσω τι γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Χώρες ανεπτυγμένες, όπου επικρατούν καλύτεροι μισθοί και ανώτερο βιοτικό επίπεδο από τη χώρα μας. Εκεί λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει το πλαφόν προσφοράς! Τι είν αυτό; Για να ζητήσεις μια εργασία από τεχνικό, θα πρέπει να πληρώσεις ώστε να σου συντάξει προσφορά! Βέβαια. Οπότε ο πολίτης για να κάνει μια εργασία, υπάρχει ένα πλαφόν ανάλογα με το μέγεθος της εργασίας. Η ο επιχειρηματίας που θα φτιάξει ένα εργοστάσιο, γνωρίζει ότι για να πάρει προσφορά μόνο θα πρέπει να καταβάλει πρώτα μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε επαγγελματία που θα αναλάβει να συντάξει μια προσφορά μόνο!

Αυτό έχει τα θετικά του. Σκεφτείτε τον εξευτελισμό που περνάει ο επαγγελματίας εδώ, που πάει από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο, για να συναντηθεί με τον πελάτη κανα δυό τρείς φορές (πελάτης που έχει άπλετο χρόνο να βλέπει επαγγελματίες) και να του ετοιμάσει την περιβόητη προσφορά!

Έχουμε συνηθίσει μ αυτόν τον τρόπο να βλέπουμε τουλάχιστον πέντε (5) προσφορές από κάθε επάγγελμα που θα χρειαστεί ο πελάτης. Και όταν λέω πελάτη, δεν εννοώ μόνο τον ταλαίπωρο ιδιωτάκο (που ανήκουμε οι περισσότεροι) εννοώ και οργανισμούς όπως τράπεζες, επιχειρήσεις μεγάλες, χωρίς προβλήματα οικονομικά και ζητούν από τον επαγγελματία 500 προσφορές για να φτιάξουν ένα έργο!

Στο παρόν άρθρο δε θα συζητήσουμε για…. μίζες και δυναμό…. θα τα πούμε σε δεύτερο χρόνο….

Βλέπουμε τεράστιες αλυσίδες καταστημάτων ή οργανισμών να εξευτελίζουν τους επαγγελματίες ώστε να πετύχουν ‘’καλές τιμές’’. Είναι ορθό αυτό; Θα μου πείτε αφού το ανέχεται ο επαγγελματίας τότε δεν υπάρχει θέμα. Ο εξευτελισμός τα τελευταία χρόνια προέρχεται από το ”κεφάλι” και όσο πάει από τον έναν στον άλλον, φτάνει στα τελευταία στρώματα των καταναλωτών. Είναι μια κατάσταση που τη ζούνε χιλιάδες συμπολιτών μας.

Όμως υπάρχει θέμα. Αν υπήρχε ένα σύστημα που θα έπρεπε να απευθυνθεί ο πελάτης για να κάνει σωστή και σοβαρή δουλειά, ένα σύστημα που θα κοστολογούσε τις προσφορές, τότε θα αρκούνταν σε τρείς το πολύ προσφορές για το κάθε τι που θέλει να κάνει!! Και αυτό αλυσιδωτά επιδρά σε όλους, ακόμη και στους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Για όλα φταίει η κακή ή η ελλειπής ενημέρωση. Αν ήξερε ο καταναλωτής ότι για  μια εργασία πρέπει να μάθει να διαβάζει, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Όσο ο επαγγελματίας σκύβει το κεφάλι σε πιέσεις του τύπου….κόψε και κόψε… στο τέλος έχουμε φτάσει και κόβουμε το κεφάλι μας. Ακόμη και ο εργαζόμενος που πηγαίνει για δουλειά για 400 ευρώ, σημαίνει ότι αποδέχεται την καταστροφή του. Θα μου πείτε τι να κάνω; Ε, όλοι κάτι πρέπει να κάνουμε και από κάπου να ξεκινήσει μια υποτυπώδης βελτίωση. Να διαβάζετε…..

Ο Έλληνας έχει συνηθίσει να μη διαβάζει. Έχει συνηθίσει να κοιτά το νούμερο στην τελευταία σελίδα χωρίς να δίνει βάση ούτε σε ποσότητες, ούτε σε προδιαγραφές. Ακόμη και ένα μικρό σπίτι να κατασκευάζουμε αυτό πρέπει να κατασκευαστεί με κάποιους κανόνες και προδιαγραφές. Αλλά ακόμη υπερισχύει το μπακαλόχαρτο εδώ!

Μια προσφορά μπορεί να λύσει πολλά θέματα μελλοντικά, ακόμη και παρεξηγήσεις. Μια σωστή προσφορά μπορεί να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να λειτουργήσουν αρμονικά ως το τέλος ενός έργου.

Λέει ο πελάτης: ‘’πόσα θες για το έργο;΄΄

‘’10000 ευρώ’’ απαντά ο ηλεκτρολόγος.

‘’ωραία, ξεκίνα αύριο’’ λέει ο πελάτης

Και μαθαίνει ο ηλεκτρολόγος (η οποιασδήποτε επαγγελματίας, γιατί συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα αυτό) ότι ο άλλος που ήρθε και είδε το έργο έδωσε τιμή 18000 ευρώ και ο τρίτος που πήγε 20 χιλ. και ο τέταρτος 23 χιλ!

Ξαφνικά μέσα του, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. ‘’Καλά, πόσο βλάξ πιάστηκα που το φτιάχνω με 10’’ και από κει και πέρα ξεκινά το παραμύθι…. Δε σου είπα για 50 πρίζες, εννοούσα 30, έτσι μου είχες πει μόλις βγήκες απ το ταξί!!  Και απαντά ο πελάτης: τι λες τώρα!!! Αφού μου είπες όσες θέλω και μάλιστα αν σου ζητήσω και 5 ….10 παραπάνω …είναι μέσα!!

Πολλά ακόμη παραδείγματα θα μπορούσα να σας λέω, αλλά θέλουμε πολλές σελίδες και θα σας κουράσω.

Τουλάχιστον για να επιδείξουμε μια υποτυπώδη σοβαρότητα σαν επαγγελματίες, όταν μας λέει ακόμη και ο Κυρ Θανάσης: Γιώργη θα έρθεις για τις πρίζες αύριο; Μάλιστα Κυρ Θανάση, κάτσε να σου γράψω μια προσφορούλα μπαμ μπαμ και θα είμαι κει αύριο το πρωί αν συμφωνήσουμε.

Η προσφορά και ο τρόπος που θα παρουσιαστεί στον πελάτη, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος σύνταξης μιας προσφοράς;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Ένας τρόπος είναι το γράψιμο σε ένα αρχείο word. Εκεί αρχίζουμε το μπλα μπλα μπλα, αυτό θα γίνει έτσι, το άλλο αλλιώς, θα μπουνε 10 φώτα και 20 πρίζες. Σύνολο κατ αποκοπή; 3000 ευρώ!

Υπάρχει ο …μπλαμπλα μπλα …το έργο με όλες τις πριζες και τα φώτα σύνολο κατ αποκοπή= 3000 ευρώ!!

Πως θα γνωρίζουμε αν ζητήσουμε 5 έξτρα πρίζες και 15 έξτρα φώτα, ή 10 αφάλειες έξτρα στον πίνακα, ότι ο ηλεκτρολόγος δε θα μας πιάσει Κώτσους κανονικά; Η πως θα ρίξω τον ηλεκτρολόγο να του πω ότι ήταν όλα μέσα;

Γι αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμη,  μια προσφορά (μέχρι που να οργανωθεί σε 200 χρόνια ένα σύστημα που θα καταγράφονται online όλα), ο καλύτερος τρόπος είναι περιγραφή σε αρχείο word ή σε σημειωματάριο και επισύναψη σε αρχείο excel στο οποίο excel θα υπάρχει αναλυτικά για το κάθε τι, τιμή μονάδος για το κάθε είδος, δαπάνη μερική και δαπάνη ολική. Στο τέλος θα υπάρχει και άθροισμα για το σύνολο του έργου.

Προσωπικά εγώ υποστηρίζω τον αναλυτικό, με τιμές μονάδος και ανάλυση ποσοτήτων σε μορφή Excel. Πάντα επιμετρούμενο. Δηλαδή, ενώ θα έχουμε ένδειξη εργασιών, θα ξέρουμε ότι για 5 εργασίες θα κοστίσει 100 ευρώ. Αν ζητήσουμε άλλες δύο θα κοστίσει 7 Χ … = 140 ευρώ.

Πάμε τώρα σε ένα μεγάλο έργο, όπου εκεί οι ποσότητες είναι αδύνατον να είναι με τιμές κατά είδος. Δηλαδή, έχουμε ένα κτήμα πολλών στρεμμάτων και εκεί θέλουμε παροχές για αντλίες, γεωτρήσεις, αποθήκες στην άλλη άκρη του οικοπέδου ή έχουμε ένα κτίριο μεγάλο, όπου οι  αποστάσεις για τιμή μονάδος πρίζας (ρευματοδότη) είναι απαγορευτικές!

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Ενός μεγάλου έργου δηλαδή; Τότε πάει ακόμη πιο αναλυτικά το πράγμα. Εκεί θα πρέπει να γίνει ένας προϋπολογισμός του έργου με βάση κάποια προμέτρηση. Οπότε θα έχουμε μεν τιμές μονάδος αλλά ως μέτρο μήκους πλεόν. Δηλαδή, ενώ στο διαμέρισμά (ενδεικτικά θα αναφέρω τιμή) το σημείο ρευματοδότη (πρίζας) κοστίζει 45 ευρώ, οπότε θα μετρήσουμε πρίζες και θα πούμε σύνολο τόσο, σε ένα μεγάλο έργο όπου οι πρίζες απέχουν ακόμη και 30 και 40, μπορεί και  70 μέτρα από τον ηλεκτρικό πίνακα η τιμή αλλά και η μέτρηση θα είναι εντελώς διαφορετική!

Σε περίπτωση που τέτοιου είδους έργο δεν έχει επίβλεψη, είναι πολύ δύσκολο για έναν ιδιώτη, ή ακόμη και για επιχειρηματία, να υπολογίσει και να κάτσει μαζί σας να μετράει μέτρο μέτρο τα καλώδια. Δύσκολο εώς αδύνατο. Και στο κάτω κάτω δε θα πληρώσει ο άνθρωπος άγνωστες ή λανθασμένες ποσότητες.

Δύο είναι οι λύσεις σε αυτή την περίπτωση.

Α) Μετράμε το κτίριο και τις πρίζες ή τα φώτα ή τα σημεία δικτύου κλπ και υπολογίζουμε μια τιμή (μέσος όρος) για τις αποστάσεις. Οπότε έχουμε: 10 μέτρα σημείο UTP cat6a το χρεώνω τόσο. Τα 80 μέτρα τα χρεώνω τόσο. Οπότε παίρνουμε το μέσο όρο και βγάζουμε μια τιμή για κάθε σημείο! Άρα το σημείο DATA δε θα το πληρωθούμε 50 ευρώ αλλά ούτε 160! Θα πληρωθεί ίδια τιμή για όλα τα σημεία όπου αυτή θα είναι περίπου το μισό, μεταξύ 50 και 160 ευρώ (ενδεικτικές τιμές). Αυτό, το εξηγούμε στον πελάτη που δεν έχει επίβλεψη και τον καθοδηγούμε ώστε με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίσει όλους τους προσφέροντες. Να μη δεχτεί καμία παράλογη διαφορά, είτε προς τα πάνω αλλά ούτε προς τα κάτω, αλλά ούτε άλλους τρόπους κοστολόγησης.

Β) Συμφωνούμε από την αρχή ότι θα υπάρξει πρόσκληση ειδικού για επιμετρήσεις, οπότε εκεί θα επιβαρυνθεί το κόστος ο πελάτης, εφόσον ο …περι επιμετρήσεων θα πρέπει να είναι ‘’δικός του’’.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά απαιτείται μεγάλη εμπειρία σε ένα τεχνικό έργο και πολλά χρόνια εργασίας σε ένα τέτοιο χώρο. Κάθε έργο έχει συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Παίρνουμε τον προϋπολογισμό, μετράμε σημεία τα μοιράζουμε στο έργο και πάμε κατά προσέγγιση για μια πρώτη εκτίμηση! Προσοχή: Πρώτη εκτίμηση, όχι τελικό κόστος!

Άλλος τρόπος….κοιτάς το κτίριο απ έξω, λές μια τιμή και είσαι 10% πανω ή κάτω (αστειεύομαι!)

Πάμε να δούμε ένα τύπο προσφοράς, να πάρουμε μια γεύση περι τίνος πρόκειται.

Το τι γράφει ο καθένας σαν πρόλογο στην προσφορά του είναι δικό του θέμα. Κατά τη γνώμη μου αυτό το: τιμή μας που θα δώσουμε προσφορά στο έργο σας και αγαπητέ πελάτη και συναφή γλύκες…. Κομμένες! Απλά, λιτά, κατανοητά. Κανείς δεν αγαπάει τον πελάτη ούτε θα τον κάνει κολλητό και αδερφικό του φίλο με την προσφορά. Όλα αυτά (αγάπες και λουλούδια) μπορούν να επιτευχθούν μετά το πέρας του έργου και όταν όλα θα έχουν πάει κατά excel!!

Παράδειγμα 1) πάμε να δούμε τα απαραίτητα και μετά θα τα μεταφέρουμε σε ένα αρχείο excel…

Ας πάρουμε μια μικρή κατοικία. Τριάρι διαμέρισμα καινούργιο με ‘’ελαφρύ’’ περιβάλλοντα χώρο.

Ξεκινάμε να υπολογίσουμε ότι για ένα τέτοιο διαμέρισμα τα βασικά είναι τα παρακάτω:

Παροχή από μετρητή ΔΕΔΔΗΕ ως τον ηλεκτρικό πίνακα με καλώδιο 5Χ10 Ε1VV-U ή ότι άλλο είναι

Ηλεκτρολογικός πίνακας μονοφασικός (ή τριφασικός, ότι είναι)

Αν επιθυμούμε ξεχωρίζουμε τα ασθενή από τα ισχυρά, οπότε γράφουμε πρώτα το ένα ή το άλλο. Συνεχίζουμε….

Παροχή Ηλ. Κουζίνας με καλώδιο 5Χ4

Παροχή θερμοσίφωνα (ή ηλιακού) με καλώδιο 3χ4

Παροχή πλυντηρίου πιάτων με καλώδιο 3Χ2,5

Παροχή πλυντηρίου ρούχων με καλώδιο 3Χ2,5

Παροχή κλιματιστικού με καλώδιο 3χ2,5  ή  3Χ1,5 αν είναι μικρά (συνήθως βάζουμε 3Χ2,5 και είμαστε καλυμμένοι)

Παροχή φωτισμού κήπου με καλώδιο… τάδε (θα κριθεί από το αν θα μπει μετασχηματιστής) ή αν οι γραμμές θα ξεκινούν από τον ηλεκτρικό πίνακα με δικό τους ρελέ διαρροής (τα αναφέρετε στις παρατηρήσεις στο τέλος)

Παροχή ψυγείου με καλώδιο 3Χ1,5

Παροχή απορροφητήρα με καλώδιο 3Χ1,5

Λήψεις φωτιστικών σημείων με καλώδιο 3Χ1,5

Λήψεις διακοπτών

Λήψεις ρευματοδοτών με καλώδιο 3Χ2,5

Λήψεις ρευματοδοτών με καλώδιο 3Χ1,5

Τοποθέτηση πριζοδιακοπτικού υλικού (ή κατ αποκοπή ή ανά τεμάχιο)

Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων

Τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών

Αυτά ήταν τα βασικά ισχυρά ρεύματα που απαιτούνται για μια μικρή κατοικία

Πάμε να δούμε τώρα τα ασθενή ρεύματα…

Παροχή ΟΤΕ με καλώδιο UTP 4’’ (αν έχουμε διέλευση σε εξωτερικούς χώρους πάντα ανθυγρό καλώδιο τύπου pet)

Λήψεις voice – data με καλώδιο UTP cat6/4’’(πλέον όλη η ‘’τηλεφωνική’’ εγκατάσταση επιβάλλεται λόγω αναγκών ακόμη και στην πιο μικρή κατοικία να είναι ΔΟΜΗΜΕΝΗ καλωδίωση!)

Λήψεις TV-SAT (ή τηλεόρασης – δορυφορικά) με καλώδιο από το κέντρο έως ταράτσα ….(πλέον οι εγκαταστάσεις TV απαιτούνται να είναι όπως η δομημένη καλωδίωση. Δηλαδή κάθε καλώδιο ξεχωριστό ως το κέντρο TV)

Λήψεις TV-SAT δωματίων, με καλώδιο …τάδε

Αν έχουμε συναγερμό ή πυρανίχνευση, επίσης το συμπληρώνουμε….

Λήψεις συναγερμού με καλώδιο …τάδε

Τοποθέτηση Patch panel (επιβάλλεται πλέον. Ξεχάστε τους κατανεμητές!! Δεν είναι τίποτε δύσκολο)

Μετά από αυτά μπορούμε (και πρέπει) να συντάξουμε ένα κείμενο το οποίο θα περιγράφει το κάθε τι που αναγράφεται στο αρχείο excel. Πχ: Ο ηλεκτρολογικός πίνακας θα είναι 3 σειρών χωνευτός τάδε εταιρείας και θα περιέχει τα κάτωθι: Γενικό διακόπτη, Γενική ασφάλεια, ρελέ διαρροής τύπου Α, διακόπτη διπολικό θερμοσιφώνου, διπολικό κουζίνας, όλες οι αυτόματες θα είναι διπολικές! (πρέπει να το εξελίξουμε λιγάκι το θέμα των διπολικών, εξ άλλου σε ένα τριάρι άντε να χουμε 10, Οπότε η διαφορά θα είναι κάνα 100ευρώ!! Πρέπει να περιποιηθείτε τον πελάτη για να αγαπηθείτε μετά και να μιλάει για εσάς με τα καλύτερα λόγια μέχρι τα βαθιά του γεράματα!!

Και συνεχίζουμε με την περιγραφή του πίνακα: επίσης θα έχει λαμπάκια τόσα, κάνα επιτηρητή τάσης με επιτήρηση και ουδέτερου (ότι καλύτερο) ……..πάει ο πίνακας

Η λήψη δομημένης καλωδίωσης θα είναι με καλώδιο UTP cat6a/4’’

Η λήψη TV-SAT θα είναι με καλώδιο τάδε

Κλπ κλπ κλπ

Οπότε, πάμε να μεταφέρουμε σε ένα αρχεί Excel όλα τα παραπάνω να δούμε τι μορφή θα έχουν. Οι τιμές είναι ενδεικτικές….

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε ένα πρότυπο προσφοράς (αν σας φαίνεται χρήσιμο) και να το επεξεργαστείτε για οποιαδήποτε χρήση. Είναι έτοιμα τα κελιά, οι πράξεις, μπορείτε να το τροποποιήσετε κλπ. Αρχείο Excel

Πρότυπο προσφοράς

Αυτή λοιπόν είναι μια προσφορούλα τυπική, λιτή, κατανοητή ακόμη και από τον παππούλη πελάτη που θα τη διαβάσει. Άντε να του εξηγήσετε και δύο πράγματα. Έτσι, δε θα υπάρχει καμία αμφιβολία του τύπου….τι σου είπα …τι μου είπες…. όχι έτσι είπα …κλπ.

Σε γενικές γραμμές μια προσφορά κατατοπιστική η οποία θα κατατεθεί και στην εφορία (συμφωνητικό) θα σας βγάλει από τεράστιους μπελάδες. Δε υπάρχει περίπτωση να μη πάρετε τα χρήματά σας, αλλά και ο πελάτης είναι ήσυχος ότι το έργο του θα πάει όπως πρέπει.

Κάποτε (το 2004) καταφέραμε με συνοπτικές διαδικασίες και βγάλαμε διαταγή πληρωμής σε τεράστια εταιρεία (μη με ρωτήσετε όνομα εταιρείας) η οποία ήθελε να ΜΗΝ πληρώσει τα υπόλοιπα (κάμποσα) αναίτια. Καθυστερούσε απίστευτα, ώσπου κλείσαμε σχεδόν χρόνο. Με όλα τα χαρτιά και τιμολόγια φυσικά κομμένα, καταθέσαμε στο διακστή και εντός 20 ημερών τα χρήματα με διαταγή πληρωμής μπήκαν στο λογαριασμό μας, φυσικά και με τους τόκους. Όταν τα πράγματα γίνονται με το Νι και με το σίγμα που λέμε, τίποτε δε θα σας ενοχλήσει. Αντιθέτως σε τέτοιες περιπτώσεις θα τους γίνετε βραχνάς…. θα σας θυμούνται για πολλά χρόνια.

Προσφορούλα, μάθετε να μιλάτε μόνο με e mail. Και οι επαγγελματίες αλλά και οι πελάτες. Ηλεκτρονικά, όλα καταγεγραμμένα, δε ξεφεύγει ΤΙΠΟΤΑ!

Εσείς; Με ποιό τρόπο βγάζετε μια προσφορά; 

Shares