Υπολογιστές – Χρωματικοί κώδικες καλωδίων

Υπολογιστές – Χρωματικοί κώδικες καλωδίων

Τελευταία, θα έχετε καταλάβει ότι μας έχει πιάσει

μια μανία ώστε να ενημερώσουμε όσο γίνεται περισσότερο όσο αφορά τα χρώματα καλωδίων που αφορούν ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Έχουμε διαβάσει περίπου 4 – 5 άρθρα για τα χρώματα καλωδίων που χρησιμοποιούμε και κατα πόσο αυτό είναι σημαντικό.

Τι γίνεται όμως σε αυτά τα πανέμορφα μηχανήματα που, εξ ετίας τους γράφουμε, τώρα; Ή που εξ ετίας τους εσείς διαβάζετε και ενημερώνεστε; Για να μην πούμε πόσες χιλιάδες άλλες χρήσεις έχει ο Υπολογιστήρας !! Τι γίνεται μόλις ανοίξουμε το πλαϊνό καπάκι του υπολογιστήρα μας και κοιτάξουμε στο εσωτερικό; ΧΑΜΟΣ !!

cable mb3

Χαμός από βύσματα, από καλώδια με φύσες, φύδες διπολικές, τετραπολικές, ακόμη και 24πολικές !! Θα παρατηρήσουμε ότι, σε οποιοδήποτε υπολογιστή, τα καλώδια έχουν και αυτά συγκεκριμένα χρώματα σε συγκεκριμένα σημεία ή φύσες. Θα παρατηρήσουμε ενα ουράνιο τόξο χρωμάτων σε κάποια σημεία και κυρίως στο φις το 24πολικό, το οποίο κουμπώνει στη motherboard και την τροφοδοτεί με ρεύμα….. είναι η κεντρική αρτηρία θα λέγαμε ενός υπολογιστή.

cable mb2

Τι ρόλο παίζει το κάθε χρώμα; Ποιό είναι το + (σύν), ποιό είναι το – (πλήν) ποιό είναι 3 volt, ποιό είναι 5 και πολλά άλλα θα δείτε στους παρακάτω πίνακες χρωμάτων. Τα χρώματα δεν είναι τυχαία αλλά καθορίζονται από το πρότυπο ATX όπως και το είδος των συνδέσμων (βυσμάτων) κλπ.

Στα ρεύματα του υπολογιστήρα μας, όπου συναντούμε χρώμα μαύρο είναι η γείωση. Ενώ το κόκκινο είναι το +5Volt και το κίτρινο είναι +12Volt.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες παρακάτω…

cable mb

 

Πολλές φορές μπορεί να συναντήσουμε υπολογιστές χρηστών που έχουν ”τσίλικα” καλώδια – τροφοδοτικά – φις κλπ εντός του κουτιού, ώστε να φαίνεται πιο μουράτος ο υπολογιστής. Εκεί δεν έχουμε χρώματα αλλά μονοχρωμία. Όλα τα καλώδια είναι ενός χρώματος ή συνδυασμός χρωμάτων για εφέ!!Σε αυτά τα χρώματα δεν δίνουμε αντιστοιχία με τους συνημένους πίνακες.

cable combo pack 3

Πραγματικά γίνεται όμορφο το εσωτερικό ενός υπολογιστή με τέτοιου είδους καλώδια. Τα τροφοδοτικά που μας παρέχουν δυνατότητα να βάλουμε εμείς ότι καλώδιο θέλουμε λέγονται Modular. Είναι τροφοδοτικά που δεν έχουν καλώδια επάνω τους και απλά αγοράζουμε εμείς αυτά που χρειαζόμαστε. Σε άλλο άρθρο μας θα εξηγήσουμε περισσότερα για τέτοιου είδους τροφοδοτικά. Δείτε ένα εσωτερικό υπολογιστή με όλα του τα καλώδια σε χρώμα μπλέ…

modular

Όταν λοιπόν έχουμε τέτοιου είδους καλώδια, για να αναγνωρίσουμε το τι είναι και τι κάνει το καθένα, ακολουθούμε απλά τον παρακάτω πίνακα …

cable mb7

 Και για όλων των ειδών τις φύσες του υπολογιστή θα δείτε στον παρακάτω πλήρη πίνακα…

color

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας …

Shares