Ηλεκτρισμός από ….ούρα!!

Ηλεκτρισμός από ….ούρα!!

Η Ουγκάντα έχει πληθυσμό 40,323,000 και με

βάση στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών μόνο το 16.1% των κατοίκων της διαμένει στις αστικές περιοχές. Την περίοδο 2000-2015 για κάθε 1,000 γεννήσεις καταγράφηκαν 61 θάνατοι. Οι δαπάνες για την υγεία το 2014 ανήλθαν στο 7.2% του ΑΕΠ.

Μόνο το 28.6% του πληθυσμού στις πόλεις έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες υπηρεσίες υγιεινής ενώ το ποσοστό αυτό για την ύπαιθρο είναι μόνο 17.3%. Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 58,8 χρόνια για τις γυναίκες και τα 55,7 για τους άνδρες.

Αυτή η χώρα της ανατολικής Αφρικής επιλέγηκε από την ομάδα του Κύπριου επιστήμονα Δρ Γιάννη Ιερόπουλου, του επικεφαλής του Κέντρου Βιοενέργειας του Μπρίστολ (Bristol BioEnergy Centre – B-BiC), για να γίνει η εγκατάσταση του έργου PEE POWER® το οποίο στηρίζεται στην καινοτόμα τεχνολογία που ανέπτυξε το Κέντρο Βιοενέργειας του Μπρίστολ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ούρα ως καύσιμο – μεταξύ άλλων τύπων λυμάτων, μέσω μικροβιακών κυψελών καυσίμου – ΜΚΚ (Microbial Fuel Cells – MFCs).

Το Κέντρο Βιοενέργειας λειτουργεί σε ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα και καινοτόμα εργαστήρια ρομποτικής στον κόσμο, το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ (Bristol Robotics Laboratory – BRL), στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol).

Η τεχνολογία δοκιμάζεται και εξελίσσεται συνεχώς και ήδη είχε φέτος σημαντική και πιο ενισχυμένη παρουσία στο φημισμένο Glastonbury Festival (21-25 Ιουνίου) στο οποίο συρρέουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και αποτελεί πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Υπολογίζεται ότι πέρσι το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν 135,000 άτομα.

Η πρώτη δοκιμή του Pee Power εκτός Ηνωμένου Βασιλείου έγινε σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή της Ουγκάντας και είχε τεράστια επιτυχία.

Ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ρομποτικής ταξίδεψε στο σχολείο Sesame Girls School στο μικρό χωριό Kisoro στην Ουγκάντα ​​τον Ιούλιο για να εγκαταστήσει το Pee Power για τροφοδοσία ενέργειας σε μικρό κτίριο με τουαλέτες.

Οι μαθήτριες του σχολείου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της ζέστης καθώς επίσης και λόγω κάποιων νυκτερινών μαθημάτων, συνηθίζουν να διαβάζουν αργά το βράδυ λόγω δροσιάς. Οι τουαλέτες ήταν ανοικτές, ωστόσο η πρόσβαση στη διάρκεια της νύχτας δεν ήταν εύκολη και ούτε ασφαλής λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού. Με την εγκατάσταση των μικροβιακών κυψελών καυσίμου (MFC) γίνεται τροφοδοσία για παραγωγή ενέργειας με τα ανθρώπινα ούρα. Με τη βοήθεια του τοπικού πληθυσμού κτίστηκε ένα μικρό κτίριο κοντά στις τουαλέτες το οποίο φιλοξενεί τις κυψέλες που παράγουν την ενέργεια από τα ούρα.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο έργο Pee Power είναι αρκετή για να φωτίσει το εξωτερικό του κτιρίου και το μονοπάτι που οδηγεί στις τουαλέτες. Κάθε καμπίνα τουαλέτας διαθέτει τώρα αισθητήρες κίνησης που ενεργοποιούν το φωτισμό που έχει τοποθετηθεί στο εσωτερικό όταν χρειάζεται.

Ο Δρ Ιερόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός ότι πλέον η ομάδα του έχει αποδείξει ότι το έργο Pee Power μπορεί να δουλέψει και να έχει αποτελέσματα σε μια απομακρυσμένη περιοχή μιας αναπτυσσόμενης χώρας. «Αυτή η δοκιμή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην εργασία μας», δήλωσε.

Στα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε ο Δρ Ιερόπουλος, υπάρχουν πλάνα ώστε η Pee Power να μεταφερθεί σε διάφορες τοποθεσίες που παρουσιάζουν διαφορετικές προκλήσεις σε χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ, η Κένυα, η Σιέρα Λεόνε και η Μπουρκίνα Φάσο.

Όπως εξήγησε ο Δρ Ιερόπουλος, ένα κρίσιμο στοιχείο των δοκιμών εκτός εργαστηρίου είναι η διάρκεια.
“Με την εγκατάσταση του Pee Power και τη λειτουργία του σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά του και να το ρυθμίσουμε σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς μάθαμε περισσότερα για τα όρια της τεχνολογίας εκτός του εργαστηρίου”, εξήγησε.

Στην ερευνητική ομάδα που μετέβη στην Ουγκάντα συμμετείχαν ο Dr Tosin Obata, ο Patrick Brinson και ο Matt Rudd. Δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα η εγκατάσταση της τεχνολογίας ήταν ευκολότερη από ό,τι αρχικά φαινόταν και ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στο Φεστιβάλ του Glastonbury ήταν εξαιρετικά πολύτιμη.
Η ομάδα διέμενε σε ένα ξενώνα περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το σχολείο και το φως ήταν ορατό το βράδυ.

Υπήρξαν όμως και αρκετές προκλήσεις για την ομάδα όπως για παράδειγμα η παραλαβή των στοιβών MFC σε μια τέτοια απομακρυσμένη τοποθεσία. Η τεχνολογία ουσιαστικά μεταφέρθηκε σε χωματόδρομους με λεωφορεία που μετέφεραν ζώα.

Η διείσδυση στις σωληνώσεις με τα λύματα για να γίνει η πρόσβαση στις κυψέλες για μετατροπή τους σε ενέργεια ήταν επίσης δύσκολη, ωστόσο η ομάδα δηλώνει ενθουσιασμένη γιατί το έργο στηρίχθηκε σε τοπικό επίπεδο από τη διεύθυνση και το προσωπικό της Σχολής και την Μητρόπολη του Muhabura που είναι μέρος της Εκκλησίας της Ουγκάντα. Ο Επίσκοπος Cranmer Mugisha βοήθησε στην οργάνωση του κτιρίου για εγκατάσταση των MFC, στην προμήθεια ενός οχήματος 4×4 και στην οργάνωση τοπικών καταλυμάτων.

Το Pee Power χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates κάτω από το έργο ‘Urine-tricity’.

Πηγή: http://www.tothemaonline.com

Shares