ΣΕΗΚ – ”Επικίνδυνα Λάθη σε βιβλία Ηλεκτρολόγων”!!
Ο ΣΕΗΚ (Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου) καταγγέλει τα κάτωθι:
Τα περισσότερα από τα βιβλία που παραδίδονται στους μαθητές των Τεχνικών Σχολών του κλάδου των ηλεκτρολόγων, είναι γεμάτα λάθη που εγκυμονούν κινδύνους, τόσο για τους ίδιους τους μαθητές όσο και για μελλοντικούς πιθανούς πελάτες τους. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΣΕΗΚ) Γιώργος Κυριάκου, κάποια από τα λάθη που ο ίδιος εντόπισε στα συγκεκριμένα βιβλία από μια πρόχειρη μελέτη τους, μπορεί να οδηγήσουν τους μαθητές – αυριανούς ηλεκτρολόγους σε επικίνδυνα μονοπάτια, εκθέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Σχεδόν όλα τα λάθη, οφείλονται στο γεγονός ότι τα βιβλία που παραδίδονται στους μαθητές, γράφτηκαν πριν από χρόνια όταν οι κανονισμοί που ίσχυαν για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ήταν διαφορετικοί από τους σημερινούς.
Σύμφωνα πάντως με ανώτερο λειτουργό του υπουργείου Παιδείας, οι καθηγητές παραδίδουν σημειώσεις στους μαθητές στις οποίες καταγράφονται τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, όμως έστω και έτσι, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υπαρκτός, αφού εύκολα μπορεί ένας μαθητής να χάσει τις σημειώσεις ή να μην τις παραλάβει λόγω απουσίας του από το μάθημα και έτσι, η μελέτη του να βασιστεί στα λανθασμένα δεδομένα που καταγράφονται στα βιβλία και να εκτεθεί σε κίνδυνο.
Απορίας άξιο πάντως είναι το γεγονός ότι τα βιβλία αυτά, δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη και εξακολουθούν να φτάνουν με επίσημο τρόπο και μέσω των διαδικασιών του υπουργείου Παιδείας σε μαθητικά χέρια.
Το πρόβλημα θα λυνόταν εάν τα βιβλία αυτά επικαιροποιούντο, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και όπως φαίνεται δεν είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας.
Μερικά μόνο από τα λάθη που περιέχονται στα σχολικά βιβλία των αυριανών ηλεκτρολόγων, παραθέτει στη συνέχεια ο πρόεδρος των ηλεκτρολόγων:
ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ: Ο χρωματισμός των καλωδίων στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι πολύ σημαντικός και άπτεται θεμάτων ασφαλείας. Σύμφωνα με τους παλιούς χρωματισμούς των καλωδίων, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε υποδηλώνουν τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των συγκεκριμένων καλωδίων που είναι επικίνδυνο. Το μαύρο χρώμα, σύμφωνα πάντα με τους παλιούς χρωματισμούς, υποδηλώνει ότι η μεταφορά ρεύματος μέσω του συγκεκριμένου καλωδίου, είναι σε ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα.
Σύμφωνα με τους νέους χρωματισμούς που ισχύουν σήμερα, το μαύρο, το καφέ και το γκρίζο υποδηλώνουν μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος σε επικίνδυνα επίπεδα, ενώ το μπλε σε ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα. Κάποια χρώματα που υπήρχαν στους παλιούς σχεδιασμούς, απουσιάζουν από τους νέους όμως το μαύρο χρώμα υπάρχει και στους δύο σχεδιασμούς, με διαφορετική όμως σημασία.
Με αυτά τα δεδομένα, ηλεκτρολόγος που δεν γνωρίζει τους παλιούς και τους νέους χρωματισμούς, μπορεί να κάνει λάθος, το οποίο θα αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.
Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με τους παλιούς χρωματισμούς υπάρχουν σε πολλά σπίτια σήμερα και εάν ο ηλεκτρολόγος δεν τους γνωρίζει και κληθεί να παρέμβει σε αυτόν, εκθέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τον εαυτό του.
ΤΑΣΕΙΣ: Οι τάσεις μεταξύ φάσεων είναι 415 v και μεταξύ φάσεις ουδετέρου 240 v. H πτώση τάσης είναι 2,5%. Όλα αυτά σύμφωνα με τα βιβλία. Όλα αυτά όμως έχουν αλλάξει πριν από μια περίπου δεκαετία. Σε όλη την Ευρώπη και στην Κύπρο βεβαίως, η τάση μεταξύ φάσεων είναι 400 v και μεταξύ φάσεων και ουδετέρου 230 v. Το πιο σημαντικό, η πτώση τάσης τώρα είναι μέχρι 4%. Με τα νέα δεδομένα, ο ηλεκτρολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο λεπτά καλώδια τα οποία βεβαίως στοιχίζουν λιγότερο.
ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΣΩ: Στα βιβλία αναφέρεται ότι οι προσφορές υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της 14ης έκδοσης των κανονισμών. Σήμερα στην Κύπρο η νομοθεσία επιβάλλει και ισχύει η 17η έκδοση των κανονισμών. Η 14η σταμάτησε πριν από μια δεκαετία περίπου. Από την 1η Σεπτεμβρίου εφαρμόστηκε η 17η.
ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΗΚ: Στα βιβλία αναφέρεται ότι η μελέτη και ο σχεδιασμός για τις τηλεπικοινωνίες υποβάλλεται στην ΑΤΗΚ που είναι και η αρμόδια για τις σχετικές εγκρίσεις. Σήμερα όμως, η ΑΤΗΚ είναι ένας παρόχος όπως είναι η Primetel, MTN, Cablenet. Σήμερα, υπεύθυνος για τις τηλεπικοινωνίες είναι το ΓΕΡΗΕΤ και ο ηλεκτρολόγος απαγορεύεται να εκπονήσει μελέτη και σχεδιασμό. Μόνο εγκατάσταση μπορεί να κάνει ο ηλεκτρολόγος. Τη μελέτη πλέον κάνουν οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και οι ηλεκτρονικοί και την υποβάλλουν, όχι στην ΑΤΗΚ αλλά στο ΓΕΡΗΕΤ που είναι ο αρμόδιος φορές για όλους τους παρόχους. Οι εξετάσεις για άδεια εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου, έπαψαν να διοργανώνονται από την ΑΤΗΚ και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα διοργανώνει τις εξετάσεις.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ: Στα βιβλία αναφέρεται ότι ο υπεργολάβος μηχανολόγος πρέπει να ετοιμάσει και να υποβάλει για έγκριση, όλα τα απαραίτητα σχέδια – διαγράμματα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που αφορούν τις μηχανολογικές εργασίες και να είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την έγκριση τους από την ΑΗΚ. Τότε όμως που γράφτηκε το βιβλίο αλλά και σήμερα απαγορεύεται ο οποιοσδήποτε δεν είναι αδειούχος ηλεκτρολόγος ή ηλεκτρολόγος μηχανικός να εκπονήσει σχέδια και να τα καταθέσει για έλεγχο και να είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την έγκριση τους από την ΑΗΚ. Ο μηχανολόγος δεν έχει την άδεια, το δικαίωμα να υποβάλει σχέδια και να φέρει ευθύνη. Μόνο ο ηλεκτρολόγος και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός έχει την άδεια και το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο.
Πηγή: http://www.philenews.com