Τι σημαίνει… Ηλεκτρολόγος;

Τι σημαίνει… Ηλεκτρολόγος;

Αρχικά είναι….Τεχνίτης, μάστορας, εργολάβος, εργολήπτης, μερεμετατζής,οικοδομάκιας, εργολαβάρα, επιστήμονας, διακοσμητής, μελετητής, αυτοματιστής, δικτυάς… εναερίτης, να σκαρφαλώνει στα 100μέτρα και βάλε, να παίζει από 1,5volt μέχρι 400 χιλιάδες vlot….

Ψυχοθεραπευτής, αφουγκραστής, μάντης, έχει ενόραση, είναι συνήθως άνθρωποι ευαίσθητοι και καλοπροαίρετοι, αγαθοβιόλης, άνθρωπος με καλή θέληση και διάθεση ώστε να υποστηρίξουν ή να βοηθήσουν με το παραμικρό και πολλά άλλα.

Διάλεξα τα κυριότερα για την αρχή του άρθρου.

Επίσης είναι χρηματοδότης, χρηματιστής, τραπεζίτης, μαθηματικός, λογιστής, φοροτεχνικός, οδηγός….

Είναι ο επαγγελματίας που θα χαντακώσει το.. κράτος-βιαστή, ένα από τα δημοφιλή επαγγέλματα όπου φοροδιαφεύγει τρομερά. Κατατάσσεται μαζί με δικηγόρους, γιατρούς και κάτι τέτοιους επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή.

Επίσης ο ηλεκτρολόγος είναι ένας άνθρωπος που τελείωσε μια είτε μικρή σχολή όπως: Τεχνική σχολή ή ΕΠΑΣ και μπορεί να είναι μηχανικός από ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

Το διάβασμα πολλές φορές βοηθάει αρκετά για την καριέρα ενός επαγγελματία. Ειδικά όταν έχουμε βλέψεις να φτάσουμε πολύ ψηλά στο επάγγελμα, καλό θα είναι να τελειώσουμε μια ανώτατη σχολή.

Αρκεί μια ανώτατη σχολή ώστε να επιτύχει ένας επαγγελματίας σε αυτό που θέλει πολύ να κάνει στη ζωή του;  Ή χρειάζεται συνδυασμός πραγμάτων ώστε να πετύχει κάποιος και να γίνει ένας καλός ηλεκτρολόγος;

Πολλά από τα πράγματα που σκέφτομαι, μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά είδη επαγγελματιών, γιατί στην ουσία ο επαγγελματίας είναι άνθρωπος και όλοι οι άνθρωποι έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Όπως και πολλά διαφορετικά.

Όμως στο παρόν, θα παραμείνω και θα επιμείνω στον ηλεκτρολόγο.

Ο ηλεκτρολόγος είναι ο επαγγελματίας που θα μπει πρώτος σε μια οικοδομή και θα βγεί τελευταίος. Είναι ο επαγγελματίας που θα μπει πρώτος σε ένα μεγάλο κτίριο και θα βγει τελευταίος. Είναι ο επαγγελματίας που θα αποκτήσει επαφές με όλους τους συμμετέχοντες σε ένα έργο.

Πολλές φορές ακούμε από προσωπικό, ότι ενώ εργάζονταν σε ηλεκτρολόγο ή εταιρεία ηλεκτρολογική, αυτοί δεν πληρώθηκαν. Βλέπουμε εταιρείες ή μεγαλοηλεκτρολόγους ή ηλεκτρολόγους, οι οποίοι προσλαμβάνουν προσωπικό και στο τέλος τους αφήνουν απλήρωτους. Πολλά μπορεί να φταίνε γι αυτό.

Ένα, μπορεί ο ηλεκτρολόγος-εταιρεία να είναι λαμόγια. Δηλαδή, εσκεμμένα να βρίσκουν προσωπικό και με διάφορες προφάσεις να τους έχουν απλήρωτους. Πρόστυχο πράγμα ε; Άλλο ένα, μπορεί να είναι το ότι πήρανε δύο τρία έργα με πολύ χαμηλές τιμές, ανεπανόρθωτα χαμηλές με αποτέλεσμα να μη φτάνει στο τέλος να πληρωθεί ο κόσμος και οι προμηθευτές του.

Ηλεκτροχορηγός αγαθοβιόλης των εταιρειών

Είναι ο επαγγελματίας, που πολλούς θα τους ‘’φτιάξει’’ (εταιρείες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού κλπ) και μάλιστα χωρίς ανταπόκριση. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Οι εταιρείες χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, ώστε να κάνουν τα ανοίγματα τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Έχουμε βρεθεί σε κουβέντες με διάφορους τεράστιους προμηθευτές της χώρας, οι οποίοι μας έλεγαν με καμάρι πόσα εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις ετοιμάζουν σε χώρες της Ευρώπης με αυτοχρηματοδότηση. Όταν τους ρώτησα; ‘’μήπως σας τα χορηγεί ο Έλληνας ηλεκτρολόγος;’’ Τότε φυσικά ήρθαμε σε αντιπαράθεση λεκτική, διότι ενοχλεί στον μεγάλο να του λές κατάμουτρα την αλήθεια. Θεωρέι ότι μόνος του κάνει επενδύσεις και διάφορα άλλα. Θεωρεί ότι οι επεκτάσεις των κτιρίων του ή των μετρητών του για επενδύσεις είναι από την τσέπη του. Ξεχνά μάλλον ποιος τον ανέδειξε…. ποιος τον ανέβασε.

Ο Ηλεκτρολόγος ο Έλληνας έχει φτιάξει κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην χώρα και γι αυτό πρέπει να απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό από τις εταιρείες.

Λόγω της καλοπροαίρετης διάθεσης και ψυχολογίας, θα διαφημίσει την κάθε εταιρεία που θα του προσφέρει ένα δείπνο το χρόνο. Πως θα την διαφημίσει θα με ρωτήσετε τώρα; Θα σας πωβ λίγο παρακάτω…

Σεμινάρια…

Είναι ο άνθρωπος που θα πληρώσει για τα σεμινάρια που διοργανώνει η κάθε εταιρεία νέων τεχνολογιών, η εταιρεία που κατασκευάζει ένα καινοτόμο υλικό θα τον καλέσει και θα του πει: Θέλω 500 ευρώ για τόσες ώρες ώστε να μάθεις να τοποθετείς και να προγραμματίζεις αυτό που θα σου πουλήσω. Ή αυτό που θα πουλήσεις στον πελάτη και θα στείλεις εμένα τον Ηλεκτρολόγο να του κάνω επίδειξη – ρυθμίσεις – εξηγήσεις – βίτσια και όλα τα καλά.

Τα σεμινάρια όλα πρέπει να τα δέχεστε ΜΟΝΟ δωρεάν, για να μην πω ότι πρέπει να πληρώνονται οι ώρες. Κάποιες εταιρείες βέβαια (για να μην τους βάζουμε και όλους στο ίδιο σακί) ακολουθούν αυτή την τακτική και μπράβο τους.

Πάρτυ…

Οι εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού κατά καιρούς διοργανώνουν ‘’ευχαριστήρια’’ πάρτυ – μαζώξεις, ώστε να δείξουν στον Ηλεκτρολόγο το νέο τους υλικό που αυτός θα πουλήσει στους πελάτες.

Ο τρόπος που λέγαμε για τις διαφημίσεις…. Οι εταιρείες είναι αυτές που θα ταΐσουν ένα βράδυ ή δύο το χρόνο τον ηλεκτρολόγο, στο οποίο δείπνο θα του προσφέρουν ”πλούσια δώρα” και θα τον κεράσουν και 2 κιλά κρασί χύμα, ώστε να τον πλησιάσουν, ώστε να γίνει ο κολλητός των εταιρειών. Παράλληλα, δίνοντάς του στο τέλος του πάρτυ και τα μπλουζάκια με τα λογότυπά της, ένα στυλό με τα λογότυπά της και ένα σημειωματάριο με τα λογότυπά της, τον κάνουν κολητό, αδερφό, φανατικό υποστηρικτή της.

Με αποτέλεσμα ο Ηλεκτρολόγος, να φορά το μπλουζάκι αυτό, μέχρι να πεθάνει ή το μπλουζάκι ή ο ίδιος!!!

Θα έχετε πετύχει και κάτι διαγωνισμούς στο ίντερνετ, υπερ εταιρειών που μοιράζουν 100 καπέλα σε 100 τυχερούς οι οποίοι θα κάνουν like, Sare, θα το πούνε στους φίλους τους και στους συγγενείς και θα παλέψουν για την κάθε εταιρεία.

Θα παρατηρήσετε πολλές φορές που λέει ο ένας Ηλεκτρολόγος: Εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη μάρκα, είναι η καλύτερη που υπάρχει και απαντά ο άλλος, κολλητός της άλλης εταιρείας, ‘’τι λες ρε καραμήτρο, εμένα κάνει αυτό και βιδώνει έτσι, αφήνει και κενό για να φεύγει ο αέρας και το υλικό δεν παίρνει φωτιά’’ και πολλά άλλα τέτοια, θα καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Ηλεκτροπολιτικός Αναλυτής

Αφού έγινε κολητός και αδερφός της εταιρείας ο ηλεκτρολόγος, θα πάει την Κυριακή στο σωματείο που έχει άλλη μάζωξη από εκεί. Μάζωξη για την κοπή της πίτας. Επίσης, θα μαζευτεί με άλλους συναδέλφους στο σωματείο και θα μιλήσουν για πράγματα που αφορούν τον κλάδο, όπως: Το ΚΚΕ θα κάνει αυτό για τον κλάδο, η ΝΔ δεν έκανε εκείνο, ο τσίπρας έκανε το άλλο και στο τέλος μπορεί και να παίξουν και σφαλιάρες εντός και εκτός  του σωματείου ακόμη και με ραντεβού!!!

Είναι ο πολιτικός αναλυτής εντός των σωματείων, αυτός που θα καθορίσει τις πολιτικές ηγεσίες και θα φτιάξει έτσι το μέλλον του, βάση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία μόνο διχόνοια προσφέρουν και διάσπαση στον επαγγελματία.

Ο Ηλεκτρολόγος είναι ένα πρόβατο στην ουσία, το οποίο πάει όπου θα τον καθοδηγήσουν τα σωματεία και οι εταιρείες που έχουν χάσει την μπάλα και δεν τους νοιάζει πραγματικά ο Ηλεκτρολόγος αλλά οι γνωριμίες με άλλα πράγματα και θέσεις, χρήμα και διαμεσολαβητής τσάμπα!

Ηλεκτροφοροφυγάς ο Μέγας

Είναι ο άνθρωπος που μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τον δικηγόρο και τον γιατρό. Ο γιατρός που θα πάρει από 500 ευρώ φακελάκι έως πολλές χιλιάδες ευρώ μαύρα για να σε κάνει καλά. Ο δικηγόρος που για να καθίσει να μιλήσει μαζί σου, πρέπει να τον έχεις πληρώσει αδρά (ανα περίπτωση) τόσο αδρά, που πολλές φορές ξεπερνά τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μαύρων χρημάτων. Έτσι και ο Ηλεκτρολόγος…..

Το μαύρο χρήμα που καταφέρνει να εισπράξει πολλές φορές το παλιολαμόγιο, είναι η πρίζα που θα αλλάξει στην γειτόνισσα. Ή η τοποθέτηση 5 φωτιστικών σημείων στο μαγαζί απέναντι.

Και να πούμε εδώ και μερικές αλήθειες πιο ‘’σκληρές’’….

Είναι ο επαγγελματίας που θα πει στην Κυρά Γιώργαινα ότι: 100 ευρώ χωρίς απόδειξη και 130 συν ΦΠΑ με απόδειξη….. καταστροφή για την χώρα όλη. Και φυσικά είναι παράνομο. Όμως μέσα στην ασυδοσία πολιτικών, εταιρειών, συμφερόντων, γιατρών, δικηγόρων, τους ήρθε ότι ο ηλεκτρολόγος είναι το μαύρο πρόβατο! Ίδιος με τους δικηγόρους.

Κάπου εδώ θα παραδεχτώ τα μεγάλα νοσοκομεία και εννοείται τα ιδιωτικά. Εκέι, όπου απόδειξη θα κοπεί και στη γάζα του μισού ευρώ. Εκεί όπου ο γιατρός ναι μεν είναι ακριβός, αλλά για καθίστε…. Πληρώνει φόρους διότι τα δηλώνει όλα.

Θυμάμαι σε ένα δικό μου βαρύ περιστατικό παλαιότερα, το οποιο κόστισε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Όταν κοίταζα την καρτέλα την αναλυτική με τις χρεώσεις, μου ήρθε λίγο ταμπλάς με την αμοιβή του ιατρού, ο οποίος (από τους διάσημους γιατρούς) μόλις ρωτήθηκε για ‘’δώρο’’ από τους δικούς μου, μόνο που δεν τους πέταξε με τις κλωτσιές από το γραφείο. Με το ζόρι δέχτηκε ένα καλάθι με ποτά μετά από μια εβδομάδα. Αυτός ο γιατρός όμως, ναι μεν χρεώνει αυτό που πρέπει, αλλά πληρώνει τεράστιους φόρους όπως πολλοί θα γνωρίζετε.

Αυτό το παράδειγμα το έθεσα ώστε να δείτε πως ο ‘’μαύρος’’ ηλεκτρολόγος θα χρεώσει λιγότερα (με πολλά αρνητικά αυτό) ενώ ο σοβαρός επαγγελματίας θα την παλέψει χρεώνοντας όπως πρέπει για αυτό που προσφέρει και πληρώνοντας και στο κράτος αυτό που πρέπει.

Θυμάμαι ένα περιστατικό με δικηγόρο, σε οικογενειακό περιβάλλον, ο οποίος εποχή 99, ζήτησε 2 εκατομμύρια δραχμές για να αναλάβει. Η υπόθεση τελικά έφτασε τα 17 εκατομμύρια δραχμές και η συνολική αποδειξη δεν είχε ξεπεράσει τα προβλεπόμενα από τα κιτάπια τους… ούτε 500 χιλιάρικα.

Μετά, σκέφτομαι όλες αυτές τις πολυκατοικίες που φτιάχτηκαν έως το 2008. Οι ηλεκτρολόγοι όπως και τα υπόλοιπα επαγγέλματα, έλεγαν στον κατασκευαστή να κόβουν τιμολόγια και ο κατασκευαστής ΔΕΝ ήθελε φυσικά, διότι έκοβαν το απαραίτητο βάση των αδειών. Θα το θυμάστε αυτό. Μεγάλη αλητεία από πλευράς κατασκευαστών που την πλήρωνε ο αγαθοβιόλης πάντα, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, μαραγκός κοκ. Σε μια εργολαβία πολυκατοικίας θα θυμάστε, πχ 30 χιλιάδων ευρώ, το τιμολόγιο που κόβονταν ήταν max τα 5 χιλιάρικα. Και αυτά με το ζόρι. Διότι δεν ήθελε ο κατασκευαστής. Ήταν το ρημαδοσύστημα έτσι.

Θα θυμάστε επίσης ότι ο Ηλεκτρολόγος – υδραυλικός και άλλοι, ήταν οι κακομοίρηδες των τραπεζών. Με ένα εισόδημα 10 χιλιάδων το χρόνο, άντε να πάρεις στεγαστικό δάνειο. Βέβαια ο χρόνος έδειξε ότι όσοι δεν κατάφεραν να πάρουν δάνειο, ήταν ευνοημένοι σε βάθος χρόνου. Πολλά ακόμη περιστατκά με επαγγέλαμτα, που μπορώ να γράφψ 15 μέρες. Αλλά το νόημα το πιάσατε πιστεύω.

Ηλεκτροψυχολόγος

Όσο αφροά τις γνώσεις ψυχολογίας, πρέπει και επιβάλεται ο Ηλεκτρολόγος να γνωρίζει καλά την επιστήμη της ψυχολογίας και βασικές γνώσεις ψυχιατρικής. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει τους ‘’έξυπνους’’ πελάτες αλλά και αυτούς που έχουν πολλά προβλήματα και ξεσπούν σε άλλους. Θα σας έχει τύχει πολλές φορές να έρθετε σε επαφή με πελάτες ή πελάτισσες οι οποίοι θα σας ανοιχτούν για τα οικογενειακά τους, τα οικονομικά τους και τα πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό, πρέπει ο Ψυχοηλεκτρολόγος να γνωρίζει πως θα το αντιμετωπίσει και πως θα σταθεί απέναντι στον πελάτη μέχρι το πέρας των εργασιών.

Ηλεκτροδιακοσμητής

Ο Ηλεκτρολόγος πρέπει να είναι διακοσμητής στις περισσότερες των περιπτώσεων. Δηλαδή, να λέει στον πελάτη που πρέπει να μπούνε τα κρεβάτια, οι καναπέδες, οι τραπεζαρίες καθώς και που είναι η ανατολή για να γυρίσει εκεί το προσκέφαλο. Ξέρετε… άμα είναι λέει προς τη δύση, είναι γρουσουζιά να πεθάνει ο κοιμώμενος…

Μελετητής Η/Μ εγκαταστάσεων.

Επειδή πολλοί πελάτες και μάλιστα ακόμη και μεγάλοι ξενοδόχοι, δεν κάνουν μελέτη για μια ανακαίνιση ή ακόμη και νέους χώρους, υποχρεώνουν τον ηλεκτρολόγο να καθίσει να ετοιμάσει μια μελέτη και να δώσει οικονομική προσφορά.

Πόσες φορές έχετε πάει να δείτε έργο, από το πιο μικρό έως το μεγαλύτερο και δεν ήρθατε αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα; Δηλαδή, ένα έργο που δεν υπάρχει μελέτη ηλεκτρολογικών οπότε και επιμέτρηση και αναγκάζεστε να ετοιμάσετε μια προμέτρηση ενός έργου, μελέτη ολόκληρη, να δώσετε προσφορά μαζί με άλλους 10 και φυσικά να χάσετε και το έργο;

Έχει πληρωθεί κανείς ποτέ μελέτη; Από 5 – 10% του προϋπολογισμού των ΗΜ ενός έργου; Όχι αλλά, ο ξενοδοχάρας, θεωρεί ότι εσύ πρέπει να κάνεις μελέτη. Τον κακό του τον καιρό να του απαντήσετε και να αποχωρήσετε.

Η κακομάθηση φέρνει όλα αυτά και πολλά ακόμη. Δεν μπορεί να επιτρέπεται σε επιχειρηματίες, να προσκαλούν 10 ή 20 εργολάβους για προσφορά. Ακόμη και στα δημόσια έργα έχουμε δει τον εξευτελισμό που έχει φτάσει το πράγμα. Εκεί τουλάχιστον υπάρχει προϋπολογισμός. Αλλά βλέπουμε τις εκπτώσεις να ξεπερνούν τις περισσότερες φορές ακόμη και το 65%!!!!!!!!! Κατάντια εντελώς.

Η κατάντια ενός κλάδου, που λόγω έλλειψης υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας, πολλοί παίρνουν μέρος σε όλο αυτό το σάπιο κόλπο. Άθελά τους βέβαια, γιαίτ έχει γίνει συνήθεια.Νομίζουν ότι φέρνουν ψωμί στην οικογένεια, όμως τα τεράστια ποσά που χρωστάνε μετά σε μισθούς, ΙΚΑ, εφορίες κλπ, δεν μαζεύονται με τίποτα. Και αναγκάζονται να παίρνουν και το επόμενο έργο για να καλύψουν προηγούμενες οφειλές, με αποτέλεσμα και πάλι το φρέσκο χρέος να είναι πιο διογκωμένο από το παλαιό.

Πως πρέπει να είναι ένας εργολήπτης εγκαταστάτης Ηλεκτρολόγος

Πρέπει να είναι

Καθαρός

Ευπρεπής

Αξιοπρεπής

Υπερήφανος

Έξυπνος

Να δίνει λύσεις εκεί όπου αξίζουν

Να κοιτάει ένα έργο από τον δρόμο και να ξέρει πάνω κάτω πόσο θα φτάσει

Να προτείνει (πέραν της μελέτης) κάποια πραγματάκια

Παρακάτω, τα βασικότερα που πρέπει να έχει ένας ηλεκτρολόγος ώστε να είναι ένας σοβαρός επαγγελματίας. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να αγαπάει την δουλειά του και να έχει όρεξη να ξεχωρίσει…

Τα ανάρτησε σε πόστ του, ηλεκτρολόγος στην ομάδα του facebook: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ

1) θα πρέπει να έχει αντίληψη, του χώρου που θα εργαστεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα

2) θα πρέπει να βλέπει ότι δεν βλέπουν οι άλλοι

3) να ξέρει τι κάνει και γιατί το κάνει

4) να έχει όρεξη για δουλειά πάντα

5) να είναι πάντα διαβασμένος

6) να αγαπά το ανθρώπινο είδος

7) να ακούει λίγα αλλά να καταλαβαίνει πολλά

8) θα πρέπει να ακούει τα πάντα

9) θα πρέπει να αγαπά και να μην τυραννάει τα εργαλεία του

10) θα πρέπει να βλέπει κάτι που θα συμβεί πριν αυτό συμβεί

11) θα πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί

12) θα πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά του ανεξάρτητα αν την κάνει τσάμπα ή αν θα πληρωθεί

13) θα πρέπει να σέβεται την περιουσία του πελάτη

14) θα πρέπει να είναι ενδυματολογικά ευπρεπείς. Άλλο λερωμένος και άλλο ατημέλητος

15) θα πρέπει να έχει γνώσεις για όλα σχεδόν τα άλλα επαγγέλματα

16) Ευγενής, τηρώντας τους κανόνες καλής και ευπρεπούς συμπεριφοράς

17) θα πρέπει να μην βρίζει και να μη κριτικάρει τους προηγούμενους μαστόρους που πέρασαν χωρίς καν να τούς γνωρίζει αλλά και χωρίς να γνωρίζει τις συνθήκες που εργάστηκαν.

18) να εργάζεται τηρώντας τους κανονισμούς ασφαλείας με στόχο την προστασία του εαυτού του, των συνεργατών του και των γύρω του.

19) να είναι καθαρός και επιμελής στην δουλειά του και επίσης να μην είναι τσαπατσούλης. Να αποφεύγει να δίνει πρόχειρες λύσεις εκτός κι αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο αλλά και όταν συμβαίνει αυτό να τις αποκαθιστά ο ίδιος άμεσα.

Ηλεκτροχρηματοδότης των Ξενοδόχων

Μετά από πρόσφατο περιστατικό χρεωκοπίας τεράστιας διεθνούς εταιρείας τουριστικής, πρέπει όλιο να αρχίσουν να συνετίζονται για τον τρόπο που χρηματοδοτούν ένα έργο και πόσο πιστώνουν έναν πελάτη τους.

Δεν μπορεί ο Ηλεκτρολόγος, όσο εργολαβάρα και να είναι, να χρηματοδοτεί ένα έργο εξ ολοκλήρου και να πληρώνεται αυτό το έργο ένα ή και δύο χρόνια μετά την λήξη του.

Αυτό λέγεται κατάντια. Κατάντια για όλες τις πλευρές.

Ο μεν επιχειρηματίας πληρώνεται από την κάθε Cook ώστε να ανακαινίσει τους χώρους του και να βάλει μέτοχο ή συνέταιρο ακόμη και ‘’μαύρο’’ την κάθε Cook.

Επίσης, δεν μπορεί ο κάθε ξεβράκωτος επιχειρηματίας να το παίζει ξενοδοχάρα, εκμεταλλευόμενος το προσωπικό του, βάζοντας το να δουλεύει από 10-14 ώρες καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα, όλη την σεζόν, να τον έχει ασφαλισμένο στα βασικά, να τον πληρώνει κάνα χιλιάρικο στην πολύ καλή περίπτωση και να τον βάζει να υπογράφει τις καταστάσεις του ΙΚΑ, ότι έχει εισπράξει δώρα και επιδόματα χωρίς αυτό να έχει γίνει ποτέ.

Επίσης, έχω δει πολλές φορές επιχειρηματίες να πληρώνουν τα δώρα-επιδόματα σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά να λένε στο προσωπικό, αύριο τα πρωί να φέρεις τα χρήματα εδώ!!!!

Επίσης, να πληρώνει τους προμηθευτές του (μέσα και ο Ηλεκτρολόγος) μετά το πέρας της σεζόν. Αυτή την καραμέλα συνάδελφοι, πρέπει να σταματήσετε αν την μασάτε. Διότι, τις επόμενες ημέρες, θα δείτε σε τι κατάσταση θα φτάσουν εκατοντάδες Ηλεκτρολόγων σε όλη την χώρα. Η ζημιά μιας εταιρείας μόνο, που ξεπερνά μόνο στον Ελλαδικό χώρο, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το μόνο που θα φέρει, την καταστρφή για ακόμη μια φορά στον Ηλεκτρολόγο. Και είναι πολλοί αυτοί που άφησαν μεγάλα υπόλοιπα στους επιχειρηματίες αυτούς.

Όποιος έχει ρευστό, να ανακαινίζει ή να φτιάχνει νέα έργα. Όποιος δεν έχει, κακώς, αλλά βρίσκει κορόιδα χρηματοδότες επαγγελματίες.

Ο Ηλεκτρολόγος τελικά, πόσες ειδικότητες καλείται να γνωρίζει; Πρέπει να τις γνωρίζει;

Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος  είναι ο άνθρωπος που πρέπει να γνωρίζει από

Θεμελιακή, γειώσεις, αλεξικέραυνα, σωληνώσεις, καλωδιώσεις, πίνακες, τοποθετήσεις ηλεκτρικών συσκευών. Αυτοματιστής, ΚΝΧ (έξυπνες εγκαταστάσεις – ρογραμματισμούς) δίκτυα – πιστοποιήσεις δικτύων, συναγερμούς, πυρανιχνεύσεις, cctv, επισκευές ηλεκτρικών συσκευών, τοποθετήσεις – εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως: φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, UPS, Η/Ζ , μερεμέτια, ανακαινίσεις, βλάβες, επισκευές και πολλές άλλες ειδικότητες που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Όπως καταλαβαίνετε, πλεον όσο περισσότερο ανοίγει ο ορίζοντας των κλάδων (από τον κλασικό ηλεκτρολόγο που ξέραμε κάποτε) πρέπει να ξεχωρίσουν και οι αρμοδιότητες.

Οπότε κατά την άποψή μου πάντα, δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να τα κάνει όλα.

Όταν πηγαίνουμε να αναλάβουμε ένα έργο, καλύτερο είναι να ξεχωρίζουμε από την αρχή στον κάθε πελάτη, τι μπορούμε να φτιάξουμα ΚΑΛΑ. Και λέω καλά, γιατί όλα αυτά να τα κάνει ένας επαγγελματίας καλά ΔΕΝ  γίνεται. Από την φύση αδύνατο είναι αυτό το γεγονός.

Όσο μπλέκεσαι με περισσότερες ενέργειες, τόσο πιο μπάχαλο γίνεται τελικά μια δουλειά.

Όσο ασχολείται πχ κάποιος μόνο με δίκτυα, τότε θα είναι καλός στα δίκτυα. Το δίκτυο δεν είναι απλή υπόθεση, περιλαμβάνει από τερματισμούς καλωδίων μέχρι τερματισμούς οπτικών ινών και πιστοποιήσεις. Πράγματα και εργασίες που απαιτούν εργαλεία πανάκριβα και τεχνικό που να γνωρίζει να τα χειρίζεται με ευλάβεια και συνέπεια. Μια πιστοποίηση δικτύου η μαγκιά είναι να είναι όπως πρέπει το δίκτυο. Όταν αρχίζουμε και ‘’παίζουμε’’΄στον υπολογιστή μας για να φέρουμε το δίκτυο εκεί που πρέπει να το δει η επίβλεψη, τότε δίκτυο σωστό δεν υπάρχει.

Απόφοιτος ανώτατων εκπαιδευτιών ιδρυμάτων…

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, όνειρο ζωής. Σπουδές 4…5 και…. χρόνια. Και το αποτέλεσμα; Όλα τα παραπάνω μαζί συν ένα μείον ότι πάσχει από πρακτική που σήμερα τη βρίσκει δύσκολα και με άθλιες συνθήκες.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Αυτά προς το παρόν, νομίζω ότι κάλυψα αρκετή γκάμα θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τον κάθε Ηλεκτρολόγο εγκατάστάτη.

Ψηλά το κεφάλι παιδιά και μην αναλαμβάνετε έργα, για κανέναν λόγο, όταν δεν υπάρχει το χρήμα. Μην σκέφτεστε ότι τα παιδιά σας θα πεινάσουν. Κανένας δεν θα πεινάσει όταν συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Κάποια στιγμή το πράγμα θα φτιάξει.

Ελπίζω τα ‘’θύματα’’ να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα

Καλή συνέχεια σε όλους.

Από τις γνωστές εταιρείες στην Ελλάδα, η πρώτη που έφερε και πωλεί κανονικά εδώ και πάνω από ένα χρόνο

ανιχνευτές τόξου με στοιχείο μικροαυτόματου και ρελέ διαρροής, δηλαδή 3 σε ένα, ήταν η αγαπητή μας Legrand. Στον νέο της κατάλογο του 2019 η ΑΒΒ παρουσιάζει επίσης AFDD 3 σε 1 δηλαδή, ανιχνευτή τόξου, μικροαυτόματο και ρελέ διαρροής!

Άργησε αλλά ήρθε. Θα θυμάστε ένα τεστάκι που κάναμε με ανιχνευτή τόξου πριν λίγο καιρό της ΑΒΒ και της LEGRAND, στο πανελάκι δοκιμών που έχουμε ετοιμάσει.

Αναφέρονται και οι τιμές του απλού AFDD στον νέο τιμοκατάλογο. Οι τιμές του… 3 σε 1, έχουν την ένδειξη: Κ.Ε. δηλαδή (Κατόπιν Ερώτησης!!) εννοείται ότι η τιμή καταλόγου θα έρχεται περίπου στα 200+ ευρώ για ένα τέτοιο AFDD, όταν το 2 σε 1 έρχεται στα 157-200 ευρώ.

Όμως, αν αναλογιστούμε τα οφέλη μιας τέτοιας μονάδας στο ”επικίνδυνο” κύκλωμά μας, αξίζει τα λεφτά του.

Η υποστηριζόμενη καμπύλη του καταλόγου είναι η ”C”, αλλά πιθανώς, κατόπιν παραγγελίας και αν μπορείτε να περιμένετε ακόμη και 4 μήνες (lol) θα υποστηρίζεται και η ”Β”

Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι το 3 σε 1, το νέο AFDD έχει δύο μπουτόν δοκιμής. Το αριστερό το πορτοκαλί είναι για το ARC test και το δεξί το λευκό για το test του ρελέ διαρροής.

Τέλος, να υπολογίσετε ότι για την τοποθέτηση του 3 σε 1 ο χώρος που χρειαζόμαστε στον ηλεκτρικό μας πίνακα είναι 3 στοιχεία. Δηλαδή όσο χώρο πιάνουν 3 αυτόματες ασφάλειες μαζί. Άρα, αν θέλουμε να αλλάξουμε μια αυτόματη και στη θέση της να τοποθετήσουμε ένα τέτοιο νέο AFDD, ο χώρος ο έξτρα που χρειαζόμαστε είνια ακόμη 2 στοιχεία. Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε στοιχείο είναι περίπου 18χιλιοστά (από 17 και κάτι έως 18) τότε θέλουμε 3,6εκατοστά.

Παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε τον νέο τιμοκατάλογο της ΑΒΒ http://search.abb.com/library/Download.aspx?DocumentID=9AKK106713A4376&LanguageCode=el&DocumentPartId=&Action=Launch και στην σελίδα 1/37 του καταλόγου θα βρείτε τα AFDD

Παρακάτω, μπορείτε να θυμηθείτε 2 πρόχειρα τεστ που κάναμε και με τα δύο AFDD της ΑΒΒ και της Legrand…

Και μην ξεχνιόμαστε, είπαμε ότι τα AFDD δεν κάνουν για χρήση ως γενικά. Δηλαδή, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο ως γενικό ρελέ πχ και να μας ανιχνεύσει τόξο χαμηλής ισχύος. Εξάλλου, έρχονται μέχρι τα 20Α. Και συγκερκιμένα, από 6Α έως 20Α το πιο μεγάλο σε ισχύ. Άρα, μπορούμε να κάνουμε χρήση μόνο σε κυκλώματα ισχύος έως θερμοσίφωνα, δηλαδή έως 4kW (4000watt)!

Shares