Πως ρυθμίζουμε ένα Router – Αλλαγή κωδικών κλπ

Πως ρυθμίζουμε ένα Router – Αλλαγή κωδικών κλπ

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα router

της Cosmote, τι είναι, τι ακριβώς κάνει, τι είναι οι ενδείξεις που έχει επάνω του και πως αλλάζουμε όνομα δικτύου και κωδικούς πρόσβασης, ώστε να συνδεόμαστε στο internet μέσω Wi – Fi.

Πολύ συχνό φαινόμενο να έχουμε ένα wi – fi Router στο χώρο μας και απλά να το συνδέουμε και να έχουμε internet. Όμως με τον τρόπο αυτό, είναι διαθέσιμο προς όποιονδήποτε είναι στην εμβέλειά του, ώστε να συνδεθεί κι αυτός. Επίσης, όλα τα ”σπαστήρια” κωδικών που κυκλοφορούν ”νόμιμα” στο διαδίκτυο, σπάνε ΜΟΝΟ τους εργοστασιακούς κωδικούς, εκτός αν στην πολυκατοικία σας μένει ο Τσακ Νόρις, Αυτός τα σπάει όλα!!

chuck norris wifi

Πχ, σε μια πολυκατοικία, ενώ έχουμε συνδέσει τον εξοπλισμό μας και είμαστε οκ, βλέπουμε ότι οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο πάροχος μας δίνει άλλες τιμές στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλοι, έχουν συνδεθεί στο internet μέσω του Router μας, από κάποιο άλλο διαμέρισμα ή όροφο!

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα router της Cosmote, αλλά η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια για όλα τα router της αγοράς.

Πως αποσυνδέουμε όλους τους χρήστες από το router μας;

ΔΕΝ το βγάζουμε από το ρεύμα και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Κατ αρχήν, όλα τα router έχουν ένα μικρό κουμπάκι (reset) το οποίο το πιέζουμε με καρφίτσα, ή κάτι άλλο αντίστοιχο λεπτό και μυτερό. Αφού το πιέσουμε συνήθως για 10 δευτερόλεπτα, το router επανέρχεται στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

ru8a

Οπότε και με αλλαγμένο κωδικό να ήμασταν, οι τυχόν ”ξένοι” συνδεμένοι χρήστες θα αποσυνδεθούν, μαζί τους και εμείς ! Εκτός από τις θύρες ethernet. Ότι έχουμε συνδεμένο στις θύρες ethernet παραμένει συνδεμένο πάλι. Πχ: ο υπολογιστής μας – εκτυπωτής μας – δικτυακή μας συσκευή. Οτιδήποτε άλλο ήταν συνδεμένο με κωδικό όπως laptop – tablet – smartphone κλπ, αποσυνδέεται αυτομάτως. Το συγκεκριμένο router για να επανέλθει μετά το reset θέλει 2-3 λεπτά (αρκετά αργό).

Πως αλλάζουμε κωδικό στο Router μας, οπότε να τον γνωρίζουμε και να ξανασυνδεθούμε εμείς;

Αφού έχουμε κάνει το Reset, πληκτρολογούμε σε έναν browser, είτε mozilla, internet explorer, chrome κλπ στη γραμμή διευθύνσεων το 192.168.1.1 και πατάμε enter. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής διεύθυνση των περισσότερων router. Αν δε μπορέσετε με αυτή τη διεύθυνση, αλλάζετε το πρότελευταίο νούμερο με το μηδέν ή με το 2 οπότε έχουμε 192.168.0.1 ή 192.168.2.1 η εικόνα που θα έχετε θα είναι η παρακάτω…

rythmisi router

Βάζουμε το όνομα χρήστη το οποίο είναι  > admin και κωδικό πρόσβασης ο οποίος αναγράφεται στο κάτω μέρος του router μας και πατάμε enter. Βλέπε εικόνα…

ru4a

Πλέον έχουμε μπεί στις ρυθμίσεις του router μας που από εκεί αλλάζουμε κωδικούς, όνομα Δικτύου και πολλές άλλες ρυθμίσεις τις οποίες δεν θα δούμε στο παρόν άρθρο. Οποιαδήποτε ρύθμιση είναι να κάνουμε, καλό είναι να παίρνουμε μια screenshot οπότε και να ξέρουμε να γυρίσουμε πίσω, εκτός αν μπερδευτούμε τόσο, οπότε ξανακάνουμε reset και προσπαθούμε πάλι.

Στην καρτέλα που άνοιξε βλέπουμε μια λίστα με επιλογές. Για να αλλάξουμε τον κωδικό του Wi – Fi μας διαλέγουμε WLAN Setting ….

ry rouA

και θα μας ανοίξει η παρακάτω καρτέλα. Επιλέγουμε το WLAN SSID Configuration…

ry rou1a

και η επόμενη καρτέλα είναι η παρακάτω…

ru2

πάμε στο  και πληκτρολογούμε έναν νέο κωδικό. Καλό θα είναι να περιέχει γράμματα – αριθμούς – σύμβολα, οπότε θα είναι και δυσκολότερος ο εντοπισμός του. Αν θέλουμε να αλλάξουμε όνομα Wi – Fi, τότε πάμε και στο SSID Name και πληκτρολογούμε ένα νέο όνομα. Πατάμε > Apply και είμαστε ΟΚ ! Αυτό ήταν.

Λίγα λόγια για το συγκεκριμένο Router:

Το Router έχει στην πρόσοψη κάποιες ενδεικτικές λυχνίες. Όταν ανάψουν και οι τρείς πρώτες (πράσινο) τότε έχουμε συνδεθεί στο internet, πορτοκαλί θα ανάβουν όταν υπάρχει έλειψη γραμμής ή dsl κλπ. Η τέταρτη (4η) (telephone) είναι όταν έχουμε πακέτο voip τηλεφωνίας, δηλαδή όταν έχουμε τηλεφωνία μέσω internet και η πέμπτη (5η) ανάβει πορτοκαλί όταν το σύστημα (router) κάνει ενημέρωση (update).

ru7

Το συγκεκριμένο router είναι καλούτσικο, σχετικά με όσα router μας έχει συνηθίσει ο ΟΤΕ έως σήμερα. Όμως είναι από τα φθηνότερα router της αγοράς και εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Η τιμή του (αν πωλούνταν σκέτο) είναι γύρω στα 25 ευρώ. Ένα καλό και αξιόπιστο router ξεπερνάει συνήθως τα 70 ευρώ, οπότε αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, κάποια στιγμή το αλλάζουμε.

Αν παρατηρήσετε, το Router στην πρόσοψη έχει 2 κουμπιά, βλέπε στην προηγούμενη φωτό…

το πρώτο είναι το WLAN, είναι για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Wi – Fi με ένα πάτημα. Δεν χαλάνε κωδικοί κλπ, απλά αν έχουμε μικρά παιδιά και δε θέλουμε Wi – Fi σήματα όλη μέρα στο σπίτι μας, απενεργοποιούμε εύκολα με ένα πάτημα το ασύρματο δίκυό μας.

το δεύτερο είναι το WPS. Για να μπεις στα περισσότερα router θα πρέπει να βάλεις ένα συνθηματικό/κωδικό για να μπεις στο Internet. Το WPS απλοποιεί την δαδικασία συνδέεσε με ένα απλό πάτημα του κουμπιού. Το πατάς και συνδεέτε η συσκευή που θές. Είναι ασφαλής και γρήγορο αλλά έχει θετικά και αρνητικά σε σχέση με το απλό συνθηματικό. Δες το παρακάτω βίντεο…

Shares