Τοποθέτηση – ρυθμίσεις AP (Access Point) TP-Link EAP115

Τοποθέτηση – ρυθμίσεις AP (Access Point) TP-Link EAP115

Πολλές φορές ενώ σε ένα χώρο είτε είναι μεγάλο κτίριο γραφείων

είτε είναι ξενοδοχείο ή άλλος χώρος που πλέον απαιτείται Wi Fi με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία, πρέπει να τοποθετηθούν κάποιες συσκευές οι οποίες δίνουν ασύρματη πρόσβαση στο internet σε όλους τους χώρους. Οι συσκευές αυτές λέγονται Access Point.

Υπάρχουν βέβαια και άλλου είδους συσκευές, αλλά για αυτές δε θα μιλήσουμε στο παρόν. Αυτές μπορεί να είναι τα Power Lines τα οποία όμως απαιτούν ρεύμα 230V, γενικότερα κάποια πρίζα ρεύματος στην οποία και τοποθετούνται και μέσω των καλωδίων ρεύματος περνάει το σήμα internet και μεταδίδεται σε όποιο χώρο θέλουμε.

Ας μείνουμε όμως στα Access Point… 

Μία πάρα πολύ καλή συσκευή με δυνατότητα έως 300Mbps είναι και αυτή που θα αναλύσουμε στο παρόν και είναι της TP-Link και το μοντέλο: EAP115-Wall.

Η EAP115 είναι μια συσκευή δικτύου η οποία μπορεί να τοποθετηθεί είτε επίτοιχα είτε χωνευτή. Αρκεί να υπάρχει ένα κουτί διακόπτου στον τοίχο ή να αγοράσουμε ένα εξωτερικό κουτί και να την τοποθετήσουμε σε αυτό. Υπάρχει δικό της εξωτερικό κουτί ή κουτί γυψοσανίδας, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται ταιριάζει απόλυτα το εξωτερικό κουτί της Valena!

ap115d

Η συσκευή αυτή είναι POE (Power Over Ethernet) για να λειτουργήσει πρέπει να τροφοδοτηθεί με ρεύμα χαμηλής τάσης. Το ρεύμα αυτό θα μας το προσφέρει ένα τροφοδοτικό POE ή ένα switch POE, ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Πλεονέκτημα της συσκευής αυτής ότι ενώ μας κάνει ”κατάληψη” σε ένα καλώδιο ethernet που έχουμε στον χώρο μας, μας το ξαναδίνει! Τι σημαίνει αυτό…. χρειάζεται το ethernet για να τροφοδοτηθεί με ρεύμα και internet οπότε να μας το μοιράσει σε Wi-Fi και από την μπροστινή πλευρά μας δίνει ξανά έξοδο ethernet!

 Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα της συσκευής ότι ΔΕΝ μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα! Εφόσον βιδώνεται σε σταθερή βάση είναι δύσκολη η αφαίρεση της. Γιατί το λέω αυτό…. έχει παρατηρηθεί, ειδικά σε ξενοδοχειακούς χώρους, ότι οι συσκευές αυτές που τοποθετούνται απλά σε μία πρίζα ή ακουμπιστή σε κάποιο σημείο, συνήθως κάνουν φτερά μετά την αποχώρηση κάποιου πελάτη!!

Τι χρειάζεται λοιπόν επιγραμματικά για την τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής; 

Κατ αρχήν ….ένα TP-Link EAP115.

ap115

 

Κατά δεύτερον ένα καλώδιο UTP ακόμη και cat 5. Δεν έχουμε απαιτήσεις μεγάλες από ένα τέτοιο σύστημα, οπότε το 1000Mbps δίκτυο δεν είναι απαραίτητο. Άρα χρησιμοποιόντας τα δύο ζεύγη για το δίκτυο των 100Mbps και ένα ζεύγος για την τροφοδοσία, είμαστε έτοιμοι.

Και τρίτον, ένα PoE Switch ανάλογων θέσεων με τα AP που θα τοποθετήσουμε στο χώρο.

d link

Ο τρόπος συνδεσμολογίας των υλικών γίνεται ως εξής: Από το router μας βγάζουμε ένα καλώδιο ethernet και το οδηγούμε στο PoE Switch. Από το PoE switch με ένα καλώδιο ethernet πηγαίνουμε στο σημείο που θα τοποθετηθεί το PoE AP. Αν ο χώρος περιλαμβάνει και άλλο switch, ένα switch που καλύπτει θέσεις εργασίας ας πούμε, τότε από το switch αυτό πηγαίνουμε ένα καλώδιο ethernet στο PoE switch, από το PoE στα ΑΡ με τα ethernet καλώδιά μας και είμαστε έτοιμοι.

Πως ρυθμίζω το TP-Link EAP115…

Με το που είμαστε έτοιμοι, τα έχουμε τοποθετήσει όλα και έχουμε συνδέσει, πατάμε το power button του switch και τότε θα δούμε ότι το ενδεικτικό του AP θα ανάψει. Αφού ανάψει, δε σημαίνει ότι λειτουργεί! Απλά είναι σε κατάσταση αναμονής. Πρέπει λοιπόν να το σετάρουμε (ρυθμίσουμε). Αν έχουμε παραπάνω από ένα AP πχ 5 ή 10 ή παραπάνω, τότε πρέπει να κατεβάσουμε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μας από τον οποίο θα ρυθμίσουμε τα AP. Το πρόγραμμα θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της TP-Link στον παρακάτω σύνδεσμο…EAP Controller

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε βήμα βήμα το σετάρισμα. Πραγματικά απλούστατο. Στην αρχή το βίντεο μας εξηγεί πως ρυθμίζουμε ένα AP. Περίπου μετά τη μέση του βίντεο θα δούμε πως θα ριθμίσουμε μια ομάδα από AP…

 

Ένα μειονέκτημα που θα παρατηρήσετε ότι το συγκεκριμένο AP δεν τοποθετείται σε κουτιά ενιαίου πλαισίου όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, διότι είναι συγκεκριμένων διαστάσεων οπότε δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ομάδα. Οπότε, αν το γνωρίζουμε από αρχής πρέπει να τοποθετούμε ένα κουτί διακόπτου περίπου 2 – 3 εκατοστά απόσταση από τα κουτιά της ομάδας. Όμως πχ, στην περίπτωση της φώτο δε χρειαζόμαστε κάποιο switch έξτρα σε κάθε συσκευή όταν έχουμε ένα καλώδιο και θέλουμε χρήση παραπάνω συσκευών από μια.

ap115c

 

Το περιβάλλον διαχείρισης του προγράμαμτος είναι πάρα πολύ απλό και μπορούμε να ρυθμίσουμε πολλές παραμέτρους στα AP μας. Οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν είτε για κάθε AP ξεχωριστά, είτε για όλα τα AP οι ίδιες, πάλι ανάλογα τις απαιτήσεις. Είτε 2 AP έχουμε είτε 100, μπορούμε να κάνουμε μια ρύθμιση για όλα. Πχ θέλουμε να βάλουμε κωδικό και όνομα δικτύου (οι πιο κλασικές ρυθμίσεις) τότε το κάνουμε μια φορά για όλα! Μπορούμε όμως για καθε ένα ξεχωριστά να δίνουμε όνομα και κωδικό. Για περισσότερες ρυθμίσεις θα τις δείτε στο πρόγραμμα. Είναι πανεύκολο

Shares