Αντάπτορας ποτηροτρύπανου ή ποτηροκορώνας

Αντάπτορας ποτηροτρύπανου ή ποτηροκορώνας

Ένα βασικό εξάρτημα για τρύπες σε δομικά υλικά είναι το ποτηροτρύπανο (θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο).

Ένα βασικό εξάρτημα για τρύπες σε δομικά υλικά είναι το ποτηροτρύπανο (θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο).

Το ποτηροτρύπανο για να προσαρμοστεί σε ένα εργαλείο πχ ηλεκτρικό δράπανο ή μπαταρίας και να κάνουμε τη δουλειά που θέλουμε, χρειάζεται τον αντάπτορα. Ο αντάπτορας είναι το βασικό εξάρτημα ώστε να γίνει χρήση του ποτηροτρύπανου.

Αντάπτορας ποτηροτρύπανου λοιοπόν, τον οποίο θα τον ”συναντήσουμε” σε πολλές παραλλαγές ονόματος αλλά και χρήσης. Θα το βρούμε λοιπόν ως Αντάπτορας ποτηροτρύπανου, ως Άξονας ταχείας απελευθέρωσης, ως Οδηγός ποτηροτρύπανων, ως Κεντραδόρος ποτηροτρύπανων και άλλες κάμποσες εκφράσεις.

Κατασκευάζονται σε πολλές παραλαγές, αλλά το πιο συχνό είδος είναι το απλού τύπου που λειτουργούν μ αυτόν σχεδόν όλοι…

φωτο1, αντάπτορας ποτηροτρύπανου απλός

 

antapt

Τα υπόλοιπα είδη είναι για πιο βαριές ή πιο συγκεκριμένες εφαρμογές

Οι αντάπτορες είναι βιδωτοί, δηλαδή, το ποτηροτρύπανο έχει βόλτες ώστε να βιδώνει και να ασφαλίζει επάνω στον αντάπτορα και φυσικά στο κέντρο έχουν την υποδοχή για το τρυπάνι κεντραρίσματος, όπως παρατηρήσετε στην φώτο 1

Δεν μπορούμε να τρυπήσουμε χωρίς το τρυπάνι κεντραρίσματος, σε καμία περίπτωση. Στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουμε μεγάλη ζημιά στο υλικό που θέλουμε να τρυπήσουμε και στην χειρότερη, μπορεί να χτυπήσουμε διότι δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί με τίποτα το ποτήρι χωρίς τρυπάνι κεντραρίσματος.

Το τρυπάνι κεντραρίσματος είναι στην ουσία ένα απλό τρυπάνι που όμως έχει μια εγκοπή ώστε να ασφαλίζει στην βάση του, στον αντάπτορα της ποτηροκορώνας. Συνήθως με μια βίδα η οποία σφίγγει με κάποιο κατσαβίδι.

φωτο 2

antapt1

Θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές οι περισσότεροι, που όταν σπάει το τρυπάνι αυτό, μόνο νεύρα μπορεί να μας δημιουργεί , διότι αν δεν έχουμε άλλο δίπλα μας με εγκοπή ώστε να ασφαλίζει, τότε αυτό μπορεί να γυρίζει σα μουρλό ή και να φεύγει από τον αντάπτορα.

Η λύσεις είναι δύο,

Η πρώτη είναι να έχουμε στο βαλιτσάκι με τα ποτήρια μας, ανταλλακτικά τρυπάνια καναδυό σε κάθε περίπτωση

Και η δεύτερη είναι να έχουμε κοντά μας ένα τροχό, ώστε να πατεντάρουμε σύντομα ένα τρυπανάκι απλό. Να του κάνουμε αυτή την περιβόητη εγκοπή ώστε το τρυπάνι να μπαίνει στην θέση του και να ασφαλίζει με την βίδα καλά.

Τελικά όλα τα πράγματα έχουν μια διαδικασία και δεν είναι εύκολα όσο φαίνονται.

Κάθε τεχνικός πρέπει να έχει έτοιμες λύσεις κοντά του ώστε να μην ψάχνεται όταν θα του βγει βλάβη σε κάποιο εργαλείο.

Παρατηρούμε συνεχώς, σε κάθε βήμα, ότι ακόμη και η πιο εύκολη δουλειά, μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη και να δημιουργήσει νεύρα στον τεχνικό.

Η ευκολία λοιπόν, που χρειάζεται κάθε τεχνικός για να κάνει την δουλειά του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, ”αναγκάζει” κάθε φορά εταιρείες να κατασκευάσουν νέα πράγματα. Έτσι και σ αυτή την περίπτωση με τους αντάπτορες για ποτηροτρύπανα ο οποίος είναι κουμπωτός και εξάγωνος!

antapt4

Με ένα απλό κλικ, ξεκουμπώνει ή κουμπώνει το ποτήρι επάνω στον αντάπτορα! Ούτε βίδες, ούτε κατσαβίδια…. Κλακ …. Κλουκ και είμαστε έτοιμοι. Όσο αφορά το τρυπάνι, επίσης κουμπωτό!! Κλακ και κουμπώνει, τραβάμε και ξεκουμπώνει. Επειδή και το τρυπάνι αλλά και το ποτήρι οι βάσεις τους που κουμπώνουν επάνω στον αντάπτορα, είναι  εξάγωνα (και όχι στρογγυλά όπως τα συνηθισμένα) δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε σφάλμα ή χαλάρωση ή ξεβίδωμα κλπ. Πολύ ωραία και σύγχρονη κατασκευή που θα λύσει τα χέρια του τεχνικού.

Δύο μικρά ελλατώματα αυτού του αντάπτορα, είναι ότι θέλει συγκεκριμένα ποτήρια, αφού τα βιδωτά πλέον που έχουν κατακλύσει τον κόσμο, δεν κάνουν. Επίσης, τρυπάνι (κεντραδόρο) με εξάγωνο κούμπωμα, οπότε θέλουμε ειδικό τρυπάνι όταν θα έχουμε ανάγκη (πχ σπάσει αυτό που έχουμε). Αν κανονίσουμε όμως τις καβάτζες μας από πριν, θα είμαστε κομπλέ στην δύσκολη στιγμή.

Θα παρατηρήσουμε αμέσως το εύκολο κούμπωμα της ποτηροκορώνας ή του τρυπανιού κεντραρίσματος.

antap5a

Οι Αντάπτορες όλων των ειδών, κατασκευάζονται σε τρεις τύπους, για δράπανο SDS Plus, SDS Max και για απλό δράπανο. Σε πιο βαριές καταστάσεις φυσικά, αλλάζει και το εργαλείο και περνάμε σε τρύπες με καροτιέρες κλπ. Υπάρχουν και άλλες λύσεις οι οποίες είναι λιγότερο επαγγελματικές. Αυτές είναι οι ενσωματωμένες  λύσεις οι οποίες είναι αντάπτορας και βάση ποτηριών σε ένα.

Οι διαθέσιμοι αντάπτορες που θα σας δείξω είναι δύο, ο SDS PLUS και οι απλοί, τους οποίους μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο…

 

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

 
Shares