Καλώδιο Νυχτερινού…καταργήθηκε

Καλώδιο Νυχτερινού…καταργήθηκε

Προς ενημέρωση όλων, αναγνωστών, είτε

είναι Ηλεκτρολόγοι, είτε είναι καταναλωτές. Το καλώδιο που ζητούσε παλαιότερα η ΔΕΗ ώστε να μπορεί να πάρει κάποιος νυχτερινό ρεύμα στο σπίτι του, πλεον (εδώ και τρία χρόνια) δεν ισχύει!!!

Στο 11500 (κέντρο ενημέρωσης πελατών)  μπορείτε να ενημερωθείτε με κάθε λεπτομέρεια

Τι κάναμε παλαιότερα;

Πηγαίναμε στη ΔΕΗ κάναμε αίτηση για νυχτερινό και μας έδιναν οδηγίες για το τι χρειαζόμαστε ώστε να έχουμε την έκπτωση του νυχτερινού. Αυτό που χρειάζονταν ήταν Υποχρεωτικά: Καλώδιο Διατομής 1,5mm από το μετρητή της ΔΕΗ έως τον πίνακά μας, το οποίο κατέληγε σε ένα λαμπάκι (ενδεικτική λυχνία) και φυσικά (αφού γίνονταν παρέμβαση στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση) Πιστοποιητικό Ηλεκτρικής Εγκατάστασης (ΥΔΕ). Αφού τελειώναμε με τις ηλεκτρολογικές εργασίες, παίρναμε τα δικαιολογητικά μας και πηγαίναμε να τα καταθέσουμε στη ΔΕΗ.

Όλη αυτή η διαδικασία κόστιζε και χρήμα και χρόνο. Θα μου πεις: ”Χάνουν ένα εισοδηματάκι οι ηλεκτρολόγοι”. Να λέμε και του στραβού το δίκιο, όλη αυτή η διαδικασία ήταν μια μπαρούφα από όλες τις πλευρές. Και από πλευράς ΔΕΗ και από πλευράς ηλεκτρολόγων, που στις περισσότερες περιπτώσεις παλαιών πολυκατοικιών, όπου ήταν δύσκολη η διέλευση του καλωδίου από τον πίνακα ως τον μετρητή, η δουλειά γίνονταν …..μισή !! Δηλ, πήγαινε ο Εγκαταστάτης και επειδή ήταν δύσκολη η διέλευση του καλωδίου και το κόστος ήταν αστρονομικό σε πολλές περιπτώσεις, έλεγε στον ιδιοκτήτη ”μη σε νοιάζει θα σε τακτοποιήσω” και έβαζε ένα κομάτι καλώδιο ώς το πρώτο κουτί, το έδενε καλά με κάποιο τρόπο (γιατί πολλοί ΔΕΗτζήδες το τραβούσαν, ώστε να διαπιστώσουν ότι ο Εγκαταστάτης το πέρασε όντως) και όλα ΟΚ !! Επίσης από πλευράς ΔΕΗ ….μπαρούφα τελείως….μια απέραντη γραφειοκρατία για το τίποτα. Απλά να ταλαιπωρείται ο πολίτης για το τίποτα.

Ευτυχώς το έτος 2014, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, τελειώνει αυτή η μπαρούφα και έρχεται η απλή και εύκολη λύση….

Τι κάνουμε σήμερα;

Εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να εγκαταστήσει στην παροχή του, μετρητή με χρονοχρέωση, δηλαδή μετρητή ο οποίος μετρά χωριστά την κατανάλωσή του σε δυο χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη). Τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

roloi

Διαδικασία χορήγησης

Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, απαιτείται να επισκεφθείτε το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί σας έναν λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να υποβάλετε σχετική αίτηση.
Η συμμετοχή στις δαπάνες για την εγκατάσταση μετρητή με χρονοχρέωση ανέρχεται σε 34,00 € συν ΦΠΑ.

Πως ελεγχουμε (με οπτικό έλεγχο) αν έχουμε νυχτερινό;

Καταρχήν μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής δηλαδή αν υπάρχουν δυο Κοντέρ στο μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ. Στη φωτό που ακολουθεί, ο διπλός μετρητής…

diplos metritis

Παρακάτω το ωράριο Νυχτερινού…

Ωράριο Νυκτερινού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσης

1. Τμηματικό ωράριο

Α. Χειμερινή περίοδος: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου

• 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
• 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

Β. Θερινή περίοδος: 1 Μαίου έως 31 Οκτωβρίου
• 23:00-07:00

2. Συνεχές ωράριο*

Όλο το έτος : 23:00 έως 07:00

* Το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. Ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του δικτύου διανομής δηλαδή, μη ύπαρξη συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας). Ενημερωθείτε από τα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης για τις περιοχές που λειτουργεί το σύστημα ΤΑΣ.

Ωράριο Νυκτερινού Τιμολογίου Γενικής Χρήσης

Όλο το έτος : 22:00 08:00

Πολλές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες στο: www.deddie.grdeddie.gr

Σημείωση: Στην περίπτωση του παλαιού τρόπου, είχαμε μια αυτόματη και με ακρίβεια, μέθοδο, ώστε να ξεκινούμε κάποιες ενεργοβόρες συσκευές με το ξεκίνημα του ωραρίου του νυχτερινού, διότι μ αυτό το καλώδιο οπλίζαμε κάποιο ρελέ ισχύος και λειτουργούσαν οι συσκευές που επιθυμούσαμε να έχουμε οικονομία. Με τον καινούργιο τρόπο, αυτό ρυθμίζεται με την τοποθέτηση ενός χρονοδιακόπτη. Επίσης, τις ώρες που αναφέρουμε σατο άρθρο δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για καμία άλλη συσκευή. Μόλις ξεκινά κάποια συσκευή εκείνες τις ώρες, λειτουργέι με την προσφερόμενη έκπτωση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση

Shares