Ποτηροτρύπανα ξύλου – Βίντεο

Ποτηροτρύπανα ξύλου – Βίντεο

Ακόμη ένα απαραίτητο εργαλείο για έναν εγκαταστάτη είναι τα ποτηροτρύπανα…

  ή αλλιώς ποτηροκορώνες.  Τα ποτηροτρύπανα χωρίζονται ανάλογα με το είδος αντικειμένου ή επιφάνειας  που έχουν να… κόψουν.

Κυρίως, ένας ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης τρύπες τέτοιου είδους θα ανοίξει όταν: Θέλει να τοποθετήσει κουτιά σε τοίχο, μπετό, γρανίτη, ανοξείδωτα, γυψοσανίδα – τσιμεντοσανίδα, μέταλλο, πλαστικό και ξύλο! Επίσης όταν θέλει να τρυπήσει υλικά για τοποθέτηση σποτ σε οροφές ή ράφια κλπ.

ποτηροτρύπανο inox

inox

Επίσης χρήση ποτηροκορώνας γίνεται εκεί όπου χρειάζεται άνοιγμα οπών σε ξύλα ή άλλες επιφάνειες (μέταλλα, γυψοσανίδες κλπ) για διέλευση καλωδίων, κυρίως σε εξωτερικές εγκαταστάσεις.

Κάθε υλικό χρειάζεται τον… γερμανό του! Χρειάζεται το κατάλληλο ποτηροτρύπανο για να το τρυπήσουμε. Πχ, ένα ποτηροτρύπανο σιδήρου δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τοίχο ή μπετόν. Το μόνο σίγουρο ότι θα καεί ή θα σακατευτούν τα δοντάκια του, οπότε θα είναι πλέον άχρηστο για κάθε χρήση… σχεδόν. Η γυψοσανίδα είναι από τα λίγα υλικά, που αν χαλάσει ένα ποτηροτρύπανο οποιασδήποτε χρήσης, μπορούμε να το κρατήσουμε πλέον για τρύπες σε γυψοσανίδα.

Συνήθως οι τρύπες που χρειαζόμαστε για τα κουτιά μας είναι διαμέτρου 68 χιλιοστά (Φ68). Πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε κουτιά όταν θέλουμε να στηρίξουμε κάποιο εξάρτημα (πράγμα το οποίο δεν συστήνω, διότι τα καλώδια θα είναι πάντοτε εκτεθειμένα από την πίσω πλευρά) οπότε εκεί η τρύπα θα είναι περίπου Φ60. Έτσι ώστε να μπορεί το εξάρτημα (διακόπτης πρίζα) να βιδώσει στο σημείο τοποθέτησης.

Πολλές φορές έχει τύχει να χρειαστεί να ανοίξουμε τρύπες σε ξύλο, πλαστικό, γυψοσανίδες κλπ για την διέλευση καλωδίων ή σωλήνων. Εκεί θα χρησιμοποιήσουμε διαφόρων διατομών τρύπες, οπότε θα χρειαστούμε ή τρυπάνι ρυθμιζόμενο ή άλλου είδους τρυπάνια, όπως πεταλούδες, κώνους πολλαπλού διαμετρήματος και άλλα εργαλεία.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, πρόσφατη αγορά ποτηροτρύπανου αποκλειστικά για ξύλο. Είχα πάντα ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο όμως, ή το σπάγαμε (έβρισκε σε κάποια βίδα ή πρόκα) ή το χάναμε ή μας το… ξαφρίζανε!!

Το καλύτερο ποτηροτρύπανο όλων των εποχών που είχα δουλέψει ως τώρα, ήταν αυτό το κόκκινο (θα ξέρετε οι πιο παλιοί) του Δίλμα στην Αθηνάς. Τον πήρα βέβαια πρόσφατα, αλλά δεν είχε στη διάμετρο που θέλω. Οπότε αναγκάστηκα να απευθυνθώ στο διαδίκτυο για αγορά ποτηροτρύπανου αποκλειστικά για ξύλο.

dilmas

Ποτηροτρύπανο καρβιδίου

Το καρβίδιο ή πιο συγκεκριμένα Καρβίδιο του Βολφραμίου είναι ανόργανη ένωση. Η βασική του μορφή είναι μια λεπτή γκρίζα σκόνη η οποία όταν συμπιεστεί, μπορεί  να διαμορφωθεί σε πολλά σχήματα για χρήση σε βιομηχανικά μηχανήματα, εργαλεία, λειαντικά, καθώς και κοσμήματα. Είναι τρείς φορές σκληρότερο από το ατσάλι (χάλυβας) και πυκνότερο από τον χάλυβα και το Τιτάνιο!! Είναι ένα υλικό συγκρίσιμο με το Ζαφείρι στη σκληρότητα!!! (πηγή Wikipedia.org)

Οπότε, οι εταιρείες που κατασκευάζουν ποτηροκορώνες, βρήκαν το υλικό αυτό ως ιδανικό για τα περισσότερα είδη ποτηροτρύπανου, αφού τρυπάει σχεδόν τα πάντα. Και φυσικά εννοείται ότι, δεν κατασκευάζεται όλο το ποτήρι με καρβίδιο, αλλά μόνο τα δοντάκια του. Πανάκριβο υλικό και δεν χρειάζεται, εκτός των δοντάκια, το υπόλοιπο να κατασκευαστεί πέραν από απλό μέταλλο.

Αγοράζοντας ποτηροτρύπανα θα διαπιστώσουμε και την ποιότητά τους ανάλογα με την χρήση. Πολλές φορές ένα ποτηροτρύπανο θα αχρηστευθεί όταν ενώ το έχουμε αγοράσει για ξύλο, πάμε και τρυπάμε σίδερο! Ή ενώ έχουμε αγοράσει ποτηροτρύπανο για σίδερο, εμείς τρυπάμε τοίχο ή προσπαθούμε να τρυπήσουμε μπετό! Ακόμη χειρότερα όταν θέλουμε να τρυπήσουμε γρανίτη ή ανοξείδωτο! Κάθε υλικό θέλει το κατάλληλο εργαλείο.

Στο σημερινό λοιπόν θα σας δείξω τα ποτηροτρύπανα ξύλου. Τουλάχιστον τα πιο ιδανικά. Ποτηροτρύπανα τα οποία τρυπάνε το ξύλο σε χρόνο ρεκόρ.

Δόντια εννοείται από καρβίδιο και τρυπάμε σε δευτερόλεπτα ότι ξύλο θέλουμε.

Αγόρασα δύο από γνωστή εταιρεία (την οποία δεν θα αναφέρω) και κάποιος φίλος της σελίδας μας (Γιώργος)και μέλος της ομάδας του Facebook: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ, μας έστειλε δώρο ένα ποτηροτρύπανο ξύλου με ρυθμιζόμενα δόντια καρβιδίου!! Δηλαδή έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη διάμετρο της τρύπας που θέλουμε να ανοίξουμε. Πολύ καλό μου ακούγεται, γιατί οι ποτηροκορώνες οι καλές, είναι και λιγάκι πανάκριβες. Το ποτηροτρύπανο του φίλου μας Γιώργου, κοστίζει στο εξωτερικό περίπου στα 45 ευρώ (κυκλοφορεί στην Ελλάδα, τουλάχιστον ακόμη) ενώ ένα αξιόπιστο ποτηροτρύπανο συγκεκριμένης διαμέτρου (για ηλεκτρολόγο Φ68) κοστίζει περίπου στα 90 ευρώ!!! Συν τον αντάπτορα.

20191016 185733

Δείτε προηγούμενο άρθρο και βίντεο με τους Αντάπτορες ποτηροτρύπανου…Αντάπτορας Ποτηροτρύπανου

Σκέφτηκα σήμερα λοιπόν να σας δείξω το πώς ανοίγουμε τρύπες σε ξύλο, τάκα τάκα, χωρίς ζεστάματα και κάψιμο δοντιών και λοιπά ζορίσματα!

Έκανα ένα πρόχειρο βιντεάκι και όχι για εταιρικούς σκοπούς, έτσι για να δείτε πόσο ιδανικό είναι ένα ποτηροτρύπανο ξύλου, αποκλειστικά και μόνο για ξύλο και αποκλειστικά και μόνο για τον Ηλεκτρολόγο!!

Δείτε το βίντεο παρακάτω…

 

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

 
Shares