Δίκτυα – Access Point PoE – Τοποθέτηση Ρύθμιση – οδηγός

Δίκτυα – Access Point PoE – Τοποθέτηση Ρύθμιση – οδηγός

Είμαστε σε ένα χώρο και θέλουμε να έχουμε Wi – Fi

σε όλα τα μήκη και πλάτη του χώρου! Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχουμε σήμα χωρίς διακοπές και στη μέγιστη δυνατή ισχύ του;

Router παρόχου

Αρχικά, αν ο χώρος είναι μικρός, αρκούμαστε στο router του παρόχου μας, αυτό που μας έδωσε με τη σύνδεση adsl που κάναμε, δηλαδή το πακέτο που ζητήσαμε. Όμως το router που συνήθως δίνουν οι πάροχοι με τη σύνδεση, είναι καλούτσικα αλλά κάνουν για ένα μικρό χώρο, συνήθως σπίτι ή μικρό γραφείο. Η εμβέλειά τους δε θα ξεπεράσει τα 10 μέτρα εντός του σπιτιού ή γραφείου, ειδικά όταν υπάρχουν τοίχοι, πόρτες και διάφορα άλλα εμπόδια.

tis plakas

Οι λύσεις που υπάρχουν για να αυξήσουμε την εμβέλεια ενός δικτύου Wi – Fi είναι κάμποσες. Αρχικά, μπορούμε να αγοράσουμε ένα επώνυμο καλής ποιότητας Router. Ένα αξιόπιστο router σημαίνει εμβέλεια συγκεκριμένη χωρίς διακοπές του σήματος και ασφαλές. Ένα πολύ καλό router ξεκινάει από τα 60 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ ή και παραπάνω!! Όμως σε ένα οικιακό ή μικρό επαγγελματικό δίκτυο, με 100 ευρουλάκια είμαστε αρκετά καλυμμένοι, από πλευράς εμβέλειας και αξιοπιστίας.

Τι γίνεται όμως όταν χρειαζόμαστε περισσότερους χρήστες συνδεμένους και ταυτόχρονα να μην έχουμε απώλειες, σε σήμα, ταχύτητες κλπ;

Powerlines

Εκεί υπάρχουν αρχικά οι λύσεις των Powerlines…

pl

Θα εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια τι είναι το Powerline. Είναι μια συσκευή την οποία τη συνδέουμε σε μια οποιαδήποτε πρίζα ρεύματος παίρνει και το σήμα δικτύου από το router μας, είτε wi – fi είτε με καλώδιο ethernet, το σήμα του δικτύου περνάει εντός των καλωδίων του ρεύματος και συναντάει το ‘’ταίρι’’ της, το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε άλλη πρίζα στον ίδιο ή ακόμη και σε άλλο όροφο !! Οπότε από εκεί θα πάρουμε internet είτε ασύρματα, είτε με καλώδιο Ethernet!!

Μια αρκετά βολική λύση για τοπικά δίκτυα ιδιωτικής χρήσης, ακόμη και σε μικρά ενοικιαζόμενα, που δυσκολευόμαστε να έχουμε σήμα στον ίδιο όροφο στην άλλη άκρη του χώρου, ή ακόμη και δύο ή τρείς ορόφους κάτω ή πάνω από εμάς.

Όμως, οι απαιτήσεις, αυξάνονται σε μεγαλύτερους χώρους και ειδικά όταν είναι απαραίτητη η σύνδεση μέσω Wi – Fi. Οι χώροι αυτοί μπορεί να είναι καφετέριες, πολυκαταστήματα, παραλίες, μεγάλα ξενοδοχεία κλπ.

Access Point PoE

Εκεί περνάμε σε λύσεις Access Point Power over Ethernet. Το Access Point PoE είναι μια συσκευή, κεραία – αναμεταδότης, την οποία μπορούμε να συνδέσουμε με ένα καλώδιο Ethernet και τροφοδοσία στο τοπικό ή επαγγελματικό μας δίκτυο και από αυτή να έχουμε internet μεσω Wi – Fi που εκπέμπει, ακόμη και στα 150μ!! (Υπάρχουν και απλότερα AP τα οποία δε χρειάζονται τροφοδοσία extra)

AP1

Ανάλογα βέβαια με την ποιότητα της συσκευής και φυσικά πάλι παίζουν μεγάλο ρόλο τα εμπόδια. Οπότε αν έχουμε ένα κατάστημα ή καφετέρια ή παραλιακό μαγαζί ή ακόμη και ξενοδοχείο, είναι μια ιδανική λύση για μεγάλη εμβέλεια, αξιοπιστία κλπ. Οι συσκευές αυτές εκπέμπουν κυρίως προς την κατεύθυνση που ‘’κοιτάνε’’. Όχι ότι δεν θα πιάσουμε σήμα αν είμαστε πίσω της ακόμη και στα 20 μέτρα, απλά το μέγιστο που υπόσχεται η κάθε εταιρεία, θα το πιάσουμε έχοντας ‘’ορατότητα’’ στην πρόσοψη της συσκευής.

Στην παρακάτω φωτό δείτε σε ένα AP Dlink PoE, τα σημεία σύνδεσής του, ενδείξεις κλπ …

poedlink

Αυτές οι συσκευές, μόλις τις συνδέσουμε στο Switch μας, ή στο Router μας, χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα και αποκτούμε ελεύθερη πρόσβαση στο Wi – Fi δίκτυο που θα εκπέμψουν και εφόσον είναι συνδεμένες στο router έχουμε ελεύθερο internet.

Εννοείται ότι αφού τοποθετήσαμε τη συσκευή, θα χρειαστεί να τη ρυθμίσουμε, ώστε να μη μπαίνει όποιος να ναι στο δίκτυο. Όταν λέμε να ρυθμίσουμε, μπορούμε να δώσουμε οποιοδήποτε όνομα θέλουμε και φυσικά να ορίσουμε και έναν κωδικό πρόσβασης. Εκτός από αυτές τις ρυθμίσεις, μπορούμε να κάνουμε αρκετές ακόμη, ανάλογα με τη συσκευή και τις δυνατότητες, όμως στο παρόν άρθρο θα αλλάξουμε όνομα δικτύου και κωδικό πρόσβασης, που είναι και οι πιο δημοφιλείς ρυθμίσεις.

Πάμε λοιπόν να ρυθμίσουμε τις PoE AP συσκευές μας…

Στην εικόνα που ακολουθεί έχουμε ένα σχεδιάγραμμα με τον τρόπο σύνδεσης των Access Point στο δίκτυό μας. Στο συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα, έχουμε PoE ΑΡ (Power over Ethernet Access Point) συσκευές. Δηλαδή, χρειάζονται ένα τροφοδοτικό για να λειτουργήσουν. Η τροφοδοσία περνάει μέσω του καλωδίου Ethernet και συνήθως είναι έως 48volt…

syndeseisAP

Όπως βλέπουμε στο σχεδιάγραμμα, οι συσκευές έχουν έναν injector (βλέπε εικόνα παρακάτω), τον οποίο και βάζουμε σε μια πρίζα. Ο injector, έχει μια θύρα Ethernet in στην οποία θα κουμπώσουμε ένα Patch Cord από το switch μας. Έχει και μια θύρα Ethernet out από την οποία θα φύγουμε με ένα καλώδιο Ethernet και θα καταλήξουμε στην συσκευή μας AP PoE.

POE

Αφού έχουμε τοποθετήσει τις ΑΡ συσκευές μας, τους αντίστοιχους injectors  με το καλώδιο Ethernet επάνω στο switch ή στο router (αν δεν υπάρχει switch), πάμε στον υπολογιστή που υπάρχει στο συγκεκριμένο δίκτυο, ή έχουμε μαζί μας ένα laptop που το κουμπώνουμε κι αυτό με ένα καλώδιο Ethernet επάνω στο Switch.

Είναι πολύ απλή η διαδικασία ρύθμισης, αρκεί να είστε ελαφρώς εξοικειωμένοι με υπολογιστές. Οπότε, ανοίγουμε έναν Browser (Mozilla, chrome ή όποιον διαθέτουμε) και πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων μια διεύθυνση (ΙΡ) η οποία (αριθμητικώς) βρίσκεται κοντά στην διεύθυνση (ΙΡ) των Access Point.

Πχ: Στις οδηγίες χρήσης του Access Point μας έχει την IP των AP που αγοράσαμε. Αυτή έχει τη μορφή: 192.168.0.50, το δίκτυό μας συνήθως έχει διεύθυνση 192.168.1.1 Αυτό σημαίνει ότι η IP του AP με του υπολογιστή μας είναι μακριά!! Για να μπορέσουμε να δούμε στον υπολογιστή μας και να ρυθμίσουμε το AP πρέπει να αλλάξουμε προσωρινά τη διεύθυνση IP του υπολογιστή μας, ώστε να τη φέρουμε όσο κοντύτερα γίνεται με τις διευθύνσεις των AP. Οπότε, αφού ο κατασκευαστής των ΑΡ μας δίνει τα ΑΡ με ΙΡ 192.168.0.50 Θα πρέπει ο υπολογιστής μας να πάρει μια διεύθυνση 192.168.0.40 ή 45 ή 55 ή τέλοσπάντων κάπου εκεί γύρω…

ap4

Για να αλλάξουμε την IP του υπολογιστή μας πρέπει να μεταβούμε στις ρυθμίσεις του προσαρμογέα δικτύου του υπολογιστή μας. (προσοχή: όταν βάλουμε τη στατική ΙΡ που θέλουμε για να ρυθμίσουμε τα ΑΡ ο υπολογιστής μας θα χάσει την πρόσβαση στο internet, αλλά αυτό είναι προσωρινό εως ότου ρυθμίσουμε τα ΑΡ μας και επαναφέρουμε την ΙΡ στον υπολογιστή μας)

Πως το κάνουμε αυτό;

Πάμε στο εικονίδιο δικτύου κάτω δεξιά στην γραμμή εργασιών και κάνουμε αριστερό κλικ, αμέσως θα αναδυθεί μια καρτέλα που θα μας δείχνει διάφορες επιλογές …

ar6

ar7

 

Πατάμε εκεί που λέει: Ρυθμίσεις δικτύου…

ar8

και μας ανοίγει η καρτέλα ρυθμίσεων δικτύου του υπολογιστή μας…

rythmiseis

Πάμε αριστερά της καρτέλας και πατάμε > Ethernet , στις επιλογές που ανοίγουν πατάμε > Αλλαγή επιλογών προσαρμογέα….

ry2a

Αμέσως θα εμφανιστεί η παρακάτω καρτέλα….

ry3

Πατάμε δεξί κλικ επάνω στον προσαρμογέα Ethernet και επιλέγουμε > Ιδιότητες….θα μας ανοίξει το παρακάτω…

ry4

στο αναδυόμενο επιλέγουμε > Πρωτόκολλο Internet Έκδοση 4 (TCP/IPv4)

ry4ab

και μετά > ιδιότητες. Θα μας ανοίξει η παρακάτω καρτέλα…

ry5

όπου > Αποεπιλέγουμε το: Αυτόματη απόδοση διεύθυνσης ΙΡ και επιλέγουμε το: ‘’χρήση της παρακάτω διεύθυνσης ΙΡ’’ ….

ry5a

Γράφουμε την ΙΡ που θέλουμε (να είναι κοντά στην ΙΡ του Access point όπως είπαμε πιο πρίν). Μάσκα υποδικτύου θα πάρει αυτόματα και πατάμε ΟΚ

Τώρα πληκτρολογώντας στον Browser την ΙΡ του Access Point μας θα μας το βρεί αμέσως !!

ar1

Θα μας ζητήσει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Συνήθως βάζουμε: admin, κωδικό δε βάζουμε τίποτα και πατάμε enter !! Μόλις μπήκαμε στο Access point μας και πλέον έχουμε όλες μας τις ρυθμίσεις φόρα μόστρα ! Επιλέγουμε εκεί που λέει: Basic settings και μετά > WLAN Settings. Εκεί αλλάζουμε το όνομα του δικτύου μας που βρίσκεται στην επιλογή: SSID.

ar3

Αφού αλλάξουμε το όνομα, πάμε εκεί που λέει τον κωδικό του δικτύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κενό, γιατί είπαμε, με το που το συνδέουμε, αυτό μπαίνει ελεύθερα στο Internet, άρα πληκτρολογούμε έναν κωδικό που θέλουμε και πατάμε save. Αυτόματα θα κάνει μια επανεκκίνηση το Access point και είμαστε Κομπλέ!!

ap5

Με την ίδια διαδικασία θα ρυθμίσουμε και το επόμενο Access point μας ή όσα έχουμε. Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις, αλλάζουμε πάλι την IP του υπολογιστή μας, αυτό το ‘’Πρωτόκολλο Internet Έκδοση 4 (TCP/IPv4)’’ και το γυρίζουμε πάλι στο αυτόματο, οπότε να μπορεί ο υπολογιστής μας να συνδεθεί και πάλι στο διαδίκτυο.

Μετά από όλα αυτά, έχουμε τα Access Point μας να λειτουργούν κανονικά, όμως με κωδικό πρόσβασης πλέον και όνομα δικτύου που τους δώσαμε.

Καλές ρυθμίσεις…

Shares