Το καλώδιο Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αθήνα… προχωρά

Το καλώδιο Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αθήνα… προχωρά

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ευρώπης

μέσω Ελλάδας με το καλώδιο Euro Asia Interconnector και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EAST MED, θα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα στην ημερήσια ατζέντα της τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία θα φιλοξενηθεί την Τρίτη στη Λευκωσία.

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ στην τέταρτη τριμερή συνάντηση κορυφής της Λευκωσίας την ερχόμενη Τρίτη, θα επαναβεβαιώσουν την δέσμευση τους για συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση της πολυεπίπεδης συνεργασίας τους, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, με την υπογραφή και επικαιροποίηση νέων συμφωνιών.

Στην κορυφή της ατζέντας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των Πρωθυπουργών του Ισραήλ Βενιαμίν Νεντανιάχου και της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, θα βρεθούν θέματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, η κατάσταση στην Συρία και το Κυπριακό.

Ειδικότερα στον τομέα της Ενέργειας θα εξετάσουν την από κοινού προώθηση και υλοποίηση των έργων της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω του αγωγού East Med και της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω του Euro Asia Interconnector.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε: “Με σκοπό την εξασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων μας. Πρέπει να πούμε ότι έχουμε πλέον σε εξέλιξη μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών για την εξασφάλιση του κοινού μας μέλλοντος”.

Στο περιθώριο της συνάντησης των τριών ηγετών θα λάβουν χώρα και χωριστές τριμερείς των Υπουργών Ενέργειας, Υγείας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών. Οι νέες συμφωνίες που προωθούνται θα διευρύνουν τους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ Αθήνας Λευκωσίας και Τελ Αβίβ.

“Οι ηγέτες των κρατών μας προχωρούν και φροντίζουν και για γέφυρες συνεργασίας και μεταξύ των ίδιων των λαών. Σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών όπως η συνεργασία για την δασοπυρόσβεση, έρευνα τεχνολογία τις δορυφορικές εφαρμογές και ου το καθεξής”, συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Από την τελευταία συνάντηση κορυφής του περασμένου Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, μεσολάβησε στην Λευκωσία τον Δεκέμβριο, η υπογραφή σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Ιταλίας του μνημονίου συναντίληψης για κατασκευή του αγωγού East Med.

Πηγή: ant1iwo.com

Shares