Νέα υποθαλάσσια σύνδεση Αιγύπτου-Κύπρου-Αθήνας!!

Νέα υποθαλάσσια σύνδεση Αιγύπτου-Κύπρου-Αθήνας!!

Μια μεγάλη γραμμή υπερυψηλής τάσης που εδώ και καιρό είναι στα Ευρωπαϊκά σχέδια

Γραμμή που ξεκινά από την Αίγυπτο θα περάσει Κύπρο και θα καταλήξει στην Αθήνα, δεσμεύτηκαν με τον Έλληνα και τον Κύπριο ομόλογό του ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Το υπόγειο καλώδιο θα έχει μήκος 1.619 χιλιομέτρων – Εχθές, 21/11/2017 ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη του για την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector – που θα αποτελέσει την ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης των τριών χωρών

Την πλήρη στήριξη και προσωπική δέσμευσή του για την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου μήκους 1.619 χιλιομέτρων που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, εξέφρασε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕuroAfrica Ιnterconnector ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε συνάντηση στη Λευκωσία με τον πρόεδρο του EuroAfrica Interconnector, Νάσο Κτωρίδη, ο οποίος παρουσίασε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον χάρτη της διαδρομής που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.
«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του όσον αφορά στην ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, που θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αίγυπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW», ανέφερε ο Νάσος Κτωρίδης, μετά τη συνάντηση.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως αναφέρεται, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, όπου η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Αφρική και μεταφορέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Βέβαια να πούμε και μεις τα δικά μας λόγια… στη χώρα μας τέτοια παρόμοια σχέδια υπάρχουν και παραμένουν μόνο σχέδια εδώ και δεκαετίες. Πχ για την υποθαλάσσια σύνδεση της Σαντορίνης, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της πριν το 1990 και ενώ έχει αποφασιστεί από πολλές κυβερνήσεις, ακόμη είναι …..στα σχέδια! Εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει να …”ζεσταίνεται” το πράγμα!! Για να δούμε λοιπόν, ενώ εχθές έγινε η συζήτηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, πόσες δεκαετίες θα περιμένουμε για την ολοκλήρωση! Μπορεί η γενιά μας να μη το προλάβει!

Παρακάτω δείτε πως γίνεται η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων. Πολύ ενδιαφέρον βίντεο…

Shares