Ηλεκτρολογικά νέα

Ηλεκτρολογικά νέα

Σύνοψη ειδήσεων ηλεκτρολογικού

ενδιαφέροντος των προηγούμενων δύο ημερών…

Είδηση 1)

Χακερ χτυπούν εργστάσια παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας

Hackers

Μία ομάδα χάκερ έχει βάλει στόχο τον τομέα ενέργειας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πιθανόν για να προσβάλει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιεί σε έκθεσή της η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Symantec.

Οι δραστηριότητες της ομάδας, με την ονομασία Dragonfly, είχαν ξεκινήσει το 2011, ωστόσο σταμάτησαν το 2014 όταν ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας την ανακάλυψαν. Εντούτοις η ομάδα φαίνεται ότι είχε αφήσει «ανοιχτά παράθυρα» στο βιομηχανικό σύστημα ελέγχου των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Symantec, η ομάδα έχει ξεκινήσει εκ νέου τις δραστηριότητές της από το 2015, προκειμένου να διερευνήσει και να διεισδύσει στις ενεργειακές εγκαταστάσεις τουλάχιστον 3 χωρών: των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ελβετίας.

«Η ομάδα Dragonfly φαίνεται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο λειτουργίας των ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και για το πώς θα διεισδύσει στα ίδια τα λειτουργικά συστήματα αυτών, με σκοπό να σαμποτάρει ή να αποκτήσει τον έλεγχο τους -εάν αποφασίσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση», προειδοποιεί η εταιρεία.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι Dragonfly ποικίλουν, ωστόσο πολλές από τις επιθέσεις τους φαίνεται ότι επικεντρώνονται στην έρευνα σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο την έκθεση της Symantec, έχει παρατηρηθεί ότι η ομάδα έχει αποστείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εταιρείες ενέργειας, στα οποία ήταν κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό, με σκοπό να αποσπάσουν εσωτερικές πληροφορίες. Στη συνέχεια, οι χάκερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες ώστε να δημιουργήσουν «παράθυρα» στα δίκτυα των εταιρειών, που θα τους επέτρεπαν να αναλάβουν τον έλεγχο των υπολογιστών και των συστημάτων.

Στην έκθεσή της η Symantec αναφέρει ότι η ομάδα φαίνεται, επί του παρόντος, να ασχολείται αποκλειστικά με τη συλλογή πληροφοριών, ωστόσο προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι σαν τη νηνεμία πριν από την καταιγίδα. Οι πιο πρόσφατες δραστηριότητες της ομάδας «δείχνουν ότι οι χάκερ περνούν σε μια νέα φάση, αφού μέσω των επιθέσεών τους έχουν σκοπό να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα λειτουργικά συστήματα, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοτεινούς σκοπούς στο μέλλον».

Επισημαίνεται επίσης ότι «οι αντικρουόμενες αποδείξεις και οι φαινομενικές προσπάθειες για απόκτηση παράνομης πρόσβασης καθιστούν δύσκολο να εντοπιστεί η ομάδα και ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτήν».

Οι κυβερνοεπιθέσεις στο τομέα της ενέργειας ολοένα και αυξάνονται σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια, με την Ουκρανία να έχει δεχτεί τα περισσότερα πλήγματα. Μία ομάδα χάκερ, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Sandworm, είχε προκαλέσει μπλακάουτ στην Ουκρανία το 2015, ενώ το επόμενο έτος μία ακόμα κυβερνοεπίθεση άφησε στο σκοτάδι ολόκληρο σχεδόν το Κίεβο.

Πηγή: https://www.reader.gr/

Είδηση 2)

Απαγόρευση βασανιστηρίων με όργανα που προκαλούν Ηλεκτροπληξία!!

hlektrosok

Σε αυτά τα ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά, οι ζώνες για ηλεκτροσόκ και λαβίδες που συγκρατούν το άτομο από τη μέση ή ένα μέλος του σώματος ενώ του προξενούν ηλεκτροπληξία

Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΕΕ εγκαινιάζει μια διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται προϊόντα όπως τα ρόπαλα με μεταλλικά καρφιά, οι ζώνες για ηλεκτροσόκ και λαβίδες που συγκρατούν το άτομο από τη μέση ή ένα μέλος του σώματος ενώ του προξενούν ηλεκτροπληξία, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για εκτελέσεις και τα συστήματα ακινητοποίησης κατά την έγχυση των ουσιών αυτών.

Η πρωτοβουλία — μια κοινή προσπάθεια με την Αργεντινή και τη Μογγολία — αποσκοπεί στο να δοθεί τέλος στο εμπόριο αυτών των ειδών και θα ξεκινήσει επισήμως στις 18 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Τα προϊόντα αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την πρόκληση φρικτών πόνων και θανάτου στον άνθρωπο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπουμε τέτοιες εμπορικές συναλλαγές σαν να πρόκειται για οποιοδήποτε εμπόρευμα. Είναι καιρός για συγκεκριμένη δράση ώστε να σταματήσει αυτό το απεχθές εμπόριο», δήλωσε η επίτροπος Σεσίλια Μαλμστρομ.

«Οι νόμοι της ΕΕ στον τομέα αυτό έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά οι παραγωγοί των εν λόγω ειδών προσπαθούν να παρακάμπτουν τη σχετική νομοθεσία. Όσο περισσότερες χώρες υπογράψουν τη συνεργασία, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επιτρόπου και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω συναντήσει πολλές φορές θύματα βασανιστηρίων — πρόσφυγες, κρατούμενους για λόγους συνείδησης, κρατούμενους θανατοποινίτες. Είμαι πεπεισμένη ότι η εμπορική πολιτική μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για να ενισχυθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε η επίτροπος.

Πηγή: http://www.protothema.gr

Είδηση 3)

Ηλεκτρικό φορτηγό από την Tesla

Tesla Semi Truck

Θέμα ημερών είναι η επίσημη αποκάλυψη του ηλεκτρικού φορτηγού που ετοιμάζει η Tesla! Αυτό θα μας συστηθεί μέσα στον επόμενο μήνα ενώ ήδη διέρρευσαν και οι πρώτες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η αυτονομία του! Ο Scott Perry της Ryder System Inc, εταιρείας με βάση στο Μαϊάμι της Φλόριδα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκαλύπτοντας όσα ειπώθηκαν σε συνάντηση με εκπροσώπους της Tesla!

Έγινε λόγος για πραγματική αυτονομία που θα κυμαίνεται από τα 320 έως τα 480 χιλιόμετρα ενώ το νέο δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων, φέρεται να μην έχει κουκέτα. Έτσι αναπόφευκτα σε αυτό το στάδιο, θα αφορά περιορισμένου μήκους μετακινήσεις/μεταφορές.

Πάντως από επίσημα χείλη δεν έχει ειπωθεί κάτι. Ούτε σχετικά με τα παραπάνω ούτε σχετικά με πιθανή τιμή για το ηλεκτρικό φορτηγό της Tesla. Μόνο αυτή η teaser εικόνα που έχει μοιραστεί το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας, ο Elon Musk.

Πηγή: http://www.pelop.gr

Είδηση 4)

Η Τζάγκουαρ κατασκευάζει μια E-TYPE

jaguar

Η Jaguar δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πλούσια ιστορία της, έχοντας ιδρύσει μάλιστα το ειδικό τμήμα Jaguar Land Rover Classic, το οποίο υποστηρίζει με προϊόντα και υπηρεσίες τα κλασικά αυτοκίνητα της μάρκας.

Στην προκειμένη περίπτωση δημιουργεί, παντρεύοντας το κλασικό με το σύγχρονο ώστε να προκύψει το Concept Zero. Μια κλασική E-type, που αντί του κλασικού κινητήρα XK κρύβει κάτω από το κομψό της αμάξωμα ένα σύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.Για να ταιριάζει με τον σπορ χαρακτήρα του μοντέλου, δεν έχουν κάνει τσιγγουνιές στην ιπποδύναμη, η οποία φτάνει τους 300 ίππους.

Η μπαταρία είναι αρκετά μεγάλη για αυτονομία 270 km, «στον πραγματικό κόσμο», όπως τονίζει ο Tim Hannig, ο μηχανικός υπεύθυνος για το πρότζεκτ. Το οποίο αρχικά βαφτίστηκε Project Marmite και χρειάστηκαν 18 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Πηγή: http://www.drive.gr

Shares