Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Ρελέ διαρροής – γειώσεις – κράτος;

Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Ρελέ διαρροής – γειώσεις – κράτος;

Η πολιτεία; Οι αρμόδιες αρχές; Επιθεώρηση λέγεται;

Ελεγκτές λέγονται; Πως λέγονται ούτε αυτοί γνωρίζουν μάλλον.

Πέρυσι (2016), ξεκίνησε μια μαζική ελεγκτική ‘’έφοδος’’ από την επιθεώρηση εργασίας, μπαίνοντας σε χώρους καταστημάτων, ξενοδοχείων, κτιρίων κλπ, αλλά κυρίως τουριστικών περιοχών, ώστε να ελεγχθούνε οι εγκαταστάσεις των κτιρίων αυτών που δέχονται ως επισκέπτες εμάς τους ίδιους, πολίτες άλλων χωρών, τα παιδιά τους και τα παιδιά μας.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν και τα πρόστιμα θα έπεφταν τσουχτερά όταν: Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο κτίριο – κατάστημα – ξενοδοχείο, δεν πληρούσαν τα βασικά έστω !! Ποια είναι τα βασικά θα μου πείτε; Φυσικά, ένα ρελέ διαρροής σε ΚΑΘΕ ηλεκτρολογικό πίνακα και ΥΔΕ η οποία να βρίσκεται σε ισχύ!

Τι σημαίνει ΥΔΕ;

Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (πιστοποιητικό ηλεκτρικής εγκατάστασης παλαιότερη ονομασία)

Ποιο ξενοδοχείο στην επικράτεια, πέραν των νεόδμητων που λειτουργούν λιγότερο του ενός έτους, έχει ΥΔΕ σε ισχύ; ΚΑΝΕΝΑ σας πληροφορώ, ή αν τα λέω χοντρά…το 95% τουλάχιστον των ξενοδοχείων και χώρων που δέχονται τουρισμό ή γενικότερα κόσμο – ανθρώπινες ζωές,

Σχεδόν κανένας ξενοδόχος δε νοιάζεται, ή για να το θέσω πιο ομαλά μη παρεξηγηθούν οι Επιχειρηματίες της χώρας μας, ΔΕ γνωρίζει ίσως (από ότι έχω καταλάβει ως τώρα) ότι ένα ξενοδοχείο ή κάθε ενοικιαζόμενος χώρος που δέχεται κόσμο, πρέπει να έχει ΥΔΕ σε ισχύ και ρελέ διαρροής σε ΚΑΘΕ ηλεκτρολογικό πίνακα.

Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα που έχω, ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία την περίοδο αιχμής πληρώνει ο πελάτης 1500 – 3000 για μια διανυκτέρευση, ΔΕΝ έχουν ρελέ διαρροής σε κανέναν ηλεκτρολογικό πίνακα!! Ναι κανένα. Κοιμάται ο ‘’πελατάκος’’ με τα παιδιά του στο ξενοδοχείο και το ρεύμα ρέει άπλετο γύρω τους, έτοιμο να περάσει τα σώματά τους και να βρεί διέξοδο προς τη γή !!

Κύριοι ξενοδόχοι, τα ξενοδοχεία σας κάθε 1 χρόνο χρειάζονται ΥΔΕ.

Θέλετε να μάθετε κάθε πότε ο χώρος σας χρειάζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΥΔΕ;

Κάθε πότε χρειάζομαι ΥΔΕ, σε ποιές περιπτώσεις;

Αλλά ξέρετε ποιο είναι το ‘’κόλπο’’ όλων αυτών των κυρίων; Βάζουν ένα συντηρητή οποιονδήποτε. Δεν ζητούν να δούν αν έχει άδεια Ηλεκτρολόγου και τον βάζουν όλη τη μέρα καθημερινά, να τους ανακαινίζει τα δωμάτια (χειμερινούς μήνες η ανακαίνιση). Αφού ανακαινιστούν με οποιονδήποτε προκλητικό, για έναν σοβαρό επαγγελματία, τρόπο, είναι έτοιμα τη νέα σεζόν να φιλοξενήσουν τα παιδιά μας για τις διακοπές τους, ή τα παιδιά όλου του κόσμου.

Δεν υπάρχουν γειώσεις σε βασικά σημεία. Δεν υπάρχουν ρελέ διαρροής σε κανέναν πίνακα. Και αν υπάρχει κάποιο ρελέ, ή αυτό έχει παρακαμφθεί, ή αποξηλωθεί. Τους πελάτες ….τους τσιμπάει το ρεύμα στα μπάνια και πολλά άλλα, ο οποίος πελάτης πληρώνει αδρά για να έχει πέραν της θέας και του πλούσιου πρωινού και ασφάλεια για τη ζωή του! Τι απαιτεί ο πελάτης; Απαιτεί ασφάλεια και σεβασμό.

Σεβασμός στον πελάτη. Ποιόν σεβασμό κύριοι ξενοδόχοι, όταν πληρώνεστε 1500/βραδυά και το ρελέ διαρροής το κάνετε γαργάρα; Δε σέβεστε κανέναν πελάτη. Ρωτήστε τον τεχνικό σας, τον υπεύθυνο και αδειούχο ηλεκτρολόγο σας, για το τι πρέπει να κάνετε κάποια στιγμή, ώστε να ….σεβαστείτε τον πελάτη σας.

Το κόστος για ένα ξενοδοχείο, για να συντάξεις μια ΥΔΕ και να τοποθετήσεις τα αντίστοιχα ρελέ διαρροής, είναι μηδαμινό. Και ξέρετε πιο είναι το τρομερό; Ότι θα μπορούσε να δηλώσει έξοδα ο επιχειρηματίας, όταν ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 500 χιλιάρικα κέρδη και βγαίνει σα το ζητιάνο και παρακαλάει για τιμολογήσεις εικονικές από κακομοίρηδες επαγγελματίες…

Επιθεωρητές…

Έτυχα σε περιστατικό πριν λίγο καιρό, που μπήκε η επιθεώρηση σε βενζινάδικο και είδε τον υπάλληλο (ασφαλισμένος) αλλά έπρεπε να είχε σχολάσει εδώ και 15 λεπτά και ήταν ακόμη στο βενζινάδικο !! Ξέρετε πως έκανε η επιθεωρήτρια; Σα να έπιασε τον Αλ καπόνε και τον Κάρλος μαζί !!

Δε θα υποδείξω τη δουλειά του επιθεωρητή, αλλά έλεος ρε παιδιά, αντί να μπείτε σε 5 μεγαλοξενοδοχεία και να βγάλετε τα δώρα σας σε δυό μέρες και να έχει έσοδα το κράτος, πάτε και ‘’χτυπάτε’’ τον κοσμάκο.

Χτυπήστε τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εις βάρος των παιδιών μας. Τα ξενοδοχεία που δε σέβονται κανέναν, τα ξενοδοχεία που αγοράζουν τυρί και αυγά από τα λιντλ και χρεώνουν 1500 τη βραδιά. Τα ξενοδοχεία που όταν τους λες ότι δεν έχουν γείωση ή ρελέ, βάζουν τον συντηρητή (μη αδειούχο και ότι να ναι) και τους περνάει καλωδιώσεις εντός του σοβά οριζόντια σε ύψη απαγορευτικά. Τα ξενοδοχεία που όταν τους λές: πρέπει να φτιάξουμε ΥΔΕ, νομίζουν ότι τους λές να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες με 2 εκατομμύρια ευρώ. Πιάστε τον ξενοδόχο που βγάζει εκτός τα ρελέ διαρροής, διότι με τις αλχημείες που έχει κάνει στην εγκατάσταση λόγω ανεγκεφαλοσύνης (δε ξέρω αν υπάρχει στο λεξικό, έτσι μου ρθε) κανένα ρελέ διαρροής δεν κάθεται στη θέση του.

Πιάστε τον ξενοδόχο, που τον πελάτη, τον χτυπάει το ρεύμα στο μπάνιο και απαντά, ότι ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι έτσι είναι και δε μπορεί να κάνει κάτι άλλο !!!!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω επισκευτεί ξενοδοχεία τέτοιου τύπου και κλάσης, τα οποία λείπουν τα βασικά. Τους τα αναφέρεις και το κάνουν …..γαργάρα! η σε άλλο πρόσφατα, δεν είχε ρελέ σε 13 δωμάτια, αλλά ούτε και στη ρεσεψιόν. Όταν το ενέφερα στον ιδιοκτήτη, μου απάντησε: ”σοβαρά; αποκλείεται, έχω ρελέ παντού !! Τόσο άγνοια; τόσο έλλειψη υπευθυνότητας; τόσο τα καβούρια στην τσέπη, που δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές, που τις μετράνε με ευρώ μόνο κάθε βράδυ;

Το 2016, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η επιθεώρηση, ξεκίνησε λοιπόν τους ελέγχους, μπαίνοντας σε ξενοδοχεία και καταστήματα και έφτανε μέχρι τον ηλεκτρολογικό πίνακα, πατώντας και το κουμπάκι TEST ώστε να διαπιστωθεί ότι το ρελέ διαρροής δούλευε (αν υπήρχε ρελέ)

Είχαν αρχίσει λοιπόν τις ‘’καμπάνες’’ δίνοντας ένα μήνα διορία ώστε οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων ή καταστημάτων να προβούν σε βελτιώσεις ή τοποθετήσεις ελλείψεων.

Ξάφνου, το μέτρο αυτό ….ΠΑΓΩΣΕ, λέγοντας οι αρμόδιοι ότι λόγω φουλ σεζόν, δεν μπορούν να προβούν σε τέτοιες αλλαγές. Και το μέτρο ΠΑΓΩΣΕ εντελώς!! Από τότε, ούτε που ξαναακούστηκε! Κύριοι των υπουργείων (αρμόδιων) ποιος ανέλαβε τέτοια ευθύνη και πήρε τέτοια απόφαση και κανείς δε μιλάει γι αυτό;

Κάντε κάτι, διότι το πράγμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. ΔΕΝ υπάρχουν ρελέ διαρροής, ΔΕΝ υπάρχουν γειώσεις σε καταστήματα και ξενοδοχεία. Και αν υπάρχουν ή δε λειτουργούν, ή οι τιμές των γειώσεων είναι απαγορευτικές για λειτουργία τέτοιων χώρων. Ακούω παράπονα καθημερινά, από ανθρώπους που εργάζονται ή ακόμη και επιχειρηματίες, ότι τους χτυπάει το ρεύμα όταν κάνουν μπάνιο !!! Ακόμη και από πελάτες ενοικιαζόμενων χώρων !! Διαβάστε κύριοι, να δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε το ρεύμα να μη σας χτυπάει εσάς αλλά κυρίως αυτούς που σας ταίζουν με χρυσά κουτάλια…

Τι κάνω όταν με ψιλοχτυπάει το ρεύμα στο μπάνιο;

Παρακάτω σας επισυνάπτω ορισμένες φωτό από ξανοδοχεία 5 αστέρων ή Luxury ή εστιατόρια, μπορεί κάποιοι αρμόδιοι να συγκινηθούν, ή κάποιοι ιδιοκτήτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη, πριν κάποιος πελάτης πεθάνει και τους κλείσουν το χώρο δια παντός …..

Δεν έχουν ρελέ διαρροής, κακοτεχνίες ηλεκτρολογικές άπειρες, έχουν ρελέ αλλά είναι ασύνδετα, τροφοδοτούν από 32Α ασφάλειες καλώδια UTP !!! και πολλά άλλα….

1

2

3

5

6

7

8

9

10

11

12

20170421 133957

20170421 134016

20170421 134244

20170421 134407

13

15

17

18

19

20

21

Αυτά. Έχω μπόλικο υλικό ακόμη, πάρα πολύ, αλλά ήδη έχω κουράσει τους απλούς αναγνώστες. Και θεωρώ ότι αρκεί το υλικό για αυτούς που αφορά άμεσα…..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Shares