Χαρακτηριστικά τροφοδοτικού (PSU) υπολογιστή – τι σημαίνουν;
Σε παλαιότερο άρθρο μας είδαμε
τι είναι το τροφοδοτικό ενός υπολογιστήρα και τι κάνει. Στο σημερινό θα απαντήσουμε σε μερικά χαρακτηριστικά τροφοδοτικών που είναι και απορία πολλών αναγνωστών. Παρακάτω μπορείτε να θυμηθείτε τι είναι το τροφοδοτικό http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/531-trofodotiko-psu
Έχουμε αναφερθεί και θα το πούμε ξανά, ότι σε έναν υπολογιστή, το μεγάλο Case (κουτί) και το μεγάλο PSU (τροφοδοτικό) είναι επένδυση. Είναι δύο βασικά πράγματα, που αν τα αγοράσουμε εξ αρχής τούμπανα, θα έχουμε τουλάχιστον 10 + χρόνια, να κάνουμε ότι αναβάθμιση θέλουμε στον υπολογιστήρα μας καθώς επίσης και λειτουργία απροβλημάτιστη, με καλές θερμοκρασίες και παροχή ενέργειας άπλετη. Οπότε, αγοράζουμε Full case και μεγάλο τροφοδοτικό.
Πάμε λοιπόν να δούμε συνήθης ερωτήσεις αναγνωστών, όσο αφορά τα τροφοδοτικά…
Μπορεί ένα τροφοδοτικό πολλών watt να δημιουργήσει πρόβλημα στον υπολογιστή μας;
ΟΧΙ, αντιθέτως, ένα τροφοδοτικό με λίγα watt μπορεί να κάψει υποσυστήματα του υπολογιστή μας, διότι η ζητούμενη ισχύς είναι μεγαλύτερη, οπότε μπορεί να μας κάψει ακόμη και το τροφοδοτικό μας και φυσικά λόγω πτώσης τάσεων στα υποσυστήματα, ενδέχεται να καούν και υποσυστήματα του υπολογιστή, όπως: δίσκοι, motherboard κλπ. Ενώ ένα τροφοδοτικό με μεγάλη ισχύ…
από το οποίο θα έχουμε ακόμη και περίσσευμα ενέργειας, θα λειτουργούν όλα ομαλά και το τροφοδοτικό ξεκούραστα. ΠΧ, δείτε το διαφορετικά, έχουμε ένα χώρο 50m2 και θέλουμε να τον ψύξουμε με AC. και του βάζουμε ένα κλιματιστικό 9000BTU, τι θα συμβεί; Αυτό που θα συμβεί, ειδικά αν οι απαιτήσεις είναι 22 βαθμοί σε καύσωνα είναι ……να τα παίξει το κλιματιστικό γιατί θα βογκάει συνεχώς μέχρι να αποδώσει τη ζητούμενη ψύξη, που δε θα την επιτύχει και ποτέ. Ενώ αν τοποθετήσουμε ένα AC 24000BTU αυτό που θα γίνει, είναι το κλιμ να λειτουργεί χαλαρά και να αποδίδει τα ζητούμενα.
Να αγοράσω φτηνό τροφοδοτικό;
Η άποψή μας (και αυτό ισχύει στο Hardware) είναι ότι πληρώνεις παίρνεις.
Όμως, τα τροφοδοτικά κατασκευάζονται από συγκεκριμένους κατασκευαστές. Οι φίρμες που βλέπετε επάνω, πχ: Corsair, Coolermaster κλπ, είναι απλά αποτυπωμένες φίρμες. Έχουν δώσει αυτές οι εταιρείες την κατασκευή τροφοδοτικών σε κατασκευάστριες τροφοδοτικών οι οποίες είναι: Super Flower, Seasonic, Enermax και άλλες. Οπότε, όταν βλέπετε Corsair δε σημαίνει ….Corsair!! Βέβαια, η corsair και η Coolermaster δεν είναι εταιρείες που κυνηγούν τη δυσφήμιση, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τροφοδοτικά τους τα παραγγέλνουν ποιοτικά.
Γιατί υπάρχουν τροφοδοτικά ιδίων Watt με τεράστιες διαφορές στην τιμή;
Οι διαφορές στις τιμές οφείλονται σε τρείς παράγοντες: 1ον Στην ποιότητα των πυκνωτών τους (εκεί η Super Flower υπερισχύει), 2ον: Στην πιστοποίηση των 80plus 3ον: Στο αν είναι modular, semimodular, η με καλώδια. Η ποιότητα των πυκνωτών ίσως το σημαντικότερο εξάρτημα των τροφοδοτικών, πχ, η Super Flower χρησιμοποιεί τους καλύτερους πυκνωτές Ιαπωνικής κατασκευής, στα τροφοδοτικά της…
Δείτε παρακάτω 2 σχετικά μικρά τροφοδοτικά, πόση διαφορά έχουν στην τιμή…
Τι σημαίνουν τα χαρακτηριστικά 80 Plus BRONZE – SILVER – GOLD – PLATINUM – TITANIUM;
Το 80 είναι ένας βαθμός απόδοσης που έχει επιλεγεί ώστε να ξέρουμε τι θα μας δώσει ένα τροφοδοτικό εγγυημένα από πλευράς ισχύος. Είναι οι πιστοποιήσεις που έχει πάρει το κάθε τροφοδοτικό…
Δηλ ένα τροφοδοτικό που είναι 600W δε θα μας δώσει 600W στη ζήτηση αν τα χρειαστούμε, αλλά ανάλογα την πιστοποίηση που έχει (bronze gold κλπ) θα μας δώσει από 80% της ζητούμενης ενέργειας έως 90 …..90+ !! Άρα με το 80% έχουμε 600W ζητούμενα = 480W θα πάρουμε. Όσο ανεβαίνουμε κατηγορία πχ TITANIUM εκεί μπορεί να ξεπερνάμε και το 90%, δηλαδή 600W με 80% titanium μπορεί να ξεπεράσουμε και τα 550W απόδοσης !!! ένα όμως τέτοιο τροφοδοτικό, λογικό είναι να είναι και πανάκριβο.
Για δοκιμάστε ένα UPS 1500VA noname και ένα επώνυμο 1500VA και θα δείτε τι μπορεί να σηκώσει το καθένα !! Το no name μπορεί να σας δώσει μετα βίας 900W (και πολλά λέω) ενώ ένα αρκετά επώνυμο, να ξεπεράσει ακόμη και τα 1200W ωφέλιμης ισχύος που θα σας παρέχει. Καθώς επίσης δείτε και τιμές των δύο, με μια απλή αναζήτηση !!
Ένα τροφοδοτικό πόσο ρεύμα καταναλώνει; Αν έχω τροφοδοτικό 1500Watt θα είμαι συνέταιρος με τη ΔΕΔΔΗΕ;
Ένα τροφοδοτικό ΔΕΝ καταναλώνει το ρεύμα που αναγράφει !! Δηλαδή, ένα τροφοδοτικό όταν αναγράφει 1000Watt, δε σημαίνει ότι αυτά καταναλώνει κάθε στιγμή. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος, δίνει όσα Watt χρειάζεται το σύστημα. Οπότε αν έχουμε ζήτηση 300Watt, αυτό θα μετράει σαν κατανάλωση. Αν όμως περάσουμε σε απαιτητικούς χρήστες με 2 ή ακόμη και με 3 κάρτες γραφικών τότε τα 1000W είναι 1000Watt, οπότε μόνο στην περίπτωση των πολύ απαιτητικών χρηστών θα έχουμε συνέταιρους της ΔΕΔΔΗΕ. Εδώ πρέπει να προσέξουμε και τις πιστοποιήσεις των 80 plus. Δηλαδή, ένα τροφοδοτικό 600W με bronze πιστοποίηση, μπορεί να καταναλώνει στο full περισσότερη ισχύ από ένα τροφοδοτικό 800W με titanium πιστοποίηση!!
Αν σας άρεσε το άρθρο μας κάντε like στη σελίδα μας του Facebook. Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.