Ομοαξονικά καλώδια και ποιά η χρήση τους

Ομοαξονικά καλώδια και ποιά η χρήση τους

Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε όσα περισσότερα ομοαξονικά

καλώδια μπορούμε, ή τουλάχιστον τα κυριότερα. Θα ξεφύγουμε από το ”κλασικό RG59 – 11 – 6 που η χρήση τους είναι κυρίως για TV – SAT – CCTV, και θα περάσουμε σε ομοαξονικά καλώδια τα οποία είναι πιο ”σπάνια” στην αγορά με βάση τον τύπο αλλά και τη χρήση που προορίζονται. Επίσης, θα εκπλαγείτε από την ποσότητα και τα εκατοντάδες είδη ομοαξονικών καλωδίων που κυκλοφορούνε στην αγορά. Εκτός από αυτά που θα αναφέρουμε στο παρόν άρθρο υπάρχουν και άλλα είδη ομοαξονικών καλωδίων !! Αλλά τουλάχιστον με όλα αυτά που θα σας παρουσιάσω, νομίζω προς το παρόν έχουμε καλύψει όλα τα RG…

CARG59ab

Στα δίκτυα σήματος εικόνας χρησιμοποιούνται καλώδια των 75ΩΜ γιατί αυτή είναι η απαίτηση που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα σύστημα εικόνας. Αυτό έχει σημασία, διότι όταν ένα καλώδιο δεν έχει τερματιστεί στη χαρακτηριστική εμπέδησή του, τότε δεν απορροφάται όλη η ενέργεια του σήματος video από το φορτίο, αλλά μέρος της ανακλάται πίσω στη γραμμή μεταφοράς. Έτσι, στο καλώδιο συνυπάρχουν δύο σήματα video. To επιθυμητό σήμα μετάδοσης και το ανακλώμενο σήμα. Άρα αν βάλουμε ομοαξονικό 50ΩΜ σε ένα κλειστό κύκλωμα ή μία TV θα έχουμε ”παράσιτα” (το λεγόμενο είδωλο εικόνας) και μεγάλες απώλειες σήματος. Υπολογίζεται ότι η χρήση ενός καλωδίου 50ΩΜ έχει απώλειες της τάξης του 30% από ένα καλώδιο 75ΩΜ !!

Πολλές ακόμη εφαρμογές που τα συναντούμε είναι σε radar, σε μετάδοση ραδιοσυχνοτήτων, κεραίες υψηλών συχνοτήτων, δίκτυα, χώροι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και στους 250 βαθμούς κελσίου!!

Σχετικά άρθρα με ομοαξονικά καλώδια και τρόποι μετάδοσης σήματος μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/astheni-reumata/cctv/item/475-cctv-kai-tropoi-metadosis-simatos-me-diafora-kalodia

http://electricalnews.gr/texnika-arthra/astheni-reumata/cctv/item/643-cctv-tv-cables

Να περάσουμε σε ομοαξονικά καλώδια πέραν συνηθσμένης χρήσης: Ένα καλώδιο ομοαξονικό χρησιμοποιούνταν παλαιότερα σε δίκτυο υπολογιστών. Προσωπικά εμένα, μου κινούσε την περιέργεια, όποτε πήγαινα σε γραφείο ή υπηρεσία της ΔΕΗ, μέχρι και πρίν λίγα χρόνια, έψαχνα να βρώ που κουμπώνουν τα UTP για το δίκτυό τους !! Και ανακάλυψα ότι το ”δίκτυό” τους αποτελούνταν από καλώδια ομοαξονικά των 50ΩΜ και έτρεχε στα 10MHZ !!! Απελπισία πραγματική !

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των ομοαξονικών καλωδίων (εξαρτάται από το μοντέλο βέβαια) που δεν πρέπει να παραλείψουμε, είναι η αντοχή της μόνωσής τους σε αρκετά υψηλές τάσεις !! Ακόμη και 5000volt !!! Εξ αλλου σε απλές εφαρμογές, τα συναντούμε σε επιγραφές νέον, λόγω αυτής της δυνατότητας !

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αρκετά είδη ομοαξονικών καλωδίων πέρα των συνηθισμένων…

rg coax cable applications

Και παρακάτω μπορείτε να δείτε άλλον ένα πίνακα με τύπους ομοαξονικών από RG142-RG188 και τα χαρακτηριστικά τους…

RG142 188

Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα ένα και να δούμε ποιά η χρήση τους. Όπου βλέπουμε το γράμμα U στο τέλος πχ: RG213/U σημαίνει ότι έχουμε καλώδια υψηλών συχνοτήτων για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές. Αρχικά, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αναπτύχθηκαν για στρατιωτική χρήση και ακολουθεί τις Αμερικανικές Στρατιωτικές Προδιαγραφές MIL C 17, από εκεί προέρχεται και η ονομασία RG (RADIO GUIDE)

Ξεκινάμε με το γνωστό σε όλους και πιο διαδεδομένο σε χρήση RG59. Ένα καλώδιο των 75ωμ το οποίο χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις κλειστού κυκλώματος.

RG59abc

Ομοαξονικό καλώδιο RG 58 προδιαγραφών Mil-C-17.
Έχει σύνθετη χαρακτηριστική αντίσταση 50 Ohm και χρησιμοποιείται σε κεραίες εκπομπής, χαμηλής ισχύος. Ιδανικό για εκεί που χρειάζονται μικρά μήκη καλωδίων όπως πχ, χρήση σε αυτοκίνητο.

RG58

RG7 το καλώδιο χρησιμοποιείται ως καλώδιο διανομής για εσωτερικό CATV, συστήματα CCTV και ως καλώδιο σύνδεσης για τα δορυφορικά συστήματα

rg7

RG8 Το διαχρονικό κλασικό ομοαξονικό καλώδιο.

RG8

Αντοχές μέχρι 80 βαθμούς κελσίου

rg9

RG62A, Στρατιωτική προδιαγραφή MIL-C-17, αγωγός χαλκού με χάλυβα επενδεδυμένο, μέχρι 80 βαθμούς κελσίου

rg 62

RG142, με αντοχές σε μεγάλες θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται κυρίως σε διασυνδέσεις εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και ασύρματων εφαρμογών. Ραντάρ GPS και ιατρικά συστήματα, ενώ έχει αρκετά αποτελεσματική θωράκιση

RG142

RG174a

RG179, ένα καλώδιο 75ωμ με αντοχές σε θερμοκρασίες έως 200 βαθμούς κελσίου !!

rg179

RG180, Συνήθως θα το βρούμε σε μετάδοση ραδιοσυχνοτήτων και ARCNET δικτύωση

rg180

RG187,75ωμ. Θα το συναντήσουμε κυρίως σε μετάδοση δεδομένων, ραδιοσυχνότητες RF, υψηλές θερμοκρασίες και εφαρμογές εκπομπής. Συχνά θα το δούμε σε μετάδοση βίντεο και σε συστήματα ασφαλείας που απαιτούν αντοχές σε μεγάλες θερμοκρασίες έως 230 βαθμούς C !!!

rg187a

RG188, 50ωμ. Αντοχή έως 250 βαθμούς κελσίου, οπότε θα το συναντήσουμε σε περιβάλλοντα με υψηλές απαιτήσεις θερμοκρασίας. Έως 10000MHZ, και αντοχή έως 1200volt

rg188

RG213, 50ΩΜ, έως 90 βαθμούς κελσίου. Ραδιοεπικοινωνίες, μετάδοση δεδομένων και εφαρμογές πληροφορικής καθώς και αντοχές σε υψηλή τάση έως 5000volt !!

RG213

RG214,  80 βαθμούς κελσίου, 5000volt !! ένα ομοαξονικό με χρήση σε μετάδοση σημάτων σε πολύ υψηλές συχνότητες. Επάργυροι αγωγοί και ο κεντρικός και η θωράκιση.

RG214U

RG223, 50ΩΜ, αντοχή σε 75 βαθμούς, καλύτερη θωράκιση και μικρότερες απώλειες σήματος από RG58 και RG174. Αντοχή έως 1900volt !!

RG223

RG316, 200βαθμούς κελσίου, 1200volt, μετάδοση ραδιοσυχνοτήτων και τηλεπικοινωνιών. Ασύρματη επικοινωνία και σε πολλές συσκευές του στρατού !

rg316a

Νομίζω καλύψαμε μεγάλη γκάμα ομοαξονικών (COAXIAL) καλωδίων. Ελπίζω να βρείτε αυτό που θέλετε χωρίς άπειρο ψάξιμο στο διαδίκτυο. Το γεγονός είναι ότι σε καλώδια RG υπάρχουν 400 είδη και πολλά από τα είδη έχουν υποκατηγορίες, άρα είναι αρκετά παραπάνω !! Καλύψαμε τα σημαντικότερα.

Οι υποκατηγορίες έχουν μικροδιαφορές σε κάποια χαρακτηριστικά τους από το μητρικό RG. πχ το RG9 παράγεται σε τρία είδη: RG9 – RG9A – RG9B !! Οι διαφορές που συναντούμε στα τρία μοντέλα είναι στο χρώμα και σύνθεση του εξωτερικού μανδύα, στη θωράκιση και στο max operating voltage.

Γενικότερα τα RG καλώδια ξεκινούν από το RG4 και σταματούν στο RG405!

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τύποι ομοαξονικών καλωδίων εκτός τα RG τα οποία ονομάζονται…………….θα σας τα παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο !!

 

Shares