Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία – τρόποι μέτρησης

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία – τρόποι μέτρησης

Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα μας, για την

ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ένα θέμα αρκετά σημαντικό, όσο αφορά την ασφάλεια μας από ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο χώρο που ζούμε – κοιμόμαστε – εργαζόμαστε. Διίστανται οι απόψεις για το θέμα αυτό, αλλά καλό είναι να φυλάμε τα νώτα μας όσο το δυνατον περισσότερο και ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι μας.

rd1

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να μετρήσουμε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε ώστε να είμαστε το λιγότερο δυνατό εκτεθιμένοι σε αυτή.

 • Ο πιο οικονομικός τρόπος να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεστε από εμφανείς και μη πηγές ακτινοβολίας γύρω σας!
 • Μετρήστε με αξιόπιστους μετρητές κορυφαίων εταιρειών χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία για να τους αποκτήσετε!
 • Καταγράψτε την καθημερινή σας επιβάρυνση από εμφανείς και μη κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν σε κάθε γειτονιά), ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ ρούτερ (δικά σας ή των γειτόνων), καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ηλεκτρικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
 • Απλοί στη χρήση, δεν απαιτούν κανένα τεχνικό υπόβαθρο και παρέχουν ότι χρειάζεται για την εύκολη μέτρηση της ακτινοβολίας σε ένα χώρο.
 • Εξειδικευμένος μηχανικός της Home Biology είναι πάντα στη διάθεση σας για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετικά με την χρήση των μετρητών ακτινοβολίας και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μετρήσεων σας.
 • 2ήμερη ελάχιστη διάρκεια ενοικίασης (ή μεγαλύτερη κατόπιν συνεννόησης) για μετρήσεις χωρίς βιασύνη σε όσους χώρους επιθυμείτε.
 • Ιδανική λύση για περιοχές εκτός Αττικής, όπου είναι πρακτικά πιο δύσκολο να πραγματοποιήσουμε Έλεγχους Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης.

Παρακάτω, μερικά από τα όργανα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας…

radiationmeters

Οι τρόποι που έχουμε για να μετρήσουμε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι: Ή να ενοικιάσουμε κάποιο όργανο, το οποίο οι τιμές ξεκινούν από 40 περίπου ευρώ το διήμερο, ή να αγοράσουμε κάποιο όργανο το οποίο μας ενδιαφέρει. Κάθε όργανο μετράει και διαφορετικό τύπο ακτινοβολίας. Άλλο μετρράει ραδιενέργεια, άλλο υψηλές συχνότητες και άλλο χαμηλές συχνότητες.

Υψηλές συχνότητες θα συναντήσουμε σε ασύρματες πηγές: ασύρματα τηλέφωνα, wi-fi συσκευές, κινητά, υπολογιστές κλπ. Ενώ χαμηλές συχνότητες συναντούμε σε:  μαγνητικά ή/και τα τα ηλεκτρικά πεδία από όλες τις ενσύρματες πηγές ακτινοβολίας (καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, πυλώνες κ.α.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε που μπορείτε να βρείτε μετρητές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας: http://www.home-biology.gr/metrisis-aktinovolias/metrites-aktinovolias/metritis-aktinovolias-enoikiasi

Με ποιους άλλους τρόπους μπορώ να μετρήσω τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες στο χώρου μου; Υπάρχει κάποια συσκευή που να μετράει όλες τις ακτινοβολίες; Που καταγράφονται υψηλότερες τιμές ακτινοβολιών; Για ποιες ομάδες πληθυσμού είναι πιο σημαντικές οι μετρήσεις ακτινοβολίας; Ποιες τιμές ακτινοβολίας είναι υψηλές; Διαβάστε όλες τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τις μετρήσεις και τους μετρητές ακτινοβολίας..

Ποιοι μετρητές είναι διαθέσιμοι για ενοικίαση;

 1. Μετρητής υψηλών συχνοτήτων HF38B της Gigahertz για τη μέτρηση ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα ίντερνετ κλπ
 2. Μετρητής χαμηλών συχνοτήτων NFA30M της Gigahertz για τη μέτρηση ακτινοβολίας από πυλώνες, καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές κλπ
 3. Σετ μέτρησης Body Voltage VC840 της Voltcraft για τη μέτρηση ακτινοβολίας από ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια κ.α.
 4. Μετρητής ραδιενέργειας από δομικά υλικά, πυρηνικά ατυχήματα, ιατρικά μηχανήματα κ.α. Radex RD1212 της Quartarad (Geiger Counter)
 5. Ψηφιακός μετρητής ραδονίου Canary της Corentium

Δεν υπάρχει ένας μετρητής που να μετράει όλες τις ακτινοβολίες! Οι μετρητές ακτινοβολίας χωρίζονται σε μετρητές υψηλών συχνοτήτων, μετρητές χαμηλών συχνοτήτων και μετρητές ραδιενέργειας που έχουν διαφορετικές προδιαγραφές, καταγράφουν άλλα μεγέθη και μετρούν τις ακτινοβολίες από διαφορετικές πηγές. Μετρητές που υποτίθεται ότι καταγράφουν περισσότερα από ένα είδη ακτινοβολίας, αντιλαμβάνονται μόνο τα πολύ υψηλής έντασης πεδία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εντοπίσουν πληθώρα πηγών και να δώσουν τιμές συγκρίσιμες με τα πολύ χαμηλότερα προτεινόμενα όρια μακροχρόνιας έκθεσης. Προτείνουμε να αποφύγετε το παράδειγμα πολλών πελατών μας που έχουν προτιμήσει να προμηθευτούν φθηνούς μετρητές «γενικής χρήσης», που τελικά καταλήγουν να προμηθευτούν κάποιο μετρητή μας για να πραγματοποιήσουν μια αξιόπιστη μέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να ερμηνευτεί.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μετρητή ακτινοβολίας:

Μετρητής υψηλών συχνοτήτων HF38B της Gigahertz για τη μέτρηση ακτινοβολίας από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα ίντερνετ κλπ

Ο HF38B μετράει την ακτινοβολία (πυκνότητα ισχύος ηλεκτρομαγνητικού πεδίου σε μW/ m2 = μικροβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο) από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα μόντεμ ίντερνετ (Wi-Fi), κινητά τηλέφωνα, baby monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών), συσκευές Bluetooth, κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια, φούρνους μικροκυμάτων, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Καταγράφει τα επίπεδα ακτινοβολίας με το πάτημα ενός κουμπιού και διαθέτει κατευθυντική κεραία για τον εντοπισμό της κατεύθυνσης εισόδου των ασύρματων σημάτων.

Παράγει ακουστικό σήμα ανάλογα με την πηγή ακτινοβολίας κάνοντας εύκολη την αναγνώριση των πηγών που επηρεάζουν τον κάθε χώρο.

Αν καταγράψετε υψηλές τιμές ακτινοβολίας με τον μετρητή HF38B, και προμηθευτείτε υλικά θωράκισης (μπογιές, κουρτίνες, υφάσματα κλπ) από τη Home Biology, σας ξαναστέλνουμε τον μετρητή HF38B δωρεάν για την επαναμέτρηση των τιμών ακτινοβολίας μετά την τοποθέτηση των υλικών θωράκισης.

Μετρητής χαμηλών συχνοτήτων NFA30M της Gigahertz για τη μέτρηση ακτινοβολίας από πυλώνες, καλώδια ΔΕΗ, μετασχηματιστές κλπ

METRITES SMALL3

Ο ΝFA30M μετράει την ακτινοβολία (πυκνότητα ροής μαγνητικού πεδίου χαμηλών συχνοτήτωνα σε nT = nano Tesla) από τα καλώδια των γραμμών υψηλής τάσης (τα καλώδια είναι η πηγή – όχι οι πυλώνες), τα καλώδια του δικτύου διανομής ρεύματος μέσης και χαμηλής τάσης, τους ηλεκτρικούς πίνακες, τους μετασχηματιστές, τις ηλεκτρικές συσκευές κ.α.

Ο NFA30M πραγματοποιεί απευθείας υπολογισμό της συνολικής τρισδιάστατης τιμής του μαγνητικού πεδίου κάνοντας ευκολότερη και γρηγορότερη την μέτρηση.

Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα της συνεχούς καταγραφής και αποθήκευσης τιμών στην ενσωματωμένη κάρτα μνήμης.

Ενδείκνυται ιδιαίτερα για την λήψη 24ωρων δειγμάτων και την καλύτερη εκτίμηση της επιβάρυνσης, αφού οι τιμές των μαγνητικών πεδίων παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της αυξομείωσης στα επίπεδα ενεργειακής κατανάλωσης.

Τα επίπεδα των μαγνητικών πεδίων σε μια κατοικία εξαρτώνται συνήθως κύρια από την τοπική διανομή ρεύματος από τη ΔΕΗ (γραμμές χαμηλής τάσης) και δεν είναι εύκολο να προβλεφτούν. H μέτρηση των μαγνητικών πεδίων είναι, κατά τη γνώμη μας, η πιο σημαντική για την εκτίμηση της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης ενός χώρου, ιδιαίτερα πριν την αγορά ακινήτου καθώς οι υψηλές τιμές μαγνητικών πεδίων είναι δύσκολο και ακριβό να μειωθούν.

3Σετ μέτρησης Body Voltage VC840 της Voltcraft για τη μέτρηση ακτινοβολίας από ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια κ.α.

METRITES SMALL

Το σετ πολύμετρου VC840 μετρά την εναλλασσόμενη τάση σε mVolt (μίλι βολτ) που απορροφά το σώμα μας (χωρητική σύζευξη) εξαιτίας των γύρω πηγών ηλεκτρικού πεδίου (ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια στους τοίχους κλπ).

Τα ηλεκτρικά πεδία στο εσωτερικό των κατοικιών εξαρτώνται κυρίως από την κοντινή παρουσία ηλεκτρικών συσκευών και δευτερευόντως από τα καλώδια ρεύματος που βρίσκονται στους τοίχους (ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ελλείπεις γειώσεις και σφάλματα στις συνδέσεις ή τις μονώσεις των ηλεκτρικών καλωδίων στους τοίχους – συνήθως σε παλαιότερες κατοικίες ή σε κατοικίες όπου έχουν γίνει ηλεκτρολογικές μετατροπές).

Τα ηλεκτρικά πεδία από εξωτερικές πηγές ακτινοβολίας (π.χ. γραμμές υψηλής τάσης) γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά (εξαίρεση τα ξύλινα σπίτια) και επομένως δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των κτιρίων οπότε και δεν έχει νόημα η μέτρηση τους από το VC840.

Οι μετρήσεις ηλεκτρικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων ενδείκνυνται σε χώρους όπως τα υπνοδωμάτια, όπου δεν είναι απαραίτητη η συνεχής ηλεκτροδότηση συσκευών και κυκλωμάτων ενώ η παρουσία υψηλών ηλεκτρικών πεδίων είναι πιθανώς περισσότερο επιβαρυντική κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Μετρητής ραδιενέργειας από δομικά υλικά, πυρηνικά ατυχήματα, ιατρικά μηχανήματα κ.α. Radex RD1212 (Geiger Counter)

radexrd1212

Ο μετρητής Radex RD1212 περιέχει ένα σωλήνα Geiger – Muller που εντοπίζει και καταγράφει τα επίπεδα ραδιενέργειας από δομικά υλικά (γρανίτη κ.α.), πυρηνικά ατυχήματα, ιατρικά μηχανήματα κ.α.

Kαταγράφει τον ρυθμό ενεργού δόσης ραδιενέργειας, που συνήθως μετράται σε μετράται σε μSv/h (μικρο σιβέρτ ανά ώρα).

Σε αντίθεση με τους περισσότερους μετρητές Geiger που μετρούν μόνο ακτινοβολία γ, ο RD1212 μετρά επιπλέον και ακτίνες Χ και σωματίδια β.

Ο RadexRD1212 αποτελεί το τελευταίο μοντέλο της στη σειρά των φιλικών προς το χρήστη μετρητών ραδιενέργειας της εταιρείας QuartaRad, πιο ελαφρύς, πιο εύχρηστος και πιο γρήγορος από τους προηγούμενους!

Ψηφιακός μετρητής ραδονίου Canary

rcanary

O Canary μετρά τη συγκέντρωση ραδονίου ανά κυβικό μέτρο (σε Bq/m3) όπου Becquerel (Bq – μπεκερέλ) ο αριθμός των ραδιενεργών διασπάσεων ανά δευτερόλεπτο.

Το ραδιενεργό αέριο ραδόνιο εκλύεται από το έδαφος, εισέρχεται στα κτίρια από σωληνώσεις και ρωγμές και αποτελεί την κύρια πηγή έκθεσης του πληθυσμού σε ραδιενέργεια.

Υψηλότερες τιμές ραδονίου καταγράφονται στους χαμηλότερους ορόφους των κτιρίων, σε χώρους με ελλιπή εξαερισμό, σε σπήλαια, ιαματικές πηγές, ορυχεία και σε άλλους υπόγειους χώρους, σε περιοχές με ανεβασμένα επίπεδα ραδονίου (π.χ. Νεραίδα Θεσπρωτίας, Μελιβοια και Σέλερο Ξάνθης, Καβάλα, Μύκονο, Πεντάλοφο Κοζάνης, Θεσσαλονίκη, Δοξάτο Δράμας κλπ) αλλά και κοντά σε καλώδια υψηλής ή μέσης τάσης (οι ανεβασμένες τιμές ηλεκτρικών πεδίων αυξάνουν μέχρι και 18 φορές την συσσώρευση των σωματιδίων ραδονίου στο χώρο).

O ψηφιακός μετρητής ραδονίου Canary παρακολουθεί και καταγράφει συνεχώς τα επίπεδα ραδονίου με υψηλή ακρίβεια, δίνοντας σας εύκολα και γρήγορα τον μέσο όρο των επιπέδων ραδονίου σε κάθε χώρο.

Αυτά ήταν τα κυριότερα όργανα και οι πιο απλοί τρόποι, για τις πιο βασικές και σημαντικές μετρήσεις πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Σε επόμενο άρθρο μας θα δούμε πως μπορούμε να θωρακίσουμε το χώρο μας από πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας…

Ευχαριστούμε που διαβάσατε το άρθρο μας.

Shares