Μετασχηματιστής και αρχή λειτουργίας

Μετασχηματιστής και αρχή λειτουργίας

Μία πολύ απλή και κατανοητή ανάλυση από τον καθηγητή μαθηματικών και φυσικής, Παπούλα Νίκο, για το τι είναι ένας μετασχηματιστής και την αρχή λειτουργίας του.

Μία συσκευή απαραίτητη σε όλο τον κόσμο της ηλεκτρολογίας. Μία συσκευή που όλοι έχουμε δει ή έχουμε στην κατοχή μας. Μετασχηματιστές θα συναντήσουμε είτε για υποβιβασμό τάσης, είτε για ανύψωση. Ανύψωση κυρίως θα δούμε στη μεταφορά του δικτύου της ΔΕΗ. Το ρεύμα που παράγει το εργοστάσιο ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες Volt.

Τροφοδοτεί λοιπόν έναν μετασχηματιστή ανύψωσης και από πχ: 10 χιλιάδες Volt γίνεται 150 χιλιάδες ή 400 χιλιάδες volt!!! Μεταφέρεται από εκεί στους υποσταθμούς υψηλής και υπερυψηλής τάσης και μετατρέπεται – υποβιβάζεται σε 20kV. Και με την σειρά τους τα 20kV υποβιβάζονται σε 400Volt σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, ώστε να έχουμε παντού ρεύμα.

Κάπου στο site του ΑΔΜΗΕ αναφέρει πόσες χιλιάδες μετασχηματιστές υπάρχουν σε όλο το Εθνικό μας δίκτυο!!! Φανταστείτε πόσα εκατομμύρια μετασχηματιστές – τροφοδοτικά υπάρχουν σε όλων μας τα σπίτια!!!

Μετασχηματιστές θα χρησιμοποιήσουμε σε κήπους (κακώς κατά την άποψή μου), σε συσκευές που έχουμε φέρει από το εξωτερικό και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

Ο Κος Παπούλας μας εξηγεί λοιπόν, τι είναι πως δουλεύουν αυτά τα…. πράγματα

 

Δείτε το βίντεο

Shares