Απογυμνωτής καλωδίων ή Ξακριστής ή Φαλτσέτα ή μαχαιράκι του…ψωμιού;

Απογυμνωτής καλωδίων ή Ξακριστής ή Φαλτσέτα ή μαχαιράκι του…ψωμιού;

Η φαλτσέτα κανονικά πρέπει να απαγορευτεί η πώλησή της!!

Θα ξεκινήσω με μερικά περιστατικά δικά μου. Από εμπειρίες στη διάρκεια μέχρι σήμερα.

Η φαλτσέτα είναι ένα θανατηφόρο εργαλείο και η χρήση της είναι πολύ επικίνδυνη. Λίγο να ξεφύγει, λίγο να βιαστείς, λίγο να πιάσεις λάθος το καλώδιο, είσαι για νοσοκομείο.

Φαλτσέτα

faltseta

Την πρώτη φορά (και τελευταία) που κόπηκα με φαλτσέτα ήταν σε μια ταράτσα. Ήμουν 22 ετών και ανέβηκα να συνδέσω ένα θερμοσίφωνα ηλιακό. Χιόνιζε. Το καλώδιο κόκαλο! Ε δεν ήθελε και πολύ, λίγο το χέρι το αριστερό στο κάτω μέρος να κρατά το καλώδιο και η φαλτσέτα να την κατεβάζω με το δεξί, γλυστράει….. και έφυγα σφαίρα για το Ασκληπείο της Βούλας!

Από τότε δεν ξαναδούλεψα με φαλτσέτα. Εκείνη την περίοδο, εργαζόμουν σε έναν ηλεκτρολόγο. Σε ένα έργο που φτιάχναμε στη Λαμία, έξυνε κάτι καλώδια στην ταράτσα με φαλτσέτα.  Ξαφνικά, ακούω φωνές, ανεβαίνω ταράτσα και τον βλέπω μες τα αίματα. Άντυε πάλι νοσοκομείο για φαλτσέτα. Από τότε και εφόσον ξεκίνησα ως ελεύθερος επαγγελματίας το 1997, έχω παέι στο νοσοκομείο 3 από τους υπάλληλους που είχα. Στον έναν λέω…. μην δουλεύεις με φαλτσέτα…..ξέω μάστορα, μου λέει. Σε μια εβδομάδα ήρθε τρέχοντας με τυλιγμένο το χέρι του. Το είχε κόψει όλο από την πάνω μεριά της παλάμης!! ….αντε στο νοσοκομείοα κι αυτός. Μετά από κανα δυό χρόνια, ο Γιώργος, δούλευε με φαλτσέτα. Όσους υπάλληλους είχα, πάντα τους απαγόρευα τη χρήση φαλτσέτας. όμως, πολλοί από αυτούς επέμεναν. Είναι αυτή η ξεροκεφαλιά του Έλληνα μάγκα μάστορα.

Ο Γιώργος λοιπόν, επέμενε να δουλεύει με φαλτσέτα. Μην έρθεις του είπα και μου πεις να σε πάω νοσοκομείο…..άσε ρε μάστορα (μου έλεγε). Με παίνρει ένα απόγευμα ο εργοδηγός από ένα έργο και μου λέει: ‘Ελα, παω το Γιώργο στο νοσοκομείο!!!” Τι έπαθε τον ρώτησα….. έκοψε το χέρι του με τη φαλτσέτα!!! Τρείς τένοντες ο Γιωργάκης και 3 μήνες εκτός εργασίας!!!!

Ένας άλλος, είχε τη λάμα της φαλτσέτας, τυλιγμένη με μονωτική ταινία και δούλευε έτσι!!! Τα ίδια κι αυτός. Νοσοκομείο!

Απλά, η φαλτσέτα, το παραμικρό λάθος κοστίζει ακριβά. Δε μπορείς να κάνεις λάθος με την φαλτσέτα. ΤΕΛΟΣ.

Πολλά ακόμη περιστατικά έχω ως εμπειρίες με φαλτσέτες. Γι αυτό επιμένω και θα επιμένω ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση της από ηλεκτρολόγο τουλάχιστον. Μη σας κουράζω όμως άλλο με τις δικές μου εμπειρίες. Νομίζω ότι σχεδόν όλοι, θα έχετε ακούσει ή βιώσει παρόμοιες.

Ας περάσουμε λοιπόν στις εναλλακτικές μεθόδους απογύμνωσης – ξυσίματος – γδαρσίματος – ξακρίσματος καλωδίων!!

Υπάρχουν μαστόρια που εκτός από φαλτσέτα, χρησιμοποιούν το μαχαιράκι του ψωμιού, ξέρετε, αυτά τα κλασικά μικρά πριονοτά…. με αυτό το θεσπέσιο εργαλείο απογυμνώνουν τα καλώδια.

Μαχαιράκι ψωμιού…

maxairi

Επίσης, υπάρχουν μαστόρια που απογυμνώνουν καλώδια ”τσιμπώντας τα με την πένσα στην άκρη της μόνωσης και τραβάνε μετά τον έναν αγωγό με αποτέλεσμα να απογυμνώνεται το καλώδιο! Λάθος τακτική, διότι οι αγωγοί ζορίζονται αρκετά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πληγώνονται.

Ένας άλλος τρόπος είναι η απογύμνωση καλωδίων με….γδάρτη! Ναι γδάρτης, έτσι τον έλεγαν οι παλαιότεροι. Θυμάμαι τον εροδότη μου το 92, που μου έδωσε γδάρτη (απογυμνωτή) στο χέρι και μου είπε: Μόνο με αυτό θα ξύνεις καλώδια. Καλή του ώρα.

Ένας άλλος λόγος που οδήγησε την… ανθρωπότητα στην ανακάλυψη αυτού του υπέροχου εργαλείου, του απογυμνωτή καλωδίων, είναι ο χρόνος απογύμνωσης και η ασφάλεια του καλωδίου. Θα έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές, την ώρα που ξύναμε ένα καλώδιο με φαλτσέτα, να ξύνεται και η μόνωση του αγωγού εσωτερικά! Όπως, στην περιστροφική κίνηση στο επάνω μέρος, για να κοπεί η μόνωση, παρατηρούσαμε πλήγωμα στη μόνωση του αγωγού, με αποτέλεσμα να φαίνεται ο χαλκός. Επικίνδυνα πράγματα. Και ότι χειρότερο να σου ξυστεί η μόνωση εκεί….ψηλά.

Υπάρχουν πολλών ειδών γδάρτες, απογυμνωτές, ξακριαστές,  καλωδίων! Η ιδέα δεν ξεκίνησε τώρα πρόσφατα. Ήδη, πριν από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, οι ηλεκτρολόγοι, χρειάζονταν και τότε κάποιο εργαλείο ώστε να απογυμνώνουν τα καλώδια γρήγορα και με ασφάλεια. Έτσι, ”ανακάλυψαν” τους πρώτους γδάρτες. Έναν από αυτούς έχει στην κατοχή του αγαπητός συνάδελφος από την Σαντορίνη, ο οποίος μου έστειλε τις φωτογραφίες. Τον χρησιμοποιεί μάλιστα ακόμη!!! Είναι το εργαλείο που βλέπετε στην εικόνα του άρθρου και θα δείτε και παρακάτω….

Apogymnotis kalodion

Apogymnotis kalodion2

Τρομερό εργαλείο και λειτουργικό ακόμη!!! Από τότε, οι ”αρχαίοι” συνάδελφοι, κατάλαβαν ότι με λεπίδια και μαχαίρια ΔΕΝ απογυμνώνουμε καλώδιο! Θα κάνουμε γδάρσιμο live σε λίγες ημέρες! Να το δω πως δουλεύει.

Από τότε λοιπόν, οι γδάρτες (απογυμνωτές) έχουν εξελιχθεί… έτσι έχουν εμφανιστεί από το 85 και μετά, απογυμνωτές όπως ο παρακάτω…

gdartis

Ο παραπάνω εικονιζόμενος γδάρτης, ένα πολύ καλό εργαλείο. Έξυνες καλώδιο μέχρι 5Χ16 ίσως και παραπάνω. Για καθημερινή χρήση πολύ καλό. Το μόνο ”ελλάτωμα”, αν έχανες το πλαστικό κάλυμα στο πάνω μέρος που είναι το μαχαίρι που βλέπετε, και το είχες στην πίσω τσέπη, πολλές φορές τύχαινε να σε γρατζουνίσει όπως έψανες για ένα από τα εργαλεία. Πολύ καλό εργαλείο όμως.

Ακόμη ένας γδάρτης καθημερινής χρήσης πάρα πολύ καλός είναι ο παρακάτω, ο οποίος γδέρνει καλώδιο μέχρι 5Χ25mm2.

gdartis4

Ασφαλής και γρήγορος. Το όλο θέμα με τους …..απογυμνωτές είναι η ταχύτητα απογύμνωσης. Είναι τουλάχιστον 20 φορές γρηγορότεροι από το μαχαίρι και τουλάχιστον 10 φορές γρογορότεροι από τις φαλτσέτες. Και δεν μπορώ να καταλάβω, πως δεν τους χρησιμοποιούν όλοι οι συνάδελφοι.

Μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιούμε απογυμνωτή, θέλει η ρύθμιση της λάμας κοπής. Αν μας ξεφύγει παραπάνω, τότε το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τα καλώδια. Θα παρατηρήσουμε ότι θα ξυθεί η μόνωση των αγωγών. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Χρειάζεται μάτιση ή αντικατάσταση του καλωδίου!! Οπότε προσοχή σε κάθε εργαλείο που χρησιμοποιούμε.

Για μεγαλύτερων διατομών καλώδια, ο παρακάτω γδάρτης είναι ιδανικός και ασφαλής. Και για το καλώδιο, αλλά και για τα χέρια μας. Επειδή έχει το μπροστινό μέρος της λάμας με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένο να ”αρπάζει” εσωτερικά τη μόνωση, ξύνει απίστευτα. Αν ξεφύγει, είναι δύσκολο να κοπείς σε χέρια κλπ λόγω της ”ανατομίας” του μπροστινού μέρους της λάμας….

gdartis3

Και παρακάτω ένας… ”μάχιμος”. Έχει περάσει τα πάνδεινα… δεν χάλαγε με τίποτα!!

gdartis5

 

Ακόμη ένας τύπος γδάρτη για πιο ελαφρειές χρήσεις, είναι ο παρακάτω…

gdartis2

Όμως, γδάρτες υπάρχουν και για καλώδια ασθενών ρευμάτων! Μονόδορμος για χρήση σε καλώδια UTP ή κεραίας…

gdartis6

Ένας καλός γδάρτης καλωδίων, είναι απαραίτητος για κάθε ηλεκτρολόγο ή συναφή επαγγελματία. Η χρήση φαλτσέτας είναι απαγορευτική. Δεν την έχω χρειαστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει απλά. Ένα άχρηστο και επικίνδυνο εργαλείο για κάθε ηλεκτρολόγο. Και σταματήστε το τροπάριο…. ”ξέρω μάστορα”. Μόνο στην διακομιδή θα καταλάβει κάποιος ότι τελικά… ΔΕΝ ξέρει…

Shares