Κινητά – Κεραυνοί… είναι άραγε επικίνδυνο;
Κινητά, Κεραυνοί, ηλεκτροπληξία. Η χρήση κινητών τηλεφώνων σε
εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει καταιγίδα με αστραπές μπορεί να είναι η αιτία ο χρήστης του τηλεφώνου να κτυπηθεί, από κεραυνό.
Η προειδοποίηση αυτή προέρχεται από Βρετανούς γιατρούς που αναφέρουν την περίπτωση ενός κοριτσιού 15 χρονών που κτυπήθηκε από κεραυνό ενώ μιλούσε στο κινητό της τηλέφωνο και βρισκόταν σε ένα μεγάλο πάρκο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας με αστραπές.
Το κορίτσι είχε υποστεί μια στιγμιαία καρδιακή ανακοπή αλλά έτυχε έγκαιρης καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και ανέκαμψε έγκαιρα. Δεν θυμόταν τίποτα από ότι είχε συμβεί αλλά άλλοι που ήσαν παρόντες μαρτύρησαν για το τι είχε διαδραματιστεί.
Ένα χρόνο αργότερα το κορίτσι ήταν καθηλωμένο στο αναπηρικό καροτσάκι και υπέφερε από σωματικά, γνωστικά, νοητικά και συναισθηματικά προβλήματα. Επίσης είχε ένα δύσκολο πρόβλημα διάτρησης του τυμπάνου στο αριστερό της αυτί με απώλεια ακοής, στη μεριά που κρατούσε το κινητό της τηλέφωνο.
Στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία οι Βρετανοί γιατροί δεν βρήκαν ανάλογα περιστατικά. Όμως με βάση δημοσιεύματα του τύπου, ανακάλυψαν ακόμη 3 περιπτώσεις ανθρώπων που κτυπήθηκαν από κεραυνό ενώ χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο σε εξωτερικούς χώρους ενώ υπήρχε καταιγίδα με αστραπές.
Συγκεκριμένα οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν στην Κίνα το 2005, στη Νότιο Κορέα το 2004 και στη Μαλαισία το 1999.
Όταν κάποιος κτυπηθεί από κεραυνό, η ψηλή αντίσταση του ανθρωπίνου δέρματος, προκαλεί τη μεταφορά του κεραυνού χωρίς την είσοδο του στο σώμα. Το φαινόμενο αυτό (flashover), προκαλεί χαμηλό ποσοστό θανάτων.
Υλικά τα οποία είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, όπως τα υγρά και τα μέταλλα, όταν είναι σε επαφή με το δέρμα, παρεμποδίζουν το εν λόγω φαινόμενο επιτρέποντας έτσι στον κεραυνό να εισέλθει στο σώμα με αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες στα εσωτερικά όργανα και ψηλότερα ποσοστά θανάτων.
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.medlook.net