Powertag – Τι είναι;

Powertag – Τι είναι;

Η τεχνολογία προχωρά, κάνοντας άλματα καθημερινά.

Έτσι, η χρήση της και στο ηλεκτρολογικό υλικό, μπαίνει για τα καλά στο ….”πετσί” του !

Ένα νέο υλικό έχει ήδη παρουσιαστεί από γνωστή εταιρεία Ηλεκτρολογικού υλικού, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, κάνοντας πιο εύκολα ορισμένα πράγματα όσο αφορά ενδείξεις και διαγνώσεις σε βλάβες υλικού.

Έτσι, εμφανίζονται τα Powertags τα οποία προσαρμόζονται επάνω στο ραγοϋλικό μας. Βλέπε φωτό…

powertag1

Το powertag είναι ένα εξάρτημα το οποίο παίρνει πληροφορίες από το κάθε εξάρτημα, είτε αυτό είναι αυτόματη ασφάλεια είτε κάποιο ρελέ διαρροής είτε κάποιο άλλο ραγοϋλικό. Και με τη χρήση wi-fi δέκτη, στέλνει τις πληροφορίες αυτές σε μια κεντρική μονάδα που συνεργάζεται με το υλικό αυτό. Η μονάδα αυτή μπορεί να είναι είτε Wi – Fi είτε ενσύρματη με καλώδιο Ethernet. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κουμπωθεί σε ένα τοπικό δίκτυο, οπότε κάποιος χρήστης υπολογιστή, μπορεί και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες.

Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι είναι ένας ….mini αναλυτής ενέργειας!

Δείτε τα πολύ ωραίο βίντεο της Εταιρείας…

 

Οι πληροφορίες που μας προσφέρει ένα powertag, μπορεί να είναι είτε Ampere, τάση, ισχύ χρήσης και ίσως πολλές άλλες ακόμη.

Αυτό το υλικό, προσφέρει κάτι παραπάνω από τον ανιχνευτή τόξου. Ο ανιχνευτής τόξου, όταν αντιληφθεί αύξηση θερμοκρασίας ή Arc (Ηλεκτρικό τόξο) τότε θα μας διακόψει το κύκλωμα ή ολόκληρη την ηλεκτροδότηση (αν είναι τοποθετημένος σε κεντρική ασφάλεια – διακόπτη). Ενώ το powertag μπορεί να μας δίνει ηχητική και φωτεινή ένδειξη όταν κάποιες τιμές ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα όρια. Επίσης ένα καλό ακόμη ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε υφηστάμενο υλικό, πχ σε ήδη τοποθετημένο πίνακά μας!

Μπορεί να έχουμε ακόμη και ρύθμιση σε τιμές, οπότε να προσαρμόζουμε εμείς το πότε θα μας ειδοποιεί ένα Powertag

Υπάρχει η δυνατότητα ειδοποίησης και στο Smarphone μας φυσικά. Εφόσον η συσκευή μπαίνει στο δίκτυο, μπορούμε να έχουμε έλεγχο από παντού.

Και τώρα ας αρχίσω με λίγα αρνητικά!

Βέβαια, τα αρνητικά είναι σκέψεις μετά από εμπειρία ετών με νέα υλικά. Ελπίζω ότι μετά από δοκιμή τέτοιου υλικού σε κάποια εγκατάσταση, να επανέλθω με εμπεριστατωμένη αξιολόγηση. Όπως κάθε εξάρτημα έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Σαν πρώτο αρνητικό θα αναφερθώ στο ασύρματο των tags. Γενικά κάθε Wi – Fi ιστορία, δεν είναι όσο αξιόπιστο είναι το καλώδιο.

Ένα άλλο ‘’αρνητικό’’ που θα σημείωνα, λόγω του ότι το μέγεθος των ραγοϋλικών δεν έχει αλλάξει εδώ και 50 περίπου χρόνια, κατά συνέπεια και τα κενά μεταξύ των ραγοϋλικών στα κλασικά κουτιά των ηλεκτρολογικών πινάκων (οικιακά ή μικρών επαγγελματικών χώρων), αυτό το νέο υλικό ίσως απαιτεί μεγαλύτερους σε χωρητικότητα πίνακες, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι πρέπει οι πίνακες (αν κάνουμε χρήση τέτοιου υλικού) να γίνονται παραγγελία σε κατασκευαστή πινάκων και όχι μια λύση έτοιμη τυποποιημένη.

PowerTag2

Ένα άλλο (γενικότερο αρνητικό) στη χώρα μας όπως πάντα, κάθε νέο υλικό εμφανίζεται και μαθαίνουμε γι αυτό, μετά από κάμποσα χρόνια. Πχ, το AFD είναι υποχρεωτικό στη Γερμανία εδώ και χρόνια (2012) και εμείς μάθαμε γι αυτό μόλις πέρυσι.

Πάντως, καλοδεχούμενες όλες οι νέες τεχνολογίες. Καλως όρισες λοιπόν PowerTag από τη Schneider

Shares