Σκληροί δίσκοι – ταχύτητες – εργαλεία μετρήσεων
Ταχύτητες σκληρών δίσκων…
Η ταχύτητα ενός σκληρού δίσκου είναι από τα πιο σημαντικά σε έναν δίσκο και σε έναν υπολογιστή γενικότερα. Θα δούμε καλύτερη απόκριση στο σύστημά μας γενικότερα και γρηγορότερη ανάγνωση, εγγραφή αρχείων καθώς και γρηγορότερο άνοιγμα βαριών προγραμμάτων κλπ.
Παρακάτω μια απλή και κατανοητή για όλους ανάλυση από το: http://angnikolou.mysch.gr
Από τα βασικά χαρακτηριστικά για τον υπολογισμό της απόδοσης του σκληρού δίσκου είναι ο χρόνος προσπέλασης (access time) και ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων (disk transfer rate).
Ως χρόνος προσπέλασης (access time) ορίζεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την αίτηση που κάνει το σύστημα για μεταφορά δεδομένων από το σκληρό δίσκο μέχρι τη στιγμή που τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα.
Ο χρόνος προσπέλασης ισούται με το άθροισμα
- του χρόνου αναζήτησης (seek time),
- του λανθάνοντα χρόνου περιστροφής (rotational latency) και
- του χρόνου μεταφοράς (transfer time).
Ο χρόνος αναζήτησης μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds) και είναι ο χρόνος που κάνει η κεφαλή για να μετακινηθεί στη σωστή τροχιά όπου βρίσκονται τα προς ανάγνωση δεδομένα.
Λανθάνων χρόνος περιστροφής είναι ο χρόνος προσέγγισης του σωστού τομέα όπου βρίσκονται τα προς ανάγνωση δεδομένα.
Ο χρόνος προσέγγισης του σωστού τομέα κυμαίνεται από μηδέν, αν ήδη η κεφαλή βρίσκεται στον κατάλληλο τομέα, μέχρι μια πλήρη περιστροφή αν ο ζητούμενος τομέας μόλις πέρασε από την κεφαλή.
Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων (disk transfer rate) εκφράζει την ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα μεταφέρονται προς και από το σκληρό δίσκο.
Ο ρυθμός είναι ίσος με τον αριθμό των δεδομένων (bytes) που διαβάζονται / γράφονται από μία αποθηκευτική μονάδα σε ένα δευτερόλεπτο. Ο ρυθμός αυτός δεν περιέχει την καθυστέρηση που οφείλεται στο χρόνο προσπέλασης του μέσου, αλλά μετρά τα bytes που διαβάζονται ή γράφονται σε κάθε δευτερόλεπτο (bytes/s) από τη στιγμή που η συσκευή έχει τεθεί σε λειτουργία και έχει προσεγγίσει τη θέση που βρίσκονται τα δεδομένα πάνω στο αποθηκευτικό μέσο.
Η διαδικασία ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων αποτελείται από τα εξής βήματα:
1. Αρχικά μετακινείται η κεφαλή πάνω από την τροχιά στην οποία υπάρχουν ή πρόκειται να γραφούν τα δεδομένα. Ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση αυτή ονομάζεται χρόνος αναζήτησης (seek time).
2. Στη συνέχεια, καθώς ο δίσκος περιστρέφεται συνεχώς, αναμένουμε να βρεθεί η κεφαλή ακριβώς πάνω από τον συγκεκριμένο τομέα και συστοιχία. Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό εξαρτάται από το ρυθμό περιστροφής του μαγνητικού δίσκου.
3. Κατόπιν η κεφαλή διαβάζει ή γράφει τα δεδομένα σε συστοιχίες και τα μεταδίδει. Ο χρόνος ανάγνωσης ή εγγραφής εξαρτάται από την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής της κεφαλής, από την ταχύτητα των ηλεκτρονικών που υποστηρίζουν το δίσκο, από το πρωτόκολλο διαδρόµου κλπ.
Και συνεχίζω…
Οι δίσκοι που ξέραμε ως το 2008 και πολλοί άνθρωποι ακόμη μόνο αυτούς γνωρίζουν, έχουν φτάσει στο όριο τους σαν τεχνολογία, ειδικά μετά την έλευση των SSD (Solid State Drive). Τι είναι όμως ο SSD; Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς τι είναι και τι κάνει ένας σκληρός δίσκος SSD…
http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/171-ssd-nand-memory-what-is-this
Ο SSD δίσκος, είναι από 10 – 200 φορές πιο γρήγορος από έναν κοινό δίσκο, από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Πραγματικά με έναν SSD το σύστημά μας απογειώνεται.
Ακόμη και σε έναν παλιό υπολογιστή του 2006, αν προσθέσουμε έναν σκληρό δίσκο SSD θα δούμε το παλιό μας υπολογιστάκο να …ξανανιώνει !! Κυριολεκτικά θα μας φανεί ότι πήραμε καινούργιο υπολογιστή.
Οι δίσκοι που αναφέρουμε ως τώρα στο άρθρο, χρειάζονται το πρότυπο SATA III για να αποδώσουν το μέγιστο. Άρα καταλαβαίνουμε ότι δε φτάνει μόνο ένας γρήγορος σκληρός δίσκος για ταχύτητα σε ένα σύστημα, αλλά στο παρόν θα επικεντρωθούμε μόνο στους δίσκους.
Εκτός από το πρότυπο sata 3 υπάρχουν και οι θύρες PCI Express X16 . Οι γνωστές θύρες στις οποίες μπορούμε να κουμπώσουμε διάφορες συσκευές που χρειάζονται αυτό το πρότυπο σύνδεσης.
Για τις θύρες PCI express έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο μας. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τις θύρες PCI, εδώ…http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/646-pci-thyres
Σε αυτές τις θύρες λοιπόν, οι κατασκευαστές έχουν μεριμνήσει για πολύ απαιτητικούς χρήστες και συστήματα. Και έχουν κατασκευάσει σκληρούς δίσκους τύπου SSD που ονομάζονται PCI SSD. Εκεί μπορούμε να πούμε ότι θα απολαύσουμε το μέγιστο από πλευράς ταχυτήτων σε ένα δίσκο.
Θα σας αρχίσω πάλι με παραδείγματα…
Ένας κοινός σκληρός δίσκος που έχουν τα περισσότερα συστήματα (όσων διαβάζετε αυτή τη στιγμή) έχει μια ταχύτητα ανάγνωσης κοντά στα 75mb/sec ! Αυτοί είναι σκληροί δίσκοι προτύπου sata3 οι οποίοι περιστρέφονται με 5400σαλ !
Έρχονται συστήματα που τα έχετε πληρώσει ακριβότερα και σας προσέφεραν ταχύτητες περίπου στα 105mb/sec ! Αυτοί είναι οι δίσκοι με περιστροφή στις 7200σαλ !
Ορισμένοι πιο ψαγμένοι χρήστες, είχαν ανακαλύψει τους Raptor οι οποίοι περιστρέφονταν στις 10000σαλ και μερικά μοντέλα στις 15000σαλ !! Αυτοί οι δίσκοι ήταν κυρίως για χρήση σε servers γι αυτό και η τιμή τους ήταν αρκετά τσιμπημένη. Εκεί οι ταχύτητες ανάγνωσης έφταναν κοντά στα 180mb/sec.
Σήμερα (εδώ και 8 χρόνια) κυκλοφορούν οι Solid State Drive (SSD) δίσκοι οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τυο προτύπου sata3 που είναι στα 600mb/sec περίπου. Όταν είχαν πρωτοβγεί οι SSD ήταν πανάκριβοι. Όμως σήμερα με 70 ευρώπουλα αγοράζουμε έναν SSD ο οποίος τρέχει με ανάγνωση και εγγραφή γύρω στα 550mb/sec !!! Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη διαφορά σε απόκριση του συστήματος μας.
Έλα που ταυτόχρονα με τους SSD κατασκευάστηκαν και οι πρώτοι PCI SSD !!! οι δίσκοι αυτοί, ίδιοι με τους ssd απλά έχουν διασύνδεση μέσω θύρας PCI Express X16. Οι ταχύτητές τους αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 2000mb/sec !!! Πραγματικά εξωπραγματικά νούμερα, ειδικά αν μας το έλεγαν μόλις 10 χρόνια πριν. Οι δίσκοι αυτοί στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν σε συστοιχία RAID0. Απλά είναι από κατασκευής έτοιμοι. Έχουν ενσωματωμένο τον RAID controller και χρησιμοποιούν στο έπακρο ότι ταχύτητα μπορούν να προσφέρουν.
Τι είναι το RAID0; Για το RAID0 έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο μας. Διαβάστε εδώ τι είναι PAID…
http://electricalnews.gr/texnologia/ypologistes/hardware/item/395-raid-0-100
Είναι ένας τρόπος εκμετάλλευσης δύο ή περισσότερων σκληρών δίσκων, τους οποίους χρησιμοποιώντας τους με αυτό το πρότυπο, διπλασιάζεται η ταχύτητα τους (αν είναι δύο) ή πολλαπλασιάζεται αν έχουμε 4 ή 8 ή παραπάνω δίσκους !!!! Το σύστημα θα τους βλέπει σαν έναν !!! Μια συστοιχία RAID0 είναι κυρίως για πολύ απαιτητικούς χρήστες, αλλά πολύ συχνά βλέπουμε όλο και περισσότερους χρήστες οι οποίοι ρωτώντας φτιάχνουν μια RAID0 συστοιχία.
Αυτά λοιπόν περί ταχυτήτων σκληρών δίσκων. Βέβαια μπορούμε να αναλύσουμε εις βάθος, απλά θα μας πάρει βιβλίο ολόκληρο. Αυτά πάντως είναι μια περιληπτική περιγραφή του τι υπάρχει σαν δυνατότητα.
Εργαλεία μέτρησης ταχυτήτων σκληρών δίσκων
Για την μέτρηση της ταχύτητας του σκληρού μας δίσκου, έχουν μεριμνήσει διάφορες εταιρείες και βγάζουν προγράμματα Free τα οποία μπορούν να μετρήσουν πολύ αξιόπιστα την ταχύτητα του σκληρού μας δίσκου. Το μόνο που μας απομένει, είναι να κατεβάσουμε ένα από όλα, να το τρέξουμε και να μας δείξει το πόσο …..σκληρός είναι ο δίσκος μας !!
Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το Crystal Disk Mark. To πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: https://osdn.net/projects/crystaldiskmark/downloads/66553/CrystalDiskMark5_2_1.zip/
και έχει αυτή τη μορφή…
Στην αριστερή στήλη έχουμε τις ταχύτητες ανάγνωσης και στη δεξιά στήλη τις ταχύτητες εγγραφής…
Στην παρακάτω λίστα σας έχω μαζέψει τα πιο δημοφιλή προγράμματα μέτρησης ταχύτητας και υγείας σκληρών δίσκων…
Με τα ίδια προγράμματα μπορούμε να μετρήσουμε και τις ταχύτητες ανάγνωσης – εγγραφής που έχουν και τα φλασάκια μας …
Στις μέρες μας, ένας καλός σκληρός δίσκος (μιλάμε μόνο για SSD, δεν αξίζει αγορά άλλου τύπου δίσκου, εκτός αν τον θέλουμε μόνο για Back up) τρέχει με ταχύτητες από 500 – 540mb/sec ανάγνωσης και 460 – 540mb/sec εγγραφής. Μη συμβιβάζεστε με τίποτε λιγότερο.
Στην ιστοσελίδα μας θα βρίσκετε λινκ – συνδέσμους ΜΟΝΟ από επίσημες πηγές ή ιστοσελίδες. Δεν θα βρείτε σελίδα πειρατική ή επικίνδυνη για το PC σας. Προσπαθούμε όλες οι πηγές ή τα λινκ για Download να είναι ΜΌΝΟ από τις επίσημες ιστοσελίδες κατασκευαστών προγραμμάτων κλπ
Καλές μετρήσεις…